Kapusta z grzybami lub bigos to potrawy, które tradycyjnie goszczą na polskich stołach z okazji różnych ważnych uroczystości. Większość z nas nie wyobraża sobie świąt czy innych rodzinnych spotkań bez tego charakterystycznego przysmaku, dlatego zwykle przygotowuje się go w większych ilościach. Jeśli nie damy rady wszystkiego zjeść, pojawia się problem. Co zrobić, aby kapusta się nie zmarnowała? Czy można mrozić kapustę z grzybami?
Czy można mrozić kapustę z grzybami?
Bigos i kapusta z grzybami zaliczają się do tych potraw, które doskonale znoszą proces mrożenia. Dzięki temu można je z powodzeniem przygotować z wyprzedzeniem i przechować do świąt w zamrażalniku. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby zamrozić pozostałą, niezjedzoną część.
Co ciekawe, bigos i kapusta świetnie nadają się również do pasteryzacji. Zawekowane w słoikach mogą spędzić w ciemnym i chłodnym miejscu nawet 3 miesiące i zachowają świeżość oraz wszystkie walory smakowe.
Zobacz też: Czy można mrozić pasztet? Trzeba pamiętać o jednej rzeczy
Jak długo możemy przechowywać kapustę?
Kapusta z grzybami może spędzić w zamrażalniku nawet pół roku. W tym czasie nie powinna utracić ani świeżości, ani smaku. Wiadomo jednak, że po rozmrożeniu trzeba przyjrzeć się potrawie i przede wszystkim sprawdzić zapach, po którym można rozpoznać, czy się nie zepsuła.
Sprawdź też: Czy można zamrozić rybę po grecku? Ten trik może ułatwić zadanie i zadba o smak
Jak zamrozić kapustę z grzybami?
Kapustę z grzybami najlepiej mrozić w porcjach w plastikowych pojemnikach lub specjalnych woreczkach (np. strunowych), przeznaczonych do mrożenia żywności. Nie należy produktów czy potraw wsadzać do zamrażalnika w szklanych naczyniach, np. słoikach. Niestety szkło pod wpływem zimna może pękać, co zmarnuje nam całe danie.
Sprawdź też: