Kiszone wyszły sflaczałe? Winny popularny błąd. Wyeliminuj go, a ogórki zachwycą smakiem

Domowe przetwory są zdrowe i możemy się nimi raczyć nawet zimą, dlatego nic dziwnego, że wielu z nas je przygotowuje. Niestety czasem w przypadku ogórków kiszonych zdarza się, że po wyciągnięciu ze słoika są miękkie i sflaczałe. Sprawdź, na co zwrócić uwagę i jakie błędy wyeliminować, by warzywo było jędrne i soczyste.

Czasem się zdarza, że mimo dużej pracy włożonej w przygotowanie ogórków kiszonych, po wyciągnięciu ze słoika są miękkie. Sprawdź, co zrobić, by już nigdy nie były rozlazłe i sflaczałe i cieszyły podniebienie chrupkością. Okazuje się, że musisz wyeliminować popularne błędy popełniane już na etapie przygotowywania przetworów. Jak zrobić dobre ogórki kiszone?

Sprawdź: Małosolne i kiszone odchodzą w odstawkę. Zrób ogórki watykańskie! Sekret tkwi w 1 składniku

Dlaczego ogórki miękną? Winny popularny błąd

Jednym z najczęstszych powodów, przez który ogórki są miękkie, jest zwlekanie z włożeniem ich w słoiki. Po zakupie lub zebraniu z działki i przyniesieniu do domu zdarza się, że warzywo czeka nawet kilka dni, zanim zdecydujemy się zrobić kiszone. Nie należy czekać. Im szybciej przygotujesz słoiki, tym ogórki po ukiszeniu będą pyszniejsze i bardziej chrupiące.

Dlaczego ogórki kiszone się rozpadają? Zwróć uwagę na kilka aspektów

Oprócz zwlekania z przetworzeniem ogórków warto zwrócić uwagę, czy nie popełniasz też kilku innych błędów, które znacząco wpływają na konsystencję warzywa. Przede wszystkim nie wkładaj do słoików ogórków, które nie są zbyt dobrej jakości, na przykład są za duże, puste w środku lub gąbczaste. Trzymaj się też dokładnie przepisu, by odpowiednio przygotować roztwór wody i soli. Jeśli jednego lub drugiego składnika będzie zbyt dużo, lub zbyt mało, ogórki nie wyjdą takie, jak będziemy chcieli. Nie przesadzaj też z dodatkiem przypraw, które mogą zepsuć smak i przyspieszyć psucie się warzywa.

Sprawdź: Idealna mizeria? Przepis nie jest trudny. Wystarczy nie pominąć jednego kroku

Co zrobić, żeby ogórki kiszone nie były miękkie? Trzymaj się dwóch prostych zasad

Żeby uniknąć mięknięcia ogórków w słoikach, na etapie przygotowywania warzywa warto trzymać się dwóch prostych zasad. Ich przestrzeganie to klucz do sukcesu.

  1. Przejrzyj dokładnie wszystkie ogórki. Sprawdź, czy żaden z nich nie jest zepsuty. Już jedna taka sztuka może zepsuć cały słoik ogórków.
  2. Mocz ogórki w zimnej wodzie. Kilka godzin w cieczy sprawi, że pozbędziesz się brudu i będą bardziej jędrne, kruche i smaczne.

Sprawdź: Mleko i woda to przeżytek. Zamocz w tym śledzie. Goście będą błagać cię o przepis

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo