Mleko i woda to przeżytek. Zamocz w tym śledzie. Goście będą błagać cię o przepis

Śledzie królują na polskich stołach nie tylko w okresie bożonarodzeniowym. Tradycyjnie filety moczy się w wodzie lub mleku, aby pozbawić je nadmiaru soli. Jest jednak lepszy sposób na ich przyrządzenie.

Moczenie śledzi trwa zazwyczaj od 12 do 18 godzin. Ryba staje się delikatniejsza w smaku, a jednocześnie bardziej krucha. W większości polskich domów jest do tego używana woda lub mleko. My polecamy natomiast inne triki, które podkręcą smak mięsa.

W czym moczyć filety śledziowe? Moczenie w mleku to już przeszłość

Produkt używany do moczenia śledzi, znacząco wpływa na ich późniejszy smak. Zamiast mleka warto wypróbować kefir lub maślankę. Ta niewielka zmiana sprawi, że ryba przyrządzana nawet według tradycyjnego przepisu, nabierze nowego smaku.

Dla poszukiwaczy jeszcze bardziej nowoczesnych połączeń polecamy piwo. Należy je zagotować z liściem laurowym i pieprzem, a później ostudzonym wywarem zalać rybę. Przed przykryciem miski można dodać ponadto na wierzch łyżkę oleju rzepakowego.

Przepis na śledzie w maślance. Sprawdzony patent na pyszną rybę

Najpierw należy zacząć od przygotowania składników:

  • 500 g solonych filetów śledziowych,
  • duża cebula,
  • jabłko,
  • 5 ogórków kiszonych,
  • 150 ml maślanki,
  • 200 ml jogurtu naturalnego,
  • liść laurowy,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • pieprz czarny.

Cebulę, jabłko i ogórki kroimy w drobną kostkę. Pokrojone filety układamy w szklanej misce lub naczyniu, przekładając je warzywami. Następnie w osobnej misce mieszamy jogurt naturalny, maślankę i przyprawy. Przygotowaną marynatą zalewamy rybę i dokładnie mieszamy. Całość szczelnie zakrywamy i odstawiamy na minimum dobę do lodówki, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie ryba jest gotowa. Można ją serwować z pieczywem lub ziemniakami.

Dodaj komentarz

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo