Gotowanie bigosu bywa niekiedy prawdziwy kulinarnym wyzwaniem, zwłaszcza jeśli przygotowujemy go na większą uroczystość np. święta. Problematyczne może okazać się nie tylko odpowiednie przyprawienie czy dobór jakościowych składników, ale także sam proces gotowania. Czasami nieudany efekt końcowy może być wynikiem nawet niewłaściwego używania pokrywki. Czy bigos należy gotować pod przykryciem? Czy kapustę kiszoną gotuje się pod przykryciem?
Czy bigos gotować pod przykryciem?
Uniwersalna prawda na temat bigosu jest taka, że… każdy gotuje go po swojemu i każdy nieco inaczej. Niektóre przepisy sugerują, aby rozpocząć przygotowania od podgotowania kapusty kiszonej, inni najpierw podsmażają w garnku kiełbasę, boczek i inne dodawane mięsa. Podobnie jest z używaniem pokrywki – jedni z niej rezygnują całkowicie, inni gotują wyłącznie pod przykryciem, a część domowych kucharzy stosuje zasadę naprzemienną – raz z pokrywką, raz bez.
Tak naprawdę nie można kategorycznie rozstrzygnąć, która metoda jest najlepsza. Jeśli gotujesz bez przykrycia i smak w pełni Ci odpowiada, nie trzeba nic zmieniać. Warto jednak zaznaczyć, że gotowanie pod przykrywką sprawia, że bigos może się spokojnie i długo dusić na wolnym ogniu (woda nie wyparowuje za szybko), a to zdaniem niektórych umożliwia lepsze „przegryzienie się” poszczególnych składników i wyrazistszy smak. Wolne gotowanie pod przykryciem zmniejsza również ryzyko przypalenia.
Warto jednak zwrócić uwagę, że gotowanie bigosu przez cały czas pod przykryciem może prowadzić do:
- Zbyt miękkiej konsystencji kapusty
- Zatrzymania niepożądanych aromatów
- Rozwodnienia smaku
Zobacz: Jak zawekować bigos w słoiki? Lepiej w garnku czy w piekarniku?
Czy kapustę gotować pod przykryciem?
W przypadku gotowania kapusty również nie ma spójności w przepisach. Część zaleca, aby kapusta dusiła się powoli, pod przykrywką na wolnym ogniu. Nie brakuje jednak także zwolenników przeciwnej opcji, którzy twierdzą, że po dodaniu kapusty należy zdjąć pokrywkę, dzięki czemu nadmiar wilgoci może swobodnie odparować, a kapusta zachowa odpowiednią strukturę.
Kluczowe zasady to:
- Kontrolowanie ilości płynu przez odpowiednie używanie pokrywki
- Regularne mieszanie, zwłaszcza gdy gotujemy bez przykrycia
- Dostosowanie czasu gotowania do pożądanej konsystencji
Sprawdź: Ile może stać bigos? Jak można przedłużyć jego świeżość?
Czytelnicy pytają, czy bigos gotujemy pod przykryciem
Czy bigos gotuje się pod przykryciem czy bez?
Wszystko zależy od naszego sprawdzonego przepisu oraz od ilości wody. Jeśli jest zbyt wodnisty, warto pogotować go przez jakiś czas bez pokrywki (uwaga, bo może się szybko przypalić!).
Czy kapustę na bigos gotujemy pod przykryciem?
Z reguły zaleca się gotowanie na wolnym ogniu bez przykrycia, ale to też zależy od przepisów i zwyczajów w danej rodzinie.
Co zrobić jak jest za dużo wody w bigosie?
Można pogotować go dłuższą chwilę bez pokrywki, aby nadmiar wody odparował.