Karp to jedna z tych potraw, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Chociaż nie wszyscy za nim przepadają, to jednak wciąż ma swoich wiernych fanów. Najczęściej podajemy go usmażonego lub upieczonego, niektórzy kochają również wersję w galarecie. Często jednak robimy zakupy ze sporym wyprzedzeniem i pojawia się problem z bezpiecznym przechowywaniem. Dowiedz się, jak przechować karpia do Wigilii? Jak zamrozić karpia na Święta? Jak długo można przechowywać świeżego karpia w lodówce?
Jak przechować karpia do Wigilii?
Jedną z najbardziej znanych tradycyjnych 12 potraw wigilijnych jest oczywiście karp. Ryba ta wciąż cieszy się niesłabnącą popularnością w wielu polskich domach i dlatego przed Świętami pojawia się w ofercie niemal wszystkich większych sklepów spożywczych. Sposobów przyrządzania karpia jest kilka. W Polsce zazwyczaj podaje się go po usmażeniu lub upieczeniu. Mnóstwo osób przepada z kolei szczególnie za karpiem w galarecie. Niezależnie jednak od formy podania najistotniejsze jest, aby był świeży.
Świąteczne zapasy spożywcze zaczynamy jednak zwykle gromadzić na kilka dni przed Wigilią. Nikt nie przepada za przemierzaniem sklepów w ostatniej chwili w gorączkowych poszukiwaniach niezbędnych produktów. Poza tym odkładanie zakupów na ostatni moment może grozić niezdobyciem tego, co było nam potrzebne. Właśnie tak często bywa z karpiem. Najlepsze sztuki szybko znikają, więc jeśli nie kupimy go z wyprzedzeniem, możemy nie dostać odpowiedniego.
Dzięki wcześniejszym zakupom unikniemy pośpiechu i stresów, ale z kolei pojawia się problem z przechowywaniem. Okazuje się, że świeżego karpia możemy przechować do Wigilii na dwa sposoby, mrożąc lub po prostu zabezpieczając w odpowiedni sposób. Poniżej dowiesz się dokładnie, jak to zrobić.
Zobacz: Przechowywanie piernika – jak przechowywać piernik po upieczeniu?
Jak przechowywać karpia w lodówce? Ile świeży karp może leżeć w lodowce?
W wielu domach w Polsce wciąż kupuje się żywe karpie, które następnie uśmierca się dopiero tuż przed przyrządzeniem, a do tego czasu jest on zazwyczaj przechowywany w wannie lub w misce. Okazuje się, że nie jest to zbyt dobra praktyka. Karpia nie powinno się przechowywać w ten sposób nie tylko ze względów etycznych (ryba w ten sposób bardzo się męczy), ale także dla zachowania walorów smakowych – zmęczony karp będzie smakował gorzej.
Najwygodniej będzie zatem zakupić rybę już nieżywą. Jeśli do Wigilii pozostało jeszcze trochę czasu i nie zamierzamy karpia przyrządzać od razu, możemy przechować go w lodówce. Przed tym jednak należy rybę bezwzględnie oczyścić, czyli dokładnie umyć i pozbawić wnętrzności. Po sprawieniu ponownie ją myjemy, a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Tak przygotowaną rybę powinno się włożyć do szczelnego pojemnika z wkładami mrożącymi lub kostkami lodu (wymieniamy je co jakiś czas, jak zaczną się rozpuszczać). Absolutnie nie można pakować jej do plastikowej torebki czy woreczka.
Jak długo można przechowywać świeżego karpia w lodówce?
W tej postaci ryba może poleżeć w lodówce do 2 dni.
Sprawionego karpia można również przechować w lodówce, skraplając go wcześniej sokiem z cytryny i oliwą. Następnie owija się go folią aluminiową i w ten sposób również może poleżeć około 2 dni. Ewentualnie można świeżą rybę zamarynować w soli lub świeżej cebuli.
Sprawdź: Najpiękniejsze wiersze o choince dla dzieci i dorosłych
Jak przechować karpia do Wigilii? Czy karpia można mrozić?
Wiele osób zadaje sobie pytanie o mrożenie świeżego karpia. Czy można zamrozić świeżego karpia i na ile dni przed Świętami? Odpowiedź brzmi: tak. Jeśli zaczynamy przygotowania do Wigilii wyjątkowo wcześnie, może okazać się to dobrym rozwiązaniem. Przed mrożeniem należy jednak rybę odpowiednio przygotować. Jak zamrozić świeżego karpia? Wszystkie szczegóły znajdziesz poniżej.
Zobacz: Piękne i mądre życzenia bożonarodzeniowe
Jak mrozić karpia? Jak przygotować karpia do zamrożenia?
Przed zamrożeniem karpia należy bezwzględnie oczyścić i sprawić, czyli pozbawić wnętrzności. Następnie warto podzielić go na porcje. Rybę można włożyć do woreczka do mrożenia, układają obok siebie, a nie warstwowo. Tak przygotowanego karpia można już mrozić. Można go owinąć folią aluminiową lub folią do mrożenia, aby zapach ryby nie przeszedł całego zamrażalnika. Przykrycie zapobiega również wysuszaniu.
Sprawdź: Filmy świąteczne dla całej rodziny. Sprawdź najlepsze propozycje na świąteczny seans
Mrożenie karpia: jak przyprawić karpia przed zamrożeniem? Czy solić karpia przed zamrożeniem?
Karpia przed mrożeniem można również nieco przyprawić. Wystarczy, że przed umieszczeniem go w zamrażalce wetrzemy w niego sól i inne przyprawy. Następnie postępuje się podobnie – porcje owija się folią aluminiową.
Zobacz: Jak zrobić opłatek wigilijny w domu? Poznaj sprawdzony przepis!
Jak długo można mrozić świeżego karpia? Ile karp może leżeć w zamrażarce?
Możliwa długość przechowywania świeżych ryb w lodówce zależy od jej rodzaju. Ryby chude można trzymać w zamrażalniku nawet do 6 miesięcy, natomiast ryby tłuste – nieco krócej: 2-3 miesiące. Karp należy do tej drugiej grupy, a zatem czas przechowywania w jego przypadku będzie krótszy.
Zobacz: Ciasto na pierniki nie klei się lub rwie? Sprawdź, jak je ratować
Jak przechować żywego karpia do Wigilii?
Żywego karpia nie warto przechowywać w ogóle, nie tylko ze względów humanitarnych (jest to dla niego męczarnia), ale również dlatego, że taki karp po prostu będzie gorzej smakował.
Sprawdź: Mrożenie smażonej ryby – Czy można zamrozić smażoną rybę?
Rodzice pytają, jak przechować karpia do Wigilii
Odpowiednio przygotowana, tj. oczyszczona i wypatroszona, świeża ryba może leżeć w lodówce około 2 dni.
Karpia po wcześniejszym sprawieniu (pozbawieniu wnętrzności) i oczyszczeniu można trzymać w lodówce około 2 dni, pod warunkiem, że zostanie odpowiednio przygotowany.
Tak, karpia można mrozić, zarówno surowego, jak i upieczonego czy smażonego (po zdjęciu panierki). Nie można jedynie mrozić karpia w galarecie.
Karpia należy przed mrożeniem sprawić (czyli pozbawić wnętrzności) i podzielić na porcje. Następnie można (ale nie trzeba) natrzeć go solą i innymi przyprawami. Warto owinąć go folią aluminiową i tak przygotowanego można mrozić.
Ryb, podobnie jak mięsa lepiej nie myć przed mrożeniem, ale dopiero po rozmrożeniu. Powinno się ją jednak sprawić, czyli pozbawić wnętrzności.
Tak. Karpia przed mrożeniem można natrzeć solą i innymi przyprawami.
Karpia po zabiciu można przechowywać w lodówce lub zamrozić. Mrożony może wytrzymać dłużej, w lodówce najwyżej 2 dni. W obu przypadkach musi być jednak odpowiednio przygotowany. Szczegóły odnajdziesz powyżej.
Sprawdź też: