Jak zawekować bigos w słoiki? Lepiej w garnku czy w piekarniku?
Jak zawekować bigos? Bigos jest jednym z najpopularniejszych dań w kuchni polskiej. Każda receptura będzie się nieco różnić. Będzie posiadała własne „specjalne” dodatki, lub zalecać inne proporcje produktów. Ich cechą wspólną jest to, że świetnie smakują i nadają się do wekowania, które umożliwia nam cieszenie się smakiem bigosu nawet na kilka miesięcy po jego ugotowaniu. Jak zawekować bigos w słoiki? Jak pasteryzować bigos w słoikach w piekarniku? Ile pasteryzować bigos? Ile gotować słoiki z bigosem?
- Słoiki można zawekować na wiele sposobów cechujących się różnym stopniem trwałości.
- Najdłużej można przechowywać słoiki poddane procesowi tyndalizacji.
Jak zawekować bigos w słoiki? Jak długo gotować bigos w słoikach?
Wekowanie bigosu w słoiki to proces, w wyniku którego nasze gotowe danie zostanie zakonserwowane i może być przechowywane przez okres nawet kilku miesięcy od ugotowania. Trwałość bigosu, jeśli nie jest on zawekowany, wynosi jak każdego innego dania maksymalnie kilka dni. Po tym czasie jedzenie zaczyna się psuć, a jego dalsze spożywanie grozić będzie niebezpiecznym dla zdrowia i nieprzyjemnym w objawach zatruciem pokarmowym.
Istnieją jednak sposoby, które umożliwiają przechowywanie żywności przez dłuższy okres. Jednym z nich jest mrożenie. Mrożenie bigosu wzmacnia jego wyrazistość. Często spotyka się opinię, że zamrożony i ponownie odmrożony, a następnie zagotowany bigos, jest smaczniejszy od swojej pierwotnej wersji. Zaletą mrożenia jest to, że pozwala ono zachować wszystkie walory smakowe bez ryzyka utraty przez pokarm cennych wartości odżywczych i witamin. Jednak ma też wady. Bigos wyciągnięty z zamrażarki, zanim będziemy mogli go ponownie podgrzać, musi się rozmrozić, co może być czasochłonne.
W tym właśnie aspekcie pasteryzacja przewyższa mrożenie. Pozwala ona na natychmiastowe podgrzanie posiłku, który od razu po wypakowaniu go ze słoika nadaje się do spożycia. Jak pasteryzować bigos w słoikach? Istnieje kilka sposobów. Najpierw przedstawimy ten prostszy, który umożliwia przechowywanie bigosu nieco krócej niż tradycyjna metoda, jednak często okazuje się być to wystarczającym rozwiązaniem. Jak długo pasteryzuje się bigos w słoikach?
Zobacz też: Pasteryzacja w zmywarce, piekarniku i nie tylko – sprawdź oryginalne sposoby na wekowanie słoików
Jak zawekować bigos w piekarniku do słoików?
Pasteryzacja bigosu w piekarniku należy do jednego z najprostszych i najszybszych sposobów wekowania. Wystarczy, że po ugotowaniu potrawy oraz jej ostygnięciu, przełożymy bigos do czystych i osuszonych słoików. Następnie słoiki zakręcamy i ustawiamy na blasze piekarnika do góry dnem. Jak długo pasteryzować bigos? Wekujemy słoiki przez około 20 do 30 minut w temperaturze 100 stopni. Tak zawekowaną potrawę z powodzeniem możemy przechowywać przez kilka do kilkunastu dni w lodówce lub zimnej piwnicy. Jeśli jednak zależeć nam będzie na większej trwałości lub będziemy przechowywać bigos poza lodówką, to będziemy musieli zastosować nieco dłuższą i bardziej skomplikowaną pasteryzację niż wekowanie bigosu w piekarniku. Jak jeszcze można zawekować bigos w słoiki? Sprawdź poniżej.
Zobacz również: Gorzki bigos – Jak uratować?
Wekowanie przez gotowanie – jak zawekować słoiki w garnku?
Jeśli zależy nam na zwiększeniu trwałości bigosu, to warto pomyśleć o zawekowaniu słoików przez ich gotowanie. Jak zagotować słoiki z bigosem? Po pierwsze musimy słoiki bardzo dokładnie umyć, wyparzyć i osuszyć. Kolejnym krokiem będzie wypełnienie ich bigosem. Pamiętajmy, aby zostawić pomiędzy pokrywką a powierzchnią potrawy w słoiku przestrzeń około 1,5 do 2 cm. Następnie słoik zakręcamy czystą i suchą zakrętką.
Kolejnym krokiem będzie wyścielenie dużego garnka przy pomocy ściereczki lub ręcznika. Układamy na nim słoiki z bigosem w taki sposób, aby nie stykały się i pozostawały w bezpiecznej odległości od ścianek garnka. Następnie wlewamy do garnka zimną wodę w takiej ilości, aby sięgała ona mniej więcej do połowy wysokości słoików. Wodę podgrzewamy, do czasu aż się zagotuje. Kiedy to nastąpi, to gotujemy słoiki przez około 20 minut. Słoiki następnie wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Tak zawekowany bigos możemy przechowywać w chłodnym miejscu, lodówce lub zimnej piwnicy, nawet przez okres dwóch miesięcy.
Zobacz również: Gotowanie bigosu – Jak gotować bigos?
Czym jest tyndalizacja?
Przechowywanie bigosu w słoikach może być jeszcze dłuższe, jeśli zastosujemy proces tyndalizacji. Tyndalizacja to kilkukrotna pasteryzacja potrawy (około trzech razy), przy czym pomiędzy każdym zagotowaniem słoika z bigosem musi wystąpić dzień przerwy. Trzykrotna pasteryzacja umożliwia pozbycie się większości bakterii, które mogłyby doprowadzić do przedwczesnego zepsucia się potrawy. Tak zakonserwowaną potrawę możemy przechowywać nawet około pół roku!
Zobacz też: Bigos i kapusta wigilijna – jak mrozić?
Bigos w słoiku – ile może stać?
Bigos w słoikach w zależności od metody pasteryzacji, którą zastosujemy, może być przechowywany przez okres od kilku dni to nawet pół roku. Najmniej wydajną pasteryzacją jest ta wykonywana przy pomocy piekarnika. Najskuteczniejsza będzie tyndalizacja, która może przedłużyć zdatność do spożycia nawet do pół roku. Po standardowej pasteryzacji w garnku bigos w słoiku zachowa świeżość przez mniej więcej 2 miesiące. Pamiętajmy jednak, że im bardziej produkt będzie przetworzony, tym więcej zniknie z niego składników odżywczych i cennych dla zdrowia minerałów i witamin.
Jak sprawdzić czy słoik jest zawekowany?
Słoik został prawidłowo zawekowany, jeśli pokrywka, którą został zakręcony, jest wklęsła. Jeśli pokrywka pozostaje wypukła lub przekręca się, cały proces będziemy musieli powtórzyć. Warto również zmienić pokrywkę, aby uniknąć ryzyka, że po ponownej pasteryzacji pozostanie ona w dalszym ciągu wypukła. Teraz już wiesz jak zawekować bigos.
Jak przechowywać ugotowany bigos?
Bigos możemy zamrozić lub przechowywać go w słoikach ustawionych w chłodnym miejscu.
Sprawdź: Jak zamrozić pierogi? Jak przygotować pierogi do zamrożenia?
Ile bigos może leżeć w lodówce? Czy zawekowany bigos musi stać w lodówce?
W zależności od metody pasteryzacji od kilku dni do nawet pół roku. Pasteryzowany bigos w słoikach nie musi stać w lodówce, ale warto, aby był przechowywany w chłodnym miejscu.
Czy można zamrozić bigos w słoiku?
Bigos po zamrożeniu zwiększa objętość, co może skutkować rozsadzeniem słoika. Lepiej zamrozić go w woreczkach przeznaczonych do tego celu.
Sprawdź: Tradycyjne potrawy wigilijne w Niemczech. Co jedzą w Święta nasi sąsiedzi?
Rodzice pytają, jak zawekować i przechować bigos w słoikach:
Pasteryzowanie bigosu w słoiku powinno trwać mniej więcej 20-30 minut.
Pasteryzacja słoików z bigosem jest konieczna, jeśli chcemy go dłużej przechowywać. Ten proces gwarantuje, że na dłużej zachowa świeżość – nawet do 2 miesięcy.
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Mrożenie nie pozbawia jedzenia cennych witamin, jednak uniemożliwia natychmiastowe podgrzanie potrawy.
Bigos zagotowany w słoiku powinien być przechowywany w chłodnym, zacienionym miejscu.
Gotowanie słoików z bigosem powinno wyglądać następująco: garnek wykładamy na dnie ściereczką, słoiki ustawiamy tak aby nie stykały się ani ze sobą, ani z brzegami garnka. Wlewamy taką ilość wody, aby sięgała mniej więcej do połowy wysokości słoików, a następnie czekamy aż się zagotuje i gotujemy przez około 20-30 minut.
Zobacz też:
- Jak zawekować bigos w słoiki? Jak długo gotować bigos w słoikach?
- Jak zawekować bigos w piekarniku do słoików?
- Wekowanie przez gotowanie – jak zawekować słoiki w garnku?
- Bigos w słoiku – ile może stać?
- Jak sprawdzić czy słoik jest zawekowany?
- Rodzice pytają, jak zawekować i przechować bigos w słoikach:
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Jak obliczyć średnią na koniec roku i na semestr? Niektórzy popełniają prosty błąd
Cechy dramatu szekspirowskiego. Czym charakteryzują się utwory Szekspira? Ta wiedza przyda się na maturze
Matura międzynarodowa 2024 wystartowała. Uczniowie tych szkół są już po egzaminie z polskiego. Kiedy napiszą pozostałe?
5 pomysłów na prezent na dzień dziecka od EMPIKu
CKE matura 2024. Centralna Komisja Egzaminacyjna to nie Sąd Ostateczny. W jaki sposób można odwołać się od wyniku?
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Porady Kulinarne
- Jak zawekować bigos w słoiki? Lepiej w garnku czy w piekarniku?
Pieczenie ciasta z termoobiegiem – Jak piec ciasto w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem?
Jak piec ciasto w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem? Piekarniki tego typu pozwalają na dobre kontrolowanie temperatury, co jest niezwykle istotne dla pieczonych potraw i deserów. Występują w wielu wersjach i...
Czytaj dalej →Jak nadziewać pączki?
Jak nadziewać pączki? Dla wielu osób, jakość i smak nadzienia jest tak samo ważna, jak smak samego ciasta. Eksperymentując z najróżniejszymi masami lub kremami, możemy nadać pączkom niepowtarzalny smak, trafiając...
Czytaj dalej →Dlaczego domowy chleb się kruszy?
Dlaczego chleb się kruszy – to pytanie zadaje sobie wiele osób, które podejmują się pierwszych prób domowego wypieku chleba. Ten jest zdecydowanie zdrowszy oraz trwalszy niż wypieki spotykane na sklepowych...
Czytaj dalej →Mrożenie kiełbasy – Czy można mrozić kiełbasę?
Jeśli borykasz się z nadmiarem żywności po świętach, mrożenie jest najlepszym sposobem na wydłużenie daty ich przydatności do spożycia. Czy można mrozić kiełbasę? Jak zamrozić kiełbasę? Jak długo można zamrażać...
Czytaj dalej →Ubijanie piany – Dlaczego białka nie chcą się ubić? Podpowiadamy, jak ubić białka
Dlaczego białka nie chcą się ubić? Powody tego mogą być różne – od niedokładnego oddzielenia białek od żółtek, aż po kontakt z tłuszczem, choćby osadzonym na trzepaczce lub w naczyniu,...
Czytaj dalej →Jak zrobić sok z aronii żeby nie był cierpki? Poznaj sprawdzony sposób
Aronia to owoc wyjątkowo bogaty we różne rodzaje witamin i antyoksydantów, które neutralizują szkodliwe działanie bakterii, wirusów, a także wolnych rodników. Niestety owoce te nie są zbyt lubiane ze względu...
Czytaj dalej →Co zrobić, żeby mak nie oddzielał się od ciasta? Trzeba dopilnować jednej kwestii
Wiele osób, podczas przygotowywania bożonarodzeniowych wypieków, zadaje sobie pytanie, co zrobić, żeby mak nie oddzielał się od ciasta? Zrobienie odpowiedniego makowca bywa trudne. Często masa makowa okazuje się zbyt rzadka...
Czytaj dalej →Czy dzieci powinny jeść gofry?
Mamy drugi tydzień lipca, turystyka nad polskim wybrzeżem kwitnie, a wraz z nią popyt na świderki, fast foody i… gofry. Zwłaszcza te ostatnie mogą się wydawać niegroźną przekąską, bo przecież...
Czytaj dalej →Jak upiec babkę bez formy? Czym ją zastąpić?
Jak upiec babkę bez formy – takie pytanie stawiają sobie często ci, którzy tuż przed Wielkanocą odkrywają, że ich stare formy do babki z różnych powodów nie nadają się już...
Czytaj dalej →Bigos i kapusta wigilijna – jak mrozić?
Zdaniem wielu osób (jeśli nie wszystkich): “im bigos starszy, tym smaczniejszy”. Zasada ta dotyczy również mrożonej wersji tej potrawy. Sprawdzamy, w jaki sposób mrozić, wekować i przechowywać bigos lub kapustę...
Czytaj dalej →Czy można zamrozić sałatkę jarzynową? Jak zamrozić sałatkę jarzynową?
Na Święta przygotowuje się zazwyczaj jedzenie w znacznie większych ilościach niż na co dzień. W związku z tym czasami zdarza się, że nie wszystko uda się zjeść. Szczególnie często niedojedzona...
Czytaj dalej →Ile ml ma łyżka i łyżeczka?
Ile ml ma łyżka, a ile ml ma łyżeczka? To informacje niezwykle przydatne na przykład w procesie gotowania, kiedy chcemy dodać konkretną ilość danej rzeczy do masy na ciasto czy...
Czytaj dalej →Pasteryzacja w zmywarce, piekarniku i nie tylko – sprawdź oryginalne sposoby na wekowanie słoików
Nie ma nic wspanialszego, niż sałatka z letnich warzyw jedzona do obiadu w zimowy dzień, albo sok z sierpniowych malin dodawany do herbaty w mroźne popołudnie. Aby w pełni cieszyć...
Czytaj dalej →Przechowywanie suszonych grzybów – Jak przechowywać suszone grzyby?
Ważną kwestią dla wszystkich grzybiarzy, jest to jak przechowywać suszone grzyby. Taki sposób konserwacji grzybów jest obok zamykania w słoikach najpopularniejszy. Warto wiedzieć jak zadbać o to, by jesienne zbiory...
Czytaj dalej →Jak zrobić drożdże? [domowe, piekarskie oraz spożywcze]
Jak zrobić drożdże? Produkt ten jest kojarzony głównie z kupnymi kostkami lub formą w proszku. Istnieje jednak opcja samodzielnego wyhodowania drożdży, które posłużą Ci do przyrządzenia wielu potraw. Z czego...
Czytaj dalej →LEGO matematyka: Ułamki na klockach LEGO
Jednym z punktów na mojej “Ojcowskiej Bucket List” jest zarażenie córki miłością do matematyki. Sporym sukcesem będzie brak jej niechęci do tego przedmiotu. Tak się złożyło, że trafiłem dziś na...
Czytaj dalej →Intercyza
Intercyza jest umową przedmałżeńską regulującą stosunki majątkowe przyszłych małżonków. Dotyczy części majątku, którą małżonkowie wypracują po ślubie. Nie odnosi się natomiast do dochodów oraz rzeczy, które osoby te miały przed...
Czytaj dalej →Kto finansuje ślub i wesele?
Kto finansuje ślub i wesele? Najtrudniejszym podczas przygotowań wesela i mogącym być powodem nieporozumień tematem jest podział kosztów. Istnieje wiele możliwości takiego podziału od najbardziej tradycyjnych do zupełnie nowatorskich. Niezależnie...
Czytaj dalej →