Jak zawekować bigos w słoiki? Lepiej w garnku czy w piekarniku?

Jak zawekować bigos? Bigos jest jednym z najpopularniejszych dań w kuchni polskiej. Każda receptura będzie się nieco różnić. Będzie posiadała własne „specjalne” dodatki, lub zalecać inne proporcje produktów. Ich cechą wspólną jest to, że świetnie smakują i nadają się do wekowania, które umożliwia nam cieszenie się smakiem bigosu nawet na kilka miesięcy po jego ugotowaniu. Jak zawekować bigos w słoiki?

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Słoiki można zawekować na wiele sposobów cechujących się różnym stopniem trwałości.
  • Najdłużej można przechowywać słoiki poddane procesowi tyndalizacji.

Jak zawekować bigos w słoiki?

Wekowanie bigosu to proces, w wyniku którego nasze gotowe danie zostanie zakonserwowane i może być przechowywane przez okres nawet kilku miesięcy od ugotowania. Trwałość bigosu, jeśli nie jest on zawekowany, wynosi jak każdego innego dania maksymalnie kilka dni. Po tym czasie jedzenie zaczyna się psuć, a jego dalsze spożywanie grozić będzie niebezpiecznym dla zdrowia i nieprzyjemnym w objawach zatruciem pokarmowym. 

Istnieją jednak sposoby, które umożliwiają przechowywanie żywności przez dłuższy okres. Jednym z nich jest mrożenie. Mrożenie bigosu wzmacnia jego wyrazistość. Często spotyka się opinię, że zamrożony i ponownie odmrożony, a następnie zagotowany bigos, jest smaczniejszy od swojej pierwotnej wersji. Zaletą mrożenia jest to, że pozwala ono zachować wszystkie walory smakowe bez ryzyka utraty przez pokarm cennych wartości odżywczych i witamin. Jednak ma też wady. Bigos wyciągnięty z zamrażarki, zanim będziemy mogli go ponownie podgrzać, musi się rozmrozić, co może być czasochłonne. 

W tym właśnie aspekcie pasteryzacja przewyższa mrożenie. Pozwala ona na natychmiastowe podgrzanie posiłku, który od razu po wypakowaniu go ze słoika nadaje się do spożycia. Jak pasteryzować bigos w słoikach? Istnieje kilka sposobów. Najpierw przedstawimy ten prostszy, który umożliwia przechowywanie bigosu nieco krócej niż tradycyjna metoda, jednak często okazuje się być to wystarczającym rozwiązaniem. 

Zobacz też: Pasteryzacja w zmywarce, piekarniku i nie tylko – sprawdź oryginalne sposoby na wekowanie słoików

Jak zawekować bigos w piekarniku? 

Wekowanie bigosu w piekarniku należy do jednego z najprostszych i najszybszych sposobów wekowania. Wystarczy, że po ugotowaniu potrawy oraz jej ostygnięciu, przełożymy bigos do czystych i osuszonych słoików. Następnie słoiki zakręcamy i ustawiamy na blasze piekarnika do góry dnem. Następnie wekujemy je przez około 20 do 30 minut w temperaturze 100 stopni. Tak zawekowaną potrawę z powodzeniem możemy przechowywać przez kilka do kilkunastu dni w lodówce lub zimnej piwnicy. Jeśli jednak zależeć nam będzie na większej trwałości lub będziemy przechowywać bigos poza lodówką, to będziemy musieli zastosować nieco dłuższą i bardziej skomplikowaną pasteryzację. Jak jeszcze można zawekować bigos w słoiki? Sprawdź poniżej.

Zobacz również: Gorzki bigos – Jak uratować?

Wekowanie przez gotowanie – jak zawekować słoiki w garnku? 

Jeśli zależy nam na zwiększeniu trwałości bigosu, to warto pomyśleć o zawekowaniu słoików przez ich gotowanie. Jak zagotować słoiki z bigosem? Po pierwsze musimy słoiki bardzo dokładnie umyć, wyparzyć i osuszyć. Kolejnym krokiem będzie wypełnienie ich bigosem. Pamiętajmy, aby zostawić pomiędzy pokrywką a powierzchnią potrawy w słoiku przestrzeń około 1,5 do 2 cm. Następnie słoik zakręcamy czystą i suchą zakrętką. 

Kolejnym krokiem będzie wyścielenie dużego garnka przy pomocy ściereczki lub ręcznika. Układamy na nim słoiki z bigosem w taki sposób, aby nie stykały się i pozostawały w bezpiecznej odległości od ścianek garnka. Następnie wlewamy do garnka zimną wodę w takiej ilości, aby sięgała ona mniej więcej do połowy wysokości słoików. Wodę podgrzewamy, do czasu aż się zagotuje. Kiedy to nastąpi, to gotujemy słoiki przez około 20 minut. Słoiki następnie wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Tak zawekowany bigos możemy przechowywać w chłodnym miejscu, lodówce lub zimnej piwnicy, nawet przez okres dwóch miesięcy.

Zobacz również: Gotowanie bigosu – Jak gotować bigos? 

Czym jest tyndalizacja?

Przechowywanie bigosu w słoikach może być jeszcze dłuższe, jeśli zastosujemy proces tyndalizacji. Tyndalizacja to kilkukrotna pasteryzacja potrawy (około trzech razy), przy czym pomiędzy każdym zagotowaniem słoika z bigosem musi wystąpić dzień przerwy. Trzykrotna pasteryzacja umożliwia pozbycie się większości bakterii, które mogłyby doprowadzić do przedwczesnego zepsucia się potrawy. Tak zakonserwowaną potrawę możemy przechowywać nawet około pół roku!

Zobacz też: Bigos i kapusta wigilijna – jak mrozić?

Bigos w słoiku – ile może stać?

Bigos w słoikach w zależności od metody pasteryzacji, którą zastosujemy, może być przechowywany przez okres od kilku dni to nawet pół roku. Najmniej wydajną pasteryzacją jest ta wykonywana przy pomocy piekarnika. Najskuteczniejsza będzie tyndalizacja. Pamiętajmy jednak, że im bardziej produkt będzie przetworzony, tym więcej zniknie z niego składników odżywczych i cennych dla zdrowia minerałów i witamin. 

Jak sprawdzić czy słoik jest zawekowany? 

Słoik został prawidłowo zawekowany, jeśli pokrywka, którą został zakręcony, jest wklęsła. Jeśli pokrywka pozostaje wypukła lub przekręca się, cały proces będziemy musieli powtórzyć. Warto również zmienić pokrywkę, aby uniknąć ryzyka, że po ponownej pasteryzacji pozostanie ona w dalszym ciągu wypukła. Teraz już wiesz jak zawekować bigos.

Rodzice pytają o bigos:

Jak przechowywać ugotowany bigos? 

Bigos możemy zamrozić lub przechowywać go w słoikach ustawionych w chłodnym miejscu. 

Ile bigos może leżeć w lodówce? 

W zależności od metody pasteryzacji od kilku dni do nawet pół roku. 

Bigos lepiej zamrozić czy zawekować? 

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Mrożenie nie pozbawia jedzenia cennych witamin, jednak uniemożliwia natychmiastowe podgrzanie potrawy. 

Czy zawekowany bigos musi stać w lodówce? 

Nie musi, ale warto, aby był przechowywany w chłodnym miejscu. 

Czy można zamrozić bigos w słoiku? 

Bigos po zamrożeniu zwiększa objętość, co może skutkować rozsadzeniem słoika. Lepiej zamrozić go w woreczkach przeznaczonych do tego celu. 

Dodaj komentarz

Boże Narodzenie, Dzień Babci i Dziadka

Masa solna: Jak zrobić masę solną?

Masa solna Masa solna, jak sama nazwa wskazuje jest masą wykonaną z soli (oraz mąki i wody), z której możemy przygotować różnego rodzaju dekoracje, figurki i nie tylko. W internecie...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo