Dlaczego słoiki się nie wekują? Przyczyna nie zawsze jest oczywista
Pasteryzacja to jedna z najpopularniejszych metod konserwowania żywności. Chociaż coroczne przygotowywanie weków wymaga sporo pracy, to jednak dzięki temu możemy cieszyć się smakiem ulubionych warzyw i owoców przez cały rok. Poprawnie wykonany proces może przedłużyć trwałość jedzenia nawet o kilka miesięcy. Podstawą dobrej pasteryzacji jest szczelne zamknięcie słoików, co nie zawsze wychodzi zgodnie z planem. Dlaczego słoiki się nie wekują? Jak sprawdzić czy słoik jest dobrze zapasteryzowany? Co zrobić, gdy słoiki nie chce się zassać?
Dlaczego słoiki się nie wekują?
Do pasteryzacji nadają się niemal wszystkie najpopularniejsze warzywa i owoce, m.in. ogórki, dynia, grzyby, papryka, marchewka, buraki oraz śliwki, czereśnie czy truskawki. Co ważne, podczas pasteryzacji jedzenie nie traci swoich wartości odżywczych i jednocześnie zachowuje charakterystyczny, pyszny smak. Nic więc dziwnego, że ten sposób konserwowania żywności stał się tak powszechny – stosuje się go bowiem w polskich kuchniach już od lat, a w ostatnim czasie wykorzystuje się go coraz częściej.
Dzięki pasteryzowaniu produktów nie tylko przedłużamy ich zdatność do spożycia, ale przy okazji eliminujemy szkodliwe drobnoustroje, które mogły dostać się do słoika w czasie przygotowań.
Aby jednak przetwory nam się udały, trzeba przede wszystkim dopilnować idealnie szczelnego zamknięcia słoików. Do tego również niezbędna jest odpowiednia pasteryzacja. W trakcie podgrzewania rozszerzone powietrze uwypukla wieczka słoików, a następnie w czasie stygnięcia wciąga je do środka, sprawiając, że pokrywka staje się wklęsła, a cały słoik ściśle zamknięty. Dzięki temu weki będą dobrze zabezpieczone przed dostępem powietrza i szkodliwym działaniem, a w konsekwencji przed psuciem.
Nie zawsze jednak pasteryzacja przebiega pomyślnie. Zdarza się bowiem, że słoik się nie zassał i przecieka. Dzieje się tak najczęściej wtedy, gdy użyjemy źle dopasowanej pokrywki – wystarczy nawet niewielka różnica w rozmiarze, a słoik nie zamknie się szczelnie. Przyczyną nieskutecznego wekowania może być także zbyt krótkie gotowanie. Zdaniem niektórych słoiki mogą się nie wekować także dlatego, że przed zakręceniem wieczka nie zostały porządnie wytarte do sucha.
Zobacz: Pasteryzacja w zmywarce, piekarniku i nie tylko – sprawdź oryginalne sposoby na wekowanie słoików
Jak sprawdzić, czy słoik się zawekował?
Po podgrzaniu słoików w garnku (lub piekarniku) słoiki wyjmujemy i ustawiamy na ściereczce do góry dnem. Najlepiej pozostawić je w takiej pozycji na co najmniej dobę. Jeśli pasteryzacja się udała i słoik jest solidnie zawekowany, przede wszystkim nic nie będzie przeciekać. W przypadku korzystania ze słoików z pokrywką typu „twist-off” można sprawdzić, czy w wyniku pasteryzację zassały się do środka i stały się wklęsłe. Wieczko nie powinno “klikać” po wciśnięciu.
Sprawdź: Ogórki kiszone bez chrzanu. Ten składnik z powodzeniem go zastąpi
Co zrobić, gdy słoiki się nie zamknęły?
Jeśli po zakończeniu pasteryzacji i ustawieniu słoików do góry dnem stwierdzimy, że któryś z nich nie jest szczelnie zamknięty i przecieka, nie można go w ten sposób pozostawić. Oznacza to bowiem, że do wewnątrz dostaje się powietrze, które negatywnie wpływa na żywność – powoduje szybkie psucie się produktu. W takim przypadku najlepiej otworzyć słoik, wymienić zakrętkę, a następnie przeprowadzić proces pasteryzacji ponownie.
Zobacz: Jaka sól do ogórków kiszonych? Wybór może mieć wpływ nie tylko na smak, ale także na zdrowie!
Czy można ponownie pasteryzować?
Ponowna pasteryzacja jest jak najbardziej możliwa. Jeśli słoik nie zassie się odpowiednio, można – najlepiej po wymianie wieczka na nowe – spróbować zawekować go jeszcze raz. Warto dodać, że niektóre produkty wręcz wymagają podwójnej lub nawet trzykrotnej pasteryzacji. Dotyczy to m.in. grzybów czy buraków.
Sprawdź: Ten prosty sposób sprawi, że nie będziesz płakać przy krojeniu cebuli. Masz go pod ręką
Rodzice pytają, dlaczego słoiki się nie wekują
Jeśli słoiki się nie zawekowały i przeciekają, najlepiej ponownie je otworzyć, zmienić wieczko, a następnie dokonać ponownej pasteryzacji.
Wymienić pokrywki i spróbować jeszcze raz je pasteryzować.
W pierwszej kolejności należy sprawdzić, czy nie przecieka. Jeśli korzystamy ze słoików z pokrywkami typu “twist-off” w przypadku skutecznej pasteryzacji, powinny one zostać zassane do środka i nie “klikać”.
Może to oznaczać, że pasteryzacja nie przebiegła prawidłowo i słoiki nie zamknęły się szczelnie.
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Porady Kulinarne
- Dlaczego słoiki się nie wekują? Przyczyna nie zawsze jest oczywista
- Czy zielona kupa po borówkach jest normalna? - Forum 2023
- Ile dac na wesele - Forum 2023
- Augustyn czy Milan - Forum 2023
- Co to znaczy, gdy piersi przestają boleć w ciąży? - Forum 2023
- Wasze "tajne" sposoby na wywołanie porodu !!! - Forum 2023
- Co może piszczeć na bramkach w sklepie? - Forum 2023
- Czy spływ kajakowy w ciąży jest bezpieczny? - Forum 2023
- Czy z anginą można wyjść na dwór? - Forum 2023
- Jak przykładać rywanol na siusiaka - Forum 2023
- Jak rozpoznać czy sączą się wody płodowe? - Forum 2023
- Koncert rockowy w ciazy???? - Forum 2023
- Kto U was w związku gotuje obiadki? - Forum 2023
- Moje Dziecko jest opoznione?! :( - Forum 2023
- Negatywny test pomimo ciąży?Czy to możliwe? - Forum 2023
- Pobolewanie i kłucie w brzuchu w 15 tygodniu ciąży - Forum 2023
- Telefon na kartę dla dziecka - gdzie najtaniej ? - Forum 2023
- Trzęsące się dziecko zaraz po przebudzeniu... - Forum 2023
- Tunezja - Forum 2023
- Urząd pracy - zmiana terminu wizyty - Forum 2023
- czy jarzębina jest trująca? - Forum 2023
- Teściowa zdradziła mi trik na czystą i pachnącą pralkę. Wlewa do bębna jedną rzecz
- Czym umyć brudne ściany? Wykorzystaj prosty trik za 5 zł. W mig zapomnisz o malowaniu
- Dociśnij obcinacz do paznokci w tym miejscu. Niewiele osób wie, o jego ukrytej funkcji
- Specjalny dodatek za wychowanie dzieci? ZUS wypłaca nawet 1500 zł. Skorzystają także babcie
- Położyła makaron na stół i zalała zimnym sosem. Tak wyprawiła synowi przyjęcie urodzinowe
- Jak kisić ogórki, żeby były twarde? Wystarczy wrzucić do słoika jeden składnik
- ZUS wprowadził ważne zmiany dla emerytów i rencistów. Przez niefrasobliwość mogą stracić świadczenie
- Początek roku szkolnego 2023/2024 przesunięty! Uczniowie nie rozpoczną nauki 1 września, wakacyjny odpoczynek potrwa dłużej
- To magiczne imię dla dziewczynki robiło furorę 70 lat temu. Hit z lat 50. znów zyskuje na popularności. Oznacza "prawdę i szlachetność"
- Zła wiadomość dla uczniów. Rok szkolny 2023/24 może być niewesoły
- Zagadki dla dzieci w różnym wieku. Łatwe, krótkie, ciekawe i zabawne.
- Życzenia urodzinowe dla dzieci [+śmieszne wierszyki]
- Ani z ogórka, ani z kapusty. Surówka z tego składnika to hit tegorocznego lata!
- Dodatkowe pieniądze za okres choroby. Od 1 lipca w ZUS obowiązują nowe zasady
- Jak otworzyć słoik bez użycia siły? Z tym prostym trikiem żadna zakrętka nie będzie problemem