Dlaczego słoiki się nie wekują? Przyczyna nie zawsze jest oczywista

Pasteryzacja to jedna z najpopularniejszych metod konserwowania żywności. Chociaż coroczne przygotowywanie weków wymaga sporo pracy, to jednak dzięki temu możemy cieszyć się smakiem ulubionych warzyw i owoców przez cały rok. Poprawnie wykonany proces może przedłużyć trwałość jedzenia nawet o kilka miesięcy. Podstawą dobrej pasteryzacji jest szczelne zamknięcie słoików, co nie zawsze wychodzi zgodnie z planem. Dlaczego słoiki się nie wekują? Jak sprawdzić czy słoik jest dobrze zapasteryzowany? Co zrobić, gdy słoiki nie chce się zassać?

Dlaczego słoiki się nie wekują?

Do pasteryzacji nadają się niemal wszystkie najpopularniejsze warzywa i owoce, m.in. ogórki, dynia, grzyby, papryka, marchewka, buraki oraz śliwki, czereśnie czy truskawki. Co ważne, podczas pasteryzacji jedzenie nie traci swoich wartości odżywczych i jednocześnie zachowuje charakterystyczny, pyszny smak. Nic więc dziwnego, że ten sposób konserwowania żywności stał się tak powszechny – stosuje się go bowiem w polskich kuchniach już od lat, a w ostatnim czasie wykorzystuje się go coraz częściej.

Dzięki pasteryzowaniu produktów nie tylko przedłużamy ich zdatność do spożycia, ale przy okazji eliminujemy szkodliwe drobnoustroje, które mogły dostać się do słoika w czasie przygotowań.

Aby jednak przetwory nam się udały, trzeba przede wszystkim dopilnować idealnie szczelnego zamknięcia słoików. Do tego również niezbędna jest odpowiednia pasteryzacja. W trakcie podgrzewania rozszerzone powietrze uwypukla wieczka słoików, a następnie w czasie stygnięcia wciąga je do środka, sprawiając, że pokrywka staje się wklęsła, a cały słoik ściśle zamknięty. Dzięki temu weki będą dobrze zabezpieczone przed dostępem powietrza i szkodliwym działaniem, a w konsekwencji przed psuciem.

Nie zawsze jednak pasteryzacja przebiega pomyślnie. Zdarza się bowiem, że słoik się nie zassał i przecieka. Dzieje się tak najczęściej wtedy, gdy użyjemy źle dopasowanej pokrywki – wystarczy nawet niewielka różnica w rozmiarze, a słoik nie zamknie się szczelnie. Przyczyną nieskutecznego wekowania może być także zbyt krótkie gotowanie. Zdaniem niektórych słoiki mogą się nie wekować także dlatego, że przed zakręceniem wieczka nie zostały porządnie wytarte do sucha.

Zobacz: Pasteryzacja w zmywarce, piekarniku i nie tylko – sprawdź oryginalne sposoby na wekowanie słoików

Jak sprawdzić, czy słoik się zawekował?

Po podgrzaniu słoików w garnku (lub piekarniku) słoiki wyjmujemy i ustawiamy na ściereczce do góry dnem. Najlepiej pozostawić je w takiej pozycji na co najmniej dobę. Jeśli pasteryzacja się udała i słoik jest solidnie zawekowany, przede wszystkim nic nie będzie przeciekać. W przypadku korzystania ze słoików z pokrywką typu „twist-off” można sprawdzić, czy w wyniku pasteryzację zassały się do środka i stały się wklęsłe. Wieczko nie powinno “klikać” po wciśnięciu.

Sprawdź: Ogórki kiszone bez chrzanu. Ten składnik z powodzeniem go zastąpi

Co zrobić, gdy słoiki się nie zamknęły?

Jeśli po zakończeniu pasteryzacji i ustawieniu słoików do góry dnem stwierdzimy, że któryś z nich nie jest szczelnie zamknięty i przecieka, nie można go w ten sposób pozostawić. Oznacza to bowiem, że do wewnątrz dostaje się powietrze, które negatywnie wpływa na żywność – powoduje szybkie psucie się produktu. W takim przypadku najlepiej otworzyć słoik, wymienić zakrętkę, a następnie przeprowadzić proces pasteryzacji ponownie.

Zobacz: Jaka sól do ogórków kiszonych? Wybór może mieć wpływ nie tylko na smak, ale także na zdrowie!

Czy można ponownie pasteryzować?

Ponowna pasteryzacja jest jak najbardziej możliwa. Jeśli słoik nie zassie się odpowiednio, można – najlepiej po wymianie wieczka na nowe – spróbować zawekować go jeszcze raz. Warto dodać, że niektóre produkty wręcz wymagają podwójnej lub nawet trzykrotnej pasteryzacji. Dotyczy to m.in. grzybów czy buraków.

Sprawdź: Ten prosty sposób sprawi, że nie będziesz płakać przy krojeniu cebuli. Masz go pod ręką

Rodzice pytają, dlaczego słoiki się nie wekują

Co zrobić jak słoiki się nie zawekowały?

Jeśli słoiki się nie zawekowały i przeciekają, najlepiej ponownie je otworzyć, zmienić wieczko, a następnie dokonać ponownej pasteryzacji.

Słoiki nie zassały – co robić?

Wymienić pokrywki i spróbować jeszcze raz je pasteryzować.

Jak sprawdzić czy słoik jest zawekowany?

W pierwszej kolejności należy sprawdzić, czy nie przecieka. Jeśli korzystamy ze słoików z pokrywkami typu “twist-off” w przypadku skutecznej pasteryzacji, powinny one zostać zassane do środka i nie “klikać”.

Słoiki po pasteryzacji klikają – co to oznacza?

Może to oznaczać, że pasteryzacja nie przebiegła prawidłowo i słoiki nie zamknęły się szczelnie.

Dodaj komentarz

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo