Ten prosty sposób sprawi, że nie będziesz płakać przy krojeniu cebuli. Masz go pod ręką

Cebula to warzywo dość często używane w kuchni – przede wszystkim z uwagi na interesujący smak, który nadaje daniom. Korzystanie z niej jest jednak dosyć kłopotliwe, jako że przy krojeniu cebuli z oczu ciekną nam łzy. Czym to jest spowodowane i czy można temu jakoś przeciwdziałać? Oczywiście! Oto kilka niezawodnych sposobów!

Czemu cebula podrażnia oczy?

Krojenie cebuli nie jest przyjemną czynnością, gdyż bardzo szybko zaczynamy płakać. Nawet jeśli ktoś ogromnie się stara powstrzymać łzy, nie jest w stanie ich zatrzymać. Wszystko z uwagi na uwalniane z niej w czasie krojenia substancje. Tworzą one lotne związki zawierające siarkę, które odpowiadają za wywoływanie łez. Gdy bowiem związki te dotrą do oczu, łączą się ze łzami i tworzą w efekcie kwas siarkowy o niskim stężeniu. 

Organizm człowieka jest wyposażony w wiele ostrzegawczych mechanizmów, które włączają się w sytuacjach potencjalnie niebezpiecznych. Wydawać by się mogło, że krojenie cebuli do takich nie należy, a jednak substancje jakie się z niej wydobywają są potencjalnie groźne dla człowieka – stąd taka, a nie inna reakcja. Po prostu lotne związki z cebuli włączają mechanizm obronny. Gaz zawierający siarkę wchodzi w reakcję z wodą, tworząc kwas siarkowy – odpowiedzią ciała jest zaś łzawienie, aby się go pozbyć. Lotne związki w cebuli są zaś czymś naturalnym – gdy kroi się cebulę, niszczy się jej komórki i uwalnia zamknięte w nich substancje, które wchodząc ze sobą w reakcję, tworzą gaz. 

Zobacz: Cztery zielone warzywa, które warto włączyć do codziennej diety

Jak nie płakać przy krojeniu cebuli?

Brak łez podczas krojenia cebuli wydaje się nierealny, jednak warto wiedzieć, że naukowcom udało się już wyhodować odmianę, która nie powoduje płaczu. To cebula Sunion – o nieco słodszym smaku, zawierająca mniejszą ilość S-tlenku tiopropanalu, który wchodził w reakcje z płynem łzowym, wywołując pieczenie i łzawienie oczu. Jeśli zatem można, warto sięgać po tą odmianę, chociaż jest trudno dostępna.

Jeśli zaś ma się w domu jedynie cebulę zwyczajną, można skorzystać z następujących sposobów na opanowanie łez:

  • zanurzenie cebuli w zimnej wodzie na pół godziny przed krojeniem
  • umieszczenie cebuli pół godziny przed krojeniem w zamrażalniku
  • skorzystanie na przykład ze spinacza do prania, by zatkać nos
  • zasłonięcie oczu goglami i zatkanie nosa
  • skorzystanie z triku z użyciem zapałki – wkładamy ją do ust i przygryzamy zębami, przez co musimy oddychać ustami.

Sposoby te pozwalają opanować łzawienie z oczu. Niektórzy polecają krojenie cebuli zanurzonej w wodzie, co ograniczy na pewno wydostawanie się z niej gazu, ale mimo wszystko nie jest zbyt wygodne. Można jednak spróbować obrać i pokroić cebulę na tyle szybko, że nie zdąży zbyt mocno podrażnić oczu. Najpierw należy przekroić ją na pół, a następnie odciąć końcówki, po czym uderzyć w nią mocno pięścią. Skórka wówczas sama zejdzie, co sprawia, że zyskujemy dodatkowe, cenne sekundy. By zaś gaz nie dotarł do oczu, na cebulę można…dmuchać! W rozproszeniu drażniących związków może też pomóc na przykład skierowany na nią wentylator. 

Sprawdź też:

Dodaj komentarz

Przepisy Kulinarne

Pomysł na szybkie śniadanie dla dziecka

Wielu rodziców zastanawia się, jak zorganizować poranek, aby wszystko szło gładko i bez opóźnień. Niektóre rzeczy, jak plecak czy ubrania można przygotować dzień wcześniej, tak by rano mieć jak najmniej...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo