Ogórki kiszone bez chrzanu. Ten składnik z powodzeniem go zastąpi

Ogórki kiszone bez chrzanu mogą być tak samo smaczne jak te z chrzanem. Chrzan jest jednak dokładany nie tylko dla smaku – jego zadaniem jest także dodawanie ogórkom twardości oraz działanie konserwujące i antyseptyczne. Kiszenie ogórków bez chrzanu jest jednak jak najbardziej możliwe. Są składniki, które mogą go zastąpić! Jakie? 

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Chrzan odpowiada za nadanie ogórkom odpowiedniego smaku i jędrności, twardości. Nie jest jednak niezbędny do kiszenia.
  • Chrzan można zastąpić liśćmi laurowymi, czarnym pieprzem, ziarnami białej gorczycy, liśćmi wiśni, czarnej porzeczki czy winorośli.

Ogórki kiszone bez chrzanu – przepis

Ogórki kiszone inaczej znane są jako ogórki kwaszone. Do tej grupy należą zarówno popularne ogórki małosolne, jak i korniszony. Czy można zakisić ogórki bez chrzanu? Choć wielu osobom wydaje się to nieprawdopodobne, jest jak najbardziej możliwe! Chrzan nie jest potrzebny by poddać ogórki naturalnemu procesowi fermentacji mlekowej – czyli nie jest konieczny do ich ukiszenia. Sam przepis na ogórki kiszone bez chrzanu jest zaś wyjątkowo prosty. 

Doskonałym dodatkiem będzie koper, ząbki czosnku, woda, sól i liście czarnej porzeczki. Bardzo ważne są proporcje. Na każdy litr wody powinna przypadać 1 łyżka soli, a na każdy słoik 5 ząbków czosnku i 2 gałązki kopru. Sól należy rozpuścić we wrzątku, a następnie w wyparzonych słoikach ułożyć kolejno przyprawy, po czym ciasno umieścić w nich ogórki i znów wcisnąć przyprawy. Następnie do każdego słoika należy wlać wodę rozrobioną z solą. Ogórki mają być przykryte zalewą. Następnie słoiki zakręcamy i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce. 

Zobacz: Jak przechowywać ugotowany bób? Sprawdzone sposoby na zachowanie świeżości

Po co chrzan do ogórków?

Czy chrzan jest konieczny do kiszenia ogórków? Wielu osobom wydaje się, że tak. Podstawowe składniki wykorzystywane do kiszenia ogórków to zawsze czosnek, chrzan i koper. Chociaż jest to jednak przepis najpopularniejszy, do kiszenia ogórków można używać również innych przypraw – dodatkowo lub zamiennie. Chrzan jest bardzo popularną przyprawą, która w kuchni polskiej obecna jest od czasów średniowiecznych – towarzyszy nam zatem naprawdę długo! Korzeń chrzanu ma intensywny, ostry smak i nadaje się do przyprawiania sosów, musztardy, mięs, ale też właśnie do ogórków kiszonych. 

Kiszenie ogórków bez chrzanu jest jednak jak najbardziej możliwe. Jego głównym zadaniem jest dodanie im odpowiedniego smaku i jędrności, twardości. Dzięki niemu zmienia się również smak zalewy, która może potem zostać wykorzystana do przygotowania zupy ogórkowej. Chrzan posiada także właściwości bakteriobójcze. Potrafi więc zahamować rozwój bakterii gnilnych. 

Sprawdź: Ten prosty sposób sprawi, że nie będziesz płakać przy krojeniu cebuli. Masz go pod ręką

Ogórki kiszone – co zamiast chrzanu?

Czym zastąpić chrzan w kiszeniu ogórków? Do kiszenia ogórków można wykorzystać liście laurowe, czarny pieprz, ziarna białej gorczycy, liście wiśni, czarnej porzeczki czy winorośli, ale też liście dębu czy właśnie chrzanu. Niekoniecznie więc trzeba dodawać do zalewy jego korzeń. Można też pominąć chrzan i użyć wyłącznie soli, kopru i czosnku. Twardości ogórkom dodadzą ziarenka gorczycy, które również posiadają taką właściwość. 

Czym zastąpić chrzan w ogórkach kiszonych?

Co zamiast chrzanu do kiszenia ogórków? Znawcy polecają dodać do nich nieco więcej gorczycy. Kiszone ogórki bez chrzanu z pewnością będą smakowały nieco inaczej, ale równie dobrze. By nadać im ciekawy smak można skorzystać z wielu innych składników – na przykład dodać do ogórków musztardę czy miód. Jest wiele sposobów by wzbogacić ich smak i mnóstwo przepisów, z których można skorzystać. Liście wiśni, porzeczki lub dębu również zabezpieczają ogórki przed przesadnym mięknięciem w trakcie procesu fermentacji mlekowej. 

Zobacz: To najczęstszy błąd przy grillowaniu. Popełnia go prawie każdy

Rodzice pytają o ogórki kiszone bez chrzanu:

Co zamiast chrzanu do ogórków kiszonych?

Ogórki kiszone wyjdą pyszne również wtedy, kiedy nie dodamy do nich chrzanu. Dobrym zamiennikiem będą między innymi ziarenka gorczycy. Liść czarnej porzeczki, wiśni czy liście dębu działają w podobny sposób. 

Co daje chrzan w ogórkach?

Chrzan w ogórkach sprawia, że stają się one twardsze, a jednocześnie bardziej jędrne. Podobny efekt można jednak otrzymać dzięki innym składnikom. Chrzan posiada jednak również charakterystyczny smak, który oddaje do ogórków i zalewy.

Czy musi być chrzan do kiszenia ogórków?

Chrzan jest popularnym składnikiem, dodawanym do kiszenia ogórków. Choć jest niezwykle często stosowany, nie jest wcale niezbędny, by ogórki wyszły smaczne.

Czy ogórki kiszone mogą być bez chrzanu?

Ogórki kiszone bez chrzanu smakują nieco inaczej, jednak są bardzo smaczne. Chrzan nie jest wcale niezbędnym dodatkiem do kiszonych ogórków, choć jest bardzo często do nich dodawany. Stosowany jest zarówno korzeń, jak i liście chrzanu. 

Dodaj komentarz

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo