Przechowywanie imbiru – jak przechowywać imbir?

Jak przechowywać imbir – taka wątpliwość staje się udziałem niemal każdego, kto po raz pierwszy używa we własnej kuchni tej nieco tajemniczej rośliny. Na szczęście, istnieje kilka prostych i sprawdzonych sposobów na przedłużenie jej świeżości. Warto je poznać, zanim rozsmakujemy się w imbirze na stałe.

Jak przechowywać imbir?

Jeszcze do niedawna imbir kojarzył się przede wszystkim z kuchnią dalekowschodnią, nie budząc w naszej szerokości geograficznej specjalnego entuzjazmu. Obecnie jednak coraz więcej osób zaczyna odkrywać jego uroki. Okazuje się on znakomitym środkiem rozgrzewającym w sezonie grypowym, a także smacznym dodatkiem do zup czy dań mięsnych. W ostatnich latach popularne jest również wykorzystywanie imbiru w deserach czy drinkach. Zakres jego zastosowań zwiększa się zatem nieustannie, w miarę rozwoju kulinarnej ciekawości młodego pokolenia Polaków.

Wątpliwości w kwestii tego, jak przechować imbir, wynikają poniekąd ze specyfiki jego używania. Rzadko udaje się nam spożytkować za jednym razem całą posiadaną porcję. Siłą rzeczy rodzi się pytanie, co zrobić z niewykorzystanym imbirem, aby nie zepsuć przez przypadek jego właściwości smakowych.

Wszystko zależy od tego, czy zdecydowaliśmy się na zakup imbiru w postaci świeżej, czy np. suszonej. Świeży korzeń imbiru należy przede wszystkim starannie wybrać w sklepie. Zwracajmy uwagę zwłaszcza na jego:

  • jędrność,
  • soczystość,
  • wygląd skórki (powinna być lśniąca i gładka). 

Naszą nieufność powinien zaś budzić korzeń w widoczny sposób zasuszony albo wręcz przeciwnie – wilgotny. W tym drugim wypadku na roślinie może nawet pojawić się charakterystyczny nalot czy kożuszek, a zatem po prostu pleśń.

Jak zatem przechowywać w domu korzeń imbiru? Ponieważ posiada on dość grubą skórkę oraz “solidną” budowę, poleca się pozostawienie go w temperaturze pokojowej. Powinien mieć zapewniony swobodny dopływ powietrza, a jednocześnie leżeć w miejscu możliwie zacienionym. Nadmiar promieni słonecznych przyczynia się do jego wysuszania, co z kolei pozbawia imbir walorów smakowych i zapachowych.

Korzeń możemy zatem przechowywać bez żadnych specjalnych zabezpieczeń, o ile pozostaje on w jednym zwartym kawałku. Po obraniu należy go już koniecznie schować do lodówki. Wiele osób decyduje się zresztą trzymać w lodówce cały korzeń i odcinać poszczególne kawałki bezpośrednio przed spożyciem. W takim wypadku najlepiej będzie owinąć imbir w ręcznik papierowy oraz przełożyć do woreczka albo pojemnika próżniowego. Zagwarantuje mu to świeżość nawet na kilka tygodni.

Nie wszyscy wiedzą ponadto, że świeży imbir nadaje się również do mrożenia. Najpierw jednak należy go odpowiednio przygotować: obrać, pokroić w plasterki i umieścić na talerzu bądź tacce. W takiej formie może trafić do zamrażalnika. Po zmrożeniu warto przełożyć go do woreczka strunowego, po czym znowu odłożyć do dalszego mrożenia.

Zobacz też: Kombucha – co to jest, jak działa i na co pomaga?

Gdzie przechowywać imbir?

Oprócz imbiru świeżego warto także zaopatrzyć się w jego postać suszoną. Okaże się ona przydatna do przyprawiania zup albo marynowania mięs. Amatorzy domowych flaków również docenią walory smakowe suszonego imbiru – zwłaszcza jeśli zachowane zostaną podstawowe zasady jego przechowywania.

Najważniejsze jest to, aby nie kupować zbyt dużej ilości tego produktu na zapas, bo otwarte opakowanie kiepsko wpływa na walory imbiru. Bardzo dobrym pomysłem jest z pewnością przesypanie go do niewielkiego słoiczka, który możemy następnie szczelnie zamknąć. Dzięki temu zyskamy gwarancję, że nasz imbir nie straci nic ze swoich pierwotnych właściwości.

Sprawdź: Cl na ml – 1 cl ile to ml?

Rodzice pytają:

Jak przechowywać korzeń imbiru?

Jeżeli zamierzamy pozostawić go w jednym kawałku, nie musi koniecznie leżeć w lodówce – wystarczy temperatura pokojowa. Ważne natomiast, aby zapewnić mu miejsce suche i zacienione.

Sprawdź: Ile ml ma łyżka i łyżeczka?

Jak przechowywać świeży imbir?

Wkładając imbir do lodówki, najlepiej owinąć go w papierowy ręcznik i umieścić w woreczku bądź pojemniku próżniowym.

Jak przechowywać starty imbir?

Możemy go pozostawić w suchej kuchennej szafce, np. w szczelnie zamkniętym słoiczku. 

Dodaj komentarz

Porady Kulinarne

Dlaczego domowy chleb się kruszy?

Dlaczego chleb się kruszy – to pytanie zadaje sobie wiele osób, które podejmują się pierwszych prób domowego wypieku chleba. Ten jest zdecydowanie zdrowszy oraz trwalszy niż wypieki spotykane na sklepowych...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Jak rozmrozić drożdże?

Jak rozmrozić drożdże? Warto wiedzieć, że istnieją zasady, dzięki którym rozmrożone drożdże będą w stanie w dalszym ciągu pełnić swoją funkcję i mnożyć się w prawidłowy sposób. Sprawdź, jak powinno...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Jak nadziewać pączki?

Jak nadziewać pączki? Dla wielu osób, jakość i smak nadzienia jest tak samo ważna, jak smak samego ciasta. Eksperymentując z najróżniejszymi masami lub kremami, możemy nadać pączkom niepowtarzalny smak, trafiając...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Czy można zamrozić pączki?

Wiele osób zastanawia się czy można zamrozić pączki? To przysmak, który dość często pojawia się na naszych stołach – zwłaszcza w Tłusty Czwartek, gdy chwalimy się nawet między sobą ile...

Czytaj dalej →
Zdrowie dziecka

Morfologia u dzieci

Morfologia u dzieci na czczo to wydarzenie o wiele bardziej doniosłe niż analogiczne, rutynowe badanie dorosłego. Podczas gdy uświadomieni dorośli regularnie wykonują badania profilaktyczne, u dziecka pobieranie krwi wiąże się...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general