Kombucha – co to jest, jak działa i na co pomaga?
Kombucha to napój przygotowywany ze specjalnej kultury drożdży oraz kolonii bakterii. Właściwości lecznicze tego napoju nie są do końca zbadane, jednak ludzie korzystają z nich już od dwóch tysięcy lat. Kombucha ma wielu zwolenników, którzy uważają, że jest ona uniwersalnym lekiem na większość chorób. Jak przygotować napój z kombuchy, jak go pić i czy może on wywołać jakieś skutki uboczne?

Kombucha – co to jest?
Co to jest kombucha? Zwana jest też grzybem herbacianym albo grzybem japońskim, to kolonia bakterii oraz kultury drożdży z grupy symbiotycznych kultur drożdży i bakterii. Kombucha ma postać masy o galaretowatej konsystencji i białej albo jasnopomarańczowej barwie, jednak nie spożywa się jej w takiej formie. Z kombuchy, którą dodaje się do herbaty i przeprowadza proces fermentacji, przyrządza się napój o zdrowotnych właściwościach i oryginalnym, lekko słodkim, kwaskowym i orzeźwiającym smaku. Wydawać by się mogło, że napój ten jest nieco egzotyczny i rzeczywiście – przywędrował do nas aż z Dalekiego Wschodu, gdzie był stosowany w medycynie ludowej. Prawda jest taka,że napój z kombuchy był znany w Polsce już wiele lat temu, jednak został wyparty przez napoje typu Coca-Cola i dopiero teraz ponownie powoli wraca na sklepowe półki.
Zobacz też: Herbata w ciąży: Jakie gatunki herbaty może pić przyszła mama?
Kombucha – właściwości i działanie
Napój z kombuchy zawiera między innymi sporo witamin z grupy B, witaminę C, kwasy organiczne (octowy, glukuronowy i mlekowy), a także minerały, w tym cynk, wapń, żelazo, magnez oraz miedź. Poza tym, w składzie tego napoju możemy znaleźć cukier, alkohol powstający w procesie fermentacji oraz kofeinę. Napój zawiera również probiotyki, dzięki czemu przywraca mikroflorę jelitową oraz hamuje rozwój groźnych bakterii.
Zwolennicy picia napoju z kombuchy uważają, że jest ona bardzo uniwersalnym środkiem, który pozytywnie wpływa na działanie całego organizmu. Napój z kombuchy poleca się między innymi osobom, które cierpią na:
- bezsenność,
- brak apetytu,
- kłopoty z pamięcią lub koncentracją,
- podwyższony cholesterol,
- podwyższone ciśnienie,
- zespół napięcia przedmiesiączkowego,
- problemy związane z układem trawiennym (zaparcia, wzdęcia, wrzody),
- ciągłe zmęczenie i znużenie,
- reumatyzm
Zobacz też: Woda gazowana w ciąży: Fakty i mity na temat picia wody gazowanej podczas ciąży
Kombucha – jak pić?
Napój pity w godzinach porannych ma działać pobudzająco i dodawać energii. Oprócz tego, napój z kombuchy ma wpływać na wzmocnienie odporności, oczyszczenie całego organizmu z toksyn, poprawę funkcjonowania pęcherza moczowego, nerek oraz wątroby. Zwolennicy tego napoju są zdania, że kombucha może być stosowana w walce z cukrzycą, a nawet tak poważnymi chorobami jak choroby nowotworowe oraz AIDS. Napój z kombuchy jest polecany także osobom, które zmagają się z dodatkowymi kilogramami. Jest to spowodowane tym, że napój ma pobudzać metabolizm oraz detoksykację organizmu, zmniejszać ochotę na słodycze, zmniejszać apetyt i wspomagać spalanie zbędnej tkanki tłuszczowej. Napój ma również działać pozytywnie na włosy, oczy oraz skórę. Co więcej, niektórzy zalecają stosowanie okładów z napoju z kombuchy na rany. W tym przypadku napój ma zapobiegać tworzeniu się blizn i przyspieszać gojenie.
Sprawdź: Jakie produkty powodują zgagę?
Kombucha – skutki uboczne picia napoju
Wprawdzie napój z kombuchy jest znany nie od dziś i wiele osób uważa, że jest to lek na wszelkie schorzenia i problemy zdrowotne, jednak jak do tej pory właściwości kombuchy nie zostały jeszcze do końca zbadane. Napój pity w nadmiarze może powodować między innymi nudności, wymioty, a także bóle głowy. Wśród osób, które wzięły udział w badaniach dotyczących zdrowotnego działania napoju z kombuchy, u niektórych badanych pojawiła się reakcja alergiczna oraz uszkodzenie wątroby, których objawem była żółtaczka. W związku z tym, nie zaleca się jednorazowego przyjmowania dużych dawek napoju z kombuchy ani picia sfermentowanej herbaty przez dłuższy czas.
Zobacz też: Dieta na lekki poród: Co jeść przed porodem?
Kombucha – przeciwwskazania
W przypadku niektórych osób pity z umiarem napój z kombuchy pozytywnie wpływa na ich samopoczucie i zdrowie, istnieją jednak grupy osób, które wcale nie powinny spożywać fermentowanej herbaty. Kto nie powinien pić napoju z kombuchy?
Dzieci
Nie zaleca się podawania napoju z kombuchy dzieciom z dwóch najważniejszych względów: fermentowany napój zawiera alkohol (wprawdzie jest go niedużo, ale każda ilość może zaszkodzić dziecku), a poza tym układ odpornościowy dziecka nie jest jeszcze w pełni wykształcony i gotowy na zmierzenie z właściwościami kombuchy.
Kobiety w ciąży
Przyszłe mamy nie powinny spożywać napoju z kombuchy ze względu na zawartość alkoholu. Z tego samego względu, napoju nie mogą pić kobiety karmiące piersią, osoby, które przyjmują jakiekolwiek leki, a także alkoholicy.
Sprawdź: Czego nie powinnaś jeść w ciąży?
Osoby cierpiące na cukrzycę
Wprawdzie część osób uważa, że napój z kombuchy może być nawet stosowany w leczeniu cukrzycy, jednak mimo fermentacji napój zawiera cukier. Oprócz tego alkohol, o którym wspomnieliśmy już wcześniej, może zaburzać działanie leków przeciwcukrzycowych albo insuliny.
Osoby z obniżoną odpornością
To kolejna dość kontrowersyjna kwestia – z jednej strony napój z kombuchy dobrze wpływa na odporność, jednak są pewne wyjątki. Przede wszystkim trzeba pamiętać, że napój z kombuchy wzmacnia odporność osób, które są zdrowe, natomiast działanie na osoby z zaburzeniami odporności nie jest zbadane. Przede wszystkim osoby chorujące na różne rodzaje zaburzeń odporności nie powinny pić napoju z kombuchy, który był przygotowywany w niekontrolowanym środowisku, na przykład w warunkach domowych, gdzie bardzo trudno o zachowanie sterylności. Na skutek zanieczyszczenia napoju, w procesie produkcji może dojść do wytworzenia toksyn szczególnie niebezpiecznych dla osób, których układ odpornościowy jest osłabiony, na przykład z powodu nowotworu, AIDS, HIV, chorób autoimmunologicznych czy chemioterapii.
Wśród osób, które wzięły udział w badaniach dotyczących zdrowotnego działania napoju z kombuchy, u niektórych badanych pojawiła się reakcja alergiczna oraz uszkodzenie wątroby, których objawem była żółtaczka.
Napój z kombuchy – dawkowanie
Podobnie jak w przypadku innych naturalnych środków leczniczych, w piciu napoju z kombuchy należy zachować umiar. Na początku zaleca się picie małych porcji – około 50ml dziennie. Oprócz tego, należy przyjmować duże ilości innych płynów, najlepiej wody. Przez pierwsze kilka dni spożywania napoju z kombuchy mogą się pojawić takie dolegliwości jak wzdęcia, biegunka czy bóle głowy. Jeśli objawy nie ustępują przez dłuższy czas i najprawdopodobniej są związane z piciem napoju z kombuchy, należy przerwać kurację.
Zobacz również: Zielony koktajl sirt [przepis]
Kombucha – przepis
Napój z kombuchy nie jest jeszcze powszechnie dostępny w polskich sklepach, jednak można go przygotować w domowych warunkach. Zrobienie napoju z kombuchy nie jest trudne, ale należy pamiętać, że podczas jego przygotowania należy zachować czystość, a wręcz sterylność. Wszystkie naczynia, sztućce oraz inne akcesoria używane podczas przygotowywania napoju muszą zostać wcześniej dokładnie umyte i wyparzone. W przeciwnym razie, w trakcie procesu w napoju może pojawić się pleśń.
Do przygotowania napoju z kombuchy potrzebne są:
- zdrowa kultura kombuchy
- zaczyn z poprzedniej fermentacji (10% ilości docelowego płynu)
- herbata zielona, czarna albo mieszanka herbaty i ziół (dwie łyżeczki na litr docelowego płynu)
- cukier (około 70 – 100g na litr docelowego płynu, może być kokosowy albo trzcinowy)
- woda (w ilości zależnej od tego, ile napoju chcemy przygotować, koniecznie porządnie przefiltrowana albo mineralna niegazowana)
Pierwszym krokiem jest zagotowanie wody w naczyniu oraz zaparzenie w nim herbaty. Następnie do naparu należy dodać cukier, wymieszać płyn aż do rozpuszczenia cukru oraz ostudzić go do temperatury około 20-25⁰. Po ostudzeniu do płynu należy dodać zaczyn, czyli napój z kombuchy z poprzedniej fermentacji oraz kulturę grzyba kombuchy. Naczynie, w którym przeprowadzana będzie fermentacja należy przykryć czystym, przepuszczającym powietrze materiałem (na przykład gazą albo bawełnianą lub lnianą ściereczką) i zabezpieczyć tkaninę gumką albo ciasno związaną tasiemką. Na czas fermentacji naczynie powinno znajdować się w ciemnym, ciepłym i w miarę przewiewnym pomieszczeniu (temperatura pomieszczenia powinna wynosić 20-30⁰).
Napój z kombuchy jest gotowy po mniej więcej 7 – 10 dniach, a fermentację zatrzymuje się po prostu poprzez wyjęcie kultury grzyba z naczynia. Ważne jest, żeby wyciągnąć zarówno starą kulturę, która prawdopodobnie osiądzie na dnie naczynia, jak i nową kulturę wytworzoną na powierzchni napoju. Wyjętą kulturę można opłukać, ponownie umieścić w herbacianym płynie i poddać fermentacji.
Fermentację należy przerwać wtedy, gdy napój będzie miał odpowiedni smak – delikatnie słodki i kwaśny, zbliżony do smaku cydru. Jeśli przetrzymamy kulturę w napoju przez zbyt długi czas, zamiast napoju z kombuchy otrzymamy ocet z kombuchy, którego można użyć podczas kolejnej fermentacji zamiast zaczynu. Napój przed spożyciem należy przelać przez sitko, rozlać do butelek (ważne jest żeby napełniać butelki po brzegi) oraz umieścić w lodówce na co najmniej 5 dni. Butelki muszą być szczelnie zamknięte, jednak nie za pomocą metalowych nakrętek, ponieważ metal może wejść w reakcję z napojem. Po kilku dniach w lodówce napój jest gotowy do picia. Zdecydowanie najlepiej smakuje schłodzony.
Jeżeli przygotowujemy napój z kombuchy po raz pierwszy i nie dysponujemy zaczynem z poprzedniej fermentacji, zamiast niego do mieszanki można dodać ocet winny albo jabłkowy.
Zobacz też: Kawa w ciąży i przy karmieniu piersią
Czy chrzestna może być w ciąży? Dawne wierzenia i tradycje odradzają ten pomysł
Spacery w śniegu, czyli jak wybrać wózek do zadań specjalnych
Kiedy podwyżki dla nauczycieli 2023? Znamy już konkretne stawki. Niestety nie wszyscy mają powody do zadowolenia
Fakty i mity na temat przeszczepu włosów
Najpiękniejsze cytaty z bajek. Słowa, które inspirują i na długo zapadają w pamięć
Zwyrodnialec zgwałcił niepełnosprawną 14-latkę, a lekarze odmówili aborcji. “My mamy klauzulę sumienia”
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Zdrowie rodziców
- Kombucha – co to jest, jak działa i na co pomaga?
Dieta przy biegunce u dzieci
Biegunka może się pojawić u dziecka z rozmaitych przyczyn. Mogą to być zatrucia pokarmowe, przejedzenie, choroby jelit czy infekcje. Zazwyczaj rozwolnienie nie wymaga specjalistycznego leczenia i samo mija. Rodzic może jednak pomóc...
Czytaj dalej →Jak zrobić domowego grzańca? Kluczowe dla smaku będą te dodatki
Grzane wino to trunek, który nieodłącznie kojarzy się z jesienią i zimą. W chłodniejszych miesiącach chętnie po niego sięgamy ze względu na rozgrzewającej właściwości i pyszny, charakterystyczny smak. Nie ma...
Czytaj dalej →Zupa krem z dyni: przepis na sycący obiad dla całej rodziny
Zupa z dyni to zdrowe i pożywne danie łatwe do przyrządzenia. Jest pyszna pod koniec lata, gdy zaczyna się sezon na to warzywo, ale najlepiej smakuje w okresie jesiennym, kiedy...
Czytaj dalej →Kolorowe naleśniki: różowe, zielone i w kropki! Mamy sposób na niejadka!
Każde dziecko ma takie danie, które może jeść codziennie i bez końca. W przypadku moich dzieciaków są nim naleśniki. Przez niemal rok nie chciały słyszeć o czymkolwiek innym na śniadanie!...
Czytaj dalej →3 dania wege z grilla, które pokochają też mięsożercy
Grillować możemy właściwie wszystko. I choć grill większości z nas kojarzy się przede wszystkim z karkówką czy skrzydełkami kurczaka, doskonale nadaje się rówież, by przyrządzić na nim dania wege. Dania...
Czytaj dalej →Farsze do krokietów – Czym można nadziać krokiety?
Niezależnie, czy robiłeś już wcześniej krokiety i przepis na nie masz w małym palcu, czy chcesz zrobić je po raz pierwszy, warto zastanowić się przez chwilę, czym można nadziać krokiety....
Czytaj dalej →Jak zrobić makiełki na Wigilię? Przepis na tę tradycyjną potrawę jest wyjątkowo prosty. W czym tkwi jego sekret?
W okresie świątecznym chętnie sięgamy po tradycyjne, rodzinne przepisy. Chociaż na wigilijnym stole jest kilka zwyczajowych potraw znanych w całej Polsce, to jednak poszczególne regiony mają swoje własne przysmaki. Taka...
Czytaj dalej →Kasza jaglana: przepisy na dania dla całej rodziny
Kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych odmian kasz. Choćby dlatego warto od najmłodszych lat wprowadzać ją do jadłospisu dziecka. Kasza jaglana: właściwości Pozyskiwana z nasion prosa kasza jaglana jest lekka...
Czytaj dalej →Pomysł na szybkie śniadanie dla dziecka
Wielu rodziców zastanawia się, jak zorganizować poranek, aby wszystko szło gładko i bez opóźnień. Niektóre rzeczy, jak plecak czy ubrania można przygotować dzień wcześniej, tak by rano mieć jak najmniej...
Czytaj dalej →Tort na roczek
Maluszek dopiero niedawno pojawił się na świecie, a już kończy roczek. W natłoku obowiązków zanim się obejrzycie, Wasza pociecha będzie miała 12 miesięcy, a wtedy Wy staniecie przed dylematem –...
Czytaj dalej →Gołąbki z piekarnika – Ile piec gołąbki w piekarniku?
Ile piec gołąbki w piekarniku? Czy można je w ogóle w ten sposób przyrządzić? Wiele osób zadaje sobie te pytania. Gołąbki to bardzo popularna w Polsce, tradycyjna potrawa. Sprawdźmy jak...
Czytaj dalej →3 pomysły na domowe desery dla dzieci, które przygotujesz wspólnie z maluchem
Łowicz prezentuje pyszną propozycję stworzoną specjalnie z myślą o najmłodszych smakoszach! Marka wprowadziła do swojej oferty znane i lubiane dżemy 100% z owoców EXTRA GŁADKIE w trzech wyjątkowo lubianych przez dzieci, ale...
Czytaj dalej →Jak zrobić jagodzianki? Prosty przepis na pyszne i pulchne jagodzianki
Prosty przepis na pyszne i pulchne jagodzianki. Dowiedz się, jak łatwo można zrobić te smaczne wypieki, które z całą pewnością podbiją podniebienie wszystkich Twoich domowników. Poznaj listę składników i zrób...
Czytaj dalej →Lepienie uszek na wigilię – Jak lepić uszka?
Jak lepić uszka? To pytanie zadaje sobie wiele osób w naszym kraju, szczególnie przed zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia. Te małe pierożki wraz z barszczem czerwonym stanowią potrawę, której nie...
Czytaj dalej →Ten przepis na obiad ze szparagami pokocha każdy. Genialne połączenie, które można jeść codziennie
Szparagi to warzywa, których sezon przypada na początkowe miesiące lata. Ogromne ilości tych zielonych łodyg zobaczysz w sklepie już w maju. W odróżnieniu od sezonowych owoców, świetnie sprawdzają się w...
Czytaj dalej →Oczepiny – Najciekawsze zabawy oczepinowe
Jako wodzirej na weselach już od kilku lat staram się jak najbardziej zaskakiwać, zabawiać i mobilizować to tańca gości. Staram się cały czas rozbudowywać swoją ofertę i gamę zabaw weselnych....
Czytaj dalej →Tort Weselny
Tort weselny to tradycyjny deser podawany na przyjęciu weselnym. Według tradycji brak tortu na weselu oznacza brak słodkiego życia po ślubie, także lepiej nie ryzykować. Obecnie na rynku ślubno-weselnym możemy...
Czytaj dalej →Rola świadków na weselu
Z racji tego, że już za dwa tygodnie będę świadkową na weselu siostry, postanowiłam przyjrzeć się tej roli i jej obowiązkom troszeczkę bliżej, a tym, co się nauczyłam, chętnie podzielę...
Czytaj dalej →