Jak przekroić jajko w skorupce? Oto sposób na krojenie jajek w skorupach
Jajka gotowane na miękko lub twardo to zdrowy posiłek, który wiele osób wybiera na śniadanie. Bogate właściwości odżywcze, niewielka ilość kalorii i pyszny smak sprawiają, że równie chętnie jedzą je dorośli, co dzieci. Chcesz podać rodzinie ten produkt? Jak przekroić jajko w skorupce, aby można było je ładnie wyeksponować na stole? Poznaj sprawdzony sposób i uniknij kulinarnej wpadki.
Właściwości jajek
Jajko kurze zawiera bardzo dużo białka. Znajdziemy w nim również selen, ryboflawinę i witaminę B12. Obecność fosforu, kwasu foliowego oraz witaminy A wzbogaca jego wartości odżywcze. To sprawia, że jajko jest bardzo dobrze przyswajane przez organizm człowieka. Doskonale sprawdzają się one do urozmaicenia diety wegetariańskiej, która eliminuje mięsa bogate w białko.
Jajka można jeść pod wieloma postaciami. Najpopularniejszymi daniami są: jajko na miękko i twardo, omlet, jajko smażone czy w koszulce.
Każda z tych form jest bardzo smaczna. W zależności od formy podania – jajko może być lekko bądź dość ciężkostrawne, co może objawić się bólami brzucha i zgagą. Takie dolegliwości najczęściej mają jednak osoby uczulone na jajko lub cierpiące na schorzenia układu pokarmowego.
Zobacz: Jak zrobić pisanki wielkanocne? Oto tradycyjne i wyjątkowe wzory na pisankach
Z czego składa się jajko?
Jajko składa się z białka i żółtka. Białko to niemal sama woda z glukozą witaminami i składnikami mineralnymi w ograniczonej ilości. Natomiast żółtko to źródło wielu cennych mikro- i makroelementów oraz witamin i kwasów tłuszczowych. Panuje powszechna opinia, że jajka przyczyniają się do podwyższenia poziomu cholesterolu we krwi. Jest to prawda, ale spożywanie jajek w ograniczonej ilości jest zdrowe. Dietetycy zalecają dawkę od 3 do 5 jaj tygodniowo.
Sprawdź: Czy można zamrozić sałatkę jarzynową? Jak zamrozić sałatkę jarzynową?
Jak przekroić ugotowane jajko w skorupce?
Bez względu na to, czy gotujemy jajko na twardo, czy miękko, aby dotrzeć do jego wnętrza, musimy przeciąć skorupkę. W jajkach ugotowanych na miękko możemy ją stłuc na jednym z krańców produktu, następnie odłupać odsłaniając białko. Odkryte jajko jest gotowe do spożycia przy użyciu łyżeczki. Jajko na miękko można lekko posolić, co podniesie jego smak. Innym sposobem jest przecinanie jajek w skorupce. Można odciąć czubek jajka ostrym nożem lub specjalnym przyrządem do otwierania jajka na miękko.
Jajko ugotowane na twardo spożywamy bez skorupki, którą w tym celu należy obtłuc na całej powierzchni, a następnie odłupać. Jak przeciąć jajka w skorupce, aby nie uszkodzić połówek? Przygotuj bardzo ostry nóż, wbij jego końcówkę w połowie jajka i zdecydowanym ruchem przetnij skorupkę.
Możesz także przygotować farsz. Dodaj surowe jajko, zieloną pietruszkę, drobno posiekaną cebulę oraz sól, dobrze je połącz i nałóż do pustych połówek skorupek. Kolejnym krokiem jest posypanie powierzchni faszerowanych jajek bułką tartą i zapieczenie na patelni. Całość można podać z surówką.
Zobacz: Lany poniedziałek 2022. Kiedy jest poniedziałek wielkanocny?
Jak przeciąć skorupkę jajka?
Jak przeciąć ugotowane jajko w skorupce, aby połówki ładnie się prezentowały na stole? Pamiętaj, aby gorące jajka zalać zimną wodą i dobrze wystudzić. Skorupkę jajka przecinamy bardzo ostrym nożem lub nożem-piłką. Przy przecinaniu należy uważać, ponieważ skorupka często samoczynnie się kruszy, a jeżeli zależy nam na oryginalności potrawy, warto delikatnie się z nią obchodzić.
Zobacz: Jak przygotować koszyczek wielkanocny? Co powinno się w nim znaleźć?
Rodzice pytają, jak przekroić jajko w skorupce
Wystudź ugotowane jajka w zimnej wodzie. Następnie wyjmij je z naczynia, osusz papierowym ręcznikiem i ułóż na płaskim blacie. Teraz wbij końcówkę ostrego nożyka w środek. Następnie delikatnie przetnij całe jajko na pół.
Jeżeli chcemy podać jajka w skorupkach, najczęściej kroimy je wzdłuż. Można także przekroić jajko w poprzek, ale w takiej postaci należy podać je w kieliszku do jajek.
Do przygotowania jajek faszerowanych służą nieuszkodzone połówki skorupek. W tym celu należy je ostrożnie przeciąć wzdłuż bardzo ostrym nożem i wybrać środek do oddzielnej miski. Dobrze naostrzony nóż nie zniszczy skorupek, które posłużą jako naturalne „miseczki” do farszu z jajek.
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Matura 2024 przecieki. Te zadania na pewno pojawią się na egzaminie!
Odkrywaj historię i poznawaj świat. Oto najlepsze gry i zabawki edukacyjne na Dzień Dziecka
Najważniejsze lektury do matury 2024. Te 9 utworów musisz znać, jeśli marzysz o pozytywnym wyniku
Zabawki zręcznościowe na Dzień Dziecka. Odkryj gry i zabawki, które ćwiczą koncentrację i umiejętności motoryczne
Majówka w szkole 2024. Uczniów szkół średnich czeka wyjątkowo długi weekend. Ile będzie wolnego?
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Porady Kulinarne
- Jak przekroić jajko w skorupce? Oto sposób na krojenie jajek w skorupach
Zajączek Wielkanocny: Co symbolizuje? Kiedy przynosi prezenty?
Święto, które nieodłącznie kojarzy się dzieciom z prezentami jest z pewnością Boże Narodzenie. Coraz częściej jednak rodzice decydują się na wręczanie dzieciom prezentów z także z okazji Wielkanocy. O ile...
Czytaj dalej →Wielkanocne zagadki dla dzieci. Poznaj ciekawe świąteczne łamigłówki!
Wielkanoc to obok Bożego Narodzenia najważniejsze święta o charakterze religijnym, które kojarzą nam się przede wszystkim z miłą, rodzinną atmosferą i spędzaniem czasu w gronie najbliższych. To także dobra okazja,...
Czytaj dalej →Czy w Wielką Sobotę jest post? Kiedy należy powstrzymać się od jedzenia przed Wielkanocą?
W Wielką Sobotę, mimo że przypada na dzień przed Wielkanocą, w Kościołach w całej Polsce również odbywają się ważne uroczystości. Zgodnie z tradycją tego dnia święci się pokarmy przyniesione do...
Czytaj dalej →Wielkanocne warsztaty kulinarne dla wychowanków domów dziecka
Jak co roku, zbliżające się święta będą w naszych domach doskonałą okazją, by spotkać się z najbliższymi. Wielu z nas także z rodziną lub przyjaciółmi wspólnie przygotuje wyjątkowe świąteczne dania....
Czytaj dalej →Czym zastąpić mąkę ziemniaczaną w cieście? Podpowiadamy, co można dodać zamiast mąki ziemniaczanej do ciasta
Mąka ziemniaczana kojarzy się nam przede wszystkim z sosami i daniami wytrawnymi, nie można jednak zapominać, że jest też cennym składnikiem wielu domowych deserów – ciast, budyniu i kisielu. Zdarza...
Czytaj dalej →Od kiedy jest przerwa wielkanocna 2022? Kiedy jest wolne od szkoły?
Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc 2022. Już wkrótce w wielu polskich domach rozpoczną się intensywne przygotowania do uroczystego niedzielnego śniadania. Ale święta wielkanocne to nie tylko niezwykle ważny moment dla...
Czytaj dalej →Olej zamiast masła do ciasta – Co jeszcze można dać zamiast masła lub margaryny do ciasta?
Olej zamiast masła do ciasta to idealne rozwiązanie, jeśli akurat nie ma się masła w domu. Płynne oleje roślinne znakomicie się sprawdzają jako zastępstwo czy to masła, czy też margaryny....
Czytaj dalej →Ubijanie piany – Dlaczego białka nie chcą się ubić? Podpowiadamy, jak ubić białka
Dlaczego białka nie chcą się ubić? Powody tego mogą być różne – od niedokładnego oddzielenia białek od żółtek, aż po kontakt z tłuszczem, choćby osadzonym na trzepaczce lub w naczyniu,...
Czytaj dalej →Kiedy Święta Wielkanocne w 2024? W tym roku wypadają wyjątkowo wcześnie. Już wkrótce przerwa w szkole
Wielkanoc, czyli najważniejsze uroczystości liturgiczne dla wszystkich chrześcijan, co roku obchodzona jest w innym terminie. Zgodnie z tradycją jej data uzależniona jest od wiosennej pełni Księżyca. Główne obchody przypadają jednak...
Czytaj dalej →Wielkanoc – filmy dla dzieci. Najlepsze propozycje na świąteczny seans!
Wielkanoc to czas radości i wesołej zabawy, zwłaszcza dla dzieci. Maluchy uwielbiają to święto ze względu na kolorowe pisanki, słodycze, prezenty od zajączka wielkanocnego, a także rodzinną atmosferę i zabawy...
Czytaj dalej →Najpiękniejsze życzenia wielkanocne od nauczyciela dla rodziców i uczniów
Wielkanoc to niezwykle ważne święto dla wielu ludzi na całym świecie. To wyjątkowy czas, kiedy dzielimy się radością, miłością i nadzieją nie tylko z najbliższymi, ale ze wszystkimi osobami w...
Czytaj dalej →12 potraw wielkanocnych. Jakich dań nie powinno zabraknąć na Wielkanoc?
Zgodnie z tradycją wiosenne święta zostały ustanowione na pamiątkę męki i zmartwychwstania Chrystusa. Z tego powodu obchodzi się je bardzo uroczyście nie tylko w kościołach, ale także w domach. W...
Czytaj dalej →Zwarzony krem mascarpone ze śmietaną – Podpowiadamy, jak uratować zwarzony krem z mascarpone
Zwarzony krem mascarpone ze śmietaną to udręka dla wszystkich tych, którzy zamierzali przygotować smakowite i atrakcyjne ciasto na specjalną okazję. Dlaczego kremy przyrządzane na bazie tych dwóch składników tak łatwo...
Czytaj dalej →Mrożenie kiełbasy – Czy można mrozić kiełbasę?
Jeśli borykasz się z nadmiarem żywności po świętach, mrożenie jest najlepszym sposobem na wydłużenie daty ich przydatności do spożycia. Czy można mrozić kiełbasę? Jak zamrozić kiełbasę? Jak długo można zamrażać...
Czytaj dalej →Naturalne barwniki do jajek – znajdziesz je w kuchni!
Naturalne barwniki do jajek to doskonała alternatywa dla tych chemicznych, które możemy dostać w sklepach. Są nie tylko tańsze, ale także przede wszystkim zdrowsze. W barwnikach chemicznych często mogą występować...
Czytaj dalej →Pieluchy jednorazowe: Dada czy Pampers?
Pod wpisem związanym z wyprawką umieszczonym na Facebooku wywołała się ciekawa dyskusja na temat pieluch. Pieluchy jednorazowe: Dada czy Pampers? Iskrą zapalną dyskusji był fragment: Na polecenie znajomych korzystamy z Bierdonkowych...
Czytaj dalej →9 Księżniczek Disneya w roli mamy
Isaiah Keith Stephens na swoim Instagramie nazwał siebie Disney Mashup Guy. Nic więc dziwnego, że magazyn Cosmopolitan z okazji Dnia Matki poprosił go o przygotowanie grafik przedstawiających księżniczki (i jedną...
Czytaj dalej →Pchacz czy chodzik?
Pchacz czy chodzik, czyli czy i czym wspomagać naukę chodzenia u dzieci? Pomysł na ten wpis pojawił się po przeczytaniu komentarzy, które dziś pojawiły się na naszym Instagramie. Chodziło o...
Czytaj dalej →