Jajka gotowane na miękko lub twardo to zdrowy posiłek, który wiele osób wybiera na śniadanie. Bogate właściwości odżywcze, niewielka ilość kalorii i pyszny smak sprawiają, że równie chętnie jedzą je dorośli, co dzieci. Chcesz podać rodzinie ten produkt? Jak przekroić jajko w skorupce, aby można było je ładnie wyeksponować na stole? Poznaj sprawdzony sposób i uniknij kulinarnej wpadki.
Właściwości jajek
Jajko kurze zawiera bardzo dużo białka. Znajdziemy w nim również selen, ryboflawinę i witaminę B12. Obecność fosforu, kwasu foliowego oraz witaminy A wzbogaca jego wartości odżywcze. To sprawia, że jajko jest bardzo dobrze przyswajane przez organizm człowieka. Doskonale sprawdzają się one do urozmaicenia diety wegetariańskiej, która eliminuje mięsa bogate w białko.
Jajka można jeść pod wieloma postaciami. Najpopularniejszymi daniami są: jajko na miękko i twardo, omlet, jajko smażone czy w koszulce.
Każda z tych form jest bardzo smaczna. W zależności od formy podania – jajko może być lekko bądź dość ciężkostrawne, co może objawić się bólami brzucha i zgagą. Takie dolegliwości najczęściej mają jednak osoby uczulone na jajko lub cierpiące na schorzenia układu pokarmowego.
Zobacz: Jak zrobić pisanki wielkanocne? Oto tradycyjne i wyjątkowe wzory na pisankach
Z czego składa się jajko?
Jajko składa się z białka i żółtka. Białko to niemal sama woda z glukozą witaminami i składnikami mineralnymi w ograniczonej ilości. Natomiast żółtko to źródło wielu cennych mikro- i makroelementów oraz witamin i kwasów tłuszczowych. Panuje powszechna opinia, że jajka przyczyniają się do podwyższenia poziomu cholesterolu we krwi. Jest to prawda, ale spożywanie jajek w ograniczonej ilości jest zdrowe. Dietetycy zalecają dawkę od 3 do 5 jaj tygodniowo.
Sprawdź: Czy można zamrozić sałatkę jarzynową? Jak zamrozić sałatkę jarzynową?
Jak przekroić ugotowane jajko w skorupce?
Bez względu na to, czy gotujemy jajko na twardo, czy miękko, aby dotrzeć do jego wnętrza, musimy przeciąć skorupkę. W jajkach ugotowanych na miękko możemy ją stłuc na jednym z krańców produktu, następnie odłupać odsłaniając białko. Odkryte jajko jest gotowe do spożycia przy użyciu łyżeczki. Jajko na miękko można lekko posolić, co podniesie jego smak. Innym sposobem jest przecinanie jajek w skorupce. Można odciąć czubek jajka ostrym nożem lub specjalnym przyrządem do otwierania jajka na miękko.
Jajko ugotowane na twardo spożywamy bez skorupki, którą w tym celu należy obtłuc na całej powierzchni, a następnie odłupać. Jak przeciąć jajka w skorupce, aby nie uszkodzić połówek? Przygotuj bardzo ostry nóż, wbij jego końcówkę w połowie jajka i zdecydowanym ruchem przetnij skorupkę.
Możesz także przygotować farsz. Dodaj surowe jajko, zieloną pietruszkę, drobno posiekaną cebulę oraz sól, dobrze je połącz i nałóż do pustych połówek skorupek. Kolejnym krokiem jest posypanie powierzchni faszerowanych jajek bułką tartą i zapieczenie na patelni. Całość można podać z surówką.
Zobacz: Lany poniedziałek 2022. Kiedy jest poniedziałek wielkanocny?
Jak przeciąć skorupkę jajka?
Jak przeciąć ugotowane jajko w skorupce, aby połówki ładnie się prezentowały na stole? Pamiętaj, aby gorące jajka zalać zimną wodą i dobrze wystudzić. Skorupkę jajka przecinamy bardzo ostrym nożem lub nożem-piłką. Przy przecinaniu należy uważać, ponieważ skorupka często samoczynnie się kruszy, a jeżeli zależy nam na oryginalności potrawy, warto delikatnie się z nią obchodzić.
Zobacz: Jak przygotować koszyczek wielkanocny? Co powinno się w nim znaleźć?
Rodzice pytają, jak przekroić jajko w skorupce
Wystudź ugotowane jajka w zimnej wodzie. Następnie wyjmij je z naczynia, osusz papierowym ręcznikiem i ułóż na płaskim blacie. Teraz wbij końcówkę ostrego nożyka w środek. Następnie delikatnie przetnij całe jajko na pół.
Jeżeli chcemy podać jajka w skorupkach, najczęściej kroimy je wzdłuż. Można także przekroić jajko w poprzek, ale w takiej postaci należy podać je w kieliszku do jajek.
Do przygotowania jajek faszerowanych służą nieuszkodzone połówki skorupek. W tym celu należy je ostrożnie przeciąć wzdłuż bardzo ostrym nożem i wybrać środek do oddzielnej miski. Dobrze naostrzony nóż nie zniszczy skorupek, które posłużą jako naturalne „miseczki” do farszu z jajek.