Jak się gotuje zielone szparagi? W ten sposób zawsze wychodzą perfekcyjnie
Szparagi to jedne z warzyw, które cieszą się bardzo dużą popularnością. Są bardzo bogate w białko, dlatego zaliczane są do jednych z bardziej pożywnych warzyw zielonych. Jednocześnie są niskokaloryczne. Są też cennym źródłem witamin z grupy B, witaminy C i K oraz potasu, magnezu, fosforu, selenu i żelaza. Mimo tego, że szparagi mają wiele właściwości zdrowotnych w Polsce jadamy je raczej rzadko. Dla wielu osób są one zbyt drogie, a poza tym bardzo często nie wiemy, jak je gotować, aby były smaczne.

Jakie są odmiany szparagów?
Znanych jest trzy odmiany szparagów: biała, zielona i fioletowa. Szparagi białe są najbardziej popularne. Wielkopolska to region, w którym są one uprawiane najczęściej. Szparagi zielone (uprawia się je głównie we Francji) są w Polsce mało popularne. Fioletowe są w naszym kraju rzadkością. Jest odmiana, która uważana jest za najbardziej luksusową, a dania z nich przyrządzone za wyjątkowo wykwintne. Szparagi białe są grubsze niż zielone, jednak te drugie są bardziej aromatyczne, a ich smak jest bardziej wyrazisty. Szparagi można wykorzystać do przygotowania przystawek lub dań głównych.
Zobacz: Ten przepis na obiad ze szparagami pokocha każdy. Genialne połączenie, które można jeść codziennie
Jakiego garnka użyć do gotowania szparagów?
Wiele osób, które zdecydowało się wykorzystać szparagi w swojej kuchni, nie było zadowolonych z wyników ich gotowania. Największym problemem w gotowaniu szparagów – niezależnie od ich odmiany – jest taki, że mają one bardzo delikatne główki. W efekcie gotują się one krócej niż łodygi. Idealny efekt można uzyskać wykorzystując do ich gotowania wysoki garnek. Obecnie w sprzedaży znajdują się specjalne garnki do szparagów. W garnku szparagi ustawia się pionowo. Woda powinna pokryć jedynie łodygi. Główki koniecznie muszą wystawać z wody.
Sprawdź: Co możemy mrozić i kiedy? Tym systemem łatwo to zapamiętasz
Jak przygotować szparagi do gotowania?
Zielone szparagi w przeciwieństwie do białych przed gotowaniem nie wymagają żadnej obróbki. Nie trzeba ich obierać. Jedyne co trzeba zrobić, to usunąć zdrewniałe końcówki. Na jakiej wysokości należy to zrobić? Wystarczy zgiąć szparaga, a sam pęknie we właściwym miejscu – powinno nam pozostać mniej więcej 2/3 jego łodygi. Warto wiedzieć, że najsmaczniejsze są młode szparagi. Poznamy je po tym, że mają one zamknięte główki, a ponadto są sprężyste. Starajmy się też wybierać te cieńsze, gdyż te bardzo grube mogą okazać się łykowate.
Zobacz też:
Wybrała dla córki tradycyjne imię, teraz żałuje. Inne dzieci dokuczają i śmieją się. „To imię dla staruszki!”
Kosztuje grosze i idealnie czyści podłogę! Dodaj do wody odrobinę tej mikstury i zapomnij o smugach
Idealna mizeria? Przepis nie jest trudny. Wystarczy nie pominąć jednego kroku
Rodzice mogą oszczędzić nawet kilka tysięcy złotych na prądzie. To już ostatnie chwile na złożenie wniosku, nie zwlekaj!
Dedykacja do książki od wychowawcy. Wyjątkowe słowa dla dzieci nie tylko na koniec roku
Zwrot podatku za 13. i 14. emeryturę. Seniorzy dostaną nawet 310 zł. Jest haczyk
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Porady Kulinarne
- Jak się gotuje zielone szparagi? W ten sposób zawsze wychodzą perfekcyjnie
Przelicznik gramów na dekagramy: 1 dag ile to g? – Ile gramów to dekagram?
Ile gramów to dekagram? 1 dag ile to g? Takie pytania pojawiają się dość często, gdy przygotowujemy obiad zgodnie z przepisem zawartym w gazecie lub książce kucharskiej. Konwersja nie jest...
Czytaj dalej →Czym zastąpić śmietan fix? Podpowiadamy, czym zastąpić fix do śmietany
Śmietan fix staje się coraz popularniejszym dodatkiem do ciast i deserów. Nie brakuje jednak osób, które w swojej kuchni wolą nie używać gotowych półproduktów. Czym zastąpić śmietan fix, żeby móc...
Czytaj dalej →Rozmrażanie w piekarniku – Jak rozmrozić mięso, bułki chleb, kurczaka i rybę w piekarniku?
Rozmrażanie w piekarniku jest praktykowane w wielu domach, choć niektórzy twierdzą, że szkoda im na to czasu i energii – istnieją ostatecznie inne metody doprowadzania żywności do odpowiedniej temperatury. Z...
Czytaj dalej →Czy ciasto na pączki można zrobić dzień wcześniej? Oszczędność czasu czy koszmar dla smaku?
Czy ciasto na pączki można zrobić dzień wcześniej? Domowe wypieki na tłusty czwartek smakują dużo lepiej niż kupione w piekarni, jednak ich przygotowanie wymaga czasu. Na całe szczęście istnieje metoda,...
Czytaj dalej →Ile może stać żurek w lodówce? Podpowiadamy, jak przechowywać żurek
Ile może stać żurek? – to pytanie zadaje sobie wiele osób, gdy zbliżają się Święta Wielkanocne. Żur jest tradycyjną polską zupą, przygotowywaną w naszych domach dość często, ale jednocześnie przez...
Czytaj dalej →Ciasto na faworki za twarde? Podpowiadamy, co można z tym zrobić?
Ciasto na faworki jest za twarde, a przecież powinno być kruche, by ciastka wyszły chrupkie – to częsty problem wielu osób, które pragną przygotować je w domu. Faworki to popularny...
Czytaj dalej →Jak upiec idealny chleb? Sprawdzone porady kulinarne dotyczące pieczenia chleba
Chleb towarzyszy nam praktycznie codziennie, chociaż coraz więcej osób narzeka na jakość pieczywa kupowanego w piekarniach: składniki wydają się często niezbyt dobrej jakości, a i aromat nie zawsze spełnia konsumenckie...
Czytaj dalej →Śniadania Polaków: za szybko i za nudno? Sprawdzamy!
Jak wynika z badań śniadanie jest dla Polaków najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Przynajmniej na etapie deklaracji, bo gdy przyjrzymy się temu bliżej, okaże się, że diabeł tkwi w szczegółach....
Czytaj dalej →Mrożenie pieczarek – Czy można mrozić pieczarki?
Po obfitym obiedzie wiele osób zadaje sobie czasami pytanie, czy można mrozić pieczarki. Grzyby te cieszą się w Polsce ogromną popularnością, goszcząc na wielu stołach przynajmniej kilka razy w tygodniu....
Czytaj dalej →Jak nadziewać pączki?
Jak nadziewać pączki? Dla wielu osób, jakość i smak nadzienia jest tak samo ważna, jak smak samego ciasta. Eksperymentując z najróżniejszymi masami lub kremami, możemy nadać pączkom niepowtarzalny smak, trafiając...
Czytaj dalej →Gotowanie bigosu – Jak gotować bigos?
Bigos jest nieodłącznym elementem kuchni polskiej, który cieszy się ogromną popularnością od samego początku i mimo przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie, nadal wiele osób pyta — jak gotować bigos?...
Czytaj dalej →Pół kilo mąki – ile to szklanek? Niezawodny przelicznik kuchenny
Pół kilo mąki – ile to szklanek? Profesjonalni kucharze odmierzają poszczególne składniki przy pomocy wagi kuchennej, bo właśnie taki sposób jest najbardziej precyzyjny. Nasza domowa kuchnia nie jest jednak studiem,...
Czytaj dalej →Po tych oznakach rozpoznasz zepsuty bób! Sprawdź, jak uniknąć zatrucia
Jak rozpoznać zepsuty bób? To pytanie zadaje sobie wielu smakoszy tej rośliny. Gdy nadchodzi odpowiedni okres w roku, w sklepach, czy na straganach pojawiają się bób, który sprzedawany jest zazwyczaj...
Czytaj dalej →Jak przechowywać grzyby w lodówce? Te metody pozwolą dłużej cieszyć się ich smakiem!
Sezon na grzyby w pełni. W tym okresie bardzo często zbieramy ich bardzo duże ilości, których nie jesteśmy w stanie od razu wykorzystać w kuchni. Niestety są to produkty, które...
Czytaj dalej →Czy zamrożone mięso może się zepsuć?
Czy zamrożone mięso może się zepsuć? Często się zdarza, że kupujemy duże ilości mięsa i je zamrażamy. Wiedz, że mrożenie mięsa jest jedną z najczęstszych metod wydłużenia jego świeżości i...
Czytaj dalej →Intercyza
Intercyza jest umową przedmałżeńską regulującą stosunki majątkowe przyszłych małżonków. Dotyczy części majątku, którą małżonkowie wypracują po ślubie. Nie odnosi się natomiast do dochodów oraz rzeczy, które osoby te miały przed...
Czytaj dalej →Tort Weselny
Tort weselny to tradycyjny deser podawany na przyjęciu weselnym. Według tradycji brak tortu na weselu oznacza brak słodkiego życia po ślubie, także lepiej nie ryzykować. Obecnie na rynku ślubno-weselnym możemy...
Czytaj dalej →Winietki
Winietki rozstawione na stołach weselnych ułatwiają gościom zajęcie miejsca. Mogą im towarzyszyć drobne upominki albo zabawne akcenty. Na pewno wielu z was było na weselu, na którym nie było rozplanowanych...
Czytaj dalej →