Jak się gotuje zielone szparagi? W ten sposób zawsze wychodzą perfekcyjnie

Szparagi to jedne z warzyw, które cieszą się bardzo dużą popularnością. Są bardzo bogate w białko, dlatego zaliczane są do jednych z bardziej pożywnych warzyw zielonych. Jednocześnie są niskokaloryczne. Są też cennym źródłem witamin z grupy B, witaminy C i K oraz potasu, magnezu, fosforu, selenu i żelaza. Mimo tego, że szparagi mają wiele właściwości zdrowotnych w Polsce jadamy je raczej rzadko. Dla wielu osób są one zbyt drogie, a poza tym bardzo często nie wiemy, jak je gotować, aby były smaczne.

Jakie są odmiany szparagów?

Znanych jest trzy odmiany szparagów: biała, zielona i fioletowa. Szparagi białe są najbardziej popularne. Wielkopolska to region, w którym są one uprawiane najczęściej. Szparagi zielone (uprawia się je głównie we Francji) są w Polsce mało popularne. Fioletowe są w naszym kraju rzadkością. Jest odmiana, która uważana jest za najbardziej luksusową, a dania  z nich przyrządzone za wyjątkowo wykwintne. Szparagi białe są grubsze niż zielone, jednak te drugie są bardziej aromatyczne, a ich smak jest bardziej wyrazisty. Szparagi można wykorzystać do przygotowania przystawek lub dań głównych. 

Zobacz: Ten przepis na obiad ze szparagami pokocha każdy. Genialne połączenie, które można jeść codziennie

Jakiego garnka użyć do gotowania szparagów?

Wiele osób, które zdecydowało się wykorzystać szparagi w swojej kuchni, nie było zadowolonych z wyników ich gotowania. Największym problemem w gotowaniu szparagów – niezależnie od ich odmiany – jest taki, że mają one bardzo delikatne główki. W efekcie gotują się one krócej niż łodygi. Idealny efekt można uzyskać wykorzystując do ich gotowania wysoki garnek. Obecnie w sprzedaży znajdują się specjalne garnki do szparagów. W garnku szparagi ustawia się pionowo. Woda powinna pokryć jedynie łodygi. Główki koniecznie muszą wystawać z wody.

Sprawdź: Co możemy mrozić i kiedy? Tym systemem łatwo to zapamiętasz

Jak przygotować szparagi do gotowania?

Zielone szparagi w przeciwieństwie do białych przed gotowaniem nie wymagają żadnej obróbki. Nie trzeba ich obierać. Jedyne co trzeba zrobić, to usunąć  zdrewniałe końcówki. Na jakiej wysokości należy to zrobić? Wystarczy zgiąć szparaga, a sam pęknie we właściwym miejscu – powinno nam pozostać mniej więcej 2/3 jego łodygi. Warto wiedzieć, że najsmaczniejsze są młode szparagi. Poznamy je po tym, że mają one zamknięte główki, a ponadto są sprężyste. Starajmy się też wybierać te cieńsze, gdyż te bardzo grube mogą okazać się łykowate.

Zobacz też:

Dodaj komentarz

Porady Kulinarne

Jak nadziewać pączki?

Jak nadziewać pączki? Dla wielu osób, jakość i smak nadzienia jest tak samo ważna, jak smak samego ciasta. Eksperymentując z najróżniejszymi masami lub kremami, możemy nadać pączkom niepowtarzalny smak, trafiając...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Gotowanie bigosu – Jak gotować bigos?

Bigos jest nieodłącznym elementem kuchni polskiej, który cieszy się ogromną popularnością od samego początku i mimo przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie, nadal wiele osób pyta — jak gotować bigos?...

Czytaj dalej →
Planowanie ślubu oraz wesela

Intercyza

Intercyza jest umową przedmałżeńską regulującą stosunki majątkowe przyszłych małżonków. Dotyczy części majątku, którą małżonkowie wypracują po ślubie. Nie odnosi się natomiast do dochodów oraz rzeczy, które osoby te miały przed...

Czytaj dalej →
Torty weselne

Tort Weselny

Tort weselny to tradycyjny deser podawany na przyjęciu weselnym. Według tradycji brak tortu na weselu oznacza brak słodkiego życia po ślubie, także lepiej nie ryzykować. Obecnie na rynku ślubno-weselnym możemy...

Czytaj dalej →
Planowanie ślubu oraz wesela

Winietki

Winietki rozstawione na stołach weselnych ułatwiają gościom zajęcie miejsca. Mogą im towarzyszyć drobne upominki albo zabawne akcenty. Na pewno wielu z was było na weselu, na którym nie było rozplanowanych...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general