Jak się gotuje zielone szparagi? W ten sposób zawsze wychodzą perfekcyjnie

Szparagi to jedne z warzyw, które cieszą się bardzo dużą popularnością. Są bardzo bogate w białko, dlatego zaliczane są do jednych z bardziej pożywnych warzyw zielonych. Jednocześnie są niskokaloryczne. Są też cennym źródłem witamin z grupy B, witaminy C i K oraz potasu, magnezu, fosforu, selenu i żelaza. Mimo tego, że szparagi mają wiele właściwości zdrowotnych w Polsce jadamy je raczej rzadko. Dla wielu osób są one zbyt drogie, a poza tym bardzo często nie wiemy, jak je gotować, aby były smaczne.

Jakie są odmiany szparagów?

Znanych jest trzy odmiany szparagów: biała, zielona i fioletowa. Szparagi białe są najbardziej popularne. Wielkopolska to region, w którym są one uprawiane najczęściej. Szparagi zielone (uprawia się je głównie we Francji) są w Polsce mało popularne. Fioletowe są w naszym kraju rzadkością. Jest odmiana, która uważana jest za najbardziej luksusową, a dania  z nich przyrządzone za wyjątkowo wykwintne. Szparagi białe są grubsze niż zielone, jednak te drugie są bardziej aromatyczne, a ich smak jest bardziej wyrazisty. Szparagi można wykorzystać do przygotowania przystawek lub dań głównych. 

Zobacz: Ten przepis na obiad ze szparagami pokocha każdy. Genialne połączenie, które można jeść codziennie

Jakiego garnka użyć do gotowania szparagów?

Wiele osób, które zdecydowało się wykorzystać szparagi w swojej kuchni, nie było zadowolonych z wyników ich gotowania. Największym problemem w gotowaniu szparagów – niezależnie od ich odmiany – jest taki, że mają one bardzo delikatne główki. W efekcie gotują się one krócej niż łodygi. Idealny efekt można uzyskać wykorzystując do ich gotowania wysoki garnek. Obecnie w sprzedaży znajdują się specjalne garnki do szparagów. W garnku szparagi ustawia się pionowo. Woda powinna pokryć jedynie łodygi. Główki koniecznie muszą wystawać z wody.

Sprawdź: Co możemy mrozić i kiedy? Tym systemem łatwo to zapamiętasz

Jak przygotować szparagi do gotowania?

Zielone szparagi w przeciwieństwie do białych przed gotowaniem nie wymagają żadnej obróbki. Nie trzeba ich obierać. Jedyne co trzeba zrobić, to usunąć  zdrewniałe końcówki. Na jakiej wysokości należy to zrobić? Wystarczy zgiąć szparaga, a sam pęknie we właściwym miejscu – powinno nam pozostać mniej więcej 2/3 jego łodygi. Warto wiedzieć, że najsmaczniejsze są młode szparagi. Poznamy je po tym, że mają one zamknięte główki, a ponadto są sprężyste. Starajmy się też wybierać te cieńsze, gdyż te bardzo grube mogą okazać się łykowate.

Zobacz też:

Dodaj komentarz

Porady Kulinarne

Jak przechowywać ciasto na pizzę?

Każdego z nas raz na jakiś czas nachodzi ochota na pizzę, a żadna nie smakuje tak dobrze, jak ta domowa. Z własnymi dodatkami i własnoręcznie wyrobionym ciastem. No właśnie… ciastem....

Czytaj dalej →
Boże Narodzenie, Porady Kulinarne

Gorzki bigos – Jak uratować?

Gorzki bigos jest rozczarowaniem, ale nie tragedią. Bigos to jedno z najpopularniejszych dań, które króluje na naszych stołach. Pojawia się w domach przynajmniej raz w roku, a my czekamy na...

Czytaj dalej →
Boże Narodzenie, Porady Kulinarne

Co ugotować na święta Bożego Narodzenia?

Co ugotować na święta Bożego Narodzenia? Nikt z nas nie chce spędzać świąt, pracując w kuchni, dlatego potrawy warto przygotować wraz z daniami wigilijnymi. Dobrze, aby na Boże Narodzenie, zostały...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general