Jak wlewać zakwas do żurku?

Domowy żurek to pozycja obowiązkowa na wielkanocnym stole. Niepowtarzalny smak tej zupy po prostu nie może się znudzić. Zanim przygotujesz wyśmienite danie dowiedz się, jak wlewać zakwas do żurku.

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Zakwasu na żurek z butelki nie trzeba przecedzać.
  • Zakwas przed wlaniem do garnka należy wymieszać.
  • Po ok. 30 minutach od zagotowania wody z kiełbasą i warzywami należy wyciągnąć te składniki i powoli wlać dokładnie wymieszany zakwas. W trakcie jego dolewania nie należy przerywać mieszania.
  • Optymalna ilość zakwasu do żurku to 500 ml zakwasu na 1,5 l wywaru.
  • Mrożenie zakwasu nie jest zalecane.

Jak wlewać zakwas do żurku?

Żurek to jedna z łatwiejszych w przygotowaniu zup. Jej najważniejszym składnikiem jest zakwas. To właśnie ten element składowy decyduje o finalnym smaku wielkanocnego przysmaku i o jego konsystencji. Jak przygotować domowy żur z zakwasu?

Sprawdź: Jak zagęścić żurek? [podpowiadamy w jaki sposób i czym zagęścić żurek]

Czy żur z butelki trzeba przecedzać?

Jeżeli do zupy zamierzamy wykorzystać kupny zakwas na żurek, nie trzeba go przecedzać. W butelce znajduje się już tylko klarowny płyn i mąka, a każdy z tych składników musi trafić do zupy. Jeżeli zakwas zamierzamy przygotować samodzielnie, należy go odcedzić celem oddzielenia pozostałości chleba, ziół i przypraw.

Zobacz też: Jaka to kwaśna śmietana? Jak ją zrobić i czym zastąpić?

Czy mieszać zakwas na żurek?

Kolejne pytanie – czy zakwas na żurek trzeba mieszać? Tak, bez względu na to, czy zamierzamy skorzystać z domowego produktu, czy użyjemy zakwas na żurek kupny. Przed wlaniem tego składnika do garnka, należy połączyć część klarowną z mętną mąką. Jeżeli zakwas przechowujemy w słoiku, można w tym celu użyć czystej drewnianej łyżki. Po energicznym zamieszaniu, woda i mąka powinny się połączyć. Zakwas na żurek w butelce wystarczy po prostu energicznie wstrząsnąć.  

Kiedy wlać zakwas do żurku?

Aby uzyskać najlepszy efekt, należy pilnować momentu dodania zakwasu do wywaru. W pierwszej kolejności, należy zagotować wodę z kiełbasą i warzywami. Po około 30 minutach, wyciągamy składniki wywaru (kiełbasę i warzywa) i powoli wlewamy dokładnie zamieszany zakwas. W trakcie dolewania zakwasu do wywaru, nie należy przerywać mieszania.

Zobacz też: Rozmrażanie chleba – jak rozmrozić chleb w mikrofalówce lub piekarniku?

Ile wlać zakwasu do żurku?

Ile zakwasu do żurku należy dodać? To kwestia mocno indywidualna. Za wartość optymalną przyjmuje się 500 ml zakwasu na 1,5 l wywaru. Nie ma jednak żadnych przeciwwskazań, żeby dodać więcej lub mniej głównego składnika. 

Sprawdź: Jak upiec idealny chleb? Sprawdzone porady kulinarne dotyczące pieczenia chleba

Jak smakuje zakwas na żurek?

Dobry zakwas na żurek powinien mieć wyraźnie kwaśny, ale przyjemny smak. Zepsuty lub przeterminowany zakwas na żur będzie natomiast wyraźnie gorzki. 

Czy można zamrozić zakwas na żurek?

Jeżeli nie zdołasz wykorzystać całego zakwasu na żurek, możesz go zamrozić (uprzednio wymaga przecedzenia przez sito). Nie jest to jednak polecane, tym bardziej, że nawet domowy zakwas może stać w lodówce przez 2 tygodnie. Nie można zapominać, że po odmrożeniu, zakwas trzeba będzie “dokarmić”.

Zobacz też: Mrożenie kiełbasy – Czy można mrozić kiełbasę?

Rodzice pytają o zakwas na żurek

Jak dodać zakwas do żurku?

Zakwas na żur należy dodawać w proporcji, która zapewni odpowiednio kwaśny smak zupy i właściwą (niezbyt gęstą) konsystencję.

Czy zakwas na żur trzeba przecedzić?

Tak. Zakwas przygotowany w domu trzeba przecedzić przez sito celem oddzielenia kawałków chleba, liści laurowych, ząbków czosnku i ziaren pieprzu.

Zobacz również: Jak wyjąć babkę z formy?

Zakwas na żurek – mieszać czy nie?

Tak. Przed dodaniem zakwasu do żurku, należy go dokładnie zamieszać.

Czy zakwas na żurek można zamrozić?

Tak, to możliwe. Gdy zakwas jest już gotowy, można umieścić go w zamrażalniku.

Kiedy dodać zakwas do żurku?

Zakwas do żurku należy dodać po przygotowaniu wywaru z warzyw i kiełbasy, czyli po około 30 minutach od momentu rozpoczęcia gotowania.

Dodaj komentarz

Porady Kulinarne, Wielkanoc

Jak wyjąć babkę z formy?

Wiedza o tym, jak wyjąć babkę z formy, przyda się z pewnością każdej pani domu – zwłaszcza w okresie świąt wielkanocnych. Warto zatem poznać kilka trików, które pomogą nam obchodzić...

Czytaj dalej →
Wieczór kawalerski i panieński

Wieczór kawalerski

Zostałeś poproszony przez swojego najbliższego przyjaciela o to byś został świadkiem na jego ślubie? Takie wyróżnienie jest dla Ciebie niezwykle ważne. Zdajesz sobie jednak sprawę z tego, że ten wybór...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general