Jaka to kwaśna śmietana? Jak ją zrobić i czym zastąpić?

Kwaśna śmietana jest powszechnie wykorzystywana w kuchni. Wzbogaca smak dań obiadowych, ale nie tylko. Trzeba bowiem podkreślić, że śmietana kwaśna doskonale nadaje się też do przygotowania wyśmienitych deserów.

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Kwaśna śmietana jest najlepsza do zagęszczania sosów oraz zabielania zup.
  • Aby zrobić kwaśną śmietanę - do słodkiej śmietany wystarczy dolać trochę soku z cytryny.
  • Kwaśną śmietanę możemy zastąpić maślanką, jogurtem naturalnym lub greckim.
  • Popularna śmietana osiemnastka jest kwaśna.

Jaka to kwaśna śmietana – która śmietana jest kwaśna?

Proces produkcji kwaśnej śmietany przewiduje ukwaszenie płynnej śmietanki. Wykorzystywane do tego są kultury bakterii kwasu mlekowego, ale proces może odbyć się też naturalnie. 

Zobacz też: Rozmrażanie w piekarniku – Jak rozmrozić mięso, bułki chleb, kurczaka i rybę w piekarniku?

Jak zrobić kwaśną śmietanę?

Do słodkiej śmietany wystarczy dodać odrobinę soku z cytryny. Jeżeli zajdzie taka konieczność, dodajemy kolejną porcję. 

Kwaśna śmietana – do czego?

Ten rodzaj śmietany nadaje się do zagęszczania sosów i zabielania zup. Może być też dodana do sałatek, posłużyć do przygotowania dipów, sprawdzi się jako dodatek do dań (np. do pierogów). Stanowi też cenny składnik wielu domowych ciast.

Zobacz też: Jak zagęścić żurek? [podpowiadamy w jaki sposób i czym zagęścić żurek]

Czym zastąpić kwaśną śmietanę w cieście?

Substytutem dla kwaśnej śmietany może być maślanka, jogurt naturalny lub grecki.

Rodzice pytają o kwaśną śmietanę

Jaka to jest kwaśna śmietana?

Śmietana, która jest kwaśna to nic innego, jak płynna śmietanka poddana procesowi kwaszenia.

Zobacz też: Jak upiec idealny chleb? Sprawdzone porady kulinarne dotyczące pieczenia chleba

Co to jest kwaśna śmietana?

Śmietana kwaśna to odmiana, która powstaje po dodaniu kultur bakterii kwasu mlekowego, ale proces ukwaszania może odbyć się też całkowicie naturalnie.

Kwaśna śmietana – ile procent?

Pod względem zawartości tłuszczu, wyróżniamy następujące rodzaje kwaśnej śmietany:

  • kwaśna śmietana 9 procent – najlepsza do sałatek i sosów, zwłaszcza dla osób na diecie,
  • gęsta kwaśna śmietana 12 procent – najlepsza do sałatek i dań podawanych na zimno,
  • kwaśna śmietana 18 procent – najlepsza do ciepłych zup i sosów, może posłużyć jako zagęszczacz,
  • kwaśna śmietana 22 procent – przeznaczona głównie do sosów.

Czy śmietana 18 jest kwaśna?

Tak, popularna osiemnastka jest kwaśną śmietaną.

Śmietana homogenizowana – do czego?

Nadaje się do dań obiadowych – zup, sosów , ale sprawdzi się też w sałatkach i wielu innych daniach na zimno. Kwaśną śmietanę dodaje się też do domowych deserów, zwłaszcza ciast. 

Zobacz też: Mrożenie kiełbasy – Czy można mrozić kiełbasę?

Dodaj komentarz

Wielkanoc

Robótki ręczne: Girlanda i zajączki wielkanocne

Wielkanoc to magiczny czas, który pozwala nie tylko na wspólne, rodzinne spędzenie czasu przy wielkanocnym śniadaniu. To również możliwość nawiązania większych więzi rodzinnych przy wspólnym tworzeniu dekoracji świątecznych. Wielkanocne robótki...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Wielkanoc

Jak wlewać zakwas do żurku?

Domowy żurek to pozycja obowiązkowa na wielkanocnym stole. Niepowtarzalny smak tej zupy po prostu nie może się znudzić. Zanim przygotujesz wyśmienite danie dowiedz się, jak wlewać zakwas do żurku. Jak...

Czytaj dalej →
Rozwój niemowląt

Pierwsze akrobacje

Pierwsze naturalne ćwiczenia dziecka Wielu rodziców czeka z niecierpliwością na to, gdy ich dziecko samo wykona obrót z pleców na brzuch. Wcześniej jednak to zachowanie i naturalne dla dziecka ćwiczenie...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general