Jak zagęścić żurek? Podpowiadamy, w jaki sposób i czym zagęścić żurek

Jak zagęścić żurek, żeby posiadał odpowiednią konsystencję? Czy są jakieś proste metody na zagęszczanie żurku, który wyszedł za rzadki? Jest to na tyle tradycyjna potrawa, że każdy chciałby przyrządzić ją w odpowiedni sposób – jednocześnie warto pamiętać, że w różnych regionach tradycyjne mogą być nieco inne metody i składniki. Czy żurek zabiela się śmietaną czy mąką? Co zrobić by był gęsty, ale jednak nie nazbyt gęsty? 

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Aby żurek był odpowiednio gęsty - na początku gotowania można roztrzepać całe jajko z zakwasem, a następnie wlać do gorącej wody.
  • Zbyt rzadki żurek możemy zagęścić mąką, jajkiem, chlebem albo śmietaną.
  • W przypadku mąki - wystarczy, że wymieszamy dwie płaskie łyżki z odrobiną żurku lub mleka w kubeczku.
  • Śmietanę możemy rozmieszać z zimną wodą, następnie z odrobiną żurku i dolać do zupy.

Jak zagęścić żurek? Przepis

Jak zagęścić żurek, jeśli wyszedł zbyt rzadki? Można do tego użyć mąki – wystarczy wymieszać 2 płaskie jej łyżki z odrobiną żurku w kubeczku, albo z odrobiną mleka. Rozrobioną mąkę dodajemy do zupy.

Można też użyć śmietany. Jej dodanie to też świetny sposób na zabielanie żurku. Śmietanę lub mąkę można też rozmieszać z zimną wodą, a potem z odrobiną żurku i dodać do zupy. 

Można również roztrzepać całe jajko z zakwasem i wlać do gorącej wody, tym samym już na samym początku szykowania zupy dbając o jej gęstość.

Sprawdź: Jak przechowywać mazurka? Kiedy najlepiej upiec mazurka, aby zachował świeżość?

Jak zagęścić żurek mąką?

Zagęszczanie żurku mąką to niezwykle popularny sposób na poprawienie jego konsystencji. Ilość dodanej mąki zależy od tego jak wiele żurku ugotowaliśmy i jak rzadki wyszedł. Wystarczy rozmieszać mąkę z letnią wodą i dodać do garnka. Można również zmieszać ją z odrobiną rozgrzanego żurku, odlaną na przykład do kubka czy szklanki. Taką mieszankę dodajemy do garnka i intensywnie mieszamy. 

Najlepiej jest zmieszać mąkę z mlekiem lub śmietaną, a następnie z odrobiną gorącego żurku i powstałą, gładką pastę dodać do zupy.

Zobacz: Życzenia wielkanocne 2022. SMS z wyjątkowym przesłaniem!

Jak zagęścić żurek chlebem?

Wodnisty żurek można zagęścić chlebem. Najpopularniejsza jest śmietana lub mąka, jednak pokruszone kromki chleba również się do tego nadają. Na przeciętny garnek wystarczą 2 kromki chleba, które trzeba rozdrobnić bez skórki, a następnie dodać do gotującej się zupy. 

Jak zagęścić żurek śmietaną?

Wiele osób zastanawia się czy żurek zaprawia się śmietaną i czy może ona służyć do zagęszczenia zupy. Warto więc wiedzieć, że jej zastosowanie jest fantastycznym pomysłem! Wystarczy odlać odrobinę żurku do kubka i rozmieszać go z kilkoma łyżkami śmietany, by jednocześnie zabielić i zagęścić zupę. Można też użyć mieszanki śmietany i mąki.

Jaka śmietana do żurku?

Do zaprawienia żurku zaleca się użycie kwaśnej śmietany, która w odpowiedni sposób wydobędzie i podkreśli wszystkie charakterystyczne dla tej zupy nuty smakowe, czyli przede wszystkim właśnie kwaskowatość. Większość przepisów sugeruje, aby była to śmietana 18% lub 12%.

Sprawdź: Jak przekroić jajko w skorupce? Oto sposób na krojenie jajek w skorupach

Jak zagęścić żurek z butelki?

Jeśli do przygotowania żurku wykorzystujemy gotowy produkt z butelki lub kupiony w sklepie zakwas, procedura postępowania w przypadku konieczności zagęszczenia żurku jest taka sama jak przy tym gotowanym od podstaw. Najczęściej używa się w tym celu mąki – to chyba najpopularniejszy sposób w polskich domach. Można wykorzystać do tego także śmietanę.

Sprawdź: Jak wyjąć babkę z formy?

Czym zagęścić żurek?

Za rzadki żurek można zagęścić jajkiem, mąką, chlebem lub śmietaną. Jeśli chodzi o zakwas – to im dłużej zakwas będzie się kisić, tym później żurek będzie bardziej kwaśny. Mało kwaśny żurek można dodatkowo zakwasić dodając kwaśnej śmietany – pozwoli to także nieco zagęścić zupę. Z kolei za kwaśny żurek można doprowadzić do porządku dolewając do niego wody, odrobinę mleka lub śmietany, ale nie tej kwaśnej, tylko na przykład 30%. Niektórzy dodają też pół łyżeczki cukru, albo szczyptę sody oczyszczonej – ten ostatni sposób potrafi szybko poprawić smak zupy, jednak trzeba jej dodać naprawdę odrobinkę by żurek nie przestał być kwaśny, a zamiast tego nie zrobił się słony. 

Zobacz: Czy można zamrozić sałatkę jarzynową? Jak zamrozić sałatkę jarzynową?

Co zrobić żeby żurek był gęsty?

Żurek to zupa bez której nie wyobrażamy sobie Wielkanocy. Tradycyjnie zjada się go w Polsce w Niedzielę Wielkanocną, czyli w Niedzielę Zmartwychwstania Pańskiego. Uroczyste śniadanie składa się z kilku stałych elementów, w tym święconek, które muszą pojawić się na stole.

Bardzo ważny jest też właśnie żurek, którego sekret smaku tkwi w odpowiednio dopasowanych do siebie produktach, zmieszanych w odpowiednich proporcjach. W różnych regionach Polski korzysta się z nieco odmiennych receptur, ale kluczowa dla gęstości żurku jest ilość użytych do jego wykonania składników, jak ziemniaki. Podstawą każdego żurku jest jednak zakwas z mąki żytniej. 

Czym zagęścić barszcz biały?

Jak zagęścić barszcz biały? Najlepiej dodać do niego trochę kwaśnej śmietany. Do zagęszczenia każdej zupy można też użyć mąki. Najlepiej w tym celu wymieszać ją z odrobiną zimnej lub letniej wody, a następnie dodać do tej mieszanki 2 łyżki gotującej się zupy, wymieszać by pozbyć się grudek i wlać do barszczu czy żurku. Sposobów na to jak zagęścić żurek jest więc wiele – można wybrać dowolny, w zależności od sytuacji. 

Sprawdź: Dlaczego domowy chleb się kruszy?

Rodzice pytają jak zagęścić żurek:

Czym i jak zabielić żurek?

Żurek najlepiej zabielić śmietaną, która przy okazji sprawi, że zupa będzie bardziej gęsta. 

Czy żurek można zagęścić mąką?

Żurek można zagęścić zarówno przy pomocy mąki, jak i chleba, śmietany, mleka (w tym również roślinnego), a nawet jajka. 

Rzadki żurek co zrobić?

Jeśli wyszedł nam zbyt rzadki żurek, wystarczy zagęścić go, wykorzystując w tym celu mąkę, śmietanę lub jajko.

Żurek jak zagęścić?

Żurek można zagęścić np. za pomocą mąki. Wystarczy rozmieszać ją z letnią wodą i dodać do garnka.

Czy do żurku daje się śmietanę?

Tak, do żurku dodaje się śmietanę.

Zobacz też:

Dodaj komentarz

Planowanie ślubu oraz wesela

Błogosławieństwo rodziców

Błogosławieństwo od rodziców to jedna z najważniejszych tradycji w dniu ślubu dla osób, które są katolikami. Symbolizuje przekazanie przez rodziców tuż przed ślubem władzy rodzicielskiej mężowi kobiety i zgodę na...

Czytaj dalej →
Pielęgnacja noworodka

Kąpiel noworodka

Kąpiel noworodka osobiście kojarzy mi się z czymś bardzo ważnym, pełnym napięcia. Pamiętam, jak prawie 20 lat temu rodzice kąpali po raz pierwszy moją młodszą siostrę. Atmosfera, która tej kąpieli...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo