Jak zagęścić żurek? Podpowiadamy, w jaki sposób i czym zagęścić żurek

Jak zagęścić żurek, żeby posiadał odpowiednią konsystencję? Czy są jakieś proste metody na zagęszczanie żurku, który wyszedł za rzadki? Jest to na tyle tradycyjna potrawa, że każdy chciałby przyrządzić ją w odpowiedni sposób – jednocześnie warto pamiętać, że w różnych regionach tradycyjne mogą być nieco inne metody i składniki. Czy żurek zabiela się śmietaną czy mąką? Co zrobić by był gęsty, ale jednak nie nazbyt gęsty? 

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Aby żurek był odpowiednio gęsty - na początku gotowania można roztrzepać całe jajko z zakwasem, a następnie wlać do gorącej wody.
  • Zbyt rzadki żurek możemy zagęścić mąką, jajkiem, chlebem albo śmietaną.
  • W przypadku mąki - wystarczy, że wymieszamy dwie płaskie łyżki z odrobiną żurku lub mleka w kubeczku.
  • Śmietanę możemy rozmieszać z zimną wodą, następnie z odrobiną żurku i dolać do zupy.

Jak zagęścić żurek przepis

Jak zagęścić żurek, jeśli wyszedł zbyt rzadki? Można do tego użyć mąki – wystarczy wymieszać 2 płaskie jej łyżki z odrobiną żurku w kubeczku, albo z odrobiną mleka. Rozrobioną mąkę dodajemy do zupy.

Można też użyć śmietany. Jej dodanie to też świetny sposób na zabielanie żurku. Śmietanę lub mąkę można też rozmieszać z zimną wodą, a potem z odrobiną żurku i dodać do zupy. 

Można również roztrzepać całe jajko z zakwasem i wlać do gorącej wody, tym samym już na samym początku szykowania zupy dbając o jej gęstość.

Jak zagęścić żurek mąką?

Zagęszczanie żurku mąką to niezwykle popularny sposób na poprawienie jego konsystencji. Ilość dodanej mąki zależy od tego jak wiele żurku ugotowaliśmy i jak rzadki wyszedł. Wystarczy rozmieszać mąkę z letnią wodą i dodać do garnka. Można również zmieszać ją z odrobiną rozgrzanego żurku, odlaną na przykład do kubka czy szklanki. Taką mieszankę dodajemy do garnka i intensywnie mieszamy. 

Najlepiej jest zmieszać mąkę z mlekiem lub śmietaną, a następnie z odrobiną gorącego żurku i powstałą, gładką pastę dodać do zupy.

Jak zagęścić żurek chlebem?

Wodnisty żurek można zagęścić chlebem. Najpopularniejsza jest śmietana lub mąka, jednak pokruszone kromki chleba również się do tego nadają. Na przeciętny garnek wystarczą 2 kromki chleba, które trzeba rozdrobnić bez skórki, a następnie dodać do gotującej się zupy. 

Jak zagęścić żurek śmietaną?

Wiele osób zastanawia się czy żurek zaprawia się śmietaną i czy może ona służyć do zagęszczenia zupy. Warto więc wiedzieć, że jej zastosowanie jest fantastycznym pomysłem! Wystarczy odlać odrobinę żurku do kubka i rozmieszać go z kilkoma łyżkami śmietany, by jednocześnie zabielić i zagęścić zupę. Można też użyć mieszanki śmietany i mąki.

Sprawdź: Jak wyjąć babkę z formy?

Czym zagęścić żurek?

Za rzadki żurek można zagęścić jajkiem, mąką, chlebem lub śmietaną. Jeśli chodzi o zakwas – to im dłużej zakwas będzie się kisić, tym później żurek będzie bardziej kwaśny. Mało kwaśny żurek można dodatkowo zakwasić dodając kwaśnej śmietany – pozwoli to także nieco zagęścić zupę. Z kolei za kwaśny żurek można doprowadzić do porządku dolewając do niego wody, odrobinę mleka lub śmietany, ale nie tej kwaśnej, tylko na przykład 30%. Niektórzy dodają też pół łyżeczki cukru, albo szczyptę sody oczyszczonej – ten ostatni sposób potrafi szybko poprawić smak zupy, jednak trzeba jej dodać naprawdę odrobinkę by żurek nie przestał być kwaśny, a zamiast tego nie zrobił się słony. 

Co zrobić żeby żurek był gęsty?

Żurek to zupa bez której nie wyobrażamy sobie Wielkanocy. Tradycyjnie zjada się go w Polsce w Niedzielę Wielkanocną, czyli w Niedzielę Zmartwychwstania Pańskiego. Uroczyste śniadanie składa się z kilku stałych elementów, w tym święconek, które muszą pojawić się na stole.

Bardzo ważny jest też właśnie żurek, którego sekret smaku tkwi w odpowiednio dopasowanych do siebie produktach, zmieszanych w odpowiednich proporcjach. W różnych regionach Polski korzysta się z nieco odmiennych receptur, ale kluczowa dla gęstości żurku jest ilość użytych do jego wykonania składników, jak ziemniaki. Podstawą każdego żurku jest jednak zakwas z mąki żytniej. 

Sprawdź: Dlaczego domowy chleb się kruszy?

Rodzice pytają jak zagęścić żurek:

Jak zabielić żurek?

Żurek najlepiej zabielić śmietaną, która przy okazji sprawi, że zupa będzie bardziej gęsta. 

Czy żurek można zagęścić mąką?

Żurek można zagęścić zarówno przy pomocy mąki, jak i chleba, śmietany, mleka (w tym również roślinnego), a nawet jajka. 

Czym zagęścić barszcz biały?

Jak zagęścić barszcz biały? Najlepiej dodać do niego trochę kwaśnej śmietany. Do zagęszczenia każdej zupy można też użyć mąki. Najlepiej w tym celu wymieszać ją z odrobiną zimnej lub letniej wody, a następnie dodać do tej mieszanki 2 łyżki gotującej się zupy, wymieszać by pozbyć się grudek i wlać do barszczu czy żurku. Sposobów na to jak zagęścić żurek jest więc wiele – można wybrać dowolny, w zależności od sytuacji. 

Zobacz też:

Dodaj komentarz

Wielkanoc

Robótki ręczne: Girlanda i zajączki wielkanocne

Wielkanoc to magiczny czas, który pozwala nie tylko na wspólne, rodzinne spędzenie czasu przy wielkanocnym śniadaniu. To również możliwość nawiązania większych więzi rodzinnych przy wspólnym tworzeniu dekoracji świątecznych. Wielkanocne robótki...

Czytaj dalej →
Wielkanoc

Kiedy się je żurek wielkanocny?

Wiele osób zastanawia się kiedy się je żurek wielkanocny? Osoby te zastanawiają się też jak podać żurek wielkanocny, by był pyszny i smakował wszystkim uczestnikom świątecznego śniadania. Jest to niewątpliwie...

Czytaj dalej →
Wielkanoc

3 pomysły na Pisanki Wielkanocne [wzory]

Pisanki są znacznie starsze niż chrześcijaństwo. Zwyczaj malowania jajek znany był już za czasów cesarstwa rzymskiego. Co ciekawe sposoby ich barwienia nie zmieniły się od stuleci. Oczywiście coraz częściej sięgamy...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Wielkanoc

Jak wlewać zakwas do żurku?

Domowy żurek to pozycja obowiązkowa na wielkanocnym stole. Niepowtarzalny smak tej zupy po prostu nie może się znudzić. Zanim przygotujesz wyśmienite danie dowiedz się, jak wlewać zakwas do żurku. Jak...

Czytaj dalej →
Zdrowie dziecka, Choroby niemowląt

Krup u dzieci

Krup to poważna choroba, która może zakończyć się nawet śmiercią dziecka, nie należy więc ignorować jej objawów. Atakuje głównie dzieci pomiędzy szóstym miesiącem a piątym rokiem życia. Jakie są jej...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general