Jak zamrozić pierogi? Jak przygotować pierogi do zamrożenia?

Święta kojarzą nam się z choinką, kolędą, rodzinną atmosferą oraz dobrym jedzeniem. Tradycyjnie na wigilijnych stołach znajduje się 12 potraw, jedną z nich często są pierogi z kapustą i grzybami. Niestety ze względu na ogromne ilości jedzenia, ciast i przeróżnych smakołyków zazwyczaj po Świętach zostaje w lodówce jeszcze sporo zapasów. Co zrobić, aby się nie zmarnowały? Jednym z najlepszych sposobów jest mrożenie. Sprawdź, jak zamrozić pierogi.

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Możemy mrozić pierogi surowe, gotowane i blanszowane.
  • Pierogi zamrożone na surowo można przechowywać w zamrażalniku około 3 miesięcy, natomiast mrożone pierogi gotowane tylko około 4 tygodni.
  • Mrożone pierogi gotujemy tak samo jak surowe, ale nieco dłużej. Wrzucamy je do gotującej się osolonej wody i czekamy aż zaczną wypływać na wierzch.

Mrożenie pierogów. Jak zamrozić pierogi?

Pierogi to jedna z ulubionych potraw milionów Polaków. Nie może jej zabraknąć także na wigilijnym stole i podczas świątecznych spotkań rodzinnych. Z okazji Bożego Narodzenia przygotowuje się jednak na ogół tak dużo różnych przepysznych dań i smakołyków, że nie wszystko jesteśmy w stanie zjeść – a i tak grozi nam przejedzenie. W takiej sytuacji przed marnowaniem jedzenia może nas uchronić zamrażalnik, część potraw można po prostu zamrozić.

Możemy mrozić pierogi w trzech postaciach: surowe, ugotowane, a także blanszowane. Dzięki temu nie zmarnuje się ani jeden, nawet jeśli okaże się, że ulepiliśmy ich zbyt dużo. Nie będzie także konieczne wyrzucanie pierogów już przygotowanych, które pozostały na talerzu po wigilijnej kolacji. Po rozmrożeniu nadal będą świeże i zdatne do spożycia.

Zobacz: Mrożenie karpia: Czy można mrozić karpia i na jak długo?

Jak przygotować pierogi do zamrożenia?

Spokojnie możemy mrozić pierogi zarówno gotowane, jak i surowe. Trzecią możliwością jest zblanszowanie ich przed całym procesem. W zależności od tego, którą metodę wybierzemy (lub jakie pierogi nam zostaną), sposób mrożenia wygląda nieco inaczej. Poniżej znajdziesz dokładne instrukcje.

  • Mrożenie surowych pierogów:
    1. Gotowe pierogi należy ułożyć na tacce tak, aby się nie stykały (aby uniknąć sklejania),
    2. Tacka powinna być wyłożona papierem do pieczenia lub pergaminem,
    3. Tak poukładane pierogi wkładamy do zamrażalnika,
    4. Po upływie co najmniej dwóch godzin tackę z pierogami można wyjąć, poporcjować i włożyć do woreczków na mrożonki,
  • Mrożenie gotowanych pierogów
    1. Ugotowane pierogi przed mrożeniem powinny być dokładnie odcedzona i ostudzona,
    2. Aby się nie sklejały, można polać je delikatnie olejem,
    3. Następnie – podobnie jak w przypadku surowych – należy je ułożyć na tacce i wsadzić do zamrażalnika, a gdy staną się już twarde, można je przełożyć do woreczków na mrożonki.

Trzecia metoda mrożenia pierogów, czyli blanszowanie, to sprawdzony i polecany przez zawodowych kucharzy sposób:

  1. Pierogi wkładamy dosłownie na chwilę (około 30 sekund) do gotującej się wody (powinna być odrobinę osolona i z niewielką ilością oleju).
  2. Przygotowujemy tacę, którą obsypujemy delikatnie mąką lub smarujemy odrobiną oleju.
  3. Następnie układamy pierogi po kolei na tacy, starając się, aby się ze sobą nie stykały.
  4. Całość wsadzamy do zamrażalnika na co najmniej dwie godziny, a potem – podobnie jak w przypadku pozostałych metod – porcjujemy i przekładamy do woreczków.

Zamrożone surowe pierogi można przechowywać w zamrażalniku do 3 miesięcy. Gotowane natomiast mogą być trzymane w zamrażalce maksymalnie do 4 tygodni, ponieważ dłuższy czas przechowywania może spowodować wysuszanie ciasta.

Sprawdź: Filmy świąteczne dla całej rodziny. Sprawdź najlepsze propozycje na świąteczny seans

Jak ugotować zamrożone pierogi?

Zamrożone pierogi gotujemy podobnie, jak te surowe, ale oczywiście nieco dłużej. Zaczynamy od pogrzania wody w garnku. Kiedy się zagotuje, należy ją delikatnie osolić. Następnie do gotującej się wody wrzucamy pierogi. Tuż po wrzuceniu warto zamieszać przy pomocy drewnianej łyżki, aby pierogi nie przywarły do dna garnka. Gotujemy do momentu aż zaczną wypływań na wierzch, najczęściej jest to około 5 do 7 minut. Warto pamiętać, aby nie wrzucać ich na raz zbyt dużo, ponieważ spadnie wówczas temperatura wody i ciasto może popękać.

Jak zamrozić pierogi żeby się nie posklejały?

Aby uniknąć sklejenia się pierogów, które mrozimy na surowo, można je posypać odrobiną mąki i ułożyć na tacce w taki sposób, aby się nie stykały. Po około 2 godzinach w zamrażalniku, dopiero gdy stwardnieją, można je przełożyć do woreczków. W przypadku pierogów gotowanych, warto dodać wcześniej odrobinę oleju do wody. Można także posmarować je oliwą już po ugotowaniu.

Sprawdź: Co zrobić z choinką po świętach?

Rodzice pytają, jak zamrozić pierogi

Jak zamrażać pierogi?

Pierogi można zamrozić gotowane, surowe i zblanszowane. Dokładne instrukcje do każdego przypadku odnajdziesz u góry.

Jak podgrzać zamrożone pierogi?

Zamrożone pierogi wrzucamy do gotującej się, osolonej wody i czekamy do momentu aż zaczną wypływać na wierzch (najczęściej 5-7 minut). Trzeba tylko pamiętać, aby nie wrzucić ich na raz zbyt dużo, ponieważ obniżą temperaturę wody i ciasto może pękać.

Jak lepiej zamrozić pierogi gotowane czy surowe?

Nie ma jednoznacznie lepszej metody mrożenia. Wiadomo jedynie, że pierogi mrożone na surowo można przechowywać nieco dłużej do 3 miesięcy. Natomiast zamrożone gotowane pierogi tylko około 4 tygodni.

Dodaj komentarz

Ciąża

Ogólnopolski Dzień Praw Dziecka

Janusz Korczak napisał: „Dziecko ma prawo do korzystania ze swoich praw, niezależnie od rasy, koloru, płci, języka, narodowości, wyznania lub pochodzenia społecznego”. Pisarz, pedagog i wychowawca walczył o prawa dzieci,...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo