Zawijanie krokietów – Jak zawinąć krokiety?

Jak zawinąć krokiety? Krokiety głównie nam się kojarzą z barszczem i świętami. Dla wielu jest to jednak jeden z ulubionych polskich przysmaków, dlatego potrafią się pojawiać na stole o wiele częściej. Załóżmy, że wiemy jak zrobić farsz i przygotować naleśniki, ale nie wiemy jak zawijać krokiety tak, żeby farsz nie wyleciał lub ciasto nie pękło.

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Krokiety można zawijać w rulon, bądź w kopertę.
  • Ważna jest odpowiednia grubość ciasta, aby nie pękały.
  • Przy smażeniu warto użyć patelni płaskiej, z cienkim dnem i niewysokimi brzegami.

Jak zawinąć krokiety?

Jest na to kilka sposobów, choć czasem niekoniecznie samo składanie naleśnika jest zasadniczym problemem, a rozprowadzenie po nim farszu. O wiele łatwiej jest, gdy mamy do czynienia z kapustą i grzybami, farszu jest nieco mniej i można go rozprowadzić po prawie całej powierzchni. Większy problem może się okazać przy mięsie. Jak przygotować na naleśniku mięsny farsz, by nie uszkodził ciasta? Można zwinąć go w walec, na długość całego naleśnika, lub jedynie jego połowy, w zależności od sposobu zwijania, na który się zdecydujemy.

Nie tylko zbyt duża ilość lub błędne nałożenie farszu może przyczynić się do pęknięcia ciasta. Usmażony naleśnik sam nie może być zbyt cienki, żeby nie pękł, ale również nie za gruby, bo sprawi to trudności przy zawijaniu i w rezultacie farszu nie będzie za wiele. Gdy smażymy naleśniki, warto użyć patelni płaskiej z niskimi brzegami, a jeśli taką mamy, z nieprzywierającym dnem. Wtedy nie będzie trzeba używać tłuszczu ani masła, których w innym przypadku należy dodać bardzo mało. Skoro już wiemy jak odpowiednio zająć się farszem, jak zawijać naleśniki? Są na to dwa dobre sposoby, które poznamy poniżej.

Zobacz także: Smażenie krokietów – jak smażyć krokiety?

Zawijanie krokietów krok po kroku:

Składanie krokietów wbrew pozorom jest bardzo proste. Trzymając się tych trzech kroków, na pewno złożymy idealne krokiety. Jak zawijać krokiety?

  • Najpierw na rozłożonym naleśniku należy rozsmarować farsz. Ważne, żeby zostawić przy brzegach nieco pustego miejsca, żeby zmielony farsz przypadkiem się nie wylał.
  • Następnie należy wziąć przeciwległe boki i złożyć je tak, aby stykały się ze sobą.
  • Ostatnim krokiem jest zawijanie naleśników w rulon.

Innym, jeszcze prostszym sposobem na składanie naleśników, jest zwykłe zawinięcie ich w rulon. Po przedzieleniu ich na pół i wymieszaniu w jajku oraz bułce tartej można je usmażyć.

Zwinąć w prosty rulon i przedzielić go na pół albo złożyć dwa boki naleśnika do jego połowy, a potem dopiero zwinąć w rulon. Pierwszy sposób wymaga przekrojenia, drugi natomiast sprawi, że krokiet będzie grubszy. To są właśnie sposoby na to jak zawinąć krokiety.

Zobacz także: Mrożenie krokietów – czy krokiety można mrozić?

Rodzice pytają, o to jak zawinąć krokiety:

Jak zawijać krokiety z mięsem?

Wystarczy zmielić mięso w kształt walca, długości całego naleśnika, bądź połowy. Gdy zwiniemy naleśnik w rulon, ciasto nie pęknie.

Jak zawijać naleśniki w kopertę?

Należy zwinąć każdą stronę naleśnika do wewnątrz, tworząc tym samym kształt trójkąta.

Jak zawijać krokiety z kapustą i grzybami?

Najlepiej rozsmarować delikatny farsz równomiernie po całej powierzchni naleśnika, pamiętając przy tym o niewielkiej przerwie między brzegami, żeby farsz nie wypłynął.

Jak nakładać farsz do krokietów?

Najlepiej nakładać farsz łyżką lub łopatką. Łopatką zrobimy to jednak o wiele prościej, bo przez wklęsłość łyżki, trudniej wydobyć z niej farsz, a potem równo go rozsmarować.

Krokiety z pieczarkami i serem – jak zawijać?

Tak samo jakby to były kapusta i grzyby, czyli równomiernie po powierzchni naleśnika. Zawsze pamiętajmy o przerwie między brzegami, wtedy farsz nie wypłynie.

Dodaj komentarz

Porady Kulinarne

Pączki dobre na drugi dzień – porady

Pączki dobre na drugi dzień? To możliwe! Pączki to popularny wyrób cukierniczy, który ma postać drożdżowego ciasta, uformowanego w kształt kuli i usmażonego na głębokim tłuszczu lub upieczonego w wysokiej...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Gotowanie bigosu – Jak gotować bigos?

Bigos jest nieodłącznym elementem kuchni polskiej, który cieszy się ogromną popularnością od samego początku i mimo przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie, nadal wiele osób pyta — jak gotować bigos?...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Bigos i kapusta wigilijna – jak mrozić?

Zdaniem wielu osób (jeśli nie wszystkich): “im bigos starszy, tym smaczniejszy”. Zasada ta dotyczy również mrożonej wersji tej potrawy. Sprawdzamy, w jaki sposób mrozić, wekować i przechowywać bigos lub kapustę...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Czy można zamrozić pączki?

Wiele osób zastanawia się czy można zamrozić pączki? To przysmak, który dość często pojawia się na naszych stołach – zwłaszcza w Tłusty Czwartek, gdy chwalimy się nawet między sobą ile...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Zdrowie dziecka, Przepisy Kulinarne

Dieta przy biegunce u dzieci

Biegunka może się pojawić u dziecka z rozmaitych przyczyn. Mogą to być zatrucia pokarmowe, przejedzenie, choroby jelit czy infekcje. Zazwyczaj rozwolnienie nie wymaga specjalistycznego leczenia i samo mija. Rodzic może jednak pomóc...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Czy ciasto drożdżowe można mrozić?

Od czasu do czasu większości z nas zdarza się przesadzić z ilością przygotowanych wypieków – zastanawiamy się wówczas, czy ciasto drożdżowe można mrozić, oraz w jaki sposób najlepiej się za...

Czytaj dalej →
Tata, Prawo, Rodzice

Urlop ojcowski: Czemu tak krótko?

Urlop ojcowski 2017: Zmiany, zmiany, zmiany Dziś rano odczytałem wiadomość na Facbooku od jednego z czytelników bloga, który poinformował mnie o zmianach w urlopach ojcowskich, które zaszły 2 stycznia 2016...

Czytaj dalej →
Pielęgnacja noworodka

Kąpiel noworodka

Kąpiel noworodka osobiście kojarzy mi się z czymś bardzo ważnym, pełnym napięcia. Pamiętam, jak prawie 20 lat temu rodzice kąpali po raz pierwszy moją młodszą siostrę. Atmosfera, która tej kąpieli...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general