Zawijanie krokietów – Jak zawinąć krokiety?
Jak zawinąć krokiety? Krokiety głównie nam się kojarzą z barszczem i świętami. Dla wielu jest to jednak jeden z ulubionych polskich przysmaków, dlatego potrafią się pojawiać na stole o wiele częściej. Załóżmy, że wiemy jak zrobić farsz i przygotować naleśniki, ale nie wiemy jak zawijać krokiety tak, żeby farsz nie wyleciał lub ciasto nie pękło.

- Krokiety można zawijać w rulon, bądź w kopertę.
- Ważna jest odpowiednia grubość ciasta, aby nie pękały.
- Przy smażeniu warto użyć patelni płaskiej, z cienkim dnem i niewysokimi brzegami.
Jak zawinąć krokiety?
Jest na to kilka sposobów, choć czasem niekoniecznie samo składanie naleśnika jest zasadniczym problemem, a rozprowadzenie po nim farszu. O wiele łatwiej jest, gdy mamy do czynienia z kapustą i grzybami, farszu jest nieco mniej i można go rozprowadzić po prawie całej powierzchni. Większy problem może się okazać przy mięsie. Jak przygotować na naleśniku mięsny farsz, by nie uszkodził ciasta? Można zwinąć go w walec, na długość całego naleśnika, lub jedynie jego połowy, w zależności od sposobu zwijania, na który się zdecydujemy.
Nie tylko zbyt duża ilość lub błędne nałożenie farszu może przyczynić się do pęknięcia ciasta. Usmażony naleśnik sam nie może być zbyt cienki, żeby nie pękł, ale również nie za gruby, bo sprawi to trudności przy zawijaniu i w rezultacie farszu nie będzie za wiele. Gdy smażymy naleśniki, warto użyć patelni płaskiej z niskimi brzegami, a jeśli taką mamy, z nieprzywierającym dnem. Wtedy nie będzie trzeba używać tłuszczu ani masła, których w innym przypadku należy dodać bardzo mało. Skoro już wiemy jak odpowiednio zająć się farszem, jak zawijać naleśniki? Są na to dwa dobre sposoby, które poznamy poniżej.
Zobacz także: Smażenie krokietów – jak smażyć krokiety?
Zawijanie krokietów krok po kroku:
Składanie krokietów wbrew pozorom jest bardzo proste. Trzymając się tych trzech kroków, na pewno złożymy idealne krokiety. Jak zawijać krokiety?
- Najpierw na rozłożonym naleśniku należy rozsmarować farsz. Ważne, żeby zostawić przy brzegach nieco pustego miejsca, żeby zmielony farsz przypadkiem się nie wylał.
- Następnie należy wziąć przeciwległe boki i złożyć je tak, aby stykały się ze sobą.
- Ostatnim krokiem jest zawijanie naleśników w rulon.
Innym, jeszcze prostszym sposobem na składanie naleśników, jest zwykłe zawinięcie ich w rulon. Po przedzieleniu ich na pół i wymieszaniu w jajku oraz bułce tartej można je usmażyć.
Zwinąć w prosty rulon i przedzielić go na pół albo złożyć dwa boki naleśnika do jego połowy, a potem dopiero zwinąć w rulon. Pierwszy sposób wymaga przekrojenia, drugi natomiast sprawi, że krokiet będzie grubszy. To są właśnie sposoby na to jak zawinąć krokiety.
Zobacz także: Mrożenie krokietów – czy krokiety można mrozić?
Rodzice pytają, o to jak zawinąć krokiety:
Wystarczy zmielić mięso w kształt walca, długości całego naleśnika, bądź połowy. Gdy zwiniemy naleśnik w rulon, ciasto nie pęknie.
Należy zwinąć każdą stronę naleśnika do wewnątrz, tworząc tym samym kształt trójkąta.
Najlepiej rozsmarować delikatny farsz równomiernie po całej powierzchni naleśnika, pamiętając przy tym o niewielkiej przerwie między brzegami, żeby farsz nie wypłynął.
Najlepiej nakładać farsz łyżką lub łopatką. Łopatką zrobimy to jednak o wiele prościej, bo przez wklęsłość łyżki, trudniej wydobyć z niej farsz, a potem równo go rozsmarować.
Tak samo jakby to były kapusta i grzyby, czyli równomiernie po powierzchni naleśnika. Zawsze pamiętajmy o przerwie między brzegami, wtedy farsz nie wypłynie.
Czy chrzestna może być w ciąży? Dawne wierzenia i tradycje odradzają ten pomysł
Spacery w śniegu, czyli jak wybrać wózek do zadań specjalnych
Kiedy podwyżki dla nauczycieli 2023? Znamy już konkretne stawki. Niestety nie wszyscy mają powody do zadowolenia
Fakty i mity na temat przeszczepu włosów
Najpiękniejsze cytaty z bajek. Słowa, które inspirują i na długo zapadają w pamięć
Zwyrodnialec zgwałcił niepełnosprawną 14-latkę, a lekarze odmówili aborcji. “My mamy klauzulę sumienia”
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Ważne Okazje
- Boże Narodzenie
- Zawijanie krokietów – Jak zawinąć krokiety?
Jak mrozić uszka i pierogi (nie tylko wigilijne)?
Zamrozić możemy nie tylko pierogi czy uszka, ale również nadmiar farszu lub ciasta, który został nam z przygotowania tych potraw. Jak zamrozić uszka? Pierogi oraz uszka możemy zamrozić zarówno surowe,...
Czytaj dalej →Pączki dobre na drugi dzień – porady
Pączki dobre na drugi dzień? To możliwe! Pączki to popularny wyrób cukierniczy, który ma postać drożdżowego ciasta, uformowanego w kształt kuli i usmażonego na głębokim tłuszczu lub upieczonego w wysokiej...
Czytaj dalej →Masa kajmakowa z puszki – jak ją przygotować?
Masa kajmakowa z puszki to bardzo rozsądne rozwiązanie dla tych, którzy z powodu napiętego rozkładu dnia nie mogą sobie pozwolić na samodzielne przygotowanie takiej słodkości, a mimo to chcieliby wzbogacić...
Czytaj dalej →Co zamiast spirytusu do pączków?
Co zamiast spirytusu do pączków? Nie zawsze mamy pod ręką mocny alkohol, a niektóre osoby nie chcą lub nie mogą stosować go w kuchni. Na szczęście nie oznacza to, że...
Czytaj dalej →Lemoniada – zdrowy sposób na orzeźwienie podczas upałów
Lemoniada z cytryną, arbuzem lub truskawkami – niezależnie od tego, z czego ją zrobisz, jest jednym z najskuteczniejszych sposobów na orzeźwienie podczas upałów. Dlaczego warto pić lemoniadę? Lemoniada dostarcza naszemu...
Czytaj dalej →Czy można zamrozić sałatkę jarzynową? Jak zamrozić sałatkę jarzynową?
Na Święta przygotowuje się zazwyczaj jedzenie w znacznie większych ilościach niż na co dzień. W związku z tym czasami zdarza się, że nie wszystko uda się zjeść. Szczególnie często niedojedzona...
Czytaj dalej →Kombucha – co to jest, jak działa i na co pomaga?
Kombucha to napój przygotowywany ze specjalnej kultury drożdży oraz kolonii bakterii. Właściwości lecznicze tego napoju nie są do końca zbadane, jednak ludzie korzystają z nich już od dwóch tysięcy lat....
Czytaj dalej →Co zamiast mąki ziemniaczanej? Podpowiadamy, czym zastąpić mąkę ziemniaczaną
Czym można zastąpić mąkę ziemniaczaną? Ten popularny składnik wielu dań i deserów ma wiele zamienników. Jeżeli w trakcie prac kuchennych zorientujesz się, że zabrakło jej w twoich zapasach, nie musisz...
Czytaj dalej →Gotowanie bigosu – Jak gotować bigos?
Bigos jest nieodłącznym elementem kuchni polskiej, który cieszy się ogromną popularnością od samego początku i mimo przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie, nadal wiele osób pyta — jak gotować bigos?...
Czytaj dalej →Bigos i kapusta wigilijna – jak mrozić?
Zdaniem wielu osób (jeśli nie wszystkich): “im bigos starszy, tym smaczniejszy”. Zasada ta dotyczy również mrożonej wersji tej potrawy. Sprawdzamy, w jaki sposób mrozić, wekować i przechowywać bigos lub kapustę...
Czytaj dalej →Czy można zamrozić pączki?
Wiele osób zastanawia się czy można zamrozić pączki? To przysmak, który dość często pojawia się na naszych stołach – zwłaszcza w Tłusty Czwartek, gdy chwalimy się nawet między sobą ile...
Czytaj dalej →Dieta przy biegunce u dzieci
Biegunka może się pojawić u dziecka z rozmaitych przyczyn. Mogą to być zatrucia pokarmowe, przejedzenie, choroby jelit czy infekcje. Zazwyczaj rozwolnienie nie wymaga specjalistycznego leczenia i samo mija. Rodzic może jednak pomóc...
Czytaj dalej →Jaka to kwaśna śmietana? Jak ją zrobić i czym zastąpić?
Kwaśna śmietana jest powszechnie wykorzystywana w kuchni. Wzbogaca smak dań obiadowych, ale nie tylko. Trzeba bowiem podkreślić, że śmietana kwaśna doskonale nadaje się też do przygotowania wyśmienitych deserów. Jaka to kwaśna...
Czytaj dalej →Czy ciasto drożdżowe można mrozić?
Od czasu do czasu większości z nas zdarza się przesadzić z ilością przygotowanych wypieków – zastanawiamy się wówczas, czy ciasto drożdżowe można mrozić, oraz w jaki sposób najlepiej się za...
Czytaj dalej →Mrożenie wędlin i mięsa (pieczonego, smażonego i nie tylko)
Mięsa oraz wędliny możemy zamrozić pod warunkiem, że nie były wcześniej mrożone. W przeciwnym wypadku spożycie ponownie rozmrożonego mięsa może skończyć się zatruciem. Wyjątek stanowią mięsa, które po pierwszym mrożeniu...
Czytaj dalej →Urlop ojcowski: Czemu tak krótko?
Urlop ojcowski 2017: Zmiany, zmiany, zmiany Dziś rano odczytałem wiadomość na Facbooku od jednego z czytelników bloga, który poinformował mnie o zmianach w urlopach ojcowskich, które zaszły 2 stycznia 2016...
Czytaj dalej →Który to miesiąc ciąży? Sprawdź, który tydzień to który miesiąc! [tabela]
Każda przyszła mama nawet z pewnością doskonale wie, że pytanie: “który to miesiąc ciąży?” może usłyszeć nawet kilka razy dziennie. Lekarze jednak posługują się do określania czasu przede wszystkim tygodniami,...
Czytaj dalej →Kąpiel noworodka
Kąpiel noworodka osobiście kojarzy mi się z czymś bardzo ważnym, pełnym napięcia. Pamiętam, jak prawie 20 lat temu rodzice kąpali po raz pierwszy moją młodszą siostrę. Atmosfera, która tej kąpieli...
Czytaj dalej →