Mrożenie ciasta francuskiego – Czy ciasto francuskie można mrozić?

Czy ciasto francuskie można mrozić? Ten rodzaj ciasta o specyficznej, warstwowej strukturze, mające postać cieniutkich listków jest niezwykle popularne i chętnie wybierane do wykonywania przeróżnych wypieków. Może być wykorzystywane do deserów, ale nie tylko. Przy jego pomocy można bowiem wyczarować wiele wspaniałych dań obiadowych czy kolacji. Mnóstwo osób zastanawia się jednak, czy ten rodzaj ciasta może być mrożony i czy po rozmrożeniu ciasto jest tak samo dobre jak wcześniej? 

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Ciasto francuskie najlepiej mrozić surowe.
  • W celu zamrożenia powinno być zapakowane do szczelnego pudełka lub owinięte specjalną folią.
  • Wyrobione, surowe ciasto można piec bez wcześniejszego rozmrażania.
  • Raz zamrożone i rozmrożone ciasto francuskie nie nadaje się do ponownego zamrażania.

Czy ciasto francuskie można mrozić?

Ciasto francuskie zostało wynalezione najprawdopodobniej w połowie XVII wieku nad Loarą.Sami Francuzi nazywają je ciastem płatkowym – z uwagi na jego budowę. Jest to bardzo popularny rodzaj ciasta, które jak najbardziej może zostać zamrożone. Zdarza się, że wykonamy zbyt dużo ciasta i nie jesteśmy w stanie w całości go wykorzystać. Wówczas ciasto można po prostu zamrozić, ale uwaga – warto to zrobić przed jego upieczeniem. Można je też mrozić po upieczeniu, jednak najlepszy efekt osiągnie się korzystając z pierwszego sposobu. 

Zobacz także: Jakie jest najlepsze ciasto dla cukrzyka w ciąży? Poznaj przepisy

Mrożenie ciasta francuskiego

Ciasto francuskie mrożone smakuje tak samo dobrze jak wówczas, gdy jest wypiekane na świeżo, tuż po przygotowaniu. Powinno zostać w tym celu zapakowane do szczelnego pudełka lub zawinięte w przeznaczoną do tego folię. Warto wiedzieć, że ciasta nie trzeba później nawet rozmrażać – wyrobione, surowe ciasto możemy upiec bez wcześniejszego rozmrażania. Większość osób decyduje się jednak na rozmrożenie ciasta – najszybciej będzie rozłożyć jego arkusze na stole i pozostawić w temperaturze pokojowej na około 8-10 minut.

Trzeba jednak stale kontrolować sytuację, ponieważ ten rodzaj ciasta nie lubi ciepła – jeśli samo osiągnie temperaturę pokojową, może zacząć się kleić do wszystkich narzędzi i ciężko będzie coś z nim zrobić. W takim wypadku trzeba go na chwilę umieścić w lodówce – ale jedynie po to by się schłodziło. Nie można go ponownie zamrażać! Ciasto francuskie można też rozmrozić w lodówce – każdy arkusz umieszczamy na oddzielnym talerzu, przykrywamy folią i pozostawiamy w lodówce na około godzinę. 

Zobacz także: Ciasto francuskie po terminie – Kiedy ciasto francuskie jest zepsute?

Przepis na ciastka z ciasta francuskiego mrożonego

Ciasto francuskie ze szpinakiem mrożonym, napoleonka z ciasta francuskiego mrożonego, rogaliki z mrożonego ciasta francuskiego – to tylko kilka ciekawych przysmaków, które można przygotować z ciasta francuskiego. Z mrożonego ciasta można też przygotować wyborne ciasteczka. Można wykorzystać do ich wykonania różnego rodzaju owoce czy dżem, które zawijamy w pokrojone kawałki ciasta lub układamy na jednym kawałku, przykrywamy drugim i dociskamy boki. Wystarczy piec takie ciasteczka już 15-20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza by wyszły pyszne. Z wierzchu posypujemy je cukrem pudrem. 

Zobacz także: Czy ciasto drożdżowe można mrozić?

Rodzice pytają czy ciasto francuskie można mrozić:

Czy można zamrozić ciasto francuskie?

Wiele osób zastanawia się czy ciasto francuskie można mrozić – okazuje się, że tak. W dodatku ciasto francuskie może być zamrażane zarówno przed upieczeniem, jak i po upieczeniu, choć większość osób preferuje ten pierwszy sposób. 

Mrożone ciasto francuskie – jak rozmrozić?

Ciasto francuskie mrożone można rozmrozić pozostawiając je na 8-10 minut w temperaturze pokojowej lub przekładając z zamrażalnika do lodówki i pozostawiając tam na około 1 godzinę. Żeby z ciasta można było przygotować różnego rodzaju przysmaki, powinno być one rozmrożone, lecz w dotyku chłodne. Jeśli stanie się zbyt ciepłe, może się do wszystkiego przyklejać – wówczas należy umieścić ciasto na krótką chwilę w lodówce. 

Ciasto francuskie mrożone – jak piec?

Ciasto francuskie po rozmrożeniu wystarczy umieścić w piekarniku na 15-20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza – po tym czasie na pewno będzie już gotowe! Można jednak pominąć proces rozmrażania i od razu po wyjęciu ciasta z zamrażalnika przygotować z niego jakieś przekąski czy danie, a następnie umieścić w rozgrzanym piekarniku. Poleca się piec takie ciasto w 210 stopniach Celsjusza i piec przez 12-30 minut, w zależności od wybranego nadzienia lub jego braku. 

Dodaj komentarz

Pielęgnacja niemowląt

Pieluchy jednorazowe: Dada czy Pampers?

Pod wpisem związanym z wyprawką umieszczonym na Facebooku wywołała się ciekawa dyskusja na temat pieluch. Pieluchy jednorazowe: Dada czy Pampers? Iskrą zapalną dyskusji był fragment: Na polecenie znajomych korzystamy z Bierdonkowych...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo