Mrożenie krokietów – Czy krokiety można mrozić?
Po świętach, czy okazjach takich jak imieniny często zostaje jedzenie i może pojawić się pytanie: czy krokiety można mrozić? To danie wymaga dużo pracy i na pewno nikt nie chce, by chociaż jeden krokiet się zmarnował. Aby móc cieszyć się pysznymi krokietami przez długi czas i dobrze przejść przez cały proces mrożenia i rozmrażania, sprawdź nasz artykuł. Czy smażone krokiety można mrozić?
- Krokiety można mrozić w panierce i bez.
- Rodzaj farszu nie wpływa na mrożenie krokietów.
- Po rozmrożeniu panierowanych krokietów najlepiej odgrzać je w piekarniku.
- Można też wrzucić na głęboki olej bez rozmrażania.
Czy krokiety można mrozić?
Panierowane naleśniki z przeróżnym nadzieniem – mięsnym, kapustą czy grzybami. To właśnie krokiety. Ozdoba polskich stołów przede wszystkim w czasie Świąt Bożego Narodzenia i rodzinnych uroczystości. Przyrządzanie krokietów to wieloetapowy proces, od przygotowania farszu, przez zrobienie ciasta, usmażenie naleśników, po zawijanie, panierowanie i smażenie. Efekt jest jednak warty poświęconego czasu.
Każdego na pewno więc ucieszy wiadomość, że tą pyszną potrawę można mrozić. Dzięki temu możemy mieć dostęp do domowej roboty krokietów przez długi czas. Szczególnie jest to pożądane wtedy, kiedy najdzie nas na nie ochota, ale nie mamy czasu lub sił na długie przebywanie w kuchni. Wtedy mrożone krokiety są jak znalazł.
Zobacz także: Ciasto naleśnikowe na krokiety, które nie pęka
Mrożenie krokietów. Jak mrozić krokiety na święta?
Jak zamrozić krokiety? Czy krokiety można mrozić w panierce? Czy nadzienie z kapustą nie przeszkodzi w przechowywaniu w zamrażarce? Takie wątpliwości mogą się pojawić, jednak nie ma powodów do obaw – mrozić można wszystkie rodzaje krokietów. Zrobione i zawinięte już naleśniki należy zapakować najlepiej do osobnych woreczków, żeby nie skleiły się ze sobą w czasie mrożenia. Wtedy wystarczy wyjąć taką liczbę krokietów, jaka nam pasuje.
Zobacz także: Parzenie kapusty na gołąbki – Jak sparzyć kapustę na gołąbki?
Jak mrozić krokiety? Czy można mrozić krokiety w panierce?
Ważną kwestią jest mrożenie w panierce, lub bez. Jeśli nie panierujemy i nie usmażymy krokietów przez wsadzeniem do zamrażarki, będziemy musieli to zrobić bezpośrednio przed podaniem. Sprawdzamy wtedy, czy nie są zbyt wilgotne. Robimy to, aby panierka trzymała nasz zwinięty naleśnik i całość nie rozleciała się w trakcie obróbki termicznej na patelni. Jeśli są wilgotne, osuszamy je na przykład ręcznikiem papierowym. Innym sposobem jest panierowanie jak kotleta schabowego – najpierw w mące, potem w jajku a na koniec w tartej bułce. Jest to dodatkowa praca, jednak świeża panierka jest zdecydowanie lepsza.
Dodatkowo po rozmrożeniu wcześniej już usmażonych i opanierowanych krokietów, będą one chłonąć zdecydowanie więcej tłuszczu i łatwo będą mogły się spalić. Nie wspominając już o pryskającym wszędzie oleju, co spowodowane jest wilgotną bułką tartą. Aby tego uniknąć, trzeba je jedynie delikatnie podsmażyć przed zamrożeniem. Najlepsze jednak będzie odgrzewanie w piekarniku, air-fryerze lub mikrofalówce. Krokiety mrożone w panierce można też od razu po wyciągnięciu z zamrażarki wrzucić na głęboki olej.
Należy pamiętać, aby po wyciągnięciu z zamrażarki krokiety rozmrażały się powoli, stopniowo, ze względu na złożoność konstrukcji dania. Inne tempo rozmrażania będzie mieć ciasto, inne farsz. Jeśli chcemy, by po odgrzaniu całość była ciepła i równomiernie rozmrożona, po wyjęciu z zamrażalnika należy wsadzić krokiety na całą noc do lodówki. Mamy nadzieję, że po lekturze niniejszego artykułu jasne jest już czy krokiety można mrozić i jak to robić.
Zobacz także: Farsze do krokietów – Czym można nadziać krokiety?
Rodzice pytają, czy krokiety można zamrozić
Tak jak krokiety z innym nadzieniem. Jeśli zadbamy o odpowiednio niską temperaturę, nic nie powinno się stać.
Nie ma to znaczenia dla samego przechowywania w zamrażarce. Krokiety zamrożone w panierce lepiej jednak odgrzewać w piekarniku, aby się nie przypaliły i nie chłonęły za dużo tłuszczu.
Tak, należy jednak pamiętać, że raz zamrożony farsz należy wykorzystać w całości i nie zamrażać po raz drugi.
Można, nie powinno być to problemem. Grzyby po obróbce termicznej nadają się spokojnie do mrożenia.
Tak, można mrozić krokiety po usmażeniu.
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Lany poniedziałek 2024. Tradycja sięga naprawdę dawnych czasów. Czy tego dnia trzeba iść do kościoła?
Czy w Wielką Sobotę trzeba iść do kościoła? W weekend obchodzone są najważniejsze katolickie święta
Zbigniew Ziobro – ile ma dzieci? Wybrał dla nich bardzo tradycyjne imiona, jedno było hitem w PRL
Zabawki do kąpieli, które umilą każdy wieczór. Świetnie sprawdzą się jako prezenty na Dzień Dziecka
Dlaczego Wielkanoc to święto ruchome? Data ma związek nie tylko z tradycją, ale też z astronomią
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Ważne Okazje
- Boże Narodzenie
- Mrożenie krokietów – Czy krokiety można mrozić?
Przechowywanie czosnku – Jak przechowywać czosnek?
Każda osoba, która samodzielnie gotuje w pewnym momencie zetknie się z problemem tego, jak przechowywać czosnek, aby zachował świeżość przez jak najdłuższy czas. W naszych kuchniach swoje miejsce ma wiele...
Czytaj dalej →Przelicznik gramów na dekagramy: 1 dag ile to g? – Ile gramów to dekagram?
Ile gramów to dekagram? 1 dag ile to g? Takie pytania pojawiają się dość często, gdy przygotowujemy obiad zgodnie z przepisem zawartym w gazecie lub książce kucharskiej. Konwersja nie jest...
Czytaj dalej →Czy można zamrozić pączki? Pamiętaj o jednej ważnej kwestii!
Wiele osób zastanawia się czy można zamrozić pączki? To przysmak, który dość często pojawia się na naszych stołach – zwłaszcza w Tłusty Czwartek, gdy chwalimy się nawet między sobą ile...
Czytaj dalej →Cl na ml – 1 cl ile to ml?
Czasami zdarza się, że musimy przeliczyć objętość danego płynu na jednostkę, którą używamy rzadko lub z którą mamy do czynienia pierwszy raz w życiu. Wówczas wydaje się nam, że stajemy...
Czytaj dalej →Czy ciasto na pączki można zrobić dzień wcześniej? Oszczędność czasu czy koszmar dla smaku?
Czy ciasto na pączki można zrobić dzień wcześniej? Domowe wypieki na tłusty czwartek smakują dużo lepiej niż kupione w piekarni, jednak ich przygotowanie wymaga czasu. Na całe szczęście istnieje metoda,...
Czytaj dalej →Zupy – mrożenie i pasteryzacja
Jestem wielką fanką zup, podobnie jak moja rodzina. Zupy są szybkie w przygotowaniu i wbrew pozorom bardzo proste. Idealnie uzupełniają codzienne menu. W przypadku małych rodzin jak nasza, gdyby nie...
Czytaj dalej →Śledzie w oleju: Ile mogą stać? Jak je przechowywać?
Śledzie to ryba wyjątkowo popularna w Polsce. Chociaż kojarzą się głównie ze świętami Bożego Narodzenia, ze względu na bogate wartości odżywcze warto wprowadzić je również do codziennej diety. Jedną z...
Czytaj dalej →Czy dzieci powinny jeść gofry?
Mamy drugi tydzień lipca, turystyka nad polskim wybrzeżem kwitnie, a wraz z nią popyt na świderki, fast foody i… gofry. Zwłaszcza te ostatnie mogą się wydawać niegroźną przekąską, bo przecież...
Czytaj dalej →Skąd się biorą robaki w mące? Jak je zwalczyć?
Insekty mogą pojawić się nawet w najczystszej kuchni. Muszki owocówki to jeszcze nie wszystko, prawdziwym utrapieniem, które łatwo przeoczyć, okazują się szkodniki atakujące produkty sypkie. Skąd biorą się robaki w...
Czytaj dalej →Surowa biała kiełbasa – ile może leżeć w lodówce?
Biała kiełbasa surowa nie należy do najtrwalszych produktów. Jej data przydatności do spożycia jest bardzo krótka. Kupiłeś jej zbyt wiele i nie wiesz co masz z nią zrobić? Ile może...
Czytaj dalej →Przechowywanie imbiru – jak przechowywać imbir?
Jak przechowywać imbir – taka wątpliwość staje się udziałem niemal każdego, kto po raz pierwszy używa we własnej kuchni tej nieco tajemniczej rośliny. Na szczęście, istnieje kilka prostych i sprawdzonych...
Czytaj dalej →Jak przechowywać grzyby w lodówce? Te metody pozwolą dłużej cieszyć się ich smakiem!
Sezon na grzyby w pełni. W tym okresie bardzo często zbieramy ich bardzo duże ilości, których nie jesteśmy w stanie od razu wykorzystać w kuchni. Niestety są to produkty, które...
Czytaj dalej →Pączki dobre na drugi dzień? Sprawdź, jak zachować świeżość ulubionych słodkości!
Pączki dobre na drugi dzień? To możliwe i szczególnie ważne, gdy zbliża się Tłusty Czwartek! Właśnie w ten dzień dozwolone jest objadanie się, a ulubionymi przysmakami są faworki oraz pączki....
Czytaj dalej →Jaki koper do kiszenia ogórków wybrać i jak go przechować?
Koper do kiszenia ogórków suszony, mrożony, a może świeży? Jaki wybrać? Przed tym dylematem staje każdy smakosz tej niezwykle smacznej i kultowej zakąski. Sezon na robienie przetworów z ogórków kiszonych...
Czytaj dalej →Faworki: co zamiast śmietany?
Faworki to tradycyjne polskie ciastka, które najczęściej podaje się z okazji tłustego czwartku, karnawału lub w czasie tzw. ostatków. Inna ich nazwa to chrusty. Są wyjątkowo chrupkie, delikatne, słodkie i...
Czytaj dalej →Konflikt Serologiczny [Tabela, Objawy, Leczenie, Zastrzyk]
Konflikt serologiczny – pamiętam, że ten zwrot był pierwszym, który w czasie ciąży wprawił mnie w zakłopotanie. Kiedy zachodzi konflikt serologiczny? GRUPA KRWI RH+ RH- RH+ Brak Konfliktu Konflikt RH-...
Czytaj dalej →Rola świadków na weselu
Z racji tego, że już za dwa tygodnie będę świadkową na weselu siostry, postanowiłam przyjrzeć się tej roli i jej obowiązkom troszeczkę bliżej, a tym, co się nauczyłam, chętnie podzielę...
Czytaj dalej →Jak przystroić dom Panny Młodej?
Przystrojenie domu Panny Młodej oraz ewentualnie Pana Młodego leży w kwestii świadków. Przynajmniej taka jest tradycja. Nie musimy się jej sztywno trzymać. Często zdarza się, że to sami zainteresowani, czyli...
Czytaj dalej →