Po świętach, czy okazjach takich jak imieniny często zostaje jedzenie i może pojawić się pytanie: czy krokiety można mrozić? To danie wymaga dużo pracy i na pewno nikt nie chce, by chociaż jeden krokiet się zmarnował. Aby móc cieszyć się pysznymi krokietami przez długi czas i dobrze przejść przez cały proces mrożenia i rozmrażania, sprawdź nasz artykuł. Czy smażone krokiety można mrozić?
Czy krokiety można mrozić?
Panierowane naleśniki z przeróżnym nadzieniem – mięsnym, kapustą czy grzybami. To właśnie krokiety. Ozdoba polskich stołów przede wszystkim w czasie Świąt Bożego Narodzenia i rodzinnych uroczystości. Przyrządzanie krokietów to wieloetapowy proces, od przygotowania farszu, przez zrobienie ciasta, usmażenie naleśników, po zawijanie, panierowanie i smażenie. Efekt jest jednak warty poświęconego czasu.
Każdego na pewno więc ucieszy wiadomość, że tą pyszną potrawę można mrozić. Dzięki temu możemy mieć dostęp do domowej roboty krokietów przez długi czas. Szczególnie jest to pożądane wtedy, kiedy najdzie nas na nie ochota, ale nie mamy czasu lub sił na długie przebywanie w kuchni. Wtedy mrożone krokiety są jak znalazł.
Zobacz także: Ciasto naleśnikowe na krokiety, które nie pęka
Mrożenie krokietów. Jak mrozić krokiety na święta?
Jak zamrozić krokiety? Czy krokiety można mrozić w panierce? Czy nadzienie z kapustą nie przeszkodzi w przechowywaniu w zamrażarce? Takie wątpliwości mogą się pojawić, jednak nie ma powodów do obaw – mrozić można wszystkie rodzaje krokietów. Zrobione i zawinięte już naleśniki należy zapakować najlepiej do osobnych woreczków, żeby nie skleiły się ze sobą w czasie mrożenia. Wtedy wystarczy wyjąć taką liczbę krokietów, jaka nam pasuje.
Zobacz także: Parzenie kapusty na gołąbki – Jak sparzyć kapustę na gołąbki?
Jak mrozić krokiety? Czy można mrozić krokiety w panierce?
Ważną kwestią jest mrożenie w panierce, lub bez. Jeśli nie panierujemy i nie usmażymy krokietów przez wsadzeniem do zamrażarki, będziemy musieli to zrobić bezpośrednio przed podaniem. Sprawdzamy wtedy, czy nie są zbyt wilgotne. Robimy to, aby panierka trzymała nasz zwinięty naleśnik i całość nie rozleciała się w trakcie obróbki termicznej na patelni. Jeśli są wilgotne, osuszamy je na przykład ręcznikiem papierowym. Innym sposobem jest panierowanie jak kotleta schabowego – najpierw w mące, potem w jajku a na koniec w tartej bułce. Jest to dodatkowa praca, jednak świeża panierka jest zdecydowanie lepsza.
Dodatkowo po rozmrożeniu wcześniej już usmażonych i opanierowanych krokietów, będą one chłonąć zdecydowanie więcej tłuszczu i łatwo będą mogły się spalić. Nie wspominając już o pryskającym wszędzie oleju, co spowodowane jest wilgotną bułką tartą. Aby tego uniknąć, trzeba je jedynie delikatnie podsmażyć przed zamrożeniem. Najlepsze jednak będzie odgrzewanie w piekarniku, air-fryerze lub mikrofalówce. Krokiety mrożone w panierce można też od razu po wyciągnięciu z zamrażarki wrzucić na głęboki olej.
Należy pamiętać, aby po wyciągnięciu z zamrażarki krokiety rozmrażały się powoli, stopniowo, ze względu na złożoność konstrukcji dania. Inne tempo rozmrażania będzie mieć ciasto, inne farsz. Jeśli chcemy, by po odgrzaniu całość była ciepła i równomiernie rozmrożona, po wyjęciu z zamrażalnika należy wsadzić krokiety na całą noc do lodówki. Mamy nadzieję, że po lekturze niniejszego artykułu jasne jest już czy krokiety można mrozić i jak to robić.
Zobacz także: Farsze do krokietów – Czym można nadziać krokiety?
Rodzice pytają, czy krokiety można zamrozić
Tak jak krokiety z innym nadzieniem. Jeśli zadbamy o odpowiednio niską temperaturę, nic nie powinno się stać.
Nie ma to znaczenia dla samego przechowywania w zamrażarce. Krokiety zamrożone w panierce lepiej jednak odgrzewać w piekarniku, aby się nie przypaliły i nie chłonęły za dużo tłuszczu.
Tak, należy jednak pamiętać, że raz zamrożony farsz należy wykorzystać w całości i nie zamrażać po raz drugi.
Można, nie powinno być to problemem. Grzyby po obróbce termicznej nadają się spokojnie do mrożenia.
Tak, można mrozić krokiety po usmażeniu.