Mrożenie krokietów – Czy krokiety można mrozić?
Po świętach, czy okazjach takich jak imieniny często zostaje jedzenie i może pojawić się pytanie: czy krokiety można mrozić? To danie wymaga dużo pracy i na pewno nikt nie chce, by chociaż jeden krokiet się zmarnował. Aby móc cieszyć się pysznymi krokietami przez długi czas i dobrze przejść przez cały proces mrożenia i rozmrażania, sprawdź nasz artykuł.

- Krokiety można mrozić w panierce i bez.
- Rodzaj farszu nie wpływa na mrożenie krokietów.
- Po rozmrożeniu panierowanych krokietów najlepiej odgrzać je w piekarniku.
- Można też wrzucić na głęboki olej bez rozmrażania.
Czy krokiety można mrozić?
Panierowane naleśniki z przeróżnym nadzieniem – mięsnym, kapustą czy grzybami. To właśnie krokiety. Ozdoba polskich stołów przede wszystkim w czasie Świąt Bożego Narodzenia i rodzinnych uroczystości. Przyrządzanie krokietów to wieloetapowy proces, od przygotowania farszu, przez zrobienie ciasta, usmażenie naleśników, po zawijanie, panierowanie i smażenie. Efekt jest jednak warty poświęconego czasu.
Każdego na pewno więc ucieszy wiadomość, że tą pyszną potrawę można mrozić. Dzięki temu możemy mieć dostęp do domowej roboty krokietów przez długi czas. Szczególnie jest to pożądane wtedy, kiedy najdzie nas na nie ochota, ale nie mamy czasu lub sił na długie przebywanie w kuchni. Wtedy mrożone krokiety są jak znalazł.
Zobacz także: Ciasto naleśnikowe na krokiety, które nie pęka
Mrożenie krokietów
Jak zamrozić krokiety? Czy krokiety można mrozić w panierce? Czy nadzienie z kapustą nie przeszkodzi w przechowywaniu w zamrażarce? Takie wątpliwości mogą się pojawić, jednak nie ma powodów do obaw – mrozić można wszystkie rodzaje krokietów. Zrobione i zawinięte już naleśniki należy zapakować najlepiej do osobnych woreczków, żeby nie skleiły się ze sobą w czasie mrożenia. Wtedy wystarczy wyjąć taką liczbę krokietów, jaka nam pasuje.
Zobacz także: Parzenie kapusty na gołąbki – Jak sparzyć kapustę na gołąbki?
Jak mrozić krokiety?
Ważną kwestią jest mrożenie w panierce, lub bez. Jeśli nie panierujemy i nie usmażymy krokietów przez wsadzeniem do zamrażarki, będziemy musieli to zrobić bezpośrednio przed podaniem. Sprawdzamy wtedy, czy nie są zbyt wilgotne. Robimy to, aby panierka trzymała nasz zwinięty naleśnik i całość nie rozleciała się w trakcie obróbki termicznej na patelni. Jeśli są wilgotne, osuszamy je na przykład ręcznikiem papierowym. Innym sposobem jest panierowanie jak kotleta schabowego – najpierw w mące, potem w jajku a na koniec w tartej bułce. Jest to dodatkowa praca, jednak świeża panierka jest zdecydowanie lepsza.
Dodatkowo po rozmrożeniu wcześniej już usmażonych i opanierowanych krokietów, będą one chłonąć zdecydowanie więcej tłuszczu i łatwo będą mogły się spalić. Nie wspominając już o pryskającym wszędzie oleju, co spowodowane jest wilgotną bułką tartą. Aby tego uniknąć, trzeba je jedynie delikatnie podsmażyć przed zamrożeniem. Najlepsze jednak będzie odgrzewanie w piekarniku, air-fryerze lub mikrofalówce. Krokiety mrożone w panierce można też od razu po wyciągnięciu z zamrażarki wrzucić na głęboki olej.
Należy pamiętać, aby po wyciągnięciu z zamrażarki krokiety rozmrażały się powoli, stopniowo, ze względu na złożoność konstrukcji dania. Inne tempo rozmrażania będzie mieć ciasto, inne farsz. Jeśli chcemy, by po odgrzaniu całość była ciepła i równomiernie rozmrożona, po wyjęciu z zamrażalnika należy wsadzić krokiety na całą noc do lodówki. Mamy nadzieję, że po lekturze niniejszego artykułu jasne jest już czy krokiety można mrozić i jak to robić.
Zobacz także: Farsze do krokietów – Czym można nadziać krokiety?
Rodzice pytają o mrożenie krokietów:
Tak jak krokiety z innym nadzieniem. Jeśli zadbamy o odpowiednio niską temperaturę, nic nie powinno się stać.
Nie ma to znaczenia dla samego przechowywania w zamrażarce. Krokiety zamrożone w panierce lepiej jednak odgrzewać w piekarniku, aby się nie przypaliły i nie chłonęły za dużo tłuszczu.
Tak, należy jednak pamiętać, że raz zamrożony farsz należy wykorzystać w całości i nie zamrażać po raz drugi.
Można, nie powinno być to problemem. Grzyby po obróbce termicznej nadają się spokojnie do mrożenia.
Czy chrzestna może być w ciąży? Dawne wierzenia i tradycje odradzają ten pomysł
Spacery w śniegu, czyli jak wybrać wózek do zadań specjalnych
Kiedy podwyżki dla nauczycieli 2023? Znamy już konkretne stawki. Niestety nie wszyscy mają powody do zadowolenia
Fakty i mity na temat przeszczepu włosów
Najpiękniejsze cytaty z bajek. Słowa, które inspirują i na długo zapadają w pamięć
Zwyrodnialec zgwałcił niepełnosprawną 14-latkę, a lekarze odmówili aborcji. “My mamy klauzulę sumienia”
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Ważne Okazje
- Boże Narodzenie
- Mrożenie krokietów – Czy krokiety można mrozić?
Surowa biała kiełbasa – ile może leżeć w lodówce?
Biała kiełbasa surowa nie należy do najtrwalszych produktów. Jej data przydatności do spożycia jest bardzo krótka. Kupiłeś jej zbyt wiele i nie wiesz co masz z nią zrobić? Ile może...
Czytaj dalej →Jak zagęścić rzadki dżem? Sprawdź czym zagęścić dżem
Koniec lata oraz początek jesieni to czas, kiedy zabieramy się za przyrządzanie domowych przetworów. Najbardziej lubimy, kiedy nasze dżemy są odpowiednio gęste, aby nie spływały z pieczywa. Właściwą konsystencję można...
Czytaj dalej →Co zrobić z owocami z kompotu wigilijnego?
Co zrobić z owocami z kompotu wigilijnego? Wigilia to czas smacznych potraw. Zwykle, można dzięki niej, zjeść posiłki, których często nie jadło się cały rok. Problemem mogą być te rzeczy,...
Czytaj dalej →Pieczenie ciasta z termoobiegiem – Jak piec ciasto w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem?
Jak piec ciasto w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem? Piekarniki tego typu pozwalają na dobre kontrolowanie temperatury, co jest niezwykle istotne dla pieczonych potraw i deserów. Występują w wielu wersjach i...
Czytaj dalej →Jak zrobić chrzan? [tarty do słoika na zimę, domowy ze śmietaną lub z jajkiem]
Jak zrobić chrzan? Pytanie to zadajemy sobie najczęściej w okresie Świąt Wielkanocnych, ale sprawdzi się on również jako idealny dodatek do mięs również w pozostałe dni roku. Warto nauczyć się...
Czytaj dalej →Czy zamrożone mięso może się zepsuć?
Czy zamrożone mięso może się zepsuć? Często się zdarza, że kupujemy duże ilości mięsa i je zamrażamy. Wiedz, że mrożenie mięsa jest jedną z najczęstszych metod wydłużenia jego świeżości i...
Czytaj dalej →Pasteryzacja w zmywarce, piekarniku i nie tylko – sprawdź oryginalne sposoby na wekowanie słoików
Nie ma nic wspanialszego, niż sałatka z letnich warzyw jedzona do obiadu w zimowy dzień, albo sok z sierpniowych malin dodawany do herbaty w mroźne popołudnie. Aby w pełni cieszyć...
Czytaj dalej →Gdzie wylać olej po smażeniu?
Gdzie wylać olej, który pozostaje po smażeniu frytek lub na przykład pączków? Sporo osób wylewa olej do zlewu albo do kanalizacji. Osoby te rzadko kierują się tylko i wyłącznie własną...
Czytaj dalej →Jak zrobić drożdże? [domowe, piekarskie oraz spożywcze]
Jak zrobić drożdże? Produkt ten jest kojarzony głównie z kupnymi kostkami lub formą w proszku. Istnieje jednak opcja samodzielnego wyhodowania drożdży, które posłużą Ci do przyrządzenia wielu potraw. Z czego...
Czytaj dalej →Czym zastąpić ocet balsamiczny?
Czym zastąpić ocet balsamiczny? To pytanie zadaje sobie wiele pań domu i kucharzy, którym nagle zabrakło tego niezwykle aromatycznego składnika. Ocet balsamiczny charakteryzuje się dużą gęstością, ciemną barwą, intensywnym aromatem...
Czytaj dalej →Jak nadziewać pączki?
Jak nadziewać pączki? Dla wielu osób, jakość i smak nadzienia jest tak samo ważna, jak smak samego ciasta. Eksperymentując z najróżniejszymi masami lub kremami, możemy nadać pączkom niepowtarzalny smak, trafiając...
Czytaj dalej →Czym zastąpić śmietan fix? Podpowiadamy, czym zastąpić fix do śmietany
Śmietan fix staje się coraz popularniejszym dodatkiem do ciast i deserów. Nie brakuje jednak osób, które w swojej kuchni wolą nie używać gotowych półproduktów. Czym zastąpić śmietan fix, żeby móc...
Czytaj dalej →Czy ciasto drożdżowe można mrozić?
Od czasu do czasu większości z nas zdarza się przesadzić z ilością przygotowanych wypieków – zastanawiamy się wówczas, czy ciasto drożdżowe można mrozić, oraz w jaki sposób najlepiej się za...
Czytaj dalej →Ile może stać żurek w lodówce? Podpowiadamy, jak przechowywać żurek
Ile może stać żurek? – wiele osób zadaje sobie to pytanie. Żur jest zupą przygotowywaną w polskiej kuchni dość często, przy czym uważany jest również za nieodłączny element Wielkanocy. Nie...
Czytaj dalej →Kiedy wyjąć babkę z piekarnika? Podpowiadamy, co zrobić, żeby babka nie opadła
W okresie świątecznym wiele osób podejmuje się upieczenia domowego ciasta i staje przed dylematem, kiedy wyjąć babkę z piekarnika. Należałoby od razu zauważyć, że nie istnieje jedna odpowiedź na to...
Czytaj dalej →Stół wiejski na weselu
Przygotowujesz tradycyjne, wiejskie wesele? Pamiętaj o wiejskim stole, który ostatnio coraz częściej pojawia się nie tylko na wiejskich weselach. Stół wiejski to nie tylko smaczne jedzenie, ale również dodatkowy wystrój...
Czytaj dalej →Przysięga małżeńska w kościele i w Urzędzie Stanu Cywilnego.
Postanowiłam opublikować Wam teksty przysięgi małżeńskiej, zarówno tej składanej w Kościele, jak również i tej w Urzędzie Stanu Cywilnego. Wiele osób spyta: po co, skoro i tak powtarza się ją...
Czytaj dalej →Siatki Centylowe: wzrost, waga i obwód główki dziecka
Siatki Centylowe to główny temat komentarzy, które pojawiły się pod moim ostatnim wpisie o głodzeniu Zuzi. Większość komentarzy odnosiła się do nich negatywnie. Część osób jednak zupełnie nie wiedziała o...
Czytaj dalej →