Dodaj raz, a smak cię zaskoczy. Tajemnica mielonych Magdy Gessler
Jeśli kotlety mielone są dla ciebie nudne i mało wyraziste, spróbuj przepisu na te, które robiły wszystkie babcie. Wystarczy jeden wyjątkowy składnik, wymieszany z dobrym mięsem, a kotlety na nowo zagoszczą w twoim jadłospisie. Mielone, młode ziemniaki i lekka surówka, to obiad idealny!

Klasyk w najlepszym wydaniu
Idealne kotlety mielone muszą być soczyste, delikatne, perfekcyjne przyprawione, miękkie w środku, jednocześnie chrupiące zewnątrz. Ich sekretem jest odpowiedni dobór składników. Do perfekcyjnych mielonych, które smakować będą jak przygotowane przez samą Magdę Gessler czy też utalentowaną babcię, potrzebujecie przede wszystkim dobrej jakości mięsa i cebuli. Ten drugi składnik to klucz do sukcesu według Magdy Gessler. Nie wystarczy posiekać drobno cebulkę i dodać ją do mięsa. Należy się nią pierw odpowiednio zająć.
Przysmażanie cebuli
W kotletach mielonych z przepisu Magdy Gessler najważniejsza jest odpowiednio przysmażona cebulka. Musisz pierw ją obrać i pokroić, najlepiej w drobną kostkę. Następnie rozgrzać masło na patelni, to bardzo ważne. To musi być masło o wysokiej zawartości tłuszczu, a nie olej czy margaryna. To właśnie dzięki temu składnikowi cebula nabierze wyjątkowego smaku, który idealnie współgra z mięsem. Podsmażona cebula nie tylko dobrze doprawi całość, ale i nada mielonym soczystości.
Zobacz: Ten prosty sposób sprawi, że nie będziesz płakać przy krojeniu cebuli. Masz go pod ręką
Składniki na perfekcyjne mielone Magdy Gessler
Do stworzenia najlepszych kotletów mielonych potrzebujesz kilku ważnych składników. Ważna jest ich jakość. Musisz zadbać o to, aby każdy ze składników podanych na liście nie zepsuł smaku kotletów. Do mielonych wykorzystasz:
500 gramów mielonej wieprzowiny, karkówki bądź łopatki – najlepiej będzie, jeśli zakupisz cały kawałek, a następnie zmielisz go w domu. Dzięki temu masz pewność co jesz i co trafi do twoich kotletów,
- 1 jajko – wybierz klasę 0 bądź 1, te jajka są najzdrowsze i najsmaczniejsze,
- 1 większa cebula – musi być biała, zwykła, a nie np. czerwona,
- 1 kajzerka,
- 30 mililitrów wody gazowanej,
- mleko do namoczenia bułki,
- masło do smażenia,
- przyprawy – sól, pieprz, czosnek, papryka mielona,
- bułka tarta,
- olej do smażenia, najlepiej rzepakowy.
Kotlety Magdy Gessler krok po kroku
Krok 1 – Na samym początku przygotowywania mielonych zabierz się za przygotowanie kajzerki. Musisz ją poszarpać na kawałki, aby płyny szybciej się w nią wchłaniały. Wrzuć pieczywo do miski, a następnie zalej je mlekiem. Zwróć uwagę na to, aby bułka nie pływała w płynie. Kajzerka powinna powoli wchłaniać mleko, a nie się w nim rozpuścić.
Krok 2 – To element według Magdy Gessler najważniejszy. Obierz cebulę, pokrój w drobną kostkę i wrzuć ją na rozgrzaną patelnię z masłem. Pilnuj jej, żeby się nie spaliła. Ma się ona jedynie podsmażyć, do złotawego koloru. Jeśli jest brązowa nie nadaje się do kotletów.
Krok 3 – Do miski wrzuć mielone mięso i podsmażoną cebulę. Zwróć uwagę na to, żeby nie była gorąca, inaczej zetnie mięso, a z dodanego później jajka zrobi jajecznicę.
Krok 4 – Przypraw mięso szczyptą soli, pieprzem, czosnkiem granulowanym i papryką mieloną. Jeśli chcesz pogłębić smak możesz wcześniej przesmażyć przyprawy na patelni, wraz z cebulą.
Krok 5 – Jajko wbij pierw do niewielkiej miski, aby upewnić się czy jest dobre. Nie wrzucaj go od razu do reszty składników. Jeśli okaże się zepsute, zniszczy to całe przygotowane już mięso. Dopiero po sprawdzeniu jajka wlej je do całej masy na kotlety.
Krok 6 – Ręcznie wyrabiaj mięso. To nada im niewątpliwej puszystości i sprawi, że na pewno będą idealnie wymieszane.
Krok 7 – Po wymieszaniu mięsa ze wszystkimi składnikami odstaw całość na chwilę, aby się przegryzła. Ważne jest to, że masa musi stać w miejscu z temperaturą pokojową. Mięso nie może być zimne, inaczej będzie bardzo długo dochodzić na patelni. Może się nawet przypalić, zamiast w pełni się usmażyć.
Krok 8 – Wilgotnymi dłońmi uformuj kotlety i dokładnie obtocz je w bułce tartej.
Krok 9 – Gdy mięso przejdzie już smakami weź patelnię i wlej na nią 2/3 łyżki oleju rzepakowego. Rozgrzej go, aby kotlety trafiły na gorący olej. Pamiętaj, aby układać je na patelni porcjami. Każdy kotlet ochłodzi temperaturę oleju, przez co mięso może zacząć się gotować i przypalać, zamiast smażyć.
Krok 10 – Smaż z obu stron po 5/6 minut na delikatnym ogniu. Jeśli nie masz pewności czy kotlety są gotowe, nakłuj je lekko widelcem. Gdy wypłynie z nich bezbarwny płyn, są poprawnie usmażone. Jeśli jednak krew, musisz kontynuować obróbkę mięsa.
Zobacz też:
Kwitną nawet zimą. Nie zapomnij jednak o zasadzie “50×50”. Inaczej wszystkie padną
Uwaga, seniorzy! ZUS wskazuje nowe terminy wypłat emerytur w październiku. Ta grupa dostanie pieniądze innego dnia
Coraz więcej rodziców wybiera to oryginalne imię, a potem mylą się w odmianie. Zazwyczaj pomijana jest jedna litera
Przytnij maliny w tym terminie. Za rok będziesz miał pełne kosze owoców
Zostawił dziecko na parkingu i ruszył autostradą dalej. Jego nieobecność zauważył po 70 kilometrach
Pokolenie płatków śniegu to utrapienie dla pracodawców. Wrażliwi, wyjątkowi, skupieni na swoich potrzebach, a to dopiero początek
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Porady Kulinarne
- Dodaj raz, a smak cię zaskoczy. Tajemnica mielonych Magdy Gessler
Jak zrobić sok z aronii żeby nie był cierpki? Poznaj sprawdzony sposób
Aronia to owoc wyjątkowo bogaty we różne rodzaje witamin i antyoksydantów, które neutralizują szkodliwe działanie bakterii, wirusów, a także wolnych rodników. Niestety owoce te nie są zbyt lubiane ze względu...
Czytaj dalej →Kombucha – co to jest, jak działa i na co pomaga?
Kombucha to napój przygotowywany ze specjalnej kultury drożdży oraz kolonii bakterii. Właściwości lecznicze tego napoju nie są do końca zbadane, jednak ludzie korzystają z nich już od dwóch tysięcy lat....
Czytaj dalej →6 zdrowych przekąsek, dzięki którym szybciej schudniesz po ciąży
6 zdrowych, niskokalorycznych przekąsek, które możesz zabrać ze sobą do pracy, czy w podróż i zjeść je poza domem bez najmniejszego problemu? Doskonale sprawdzą się jako antidotum na “mały głód”. Dodatkowo możesz...
Czytaj dalej →Śniadania Polaków: za szybko i za nudno? Sprawdzamy!
Jak wynika z badań śniadanie jest dla Polaków najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Przynajmniej na etapie deklaracji, bo gdy przyjrzymy się temu bliżej, okaże się, że diabeł tkwi w szczegółach....
Czytaj dalej →Mrożenie kiełbasy – Czy można mrozić kiełbasę?
Jeśli borykasz się z nadmiarem żywności po świętach, mrożenie jest najlepszym sposobem na wydłużenie daty ich przydatności do spożycia. Czy można mrozić kiełbasę? Jak zamrozić kiełbasę? Jak długo można zamrażać...
Czytaj dalej →Czy ciasto na pączki można zrobić dzień wcześniej? Oszczędność czasu czy koszmar dla smaku?
Czy ciasto na pączki można zrobić dzień wcześniej? Domowe wypieki na tłusty czwartek smakują dużo lepiej niż kupione w piekarni, jednak ich przygotowanie wymaga czasu. Na całe szczęście istnieje metoda,...
Czytaj dalej →Ubijanie piany – Dlaczego białka nie chcą się ubić? Podpowiadamy, jak ubić białka
Dlaczego białka nie chcą się ubić? Powody tego mogą być różne – od niedokładnego oddzielenia białek od żółtek, aż po kontakt z tłuszczem, choćby osadzonym na trzepaczce lub w naczyniu,...
Czytaj dalej →Olej zamiast masła do ciasta – Co jeszcze można dać zamiast masła lub margaryny do ciasta?
Olej zamiast masła do ciasta to idealne rozwiązanie, jeśli akurat nie ma się masła w domu. Płynne oleje roślinne znakomicie się sprawdzają jako zastępstwo czy to masła, czy też margaryny....
Czytaj dalej →Co zrobić żeby olej się nie pienił?
Co zrobić żeby olej się nie pienił? Chyba każda miłośniczka domowych pączków lub chruścików przynajmniej raz spotkała się z takim problemem. Gdy dochodzi do spienienia oleju, przygotowywane rarytasy wchłaniają więcej...
Czytaj dalej →Kiedy wysiać rzeżuchę na Wielkanoc? Ten termin to gwarancja pięknej rośliny na święta
Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów związanych z Wielkanocą jest rzeżucha. W wielu domach jej zasiewanie jest nieodłącznie związane z przedświąteczną tradycją. Roślinę wykorzystuje się do przygotowania świątecznych dekoracji na stół...
Czytaj dalej →Ile ml ma łyżka i łyżeczka?
Ile ml ma łyżka, a ile ml ma łyżeczka? To informacje niezwykle przydatne na przykład w procesie gotowania, kiedy chcemy dodać konkretną ilość danej rzeczy do masy na ciasto czy...
Czytaj dalej →6 sposobów, jak nauczyć dziecko zdrowych nawyków żywieniowych?
Przykład idzie z góry! Dziecko wynosi swoje nawyki żywieniowe z domu: wszystko co robi wynika z obserwacji i jest naśladownictwem rodziców lub starszego rodzeństwa. Jeśli rodzice jedzą słodycze, do pracy...
Czytaj dalej →Jak zrobić kluski śląskie? Pytania i odpowiedzi na temat klusek śląskich
Kluski śląskie to jeden ze sztandarowych dodatków do każdego obiadu w śląskiej kuchni. Ich niepowtarzalny smak zyskał sobie w całym kraju wielu sympatyków. Jednak ich przygotowanie, przechowywanie oraz odgrzewanie, szczególnie...
Czytaj dalej →Czy można jeść surowe [buraki, pieczarki, cukinie, nasiona czarnuszki i inne]?
Czy można jeść surowe owoce, warzywa, nasiona i inne artykuły spożywcze? To pytanie, które często pada podczas rozmów z dietetykami i specjalistami od żywienia. Chociaż intuicyjnie wiemy, co możemy jeść...
Czytaj dalej →Jaki koper do kiszenia ogórków wybrać i jak go przechować?
Koper do kiszenia ogórków suszony, mrożony, a może świeży? Jaki wybrać? Przed tym dylematem staje każdy smakosz tej niezwykle smacznej i kultowej zakąski. Sezon na robienie przetworów z ogórków kiszonych...
Czytaj dalej →Poród rodzinny: Czy tata powinien być przy porodzie?
Czy tata powinien być przy porodzie? TAK. Na tym krótkim słowie i kropce mógłbym zakończyć wpis. Zdaję sobie jednak sprawę, że temat nie jest taki prosty. U nas także nie...
Czytaj dalej →Fryzura ślubna
Fryzura ślubna stanowi dopełnienie stylizacji ślubnej. Podpowiemy, jak ją wybrać… Fryzura ślubna to bardzo ważny element stylizacji. Musi nie tylko pasować do sukni, całej koncepcji wystroju, ale wpisać się w...
Czytaj dalej →Niemowlak na basenie: Pierwszy wypad na basen (z pierwszym dzieckiem)
Nareszcie! Po wielu nieudanych próbach dotarliśmy z córką na basen. Sprawdź, dlaczego nie udało się to wcześniej. Przeczytaj, jak się przygotowaliśmy do tego wypadu. Poznaj nasze wpadki i ich nie...
Czytaj dalej →