Jak duży tort na 30 osób? Ten sposób może ułatwić ustalenie właściwych wymiarów
Każda uroczystość rodzinna wiąże się z całą masą przygotowań. Jednym z podstawowych i najważniejszych zadań jest zadbanie o odpowiednie menu. Nie wystarczy jednak tylko wybór dań, ważne jest jeszcze, aby przygotować je w odpowiedniej ilości. Najtrudniejsze wyzwanie stanowi zazwyczaj tort, ponieważ nawet w przypadku imprezy w lokalu, to na organizatorach ciąży obowiązek wyboru odpowiednich wymiarów. Jak obliczyć, ile ciasta wystarczy na konkretną liczbę gości? Jaki duży tort na 30 osób najlepiej zamówić?

- W przypadku tortu na 30 osób średnica powinna wynosić 30 cm lub nieco więcej.
- Jeśli chodzi o wagę, cukiernicy przyjmują następujący przelicznik: 1 kg na 10 osób.
- Najlepiej jednak na większe przyjęcie zdecydować się na tort prostokątny.
Tort na 30 osób – jaka średnica?
Tort to zazwyczaj jeden z kluczowych punktów każdej ważniejszej uroczystości. Niezależnie od tego, czy chodzi o zwykłe urodziny, komunię, chrzciny czy ślub, niezwykle istotne jest nie tylko dopilnowanie, aby ciasto miało pyszny smak, ale także aby na pewno wystarczyło dla wszystkich gości. Tort można przygotować samodzielnie, o ile posiadamy odpowiednie umiejętności i czujemy się na siłach. W przypadku większego przyjęcia jednak zazwyczaj decydujemy się na zamówienie tortu w cukierni. Bez względu na wybraną opcję mogą pojawić się wątpliwości odnośnie do wymiarów.
Jeśli decydujemy się na tort w kształcie koła, z pomocą może przyjść… matematyka. Znając średnicę ciasta, bez problemu obliczymy jego obwód – wzór to długość średnicy razy liczba Pi (O = π • d). Załóżmy, że przygotowujemy tort w formie o średnicy 25 cm. Obwód takiego ciasta będzie wynosił około 80 cm. Łatwo podzielić to następnie przez liczbę gości – w przypadku 30 osób zewnętrzna długość jednego kawałka będzie miała mniej więcej 2,5 cm. Jest to więc dosyć wąska porcja.
W przypadku 30 osób tort powinien mieć więc nieco większą średnicę – np. 30 cm. Niektóre cukiernie sugerują, że przy użyciu takiej tortownicy bez problemy stworzymy ciasto dla 30 (a nawet kilku więcej gości). Zazwyczaj jednak profesjonalni cukiernicy w przypadku większych imprez zalecają stworzenie tortu o kształcie prostokąta, ponieważ jest zdecydowanie łatwiejszy do krojenia i nakładania.
Zobacz: Czy można zamrozić sernik na zimno? Ta metoda sprawi, że ciasto zachowa lepszą konsystencję!
Tort prostokątny na 30 osób – wymiary
W przypadku tortu prostokątnego nie potrzeba już tak zaawansowanej matematyki. Wymiary najlepiej uzależnić nie tylko od liczby gości, ale także od tego jak duże porcje chcemy podawać. Załóżmy, że jeden kawałek ma mieć wymiar mniej więcej 6×6 cm. W takim przypadku najlepiej wyliczać ścianki tortu jako wielokrotność szóstki – można byłoby zatem wykorzystać tortownice o bocznych wymiarach 36 cm x 30 cm. Po pokrojeniu na równe kawałki wyszłoby nam równo 30 porcji 6×6 cm. Pamiętajmy jednak o tym, że konieczne jest przygotowanie pewnego zapasu – np. jeśli ktoś chciałby dokładkę lub kawałek niechcący upadłby na ziemię. W przypadku kawałków o mniejszych wymiarach, cały tort oczywiście może być nieco mniejszy.
Większość cukierni sugeruje, aby tort dla 30 osób miał wymiary znajdujące się pomiędzy formatem kartki A4 (29,7 cm x 21 cm) a A3 (42 cm x 29,7 cm), czyli mniej więcej 36 cm x 26 cm. Głębokość blachy to zwykle około 7 cm.
Sprawdź: Jak przechowywać sernik po upieczeniu? Czy sernik trzeba trzymać w lodówce?
Ile kosztuje tort na 30 osób?
Ostateczna cena tortu zależy od mnóstwa czynników. Większość cukierni ustala widełki w przedziale 60-100 zł za kilogram tortu. W przypadku 30 osób tort będzie ważył mniej więcej 3 kg, co oznacza, że sam klasyczny w śmietanie lub w polewie czekoladowej może kosztować około 260-300 zł. W zależności od dodatków i dekoracji cena będzie oczywiście wyższa, ale tutaj wchodzą już w grę indywidualne wyliczenia.
Tort 30 cm – na ile osób?
Tort o średnicy 30 centymetrów powinien wystarczyć na mniej więcej 30-35 porcji. Warto jednak przygotować sobie pewien zapas. Dlatego w przypadku większych uroczystości zaleca się raczej torty prostokątne lub piętrowe.
Jaki duży tort na 25 osób? Jaka średnica?
W przypadku tortu dla 25 osób prawdopodobnie wystarczy tortownica o średnicy mniej więcej 25-27 cm.
Sprawdź: Jak rozmrozić chleb? Ten sposób sprawi, że pieczywo będzie smakować jak świeżo upieczone!
1 kg tortu – na ile osób?
Przyjmuje się, że na jednego gościa powinno przypadać około 100 gramów tortu, czyli około 10 dag. Oznacza to, że na 30-osobowe przyjęcie konieczne będzie przygotowanie 300 dag tortu, a więc około 3 kg. 1 kg tortu należy liczyć na 10 osób.
Zobacz: Pół kilo mąki – ile to szklanek? Niezawodny przelicznik kuchenny
Rodzice pytają, jak ustalić wymiary tortu
Zazwyczaj stosuje się przelicznik 1 kg na 10 osób, co oznacza, że w przypadku 15 gości będzie to 1,5 kg.
Około 3 kg.
Tort 28-centymetrowy może wystarczyć na mniej więcej 30 porcji.
Tort o średnicy 26 cm powinien starczyć dla mniej więcej 20-24 porcje.
Tort kilogramy przelicza się na mniej więcej 10 osób.
Wybrała dla córki tradycyjne imię, teraz żałuje. Inne dzieci dokuczają i śmieją się. „To imię dla staruszki!”
Kosztuje grosze i idealnie czyści podłogę! Dodaj do wody odrobinę tej mikstury i zapomnij o smugach
Idealna mizeria? Przepis nie jest trudny. Wystarczy nie pominąć jednego kroku
Rodzice mogą oszczędzić nawet kilka tysięcy złotych na prądzie. To już ostatnie chwile na złożenie wniosku, nie zwlekaj!
Dedykacja do książki od wychowawcy. Wyjątkowe słowa dla dzieci nie tylko na koniec roku
Zwrot podatku za 13. i 14. emeryturę. Seniorzy dostaną nawet 310 zł. Jest haczyk
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Porady Kulinarne
- Jak duży tort na 30 osób? Ten sposób może ułatwić ustalenie właściwych wymiarów
Czy ciasto drożdżowe można mrozić?
Od czasu do czasu większości z nas zdarza się przesadzić z ilością przygotowanych wypieków – zastanawiamy się wówczas, czy ciasto drożdżowe można mrozić, oraz w jaki sposób najlepiej się za...
Czytaj dalej →Czarny czosnek to bogate źródło zdrowych substancji. Jak zrobić czarny czosnek w domu? Odpowiedź może zaskakiwać
Nie od dziś wiadomo, że czosnek posiada wiele właściwości wspierających zdrowe funkcjonowanie organizmu i warto po niego sięgać. Okazuje się jednak, że jeszcze większe bogactwo dla zdrowia kryje w sobie...
Czytaj dalej →Czy zamrożone mięso może się zepsuć?
Czy zamrożone mięso może się zepsuć? Często się zdarza, że kupujemy duże ilości mięsa i je zamrażamy. Wiedz, że mrożenie mięsa jest jedną z najczęstszych metod wydłużenia jego świeżości i...
Czytaj dalej →Jak zrobić kluski śląskie? Pytania i odpowiedzi na temat klusek śląskich
Kluski śląskie to jeden ze sztandarowych dodatków do każdego obiadu w śląskiej kuchni. Ich niepowtarzalny smak zyskał sobie w całym kraju wielu sympatyków. Jednak ich przygotowanie, przechowywanie oraz odgrzewanie, szczególnie...
Czytaj dalej →Olej zamiast masła do ciasta – Co jeszcze można dać zamiast masła lub margaryny do ciasta?
Olej zamiast masła do ciasta to idealne rozwiązanie, jeśli akurat nie ma się masła w domu. Płynne oleje roślinne znakomicie się sprawdzają jako zastępstwo czy to masła, czy też margaryny....
Czytaj dalej →Jak wyjąć babkę z formy? Co zrobić gdy babka nie chce wyjść z formy?
Wiedza o tym, jak wyjąć babkę z formy, przyda się z pewnością każdej pani domu – zwłaszcza w okresie świąt wielkanocnych. Warto zatem poznać kilka trików, które pomogą nam obchodzić...
Czytaj dalej →Czy pożółkły brokuł nadaje się do jedzenia? Kiedy brokuł jest zepsuty?
Zastanawiasz się, czy pożółkły brokuł nadaje się jeszcze do zjedzenia? Masz problem z zalegającym na półkach jedzeniem i często nie zdążasz zużyć wszystkich produktów, przed upływem ich daty przydatności? Jeśli...
Czytaj dalej →Czym zakwasić żurek? Sprawdź, co dodać do żurku żeby był bardziej kwaśny?
Czym zastąpić zakwas do żurku? Wiele osób jest zdania, że zupa przygotowana bez tradycyjnego zakwasu to już nie żurek. Zdarza się jednak, że nie mamy pod ręką tego składnika, a...
Czytaj dalej →Czym zastąpić ocet balsamiczny?
Czym zastąpić ocet balsamiczny? To pytanie zadaje sobie wiele pań domu i kucharzy, którym nagle zabrakło tego niezwykle aromatycznego składnika. Ocet balsamiczny charakteryzuje się dużą gęstością, ciemną barwą, intensywnym aromatem...
Czytaj dalej →Lemoniada – zdrowy sposób na orzeźwienie podczas upałów
Lemoniada z cytryną, arbuzem lub truskawkami – niezależnie od tego, z czego ją zrobisz, jest jednym z najskuteczniejszych sposobów na orzeźwienie podczas upałów. Dlaczego warto pić lemoniadę? Lemoniada dostarcza naszemu...
Czytaj dalej →Zepsuty miód – Czy miód może się zepsuć?
Czy miód może się zepsuć? To pytanie często pojawia się w naszych głowach, kiedy zaczynamy obserwować, że zakupiony przez nas miód po kilku tygodniach zaczyna zmieniać swoją strukturę. Bez względu...
Czytaj dalej →Czy dzieci powinny jeść gofry?
Mamy drugi tydzień lipca, turystyka nad polskim wybrzeżem kwitnie, a wraz z nią popyt na świderki, fast foody i… gofry. Zwłaszcza te ostatnie mogą się wydawać niegroźną przekąską, bo przecież...
Czytaj dalej →Co zrobić z owocami z kompotu wigilijnego?
Co zrobić z owocami z kompotu wigilijnego? Wigilia to czas smacznych potraw. Zwykle, można dzięki niej, zjeść posiłki, których często nie jadło się cały rok. Problemem mogą być te rzeczy,...
Czytaj dalej →Ile ml ma łyżka i łyżeczka?
Ile ml ma łyżka, a ile ml ma łyżeczka? To informacje niezwykle przydatne na przykład w procesie gotowania, kiedy chcemy dodać konkretną ilość danej rzeczy do masy na ciasto czy...
Czytaj dalej →Ciasto na faworki za twarde? Podpowiadamy, co można z tym zrobić?
Ciasto na faworki jest za twarde, a przecież powinno być kruche, by ciastka wyszły chrupkie – to częsty problem wielu osób, które pragną przygotować je w domu. Faworki to popularny...
Czytaj dalej →