Pół kilo mąki – ile to szklanek? Niezawodny przelicznik kuchenny

Pół kilo mąki – ile to szklanek? Profesjonalni kucharze odmierzają poszczególne składniki przy pomocy wagi kuchennej, bo właśnie taki sposób jest najbardziej precyzyjny. Nasza domowa kuchnia nie jest jednak studiem, w którym powstaje kulinarny talent show i nie musimy trzymać się zasad panujących w restauracjach. Przy pomocy szklanki można precyzyjnie odmierzyć proporcje składników. Bądźmy szczere, właśnie ten sposób jest najwygodniejszy. Zatem, jak odmierzyć 0.5 kg mąki?

1 szklanka mąki nie zawsze waży tyle samo

Mąka na szklanki to niezawodny przelicznik? Tak i nie. Jeżeli wiemy, ile waży dokładnie odmierzona szklanka tego składnika, bez problemu uda nam się przygotować doskonałe ciasto, idealne naleśniki lub wyśmienite pampuchy. Trzeba jednak wiedzieć, że stosunek wagi do objętości nie jest identyczny w przypadku każdego rodzaju mąki. Zanim przystąpimy do prac kuchennych, należy to obowiązkowo uwzględnić.

Zatem, pół kilo mąki – ile to szklanek? Rozbijmy ten temat na czynniki pierwsze.

500 g mąki – ile to szklanek? Przelicznik

Jak odmierzyć 0.5 kg mąki? Najpierw musimy określić pojemność szklanki, której zamierzamy użyć. większość typowych szklanek legitymuje się pojemnością 200 ml lub 250 ml. Jeżeli chcemy odmierzyć odpowiednią ilość wody, sprawa jest prosta, bowiem w tym przypadku mililitry są równe gramom. Sprawa komplikuje się, gdy chcemy odmierzyć odpowiednią ilość mąki.

Przyjmijmy, że jako narzędzie wykorzystamy szklankę o pojemności 250 ml. Aby móc maksymalnie precyzyjnie dobrać odpowiednią ilość składnika, przy okazji podajemy wagę 1 łyżeczki i 1 łyżki mąki. Dysponując tą wiedzą, z łatwością zrealizujemy każdy przepis.

Mąka pszenna, typ 550:

1 szklanka to 160 g mąki,

1 łyżka stołowa to 10 g mąki,

1 łyżeczka to 3 g mąki.

0,5 kg to 3 szklanki i 2 łyżki stołowe.

Mąka pszenna, typ 750:

1 szklanka to 150 g mąki,

1 łyżka stołowa to 9 g mąki,

1 łyżeczka to 3 g mąki.

0,5 kg to 3 szklanki, 5 łyżek stołowych i niecałe 2 łyżeczki.

Mąka pszenna razowa, typ 2000:

1 szklanka to 145 g mąki,

1 łyżka stołowa to 10 g mąki,

1 łyżeczka to 3 g mąki.

0,5 kg to 3 szklanki, 6 łyżek stołowych i niecałe 2 łyżeczki.

Mąka żytnia, typ 720:

1 szklanka 145 g mąki,

1 łyżka stołowa to 9 g mąki,

1 łyżeczka to 3 g mąki.

0,5 kg to 3 szklanki i lekko ponad 7 łyżek stołowych.

Mąka żytnia, typ 2000:

1 szklanka to 120 g mąki,

1 łyżka stołowa to 8 g mąki,

1 łyżeczka to 3 g mąki.

0,5 kg to 4 szklanki, 2 łyżki stołowe i lekko ponad 1 łyżeczka.

Mąka razowa orkiszowa, typ 2000:

1 szklanka to 150 g mąki,

1 łyżka stołowa to 9 g mąki,

1 łyżeczka to 3 g mąki.

0,5 kg to 3 szklanki, 5 łyżek stołowych i niecałe 2 łyżeczki.

Mąka ziemniaczana:

1 szklanka to 200 g mąki,

1 łyżka stołowa to 12 g mąki,

1 łyżeczka to 4 g mąki.

0,5 kg to 2 szklanki, 8 łyżek stołowych i 1 łyżeczka.

1 kg mąki – ile to szklanek

Znając powyższy przelicznik, łatwo odmierzymy każdą potrzebną ilość mąki. Przykładowo, jeżeli chcemy użyć 1 kg mąki, wystarczy podzielić 1000 g przez gramaturę szklanki odpowiedniego produktu. Różnicę najwygodniej pokryć odpowiednią ilością łyżek i/lub łyżeczek.

Pół kilo mąki – ile to szklanek? Rodzice pytają o odmierzanie składników:

4 szklanki mąki – ile to kg?

4 szklanki o pojemności 250 ml to:

  • 640 g mąki pszennej 550,
  • 600 g mąki pszennej 750,
  • 580 g mąki pszennej razowej 2000,
  • 580 g mąki żytniej 720,
  • 480 g mąki żytniej razowej 2000,
  • 600 g mąki orkiszowej razowej 2000,
  • 800 g mąki ziemniaczanej.

Dodaj komentarz

Porady Kulinarne

Czy można zamrozić pączki?

Wiele osób zastanawia się czy można zamrozić pączki? To przysmak, który dość często pojawia się na naszych stołach – zwłaszcza w Tłusty Czwartek, gdy chwalimy się nawet między sobą ile...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Zupy – mrożenie i pasteryzacja

Jestem wielką fanką zup, podobnie jak moja rodzina. Zupy są szybkie w przygotowaniu i wbrew pozorom bardzo proste. Idealnie uzupełniają codzienne menu. W przypadku małych rodzin jak nasza, gdyby nie...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Jak rozmrozić drożdże?

Jak rozmrozić drożdże? Warto wiedzieć, że istnieją zasady, dzięki którym rozmrożone drożdże będą w stanie w dalszym ciągu pełnić swoją funkcję i mnożyć się w prawidłowy sposób. Sprawdź, jak powinno...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Przepisy Kulinarne

Faworki: co zamiast śmietany?

Faworki to tradycyjne polskie ciastka, które najczęściej podaje się z okazji tłustego czwartku, karnawału lub w czasie tzw. ostatków. Inna ich nazwa to chrusty. Są wyjątkowo chrupkie, delikatne, słodkie i...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Jak posadzić rzeżuchę?

Rzeżucha nieodzownie kojarzy nam się z Wielkanocą, przynosząc do naszego domu odrobinę świeżości i zieleni. Może stanowić wspaniałą naturalną dekorację wielkanocnego stołu, jak również być doskonałym dodatkiem do potraw. Jak...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Zdrowie dziecka

Czy dzieci powinny jeść gofry?

Mamy drugi tydzień lipca, turystyka nad polskim wybrzeżem kwitnie, a wraz z nią popyt na świderki, fast foody i… gofry. Zwłaszcza te ostatnie mogą się wydawać niegroźną przekąską, bo przecież...

Czytaj dalej →
Życzenia, Ślub i wesele

Życzenia ślubne

Nie tak dawno publikowałam dla Was teksty wierszyków, które można umieścić na zaproszeniach ślubnych oraz wierszyki na toasty weselne, a dziś przypomniałam sobie o jeszcze innych wierszykach ślubnych, które najczęściej...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general