Mrożenie to powszechnie znany i praktykowany sposób na przedłużenie świeżości produktów i zapobieganie marnowaniu żywności. W zamrażalniku przechowuje się praktycznie wszystko – od mięsa przez warzywa i owoce aż do gotowych potraw – zup czy ciast. Bardzo często mrozi się również pieczywo, aby dłużej cieszyć się jego świeżością i walorami smakowymi. Zazwyczaj dzieli się go na mniejsze porcje i mrozi w kawałkach, dzięki czemu wyjmujemy jednorazowo tylko taką ilość, jaka jest potrzebna. Jak rozmrozić chleb? Sprawdź, jak odmrozić chleb w piekarniku!
Jak rozmrozić chleb?
Pieczywo to obok mięsa chyba najczęściej przechowywany w zamrażalniku produkt. Mrożenie nie tylko przedłuża jego zdatność do spożycia, ale także pozwala uniknąć marnowania żywności i wyrzucania jedzenia do śmieci. Taka metoda konserwacji chleba zdecydowanie ułatwia również codzienne funkcjonowanie – dzięki niej nie ma potrzeby powtarzających się wizyt w sklepie czy w piekarni, aby zawsze mieć świeże pieczywo po ręką. Rozmrożony poprawnie chleb zachowuje bowiem wszystkie swoje walory smakowe.
Sposobów na rozmnażanie chleba jest kilka. Oczywiście można to zrobić bez żadnego wspomagania i jest to prawdopodobnie najczęściej wybierana opcja. Decydując się na nią, należy jednak pamiętać, że na posiłek trzeba będzie trochę poczekać. W takim przypadku najlepiej wziąć to pod uwagę już na etapie mrożenia i odpowiednio przygotować pieczywo, czyli podzielić je na mniejsze porcje i mrozić pokrojone części osobno. Takie rozwiązanie umożliwia rozmrażanie jednocześnie tylko takiej ilości chleba, która jest nam aktualnie potrzebna, a w dodatku cały proces trwa zdecydowanie krócej.
Rozmnożenie bochenka w całości może rozciągnąć się nawet do 12 godzin, a mniejsze kawałki lub kromki mogą być gotowe już nawet w 2 godziny. Zaleca się, aby rozmrażać pieczywo w tej samej folii, w której było mrożone – lepiej go z niej nie wyjmować, ponieważ może to spowodować wysuszanie.
Sprawdź: Cztery zielone warzywa, które warto włączyć do codziennej diety
Jak szybko rozmrozić chleb?
Jeśli jednak nie chcemy lub nie możemy czekać, ponieważ np. spodziewamy się gości, możemy skorzystać z różnych kuchennych sprzętów, które przyspieszą cały proces. Można w tym celu skorzystać m.in. z tostera – to urządzenie świetnie sprawdzi się do rozmrażania pojedynczych kromek, ponieważ często wyposażone są w taką opcję.
Specjalną funkcję rozmnażania posiadają często także mikrofalówki. Można z niej skorzystać również w przypadku pieczywa. Wystarczy niecałe 10 min, a nawet około 6, aby otrzymać gotowy do spożycia produkt – wszystko uzależnione jest od ustawionej mocy urządzenia. Przed włączeniem mikrofali, warto wyłożyć ją ręcznikiem papierowym, który wchłonie wypływającą wilgoć. Warto jednak dodać, że rozmnażanie chleba w tym urządzeniu powinno być stosowane w ostateczności, gdy naprawdę zależy nam na czasie. Często niestety rozmrożone w ten sposób pieczywo wychodzi gumowate i po prostu niedobre w smaku.
Zobacz: Mrożenie ciasta: Jak i jakie ciasta można mrozić?
Rozmrażanie chleba w piekarniku
Zdecydowanie najczęściej polecaną metodą na rozmnażanie chleba jest wykorzystanie do tego piekarnika. I nie bez przyczyny! Dzięki niej rozmrożony chleb będzie smakował tak jak ten świeżo wyjęty z pieca i zakupiony w piekarni. Wystarczy włożyć bochenek do piekarnika rozgrzanego do 175°C na około 30-40 minut.
Sprawdź: Domowe tabletki do zmywarki, czyli jak zrobić tabletki do zmywarki?
Jak odświeżyć zamrożony chleb?
Rozmnożony chleb nie zawsze zachowuje strukturę i taką samą apetyczną chrupkość i miękkość jak przy zakupie. Nie jest to jednak powód do rezygnowania z tego sposobu przechowywania. Istnieją bowiem sprawdzone sposoby na to, aby zamrożony chleb odświeżyć po rozmrożeniu. Jeśli rozmrażamy go w piekarniku, można włożyć do środka miseczkę z wodą i dopiero wówczas rozpocząć nagrzewanie. Ważne, aby bochenek znajdował się na półce nad miseczką – dzięki temu zapobiegniemy wysuszaniu produktu.
Drugi sposób polega na delikatnym zwilżeniu pieczywa wodą, a następnie zawinięciu go w folię aluminiową i włożeniu na około 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 150°C.
Zobacz: Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były chrupiące?
Rodzice pytają, jak rozmrażać chleb
Można odmrozić chleb w piekarniku, mikrofali lub w tosterze.
Rozgrzać piekarnik do 175°C, a następnie włożyć bochenek na około 30-40 minut.
Można w tym celu wykorzystać mikrofalówkę lub toster – wyposażony w specjalną opcję.
Najlepiej mrozić chleb poporcjowany i zawinięty w folię.
Można zwilżyć go delikatnie wodą, owinąć w folię aluminiową, a następnie włożyć na około 10-15 minut do piekarnika na 150°C.