Jak rozmrozić chleb? Ten sposób sprawi, że pieczywo będzie smakować jak świeżo upieczone! Jak rozmrozic chleb

Jak rozmrozić chleb? Ten sposób sprawi, że pieczywo będzie smakować jak świeżo upieczone!

Mrożenie to powszechnie znany i praktykowany sposób na przedłużenie świeżości produktów i zapobieganie marnowaniu żywności. W zamrażalniku przechowuje się praktycznie wszystko – od mięsa przez warzywa i owoce aż do gotowych potraw – zup czy ciast. Bardzo często mrozi się również pieczywo, aby dłużej cieszyć się jego świeżością i walorami smakowymi. Zazwyczaj dzieli się go na mniejsze porcje i mrozi w kawałkach, dzięki czemu wyjmujemy jednorazowo tylko taką ilość, jaka jest potrzebna. Jak rozmrozić chleb? Sprawdź, jak odmrozić chleb w piekarniku!

Jak rozmrozić chleb?

Pieczywo to obok mięsa chyba najczęściej przechowywany w zamrażalniku produkt. Mrożenie nie tylko przedłuża jego zdatność do spożycia, ale także pozwala uniknąć marnowania żywności i wyrzucania jedzenia do śmieci. Taka metoda konserwacji chleba zdecydowanie ułatwia również codzienne funkcjonowanie – dzięki niej nie ma potrzeby powtarzających się wizyt w sklepie czy w piekarni, aby zawsze mieć świeże pieczywo po ręką. Rozmrożony poprawnie chleb zachowuje bowiem wszystkie swoje walory smakowe.

Sposobów na rozmnażanie chleba jest kilka. Oczywiście można to zrobić bez żadnego wspomagania i jest to prawdopodobnie najczęściej wybierana opcja. Decydując się na nią, należy jednak pamiętać, że na posiłek trzeba będzie trochę poczekać. W takim przypadku najlepiej wziąć to pod uwagę już na etapie mrożenia i odpowiednio przygotować pieczywo, czyli podzielić je na mniejsze porcje i mrozić pokrojone części osobno. Takie rozwiązanie umożliwia rozmrażanie jednocześnie tylko takiej ilości chleba, która jest nam aktualnie potrzebna, a w dodatku cały proces trwa zdecydowanie krócej.

Rozmnożenie bochenka w całości może rozciągnąć się nawet do 12 godzin, a mniejsze kawałki lub kromki mogą być gotowe już nawet w 2 godziny. Zaleca się, aby rozmrażać pieczywo w tej samej folii, w której było mrożone – lepiej go z niej nie wyjmować, ponieważ może to spowodować wysuszanie.

Sprawdź: Cztery zielone warzywa, które warto włączyć do codziennej diety

Jak szybko rozmrozić chleb?

Jeśli jednak nie chcemy lub nie możemy czekać, ponieważ np. spodziewamy się gości, możemy skorzystać z różnych kuchennych sprzętów, które przyspieszą cały proces. Można w tym celu skorzystać m.in. z tostera – to urządzenie świetnie sprawdzi się do rozmrażania pojedynczych kromek, ponieważ często wyposażone są w taką opcję.

Specjalną funkcję rozmnażania posiadają często także mikrofalówki. Można z niej skorzystać również w przypadku pieczywa. Wystarczy niecałe 10 min, a nawet około 6, aby otrzymać gotowy do spożycia produkt – wszystko uzależnione jest od ustawionej mocy urządzenia. Przed włączeniem mikrofali, warto wyłożyć ją ręcznikiem papierowym, który wchłonie wypływającą wilgoć. Warto jednak dodać, że rozmnażanie chleba w tym urządzeniu powinno być stosowane w ostateczności, gdy naprawdę zależy nam na czasie. Często niestety rozmrożone w ten sposób pieczywo wychodzi gumowate i po prostu niedobre w smaku.

Zobacz: Mrożenie ciasta: Jak i jakie ciasta można mrozić?

Rozmrażanie chleba w piekarniku

Zdecydowanie najczęściej polecaną metodą na rozmnażanie chleba jest wykorzystanie do tego piekarnika. I nie bez przyczyny! Dzięki niej rozmrożony chleb będzie smakował tak jak ten świeżo wyjęty z pieca i zakupiony w piekarni. Wystarczy włożyć bochenek do piekarnika rozgrzanego do 175°C na około 30-40 minut.

Sprawdź: Domowe tabletki do zmywarki, czyli jak zrobić tabletki do zmywarki?

Jak odświeżyć zamrożony chleb?

Rozmnożony chleb nie zawsze zachowuje strukturę i taką samą apetyczną chrupkość i miękkość jak przy zakupie. Nie jest to jednak powód do rezygnowania z tego sposobu przechowywania. Istnieją bowiem sprawdzone sposoby na to, aby zamrożony chleb odświeżyć po rozmrożeniu. Jeśli rozmrażamy go w piekarniku, można włożyć do środka miseczkę z wodą i dopiero wówczas rozpocząć nagrzewanie. Ważne, aby bochenek znajdował się na półce nad miseczką – dzięki temu zapobiegniemy wysuszaniu produktu.

Drugi sposób polega na delikatnym zwilżeniu pieczywa wodą, a następnie zawinięciu go w folię aluminiową i włożeniu na około 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 150°C.

Zobacz: Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były chrupiące?

Rodzice pytają, jak rozmrażać chleb

Jak odmrozić chleb?

Można odmrozić chleb w piekarniku, mikrofali lub w tosterze.

Jak rozmrozić chleb w piekarniku?

Rozgrzać piekarnik do 175°C, a następnie włożyć bochenek na około 30-40 minut.

Jak szybko odmrozić chleb?

Można w tym celu wykorzystać mikrofalówkę lub toster – wyposażony w specjalną opcję.

Jak mrozić chleb?

Najlepiej mrozić chleb poporcjowany i zawinięty w folię.

Jak odświeżyć chleb mrożony?

Można zwilżyć go delikatnie wodą, owinąć w folię aluminiową, a następnie włożyć na około 10-15 minut do piekarnika na 150°C.