Przygotowanie idealnych pączków to nie lada wyzwanie. Temperatura oleju odgrywa kluczową rolę w tym procesie i jest często tym czynnikiem, który decyduje o kulinarnym sukcesie. Poznaj trzy najważniejsze zasady dotyczące smażenia pączków, które sprawią, że słodkości będą perfekcyjne. W jakiej temperaturze pieczemy pączki? Jak smażyć pączki?
W ilu stopniach smażyć pączki?
Sekretem pysznych pączków są nie tylko porządnie wyrobione ciasto i dobrej jakości nadzienie, ale także sposób smażenia. Kluczem do uzyskania idealnych pączków jest utrzymanie optymalnej temperatury smażenia, która powinna wynosić około 175°C. W trakcie całego procesu należy cały czas ją kontrolować, ponieważ zbyt niska temperatura spowoduje, że ciasto nadmiernie wchłonie tłuszcz, a pączki wyjdą tłuste i niepuszyste. Jeśli rozgrzejemy tłuszcz za bardzo, pączki szybko nabiorą koloru, ale będą gotowe tylko z zewnątrz, w środku mogą pozostać surowe.
Pączki najlepiej smażyć w głębokim garnku, o grubym dnie, ponieważ pomaga on utrzymać stabilną temperaturę. Co ważne, najlepszym wyborem do smażenia pączków jest smalec, który charakteryzuje się wyższym punktem dymienia niż większość olejów roślinnych, co oznacza, że nie ulega tak szybkiemu spaleniu podczas długotrwałego smażenia. Pączki smażą się szynko i pozostają suche w środku.
Zobacz: Dlaczego pączki są puste w środku? Wszystko przez 1 błąd
Jak długo smażyć pączki?
W temperaturze około 175°C pączki smażą się około 5-6 minut. Po włożeniu do rozgrzanego tłuszczu, pączek powinien być ułożony tak, aby górna część (ta, która była odsłonięta podczas wyrastania ciasta) znalazła się jako pierwsza w oleju. Dzięki temu jest szansa, że pączki będą miały lepszy kształt.
Aby uniknąć nadmiernego wchłaniania się tłuszczu podczas smażenia, do ciasta dodaje się odrobinę spirytusu lub innego wysokoprocentowego alkoholu, np. wódki. Niektórzy zastępują alkohol octem.
Sprawdź też: