Alkohol to jedna z przyjemności, z którą przyszła mama musi pożegnać się na czas ciąży i kilka pierwszych miesięcy życia dziecka podczas karmienia piersią. Niby to rzecz, bez której można się obyć, ale czasami chęć na słodkiego ulubionego drinka jest wyjątkowo silna. Dzisiaj podpowiadamy, jak zrobić mojito bez alkoholu.

Historia drinka mojito sięga podobno początków XVI wieku. Kapitan Francis Drake, angielski korsarz, który odbył wyprawę dookoła świata, zwykł pijać tani rum – tafię – uzyskiwany z soku trzciny cukrowej wymieszany z sokiem z cytryny i świeżymi listkami mięty. Gdy z czasem udoskonalono proces destylacji rumu, drink zdobywał na popularności. Wkrótce stał się popularny w obrębie Karaibów i stał się symbolem Kuby. Dziś mojito jest znane na całym świecie. Niepowtarzalny smak połączenia rumu, cytryny i mięty został doceniony także w Polsce.

Mojito bez alkoholu

Jeżeli na czas ciąży i karmienia piersią nie chcesz zrezygnować z picia ulubionego drinka, proponujemy wersję bez alkoholu. W smaku nie czuć większej różnicy, jest równie pyszny jak jego oryginalna wersja z procentami. Świetnie sprawdzi się nie tylko jako drink bez alkoholu dla ciężarnej, ale także może być doskonałym wyborem na rodzinne imprezy czy przyjęcia w gronie przyjaciół. Jego smak powinien przypaść do gustu także dzieciom.

Przepis na bezalkoholowe mojito

Składniki:

  • 1 duża limonka
  • 10 liści mięty
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • Woda gazowana
  • Kruszony lód

 

Sposób wykonania:

Limonkę pokrój na 8 części. Połowę z nich wrzuć do wysokiej szklanki. Dodaj kilka listków mięty. Ugnieć wszystko razem dokładnie. Liście mięty puszczą sok, którego aromat powinien być wyraźnie wyczuwalny. Następnie dosyp cukier – nie rób tego wcześniej, powinien on rozpuścić się dopiero w soku z limonki. Włóż do szklanki kruszony lód. Wypełnij szklankę wodą gazowaną. Zamieszaj zawartość szklanki, włóż pozostałe cząstki limonki i całość udekoruj listkami mięty.

Istnieje również przepis na bezalkoholowe mojito, w którym cukier trzcinowy zastępuje się łyżeczką miodu. Wedle niektórych smak jest wtedy bardziej wyrazisty, a miód wydobywa dodatkowy doskonały posmak ze swojego połączenia z limonką.