Czy syrop z cebuli to cudowny lek?
Kuchnia obfituje w inspiracje na mikstury wspomagające zdrowie – tradycyjny, znany od lat syrop z cebuli dla dziecka jest tego najlepszym przykładem. Cebula to warzywo powszechnie stosowane w polskiej kuchni. Nadaje potrawom charakterystycznego, ostrego smaku, ale także pomaga wyjść z choroby – i to zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Warto znać przepis na ten naturalny lek oraz orientować się w kwestii zalecanego dawkowania.
Właściwości cebulowego leku
Jak działa syrop z cebuli? Sprawdza się przede wszystkim w infekcjach górnych dróg oddechowych przebiegających z bólem gardła i kaszlem. Obniża łagodnie gorączkę, działa napotnie, reguluje wydzielanie śluzu przez oskrzela. Ponadto posiada cały zestaw witamin i związków, których nie sposób przecenić w walce z przeziębieniem czy grypą.
Cebula zawiera witaminy z grupy B, witaminę PP, A oraz C. Ten zestaw bardzo silnie działa w przypadku infekcji dróg oddechowych – pozwala utrzymać prawidłowe funkcjonowanie błon śluzowych, a także wspomaga organizm w walce z patogenami. Zwalcza wirusy i działa stymulująco na układ immunologiczny. Dzięki witaminie C organizm produkuje więcej interferonu walczącego z zakażeniem, a ponadto wytwarza więcej komórek odpornościowych. Syrop z cebuli na kaszel posiada także wysoką zawartość żelaza przydatnego w walce z anemią. Wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu, wspomaga odzyskiwanie zdrowia i zabija bakterie. Zawarte w nim związki siarki, magnezu i błonnika pokarmowego mają dobroczynny wpływ na organizm także poza okresem choroby.
Jak dawkować syrop z cebuli dziecku?
Ile syropu z cebuli dla dziecka trzeba przygotować, żeby lek miał szansę zadziałać? 5 ml syropu podaje się dziecku od dwóch do trzech razy dziennie. Witaminy i związki zawarte w cebuli świetnie wspomagają walkę z chorobą. Syrop z cebuli dla dwulatka bądź trzylatka stanowi uzupełnienie leczenia zaleconego przez lekarza, choć można go także podawać profilaktycznie zdrowym dzieciom. Słodki smak sprawia, że większość dzieci pije go dość chętnie.
Jak przygotować syrop z cebuli dla niemowlaka i starszego dziecka?
Przygotowanie tego naturalnego leku jest banalnie proste.
Wystarczą:
- 1 duża lub dwie małe cebule
- 2-3 łyżki cukru lub miodu
Sposób przygotowania:
- obrać i pokroić jedną lub dwie duże cebule
- zasypać je w kubku cukrem lub zalać miodem – wystarczą dwie lub trzy łyżki.
Miód dodatkowo wzbogaci wydzielający się sok z cebuli dla dzieci o nieco lepszy smak i właściwości antybiotyczne. Podobnie zadziała dodanie drobno poszatkowanego czosnku, choć ten już wyraźnie zmieni smak na niekoniecznie przyjemny. Lepiej, by na początku syrop z cebuli dla małych dzieci nie zawierał tego dodatku. Pierwsza porcja wydzieli się już po kilku godzinach (pamiętaj o przykryciu).
Syrop z cebuli nie powinien stać dłużej niż 1-2 dni.