zainspirowana przepisem na kotlety z piersi z kurczaka i pieczarek z ubitymi białkami jajek – które kładzie sie jak placki ziemniaczane – postanowiłam dziś zrobic takie na słodko – racuchy 🙂
są pyszne i super!!
nadają sie dla alergików uczulonych na białko krowie
ja zrobiłam tak:
2 jabłka pokroilam cienko w male kawałeczki
drugie 2 – starłam na tarce na grubych oczkach
do tego wsypałam paczuszke cukru waniliowego i troche zwykłego
na oko wsypałam mąki zwykłej i 1 łyżkę ziemniacznej
dorzuciłam garstkę namoczonych wczesniej rodzynek-odcedzonych oczywiscie
dodałam zółtka z 3 jaj – białka odkładam do ubicia
wszystko mieszam
białka ubiłam na sztywno – dodałam je do masy jabłkowej – delikanie ale dokładnie pomieszałam całosć – jesli było troche za rzadkie to dosypalam niewiele mąki
kładzie się łyżka na goracy tłuszcz
można posypać cukrem pudrem – a na zimno podać z bitą śmietaną,polewą czekoladową lub owocami lub zupełnie bez niczego
sa pyszne
mało kaloryczne w stosunku do zwykłych racuchów
puszyste i aż palce lizać:-)
smacznego!!
ILONA I KUBEK w lutym 3 lata
2 odpowiedzi na pytanie: racuchy prawie bezmączne- i zupełnie bezmleczne
Re: racuchy prawie bezmączne- i zupełnie bezmleczne
oJ chyba jutro zrobie
Laura i Mateuszek 30.10.03
Re: racuchy prawie bezmączne- i zupełnie bezmleczne
zrobiłam, zrobiłam te placuszki wczoraj. Nawet nie wiesz jaką miałam radochę. Pyszne. Dziekuje i całusy za przepis 🙂
Monika i Kajtek (6.06.2004)
Znasz odpowiedź na pytanie: racuchy prawie bezmączne- i zupełnie bezmleczne