Dziewczyny proszę w imieniu mojego męża – wielkiego amatora ryb – o przepis na potrawy z dzwonków łososia. Może macie jakieś przepisy na pieczonego łososia w sosie lub inne sposoby przyrządzenia łososia.
Jak już pisałam Tomek uwielbia wszystkie ryby więc jeśli robicie jakieś oryginalne potrawy z innych ryb (nie tylko łososia) będę Wam bardzo wdzięczna za przepisy.
z góry dziękujemy,
Kaśka, Tomek z Natalką (19.02.97) i Paulinką (20.08.04)
4 odpowiedzi na pytanie: w imieniu męża – proszę o łososia
Re: w imieniu męża – proszę o łososia
skopiowane z jakiejs strony, nie pamietam
1.Łosoś jak na Alasce
składniki:
– łosoś bez ości (wyfiletowany),
– ogromna cebula,
– 15 zielonych oliwek ze słoika,
– pół butelki białego wina (pinot giorgio jest w sam raz),
– sól cebulowa,
– przyprawa do ryb,
– bazylia.
Łososia pokrojonego na kawałki o wielkości kęsa kładziemy na patelnię, posypujemy bazylią, solą i przyprawą do ryb, po czym calość pokrywamy cebulą pokrojoną w plasterki i wrzucamy na wierzch oliwki. Zalewamy winem, przykrywamy pokrywką i robi się samo.
Do łososia najlepiej pasuje ryż i duszone brokuły, kalafiory i marchewka. Plus koniecznie winko białe jako napój chłodzący.
2. Losos
Składniki:
– filet z łososia,
– marchew,
– pietruszka,
– seler,
– cebula (mała) lub mrożonki warzywne,
– sól,
– pieprz,
– przyprawę do ryb,
– bazylia,
– dragon (szwedzka przyprawa, trudno dostepna w Polsce, ale nie konieczna!),
– słodka śmietana,
– masło,
– folia aluminiowa.
Filet doprawic sola, pieprzem, przyprawą do ryb, bazylią i odrobinką dragonu. Odstawic na 10 min, by naszła rybka przyprawami. Warzywa pokroic w cienkie talatki. Na folie wyłożyć łososia, obłożyć warzywami (warzywa mozna posypac lekko -vegetą, lub tylko solą) polac dwoma łyżkami stołowymi słodkiej śmietany, na góre połozyc łyzkę masła, zawinąc folię zwłaszcza boki,i zapiekac w piekarniku w temp. 160-170 stopni przez 20-30 min. Po ok. 25 min. sprawdzic czy warzywa sa miekkie, a łosoś sie nie rozpada!!! jesli nie przedłużyć troszeczke czas pieczenia.
Doskonały na uroczyste spotkania rodzinne… i nie tylko 🙂
Podawac do ziemniaczków ( polecam moj przepis “ziemniaczki do kazdego dania” )z surówką i białym półwytrawnym winkiem.
3. losos
Składniki:
– filet z łososia (mogą być dzwonki),
– białe wytrawne lub półwytrawne wino,
– marchewka słodka tzw. karotka,
– pietruszka,
– seler,
– woda,
– bazylia,
– zioła prowansalskie,
– cytryna.
Marchew, pietruszkę i selera ścieram na tarce na grubych oczkach. Do garnka wkładamy starte składniki i zalewamy woda tak, żeby to przykryć i troszkę wina, sól i pieprz do smaku, chwilę gotujemy i kładziemy na to łososia (można posypać bazylią troszkę) i przykrywamy i tak ok. 12-15 minut.
4. losos
Składniki:
– łosoś (dzwonki),
– koperek,
– cytryna,
– jogurt,
– musztarda,
– cukier,
– czosnek,
– sól i pieprz.
Łososia wrzucić na wrzątek, gotować jakieś 10 minut. Podać do niego sos: jogurt wymieszać z musztardą (około łyżeczka, do smaku), cukrem, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i kperkiem. Podać do łososia.
pozdrawiam meza
Dana&Gabi 23.09.03
Re: w imieniu męża – proszę o łososia
Dana jesteś WIELKA!!!
Dzięki bardzo za przepisy. Wypróbuję któryś już w piątek bo przyjeżdża do nas pierwszy raz wujek z Niemiec, który jest księdzem więc wypada mi podać postny obiad.
Buziaczki,
Kaska, Tomek z Natalką (19.02.97) i Paulinką (20.08.04)
Re: w imieniu męża – proszę o łososia
Losos w sosie pistou.
Danie nie tanie ze wzgledu na swieze ziola ale wspaniale.
Robie to na wieksze okazje i smakuje wysmienicie. Wyglada tez bardzo apetycznie:
Wbrew dlugosci opisu robi sie to szybko. Sos pistou:
2 lyzki soli
1 szkl ciasno upakowanych lisci bazylii
2 zabki czosnku, pokrojone i zmiazdzone na miazge bokiem noza ( posolic wczesniej wtedy lepiej sie rozwali)
pol szkl oliwy z oliwek
sol, swiezy pieprz SOS ROBIC NIE DLUZEJ NIZ GODZINE PRZED PODANIEM BO ZMIENI KOLOR
Bazylie wrzucic (na sitku) na osolony wrzatek na 2 sekundy i od razu przelozyc do lodowatej wody. Bazylie, czosnek i pol szkl wody wlozyc do blendera i zrobic puree ( 1 minuta az bedzie gladkie). Przelozyc do miski, dodac oliwe, nie szkodzi jesli sie oddziela. Przed podaniem podgrzac ale nie zagotowac!
4 filety z lososia (grube na 2.5 cm i szerokie tak samo)
sol, pieprz
swieze 1 lyz. tymianek, 1.5 lyz majeranku, 1 lyz oregano, 0.5 lyz rozmarynu
1.5 lyz oliwy
4 srednie pomidory bez skorki
Lososia posolic, popieprzyc i wstawic do lodowki na 30 min – 4 godz. Wyjac, obsuszyc obtoczyc w ziolach, PODOCISKAC. Olej rozgrzac na bardzo goracy. Ulozyc rybe skora w dol, smazyc 3-5 min, potem z drugiej strony 2-3 min.. Podgrzac talerze w piekarniku, ulozyc na nich rybe, wytrzec patelnie i na tej samej podgrzac krojone w kostke pomidory, posolic,popieprzyc, wylozyc na rybe, polac sosem pistou.
Danie nie powstydzi sie najwykwintniejszych stolow:) Smacznego
Kacperek 12.02.04
Roladki drobiowo- lososiowe!!!
Proponuje swietny przepis! Bardzo ciekawe polaczenie miesa drobiowego i rybki.
Pychotka!
Skladniki:
4 piersi z kurczaka
1 opakowanie lososia wedzonego
ogorek kiszony
Piersi rozbijam. Posypuje sola- nie za duzo, pieprzem i papryka. Na kazda rozbita piers klade dosyc duzo lososia i kawalek ogorka.
Zawijam i przypinam wykalaczkami.
Sos:
1 maly jogurt naturalny
3- 4 lyzki chrzanu
sol, pieprz
Roladki smaze w glebokim oleju.
Sos podgrzewam w garnuszku lub w mikrofali- nie doprowadzam do zagatowania.
Podaje z pieczonymi ziemniaczkami. Roladki polewam sosikiem juz na talerzach.
Smacznego!
Monika i Styczniowa Majeczka
Znasz odpowiedź na pytanie: w imieniu męża – proszę o łososia