Najlepszy przepis na ciasto naleśnikowe na krokiety, które nie pęka

Ciasto naleśnikowe na krokiety, które nie pęka to marzenie każdej gospodyni domowej. Każdy z nas uwielbia krokiety, królują na stołach podczas wigilijnej wieczerzy. Wydają się proste do zrobienia, ale nie każdemu jednak wychodzą. Pyszne i dobrze zrobione mogą być dodatkiem do czerwonego barszczu. Jak zrobić idealne ciasto naleśnikowe na krokiety, żeby nie pękało?

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Do ciasta naleśnikowego na krokiety, należy dodać wodę gazowaną.
  • Sprężystość naleśników zapewni dodanie jajek.
  • Ważna jest odpowiednia proporcja składników.
  • Ciasto powinno mieć idealną konsystencję.

Jak zrobić idealne ciasto na krokiety?

Krokiety to jedno z dań tradycyjnych, którego nie może zabraknąć wśród dań wigilijnych i nie tylko. Ich przygotowanie wydaje się łatwe, ale to tylko pozory. Krokiety z grzybami i kapustą albo z mięsem na samą myśl przyprawiają nas o większy apetyt. Aby wyszły idealnie puszyste i elastyczne trzeba zastosować się do kilku cennych wskazówek. Idealne ciasto naleśnikowe na krokiety, które nie pęka to takie, które ma idealnie wyważone proporcje. Kluczowe jest zrobienie ciasta. Nie jest tajemnicą, że odpowiednio dobrana liczba składników jest bardzo ważna. Dobre ciasto na naleśniki do krokietów to połączenie kilku składników. Aby naleśniki były sprężyste i puszyste i smakowały „jak u mamy”, należy dodać do nich zamiast zwykłej wody, wodę mineralną gazowaną. Przepis na ciasto naleśnikowe do krokietów powinien być sprawdzony.

Zobacz także: Kiszenie barszczu czerwonego – Jak zakisić barszcz czerwony?

Ciasto naleśnikowe na krokiety, które nie pęka – przepis

Ciasto naleśnikowe na krokiety, które nie pęka, wcale nie jest tak łatwo przygotować. Wielu doświadczonym gospodyniom domowym, ciasto potrafi się nie udać. Jest kilka przyczyn. Smażenie naleśników na starej patelni okazuję się być niesprzyjające, ponieważ ciasto przywiera do spodu i rozpada się. Najlepiej sprawdzi się patelnia teflonowa. Co więcej, każda gospodyni wie, jak ważne są idealne proporcje. Złe dodanie odpowiedniej ilości mąki lub wody spowoduje, że ciasto wyjdzie za gęste lub zbyt rzadkie. Warto pamiętać, że im rzadsze ciasto, tym szybciej się rozpadnie i pęknie. Sprawdzony przepis na ciasto na krokiety jest następujący:

Składniki:

  • 2 szklanki mąki;
  • 2 szklanki mleka;
  • 1,5 szklanki mineralnej wody gazowanej;
  • 4 jajka;
  • sól;
  • olej do smażenia;
  • szczypta proszku do pieczenia

Zobacz także: Lepienie uszek na wigilię – Jak lepić uszka?

Przygotowanie:

  1. Do dużej miski należy wsypać przesianą mąkę. Wlać 2 szklanki mleka i 1,5 szklanki wody gazowanej, następnie wbić 4 jajka. Dodać szczyptę soli i proszku do pieczenia;
  2. Wszystkie składniki należy ze sobą połączyć za pomocą miksera, aż powstanie gładka masa bez grudek;
  3. Następnie, należy rozgrzać olej na patelni i zacząć smażyć.

Cienkie ciasto naleśnikowe na krokiety, powinno mieć odpowiednią konsystencję. Nie powinno być zbyt gęste, ani za rzadkie. Jeśli jest rzadkie, dodajemy do niego więcej mleka lub wody. Elastyczne naleśniki na krokiety to takie, do których dodajemy jajka. To one nadają naleśnikom odpowiedniej sprężystości i elastyczności. Jeśli są małe, dodajmy dwa i dobrze je roztrzepmy. Naleśniki na krokiety, które nie pękają, mogą być grubsze niż tradycyjne. Naleśniki na krokiety, żeby nie pękły, spędzają sen z powiek wielu kobietom. Ale jest na to niezawodna rada. Sekretnym dodatkiem, który stosowały nasze babcie to dodanie do ciasta gorącej i przegotowanej wody. Dzięki temu naleśniki nie będą pękały przy ich zwijaniu i smażeniu.

Zobacz także: Ile gotować gołąbki?

Krokiety z ciasta francuskiego

Krokiety z ciasta francuskiego mogą być świetną przekąską dla wieczorną kolację lub na przyjęcie. Takie krokiety są bardzo smaczne i doskonale sprawdzają się do filiżanki czerwonego barszczu. Ich przygotowanie jest naprawdę proste i zajmuje dosłownie kilka chwil. Na rozmrożone ciasto francuskie wystarczy dodać wcześniej przygotowany farsz i zawinąć je w kopertę. Wyłożyć na wysmarowaną blachę, olejem i pędzelkiem posmarować roztrzepanym żółtkiem. Następnie piec w rozgrzanym piekarniku w 200°C na około 45 minut. Ważne jest, aby ciasto francuskie piec krótko, ale w wysokiej temperaturze. Należy również pamiętać o tym, że jeśli nadzienie jest zbyt tłuste, to z ciasta może powstać klucha. Ciasto naleśnikowe na krokiety, które nie pęka, nie jest łatwe do zrobienia, ale możliwe, a korzystając z powyższych wskazówek i przepisu powinnyśmy uniknąć tego problemu w przyszłości.

Rodzice pytają o ciasto naleśnikowe na krokiety, które nie pęka:

Jak zrobić dobre ciasto na krokiety?

Wystarczy trzymać się przepisu i odpowiedniej liczby składników. Należy pamiętać o dodaniu do ciasta mineralnej wody gazowanej i dokładnie wszystko zmiksować, żeby nie powstały grudki.

Dodaj komentarz

Przepisy Kulinarne

Przepis na muffinki czekoladowe

Muffinki czekoladowe z kremem z serka mascarpone Mimo, iż moda na muffinki chyba powoli mija, to ja nadal bardzo je lubię. Zwłaszcza te, na które przepis udało mi się zdobyć...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Przepisy Kulinarne

Nadzienie do pączków

Jeszcze kilkanaście lat temu cukiernie oferowały zwykle tylko jedno nadzienie do pączków – z różą. Wiele osób nadal zresztą utrzymuje, że różana konfitura nadaje się wręcz idealnie jako wypełnienie pączkowego...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Kleik ryżowy na wodzie lub mleku

Kleik ryżowy najczęściej podawany jest osobom dorosłym przy zatruciach pokarmowych, a także niemowlakom jako pierwszy pokarm po mleku mamy lub modyfikowanym. Z pozoru jest to bardzo proste w przygotowaniu danie....

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Pierniczki Świąteczne

Jak zrobić ozdoby świąteczne z pierniczków? Pierniki Świąteczne są bardzo wdzięcznymi ciasteczkami. Nie tylko pięknie pachną, pysznie smakują, ale także możemy je wykorzystać jako prezenty lub ozdoby choinkowe. Przepis na...

Czytaj dalej →
Komunia, Przepisy Kulinarne

Ciasta na komunię

Nie wiecie, jakie ciasta na komunię upiec? Mamy dla Was kilka propozycji i sprawdzone przepisy! Ciasta i torty na komunię Ciasta na komunię to niemal oczywista pozycja w menu. Tylko...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Przepis na pączki domowe z 1 kg mąki

Przepis na pączki domowe z 1 kg mąki? Nic prostszego! Mamy sprawdzoną metodę, dzięki której łatwo i szybko przygotujesz pączki dla całej rodziny. Stosując się do opisanych poniżej kroków, zawsze...

Czytaj dalej →
Urodziny, Przepisy Kulinarne

Menu na urodziny dziecka

Przyjęcia urodzinowe dla dzieci na stałe wpisały się w kalendarz imprez rodzinnych. Zaproszonym gościom spokój ducha burzy wizja kupienia odpowiedniego prezentu, który zachwyci solenizanta, a z kolei głowy jego rodziców...

Czytaj dalej →
Objawy ciąży, Zdrowie w ciąży

Przebarwienia skóry a objawy ciąży

Za najbardziej charakterystyczne objawy ciąży uważa się najczęściej brak miesiączki, wrażliwość piersi, poranne wymioty i nudności, wzmożona senność, osłabienie, nawet omdlenia, zmienność nastrojów i co często najbardziej niepokoi kobiety –...

Czytaj dalej →
Kołysanki

Kotki dwa

Kołysanka dla dzieci “Aaa, kotki dwa” Jedna z najpopularniejszych kołysanek dla dzieci. Doczekała się wielu coverów i trafiła na niemalże każdą składankę z kołysankami. Tekst kołysanki “Kotki dwa” Aaa, kotki...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general