Najlepszy przepis na ciasto naleśnikowe na krokiety, które nie pęka

Ciasto naleśnikowe na krokiety, które nie pęka to marzenie każdej gospodyni domowej. Każdy z nas uwielbia krokiety, królują na stołach podczas wigilijnej wieczerzy. Wydają się proste do zrobienia, ale nie każdemu jednak wychodzą. Pyszne i dobrze zrobione mogą być dodatkiem do czerwonego barszczu. Jak zrobić idealne ciasto naleśnikowe na krokiety, żeby nie pękało?

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Do ciasta naleśnikowego na krokiety, należy dodać wodę gazowaną.
  • Sprężystość naleśników zapewni dodanie jajek.
  • Ważna jest odpowiednia proporcja składników.
  • Ciasto powinno mieć idealną konsystencję.

Jak zrobić idealne ciasto na krokiety?

Krokiety to jedno z dań tradycyjnych, którego nie może zabraknąć wśród dań wigilijnych i nie tylko. Ich przygotowanie wydaje się łatwe, ale to tylko pozory. Krokiety z grzybami i kapustą albo z mięsem na samą myśl przyprawiają nas o większy apetyt. Aby wyszły idealnie puszyste i elastyczne trzeba zastosować się do kilku cennych wskazówek. Idealne ciasto naleśnikowe na krokiety, które nie pęka to takie, które ma idealnie wyważone proporcje. Kluczowe jest zrobienie ciasta. Nie jest tajemnicą, że odpowiednio dobrana liczba składników jest bardzo ważna. Dobre ciasto na naleśniki do krokietów to połączenie kilku składników. Aby naleśniki były sprężyste i puszyste i smakowały „jak u mamy”, należy dodać do nich zamiast zwykłej wody, wodę mineralną gazowaną. Przepis na ciasto naleśnikowe do krokietów powinien być sprawdzony.

Zobacz także: Kiszenie barszczu czerwonego – Jak zakisić barszcz czerwony?

Ciasto naleśnikowe na krokiety, które nie pęka – przepis

Ciasto naleśnikowe na krokiety, które nie pęka, wcale nie jest tak łatwo przygotować. Wielu doświadczonym gospodyniom domowym, ciasto potrafi się nie udać. Jest kilka przyczyn. Smażenie naleśników na starej patelni okazuję się być niesprzyjające, ponieważ ciasto przywiera do spodu i rozpada się. Najlepiej sprawdzi się patelnia teflonowa. Co więcej, każda gospodyni wie, jak ważne są idealne proporcje. Złe dodanie odpowiedniej ilości mąki lub wody spowoduje, że ciasto wyjdzie za gęste lub zbyt rzadkie. Warto pamiętać, że im rzadsze ciasto, tym szybciej się rozpadnie i pęknie. Sprawdzony przepis na ciasto na krokiety jest następujący:

Składniki:

  • 2 szklanki mąki;
  • 2 szklanki mleka;
  • 1,5 szklanki mineralnej wody gazowanej;
  • 4 jajka;
  • sól;
  • olej do smażenia;
  • szczypta proszku do pieczenia

Zobacz także: Lepienie uszek na wigilię – Jak lepić uszka?

Przygotowanie:

  1. Do dużej miski należy wsypać przesianą mąkę. Wlać 2 szklanki mleka i 1,5 szklanki wody gazowanej, następnie wbić 4 jajka. Dodać szczyptę soli i proszku do pieczenia;
  2. Wszystkie składniki należy ze sobą połączyć za pomocą miksera, aż powstanie gładka masa bez grudek;
  3. Następnie, należy rozgrzać olej na patelni i zacząć smażyć.

Cienkie ciasto naleśnikowe na krokiety, powinno mieć odpowiednią konsystencję. Nie powinno być zbyt gęste, ani za rzadkie. Jeśli jest rzadkie, dodajemy do niego więcej mleka lub wody. Elastyczne naleśniki na krokiety to takie, do których dodajemy jajka. To one nadają naleśnikom odpowiedniej sprężystości i elastyczności. Jeśli są małe, dodajmy dwa i dobrze je roztrzepmy. Naleśniki na krokiety, które nie pękają, mogą być grubsze niż tradycyjne. Naleśniki na krokiety, żeby nie pękły, spędzają sen z powiek wielu kobietom. Ale jest na to niezawodna rada. Sekretnym dodatkiem, który stosowały nasze babcie to dodanie do ciasta gorącej i przegotowanej wody. Dzięki temu naleśniki nie będą pękały przy ich zwijaniu i smażeniu.

Zobacz także: Ile gotować gołąbki?

Krokiety z ciasta francuskiego

Krokiety z ciasta francuskiego mogą być świetną przekąską dla wieczorną kolację lub na przyjęcie. Takie krokiety są bardzo smaczne i doskonale sprawdzają się do filiżanki czerwonego barszczu. Ich przygotowanie jest naprawdę proste i zajmuje dosłownie kilka chwil. Na rozmrożone ciasto francuskie wystarczy dodać wcześniej przygotowany farsz i zawinąć je w kopertę. Wyłożyć na wysmarowaną blachę, olejem i pędzelkiem posmarować roztrzepanym żółtkiem. Następnie piec w rozgrzanym piekarniku w 200°C na około 45 minut. Ważne jest, aby ciasto francuskie piec krótko, ale w wysokiej temperaturze. Należy również pamiętać o tym, że jeśli nadzienie jest zbyt tłuste, to z ciasta może powstać klucha. Ciasto naleśnikowe na krokiety, które nie pęka, nie jest łatwe do zrobienia, ale możliwe, a korzystając z powyższych wskazówek i przepisu powinnyśmy uniknąć tego problemu w przyszłości.

Rodzice pytają o ciasto naleśnikowe na krokiety, które nie pęka:

Jak zrobić dobre ciasto na krokiety?

Wystarczy trzymać się przepisu i odpowiedniej liczby składników. Należy pamiętać o dodaniu do ciasta mineralnej wody gazowanej i dokładnie wszystko zmiksować, żeby nie powstały grudki.

Dodaj komentarz

Planowanie ślubu oraz wesela

Menu weselne

Jakie menu wybrać na swoje wesele? Muszą to być potrawy, które trafią w gusta wszystkich gości. Bo przecież świeże i smaczne dania to już pół sukcesu udanego wesela (no może...

Czytaj dalej →
Planowanie ślubu oraz wesela

Dzieci na weselu

Zamierzasz wyprawić huczne wesele. Zapraszasz więc gości. Goście weselni to zazwyczaj osoby dorosłe, ale wiele z tych osób ma już swoje dzieci. Prosząc osoby dorosłe na wesele ważne jest by...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo