Farsze do krokietów – Czym można nadziać krokiety?

Niezależnie, czy robiłeś już wcześniej krokiety i przepis na nie masz w małym palcu, czy chcesz zrobić je po raz pierwszy, warto zastanowić się przez chwilę, czym można nadziać krokiety. Naturalnie w klasycznej polskiej kuchni znajdziemy dwie podstawowe wersje, tego przysmaku, te z mięsem i te z kapustą, ale czasami mamy ochotę urozmaicić nieco zawartość naszych talerzy.

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Najbardziej popularne podczas świąt są klasyczne krokiety z kapustą i grzybami.
  • Dla osób nielubiących kapusty lub grzybów alternatywą mogą być krokiety z mięsem, z pieczarkami lub ze szpinakiem.
  • Dobrze spróbować także przygotowywanej w piekarniku wersji z ciasta francuskiego — te przepisy nie mogą się nie udać.
  • Możesz wypróbować także krokiety z mięsem mielonym i serem żółtym.

Czym można nadziać krokiety?

Możliwości wyboru, jeżeli chodzi o dobry farsz do krokietów, jest wiele. Wspomniane wyżej krokiety z mięsem można wzbogacić na przykład o ser. Przepyszną przekąską, którą można jeść na zimno, są krokiety z serem i szpinakiem, krokiety z farszem zawierającym łososia lub takie z szynką i z serem. Jeżeli zastanawiasz się, czym można nadziać krokiety, a wczoraj gotowałeś rosół, możesz przygotować farsz do krokietów z mięsa z rosołu, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Jak zrobić farsz do krokietów dowiesz się z przepisów poniżej.

Zobacz także: Masa kajmakowa z puszki – jak ją przygotować?

Farsze do krokietów

Od momentu pojawienia się w większości domów internetu, znalezienie nowego przepisu na jakiekolwiek danie zajmuje nam zaledwie kilka minut. Wybór jest niezwykle bogaty, tak bogaty, że zazwyczaj trudno się zdecydować na coś konkretnego, stając przed wyborem setek możliwych opcji. Z czego wykonać nadzienie do krokietów, aby się nie zawieść? Polecamy wypróbować krokiety z nadzieniem ruskim, tym samym, którego używamy przy produkcji pierogów ruskich. Zasmakują Ci również krokiety ziemniaczane z farszem z mięsa mielonego i żółtego sera.

Farsz mięsny do krokietów – przepis

Na pyszny farsz do krokietów z mięsem potrzebujemy:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebulę średniej wielkości
  • 2 jajka
  • bułki tartej
  • szczyptę soli i pieprzu
  • olej do smażenia

Zaczynamy od obrania i pokrojenia w drobną kostkę cebuli. Następnie myjemy i kroimy pieczarki, kawałki mogą być większe, ponieważ grzyby mocno skurczą się podczas obróbki termicznej. Na patelni rozgrzewamy nieco oleju i podsmażamy cebulę z pieczarkami do momentu, kiedy cebula się zeszkli, a z patelni odparuje większość wody z pieczarek. Przekładamy cebulę z pieczarkami do osobnej miski.

Kolejnym krokiem będzie podsmażenie na patelni mięsa. Smażymy do momentu, aż mięso będzie mieć lekko brązowy kolor, pod koniec wrzucając na do niego wcześniej przygotowaną cebulę i pieczarki. Następnie odstawiamy całość do przestudzenia. Ostudzony farsz doprawiamy solą i pieprzem, po czym wbijamy do niego jedno jajko. Dokładnie mieszamy, żeby przyprawy dobrze połączyły się z farszem.

Zobacz także: Kapusta wigilijna – Jak ją ugotować? Jakie przyprawy wykorzystać?

Farsz do krokietów z kapustą i grzybami – przepis

Jeżeli mamy w zanadrzu nieco więcej czasu, możemy skusić się na bezmięsne krokiety z kapustą i grzybami. Do ich wykonania powinniśmy przygotować:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 średnią cebulę
  • 50 g suszonych grzybów
  • 4 sztuki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • szczyptę soli i pieprzu

Grzyby powinno się namoczyć dzień wcześniej, najlepiej zrobić to w niewielkim garnku. Następnie należy je gotować w tej samej wodzie, aż będą miękkie. Kapustę płuczemy w zimnej wodzie, a następnie gotujemy razem z zielem angielskim i liściem laurowym, do momentu aż kapusta zmięknie. Odstawiamy ją do ostudzenia. W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy ją w drobną kostkę i podsmażamy do momentu, kiedy się zeszkli. Kroimy przestudzoną kapustę i grzyby, a następnie dorzucamy na patelnię do cebuli. Przez pół godziny smażymy na małym ogniu, pod koniec dodając szczyptę soli i pieprzu.

Zobacz także: Jakie ciasta na Boże Narodzenie? [tradycyjne, efektowne i bez pieczenia]

Farsz na krokiety z pieczarkami – przepis

Jeżeli zastanawiasz się nad łagodną i znacznie szybszą wersją krokietów, warto sięgnąć po farsz pieczarkowy do krokietów:

  • 600 g pieczarek
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • szczypta soli i pieprzu
  • opcjonalnie 100 g sera żółtego

Cebulę należy obrać i pokroić w drobną kostkę, a następnie podsmażyć na patelni aż się zeszkli. Pieczarki myjemy, a następnie kroimy w plastry lub w kostkę w zależności od upodobań. Wrzucamy na patelnię razem z podsmażoną wcześniej lekko cebulą. Do smażących się grzybów wyciskamy przez praskę ząbek czosnku oraz doprawiamy je solą i pieprzem według uznania. Smażymy, dopóki większość wody z pieczarek nie odparuje. Gotowy farsz odstawiamy do ostudzenia. Jeżeli zdecydowaliśmy się na opcję z serem, ser należy zetrzeć na tarce przez duże oczka i wymieszać z dokładnie z farszem. Decyzja czym można nadziać krokiety, powinna zależeć od indywidualnych preferencji.

Rodzice pytają czym nadziać krokiety?

Z czym można zrobić krokiety na święta?

Na święta najlepiej sprawdzą się krokiety z kapustą i grzybami, które są daniem tradycyjnym. Kapusta i grzyby mogą być jednak ciężkostrawne, dlatego można przygotować farsz do krokietów ze szpinakiem, z pieczarkami lub krokiety z farszem jajecznym.

Jaki farsz do krokietów z ciasta francuskiego?

Do krokietów z ciasta francuskiego pasuje nadzienie do krokietów z pieczarkami i serem żółtym. Wersję wytrawną uzyskamy, dodając szpinak z serem lub łososiem. Najbardziej popularne są natomiast krokiety z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami

Dodaj komentarz

Przepisy Kulinarne

Tort na roczek

Maluszek dopiero niedawno pojawił się na świecie, a już kończy roczek. W natłoku obowiązków zanim się obejrzycie, Wasza pociecha będzie miała 12 miesięcy, a wtedy Wy staniecie przed dylematem –...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Ciasta fit i inne zdrowe słodycze

Czy istnieje coś takiego, jak ciasta fit? Cóż, ze słodyczami nigdy nie wolno przesadzać, ale są takie, których absolutnie powinniśmy unikać oraz ich zdecydowanie zdrowsze odpowiedniki. Zdrowe słodycze – czy to...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Pierogi Ruskie (Farsz)

Farsz na pierogi ruskie Przepis na farsz do pierogów ruskich Zapewne nie wszyscy z Was wiedzą, że pierogi ruskie tak naprawdę pochodzą z Ukrainy, a ich nazwa wzięła się od...

Czytaj dalej →
Urodziny, Przepisy Kulinarne

Menu na urodziny dziecka

Przyjęcia urodzinowe dla dzieci na stałe wpisały się w kalendarz imprez rodzinnych. Zaproszonym gościom spokój ducha burzy wizja kupienia odpowiedniego prezentu, który zachwyci solenizanta, a z kolei głowy jego rodziców...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Babka drożdżowa [Łatwy przepis]

Czas na wielkanocne wypieki. Tym razem zabieramy się za tradycyjną babkę wielkanocną. Osobiście wolę babki drożdżowe od piaskowych i dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na tę pierwszą. Czas...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Przepis na pączki domowe z 1 kg mąki

Przepis na pączki domowe z 1 kg mąki? Nic prostszego! Mamy sprawdzoną metodę, dzięki której łatwo i szybko przygotujesz pączki dla całej rodziny. Stosując się do opisanych poniżej kroków, zawsze...

Czytaj dalej →
Zdrowie rodziców, Cesarskie cięcie

Zrosty po cesarce [przyczyny, leczenie i skutki]

Zrosty po cesarskim cięciu powstają na skutek nieprawidłowego zrośnięcia się rany. Mogą być przyczyną występowania nieprzyjemnych dolegliwości, takich jak: ból brzucha, dyskomfort w trakcie stosunku, zaparcia, a niekiedy także problemy...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general