Ile gotować gołąbki?

Gotowanie gołąbków – ile gotować gołąbki? Gołąbki to pyszne danie. Natomiast samo ich przygotowanie jest czasochłonne. Parzenie kapusty, zawijanie farszu, a następnie gotowanie. Niemniej jednak ich smak jest wart naszego poświęcenia i godzin spędzonych w kuchni. Jak długo gotować gołąbki?

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Czas gotowania gołąbków zależy od rodzaju użytej kapusty.
  • Kapustę, należy gotować około 30-40 minut, krócej gotuje się młodą kapustę.
  • Przed gotowaniem kapusty, sparzamy jej liście.

Jak długo gotować gołąbki?

Ile gotować gołąbki, aby były miękkie? Czas gotowania gołąbków w dużej mierze zależy od kapusty. Kiedy sparzymy już liście i zawiniemy w nie farsz, możemy włożyć je do garnka. Należy gotować je tak długo, aż będą miękkie. Musimy jedynie uważać na to, żeby kapusta się nie rozpadła. Garnek do gotowania gołąbków powinien być duży z grubym dnem. Wszystkie gotowe gołąbki układamy jeden obok drugiego na dnie garnka i wszystko zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem. Całość gotujemy na małym ogniu. Gotowanie gołąbków w dużej mierze zależy od rodzaju kapusty. Młode i delikatne liście kapusty potrzebują zdecydowanie mniej czasu niż liście kapusty starej i grubszej. Jak długo gotować kapustę na gołąbki? Młodą kapustę gotujemy stosunkowo krótko, około 30-40 minut, natomiast starszą kapustę od 60 do 80 minut.

Zobacz także: Jak gotować bigos?

Ile gotować gołąbki z białej kapusty?

Biała kapusta jest raczej twarda. Samo zaparzanie liści powinno zająć około 10 minut. A gotowanie gołąbków zajmie trochę więcej czasu. Gotowe gołąbki, należy włożyć do garnka i zalać wcześniej przyrządzonym bulionem. Należy je dusić na małym ogniu. Gotować do miękkości około 30 do 45 minut.

Ile gotować gołąbki w szybkowarze?

W szybkowarze dania gotują się o wiele szybciej niż w tradycyjnym garnku. A to dzięki szczelnym ścianom, w których szybko dochodzi do wzrostu ciśnienia. To powoduje wzrost temperatury wrzenia, wskutek czego dochodzi do szybszego gotowania potraw. Gotowe gołąbki należy przed ugotowaniem podsmażyć na patelni, tak aby kapusta zrobiła się brązowa. Podsmażone gołąbki wkładamy ciasno do szybkowaru i zalewamy wodą albo bulionem. 

Czas gotowania gołąbków w szybkowarze

Gotujemy przez 15 minut pod przykrywką. Po upływie tego czasu wyłączamy gaz i odstawiamy gołąbki na kolejne 15 minut. Następnie wyciągamy wszystkie z garnka, wykładamy na talerz i możemy jeść.

Zobacz także: Jak długo gotować barszcz czerwony? Sprawdź, dlaczego barszcz traci kolor

Ile gotować gołąbki z młodej kapusty?

Gotowanie gołąbków z młodej kapusty zajmie mniej czasu niż gotowanie z kapusty starszej białej. Potrawę z młodej kapusty powinno gotować się na małym ogniu, wolno, dusząc je. Czas gotowania wynosi od 30 do 40 minut. Młode i delikatne liście kapusty gotują się krótko, a parzenie liści wynosi około 10 minut. Gołąbki bez zawijania gotowane są szybkie w przygotowaniu oraz można je podać na rozmaite sposoby. Gołąbki z ziemniakami gotowanymi to tradycyjna potrawa pochodząca z Jasła. Najlepiej smakują z kwaśną śmietaną. Takie gołąbki, należy dusić około 45 min. Czas gotowania gołąbków zależy od rodzaju kapusty. Młoda gotuje się krótko, natomiast starsza, dłużej.

Zobacz także: Co ugotować na święta Bożego Narodzenia?

Ile gotować kapustę na gołąbki?

Gotowanie kapusty na gołąbki zależy od samej kapusty. Im starsza, tym więcej czasu potrzeba na to, żeby była miękka. Aby kapustę na gołąbki gotować szybko, należy umieścić je w garnku z wrzątkiem z dodatkiem osolonej wody z olejem. Ważne, aby woda pokryła całą kapustę. Następnie gotujemy ją na małym ogniu przez około 10 minut. Pamiętajmy, aby podczas gotowania liście często obracać, tak aby wszystkie zostały sparzone. Po upływie tego czasu kapustę należy wyciągnąć i oderwać miękkie już liście. Teraz już wiesz ile gotować gołąbki.

Rodzice pytają:

Ile gotować gołąbki z kapusty włoskiej?

Należy je gotować od 40 do 60 minut na małym ogniu.

Czy można zrobić gołąbki z mięsa gotowanego?

Tak, można.

Ile wody do gotowania gołąbków?

Gołąbki należy zalać wodą, tak aby przykrywały całość.

Jak długo gotować ryż do gołąbków?

Zazwyczaj czas gotowania ryżu wynosi od 10 do 20 minut. Najlepiej sprawdzić informację na opakowaniu.

Dodaj komentarz

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo