Co ugotować na święta Bożego Narodzenia?

Co ugotować na święta Bożego Narodzenia? Nikt z nas nie chce spędzać świąt, pracując w kuchni, dlatego potrawy warto przygotować wraz z daniami wigilijnymi. Dobrze, aby na Boże Narodzenie, zostały podane zarówno dania mięsne, jak i wegetariańskie. W dzisiejszych czasach wiele osób nie spożywa mięsa, dlatego miłym gestem jest podanie potraw, które go nie zawierają.

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Kolacja Wigilijna tradycyjnie jest bezmięsna, jednak w pierwszy dzień świąt jak najbardziej można sobie na nie pozwolić.
  • Pyszne i szybkie w przygotowaniu dania to pieczony schab, lub bezmięsne marchewkowe kluski z makiem i paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami.

Co ugotować na święta Bożego Narodzenia?

Jakie jest najlepsze danie na Boże Narodzenie? To zależy od preferencji kulinarnych gości oraz umiejętności osoby gotującej. Pytanie, co ugotować na święta Bożego Narodzenia zadaje sobie ogromna rzesza osób. Wszyscy wiedzą, jakie potrawy podać na kolację wigilijną, ale jak zaplanować menu, żeby nie podgrzewać samych resztek? Warto przygotować kilka oryginalnych dań w świątecznym klimacie, które rozgrzeją domowników i zapewnią im niesamowite doznania smakowe. Świąteczne gotowanie nie musi być czasochłonne i męczące!

Dania mięsne na święta Bożego Narodzenia

Każdy z nas chce zjeść coś dobrego na święta Bożego Narodzenia. Gdy to Ty odpowiadasz za zorganizowanie Wigilii oraz pierwszego dnia świąt, musisz przygotować masę jedzenia. Gdy zjedzie się rodzina z całej Polski, w domu panuje gwar, a humor dopisuje wszystkim. Nie warto psuć świątecznej atmosfery rozterkami co zrobić na święta Bożego Narodzenia. Wypróbuj ten przepis na pyszny pieczony schab, który podać możesz z sosem chrzanowym!

Składniki

  • schab 700 gramów
  • dowolna przyprawa do pieczonego mięsa
  • słoiczek tartego chrzanu
  • śmietana 150 mililitrów
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • 2 szklanki wody
  • sos pieczeniowy w proszku

Jak przyrządzić?

Schab oczyść z błonek, umyj i przełóż do dużej miski, tak aby cały się zmieścił. Następnie natrzyj go przyprawą do pieczonego mięsa i oliwą z oliwek, przykryj folią aluminiową i odłóż do lodówki. Ma się marynować 12 godzin, a najlepiej 24 godziny. Po tym czasie, mięso przełóż na rozgrzaną patelnię, obsmaż z każdej strony. Piekarnik rozgrzej do 200°C, wstaw schab i piecz pod przykryciem przez godzinę. W połowie czasu podlej wodą. Upieczony schab odłóż na bok, według przepisu z opakowania zrób sos pieczeniowy. Do zagotowanego sosu dodaj chrzan i śmietanę. Podawaj na ciepło, lub w formie pysznych kanapek.

Inne propozycje dań mięsnych na Boże Narodzenie:

  • Pieczone krokiety z mięsem i kapustą kiszoną;
  • Pasztet drobiowy z żurawiną;
  • Zrazy domowe wołowe;
  • Pierogi z mięsem indyczym;
  • Różnego rodzaju pieczenie mięsne.

Sprawdź: Czy w Wigilię można jeść mięso?

Szybkie dania na święta

Możesz nie wierzyć, ale proste dania na święta istnieją! Przedstawiamy przepis, który jest szybki, a do jego przygotowania nie potrzebujesz umiejętności kulinarnych. Zdrowe i pożywne potrawy zaspokoją apetyt wszystkich gości. Co zrobić na święta Bożego Narodzenia? Jednym z podstawowych dań, są przepyszne kluski z makiem z marchwi! Czego potrzebujesz do ich przygotowania?

Składniki

  • 200 gramów maku
  • garść rodzynek do smaku
  • pół szklanki dowolnych orzechów, najlepiej włoskich
  • 2 łyżki miodu
  • pół szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 2 duże marchewki lub 3 mniejsze

Jak przyrządzić?

Marchewki umyj, obierz i za pomocą obieraczki pokrój na długie, bardzo cienkie plastry, które swoim wyglądem będą przypominały makaronowe wstążki. Do rondelka wlej mleko, dodaj miód i mak. Gotuj wszystko przez pół godziny, co chwilę mieszając. Odstaw masę do wystudzenia, następnie zblenduj, na końcu dodaj orzechy i rodzynki. W osobnym garnku posól i zagotuj wodę, dodaj do niej marchewkowy makaron. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Po tym czasie odcedź, wymieszaj z makową masą. Podawaj na ciepło.

Inne propozycje szybkich dań na święta:

  • Tatar ze śledzia;
  • Kluski z makiem;
  • Chleb bananowy;
  • Kotleciki ziemniaczane.

Sprawdź: Co zrobić z owocami z kompotu wigilijnego?

Dania wegetariańskie na święta Bożego Narodzenia

Jedzenie na Boże Narodzenie nie musi zawierać w sobie mięsa. Aby na stole w pierwszy dzień świąt znalazło się coś dla wegetarian, wypróbuj ten świetny przepis na paszteciki z ciasta francuskiego z grzybami i kapustą. Przecież każdy powinien móc zjeść coś dobrego na święta Bożego Narodzenia!

Składniki

  • paczka gotowego ciasta francuskiego
  • 300 gramów kiszonej kapusty
  • 300 gramów pieczarek
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • jedno jajo
  • 2 łyżki mleka
  • sól, pieprz i kminek do smaku

Jak przyrządzić?

Na początek, zajmij się posiekaniem cebuli, czosnku oraz odcedzaniem i pokrojeniem kiszonej kapusty. Na patelni rozgrzej masło, dodaj wcześniej wymienione, pokrojone składniki. Smaż przez 5 minut, dopraw do smaku, po chwili dodaj posiekane wcześniej, umyte pieczarki. Całość duś na małym ogniu, przez kolejne 5 minut. Po tym czasie odstaw farsz do wystudzenia. Paczkę ciasta francuskiego otwórz, podsyp mąką i wyłóż na blat. Podziel je na 12 małych kwadratów. Na środek każdego, nałóż farszu, zwiń w kieszonkę. Tak przygotowane paszteciki wysmaruj mlekiem zmieszanym z jajkiem. Piekarnik rozgrzej do 200°C, paszteciki wstaw na 15 minut. Wyjmij, gdy upieką się na złoto. Teraz już wiesz, co ugotować na święta Bożego Narodzenia dla wegetarian!

Inne propozycje dań wegetariańskich na Boże Narodzenie:

  • Łazanki z kapustą;
  • Łazanki z kapustą i grzybami;
  • Pasztet warzywny;
  • Pasztet z ciecieżycy lub soczewicy;
  • Zupa grzybowa;
  • Pierogi z soczewicą;
  • Pierogi z grzybami;
  • Barszcz na zakwasie;
  • Uszka z grzybami;
  • Zupa grzybowo-cebulowa pod pierzynką;
  • Pieczone pierogi z kapustą, grzybami lub mieszane;
  • Wegetariański bigos;
  • Finezyjny tort sałatkowy;
  • Rolada z makiem.

Zobacz: Jakie ciasta na Boże Narodzenie? [tradycyjne, efektowne i bez pieczenia]

Rodzice pytają:

Co dobrego na święta Bożego Narodzenia dla osoby, która nie je mięsa?

Wigilijne potrawy to tradycyjnie dania postne. Jeżeli zależy Ci na przygotowaniu czegoś specjalnego, możesz wypróbować paszteciki z ciasta francuskiego, z grzybowo-kapuścianym farszem, lub marchewkowe kluski z makiem.

Dodaj komentarz

Zdrowie dziecka

Galaktozemia: objawy, rozpoznanie oraz leczenie

Galaktozemia jest chorobą dziedziczną, która pojawia się bardzo rzadko, ale może poważnie zagrażać życiu lub zdrowiu niemowlaka. Niezwykle ważne jest, żeby choroba została wykryta jak najwcześniej, ponieważ w przebiegu galaktozemii...

Czytaj dalej →
Zdrowie dziecka, Choroby niemowląt

Ftalany: czy są groźne?

Coraz częściej usłyszeć można o szkodliwości ftalanów. Mają one negatywnie wpływać na organizmy ludzi dorosłych, ale szczególnie groźne są dla małych dzieci. Czym dokładnie są ftalany? Gdzie się znajdują i...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo