Gotowanie bigosu – Jak gotować bigos?

Bigos jest nieodłącznym elementem kuchni polskiej, który cieszy się ogromną popularnością od samego początku i mimo przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie, nadal wiele osób pyta — jak gotować bigos? Nie ma chyba polskiej rodziny, w której danie te, nie trafiłoby na stół, chociaż jeden raz w roku. Śmiało można powiedzieć, że weszło w kanon tradycyjnych polskich potraw i jest oczywistą podstawą. Przysłowie mówi: gość w dom — Bóg w dom, a gościa warto poczęstować takim właśnie specjałem. Dzięki temu artykułowi dowiesz się, jak się gotuje bigos, by cieszył podniebienie Twoje i całej rodziny.

Gotowanie bigosu – jak długo gotować bigos?

Kluczowym elementem w tym, jak gotować bigos, jest czas gotowania, dlatego warto zatrzymać się przy tym zagadnieniu. Sprawdzone i cenione przepisy dostarczają nam informacji, że potrawa ta, powinna gotować się min. 2-3 godziny, a każde obniżenie tego czasu jest ogromnym błędem. Bigos musi emanować aromatem i dostarczać wrażeń dla naszych kubków smakowych, więc po ugotowaniu, warto przetrzymać go do następnego dnia i dopiero wtedy rozpocząć degustację. Żeby bardziej wpłynąć na smak można spróbować gotować go od 3 do 5 dni po 2-3 godziny dziennie, a wtedy sukces będzie gwarantowany. Bigos długo gotowany zawsze cechuje się wyższą i nieodkrytą jakością smaku, o której nie każdy ma jeszcze pojęcie. Weź sobie do serca wskazówki, na temat tego, ile czasu gotować bigos.

Sprawdź: Jak zrobić kluski śląskie? Pytania i odpowiedzi na temat klusek śląskich

Jak gotować bigos? Czy bigos gotujemy pod przykryciem?

Gotowanie kapusty kiszonej pod przykryciem to ważne zagadnienie, dzięki któremu osiągnięta zostanie połowa sukcesu. Etap ten rozpoczyna dokładne przepłukanie kapusty kiszonej pod bieżącą wodą, jej drobiazgowe poćwiartowanie i wrzucenie do dużego garnka, gdzie już czeka posiekana słodka kapusta. Później przychodzi kolej na dolanie 4 szklanek wody, drobnych kawałków grzybów oraz niezbędnych przypraw. Finalnie garnek trafia na ogień, gdzie musi przebywać pod przykryciem ok. 1,5 godziny, czyli 1/2 całościowego przeciętnego czasu gotowania bigosu. Następnie następują kolejne etapy, gdzie m.in. dodajemy mięso, koncentrat pomidorowy, czy przyprawy według uznania. 

Zobacz też: Przechowywanie suszonych grzybów – Jak przechowywać suszone grzyby?

Co zrobić, żeby bigos się nie przypalał?

Wiele osób podczas przyrządzania tej potrawy, musi mierzyć się z wieloma problemami, a jednym z nich jest notoryczne przypalanie bigosu. Taka przykra sytuacja powoduje to, że nie on jest zjadliwy, a nasze poświęcenie i pieniądze wydane na składniki, idą na marne. Ogromna większość takich przypadków leży po stronie źle dobranego garnka, dlatego trzeba zadbać o komfortowe i odpowiednie naczynie, które powinno mieć jak najgrubsze dno. Garnek powinien być też dobrze dobrany do ilości składników, żeby można było w nim swobodnie manewrować łyżką i mieszać potrawę. Gdy dokonuje się obróbka termiczna, wypada równomiernie podlewać kapustę niewielką ilością wody, co również okazuje się bardzo pomocne, a gotowanie bigosu przebiegnie pomyślnie.

Poznaj: Przelicznik gramów na dekagramy: 1 dag ile to g? – Ile gramów to dekagram?

Jak odparować wodę z bigosu?

Czasami zdarza się tak, że podczas przygotowywania tego wykwintnego polskiego dania, znajduje się za dużo wody w bigosie. Wiele osób głowi się, co wpłynęło na ten fakt i dlaczego proces gotowania nie idzie po ich myśli. Bardzo ważne jest, żeby podczas gotowania kapusty dokonać jej przemieszania od czasu do czasu, a także dolania wody do garnka, co niweluje przywieranie do garnka. Gdy kapusta jest już w pełni ugotowana i cechuje się miękkością, większość wody powinna przejść etap odparowania. Jeśli więc wie się jak gotować bigos i wszystko przebiega poprawnie, problem zbytniej ilości wody w bigosie nie powinien wcale występować.

Zobacz też: Papier do pieczenia – Która strona na blachę, a która do ciasta?

Rodzice pytają jak gotować bigos

Czy płukać kapustę do bigosu?

Choć w niektórych przepisach istnieje zapis nakazujący płukanie kapusty do bigosu, to nie jest to zbyt dobre rozwiązanie, ponieważ traci ona bardzo dużo ze swojego smaku, co jest kluczowym elementem. Preferowane jest jedynie jej posiekanie na drobne kawałki i wrzucenie do garnka.

Jak płukać kapustę kiszoną?

Płukanie kapusty kiszonej jest jednym z pierwszych podstawowych elementów przygotowania bigosu. Należy dokonać tego dokładnie pod bieżącą wodą, a następnie drobiazgowo ją pokroić i wrzucić do garnka ze słodką kapustą.

Ile gotować kapustę kiszoną na bigos?

Kapusta kiszona na bigos powinna być gotowana przynajmniej przez 1,5 godziny. Pamiętać przy tym trzeba o regularnym jej przemieszaniu, a także dolewaniu wody, co zapobiega przywieraniu do dna.

Ile czasu gotować bigos w słoiku?

Żeby bigos w słoiku mógł być przechowywany przez długi okres, trzeba go odpowiednio przygotować. Należy dokonać gotowania słoików przez 45 min, po czym powinno nastąpić ich odstawienie na 24 godziny, co zabija większość bakterii odpowiedzialnych za psucie żywności. Po upływie tego czasu proces jest powtarzany, a jego dopełnieniem jest gotowanie słoików przez 30 min trzeciego dnia.

Ile gotować bigos w szybkowarze?

Czas gotowania bigosu w szybkowarze zależy od ilości kapusty, a standardowo proces ten powinien trwać od 40 do 50 min. Należy odczekać, by zawór samoistnie opadł i otworzyć garnek. Potrawa powinna być w pełni miękka.

Dodaj komentarz

Zabawki

Prezenty dla 13-latki

Kontynuujemy cykl wywiadów z dziećmi, podczas których dopytujemy o ich najbardziej trafione prezenty oraz marzenia. Jako pierwszą wypytywaliśmy 8-letnią Wiktorię. Tutaj możecie sprawdzić jej: 6 ulubionych/wymarzonych prezentów >>. Dziś przygotowaliśmy...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo