Jak długo trzeba moczyć matiasy? W czym moczyć śledzie matiasy?

Śledzie to jeden z najpopularniejszych przysmaków w naszym kraju, uwielbiany przez miliony Polaków. Nie może go zabraknąć na stole również w trakcie ważnych uroczystości takich jak święta, przede wszystkim Boże Narodzenie. Wyjątkowy rarytas stanowią śledzie matiasy, które charakteryzują się znaczenie delikatniejszym i lepszym w smaku mięsem niż tradycyjne śledzie. Przed przyrządzeniem należy go wymoczyć. Jak długo trzeba moczyć matiasy? Jak wymoczyć matiasy?

Moczenie śledzi a’la matias: jak długo trzeba moczyć matiasy?

Śledzie to jedna z ryb cieszących się największą popularnością w Polsce. Przysmaku tego w różnej postaci nie może zabraknąć w wielu domach w czasie najważniejszych rodzinnych uroczystości, m.in. na stole wigilijnym. Nie bez przyczyny najchętniej wybierane są zazwyczaj śledzie matiasy. Charakteryzują się one bowiem znacznie delikatniejszym w smaku mięsem w kolorze różowo-srebrzystym, zawierają także dużo więcej kwasów omega-3 niż inne śledzie. Co ciekawe, nazwa “matias” nie dotyczy gatunku ryby, ale jej wieku. Matiasy to śledzie bardzo młode, które nie osiągnęły jeszcze roku. Niestety są one bardzo trudno dostępne, dlatego często sięga się po zamienniki, czyli śledzie a’la matias, zazwyczaj po prostu nieco starsze.

Jeśli mamy w planach przyrządzić danie ze śledziem w roli głównej i chcemy, żeby wyszła smacznie, przed przygotowaniem należy rybę odpowiednio namoczyć. Proces moczenia, chociaż nie jest specjalnie skomplikowany, to jednak bardzo istotny – służy przede wszystkim usunięciu nadmiaru soli oraz pozbyciu się mocnego rybnego zapachu. Długość moczenia zależy głównie od rodzaju i ilości soli.

Wśród amatorów śledziowych potraw często pada pytanie, ile moczyć śledzie matiasy. Mięso z matiasów jest nie tylko delikatniejsze, ale również zdecydowanie mniej słone od tradycyjnych śledzi. W związku z tym nie trzeba ich długo moczyć – niektórzy twierdzą, że dla tych sprzedawanych w oleju wystarczające będzie nawet 10-15 minut. Wszystko zależy jednak od ilości soli. Jeśli trafią nam się sztuki wyjątkowo słone, trzeba pozostawić je w wodzie dłużej, nawet do godziny. Bardzo często jednak matiasy są tak mało słone, że w ogóle nie wymagają moczenia. Wystarczy je tylko dokładnie opłukać pod bieżącą zimną wodą i nie trzeba usuwać skórki.

Warto jednak pamiętać, że ze względu na niższą zawartość soli matiasy szybciej się psują i trzeba je zjeść jak najszybciej.

Sprawdź: Jak przechować karpia do Wigilii? Ile czasu może leżeć karp w lodówce?

Jak moczyć matiasy?

Najczęściej matiasy moczy się po prostu w wodzie lub zwyczajnie opłukuje pod kranem, jeśli posiadają naprawdę niewielkie ilości soli. Matiasy sprzedawane w oleju wystarczy pozostawić w wodzie na mniej więcej 10 minut, maksymalnie 15.

W celu uzyskania jeszcze delikatniejszego smaku ryby, matiasy można namoczyć również w mleku (działa ono w ten sposób na wszystkie śledzie). Jeśli zaś chodzi o to, ile czasu moczyć śledzie matiasy, to wystarczy im kilkanaście minut w zimnym mleku. Miłośnicy śledzi marynowanych z kolei mogą do moczenia wykorzystać maślankę, która także wpływa na większą delikatność, a oprócz tego dodaje kruchości i nadaje nieco kwaskowaty smak.

Można moczyć zarówno filetowane śledzie, jak i te w całości. Jeśli jednak kupujemy całe ryby, warto je przed namoczeniem najpierw wypatroszyć.

Zobacz: Przechowywanie piernika – jak przechowywać piernik po upieczeniu?

Jak długo moczyć matiasy w mleku?

Śledzie moczone w mleku stają się delikatniejsze w smaku, a więc mięso matiasów – które już same w sobie są niezwykłym rarytasem – może jeszcze zyskać. Wystarczy potrzymać je w zimnym mleku przez mniej więcej kilkanaście minut. W przypadku śledzi tradycyjnych, z beczki, może to być około godzina.

Sprawdź: Suszone pomarańcze: jak suszyć pomarańcze? Sprawdzone sposoby

Ile trzeba moczyć śledzie solone?

Śledzie solone, czyli tzw. z beczki, są najczęściej kupowane, ze względu na ograniczoną dostępność matiasów. Ryby te naturalnie zawierają w sobie dużo więcej soli, więc jeśli chcemy pozbyć się jej nadmiaru, moczenie musi potrwać znacznie dłużej. Dokładny czas zależy jednak przede wszystkim od tego, jak bardzo dane sztuki są słone. Cały proces może trwać od kilku do nawet kilkunastu godzin, czasami nawet jedną dobę. Jeśli woda po moczeniu stanie się klarowna, to znaczy, że śledź jest odpowiednio wymoczony.

Śledzie solone również moczymy filetowane lub w całości (najlepiej po wcześniejszym wypatroszeniu). Wkładamy je do zimnej wody, którą następnie wymieniamy mniej więcej co godzinę. Po wymoczeniu w wodzie można również namoczyć je przez chwilę (maksymalnie do godziny) w zimnym mleku dla uzyskania delikatniejszego smaku.

Zobacz: Filmy świąteczne dla całej rodziny. Sprawdź najlepsze propozycje na świąteczny seans

Rodzice pytają o moczenie matiasów

Czy śledzie a’la matias trzeba moczyć?

Nie zawsze, wszystko zależy od ilości soli. Bardziej słone warto namoczyć chociaż przez 10-15 minut, ale zdarzają się również takie sztuki, które w ogóle tego nie wymagają i wystarczy je opłukać pod bieżącą wodą. Jeśli są wyjątkowo słone, może być konieczne moczenie nawet do godziny.

Czy matiasy w oleju trzeba moczyć?

Matiasy w oleju warto namoczyć przez mniej więcej 10-15 minut.

Ile moczyć matiasy?

W zależności od tego, jak bardzo są słone. Te z nieco większą ilością soli powinny pomoczyć się nawet do godziny, inne (np. te w oleju) wymagają mniej więcej 10-15 minut moczenia, ale są również takie, które soli nie mają prawie wcale. Ich nie moczymy, wystarczy opłukać pod bieżącą wodą.

Jak długo moczyć płaty śledziowe?

Jeśli są to śledzie matiasy, to może wystarczyć nawet 10-15 minut. Natomiast śledzie z beczki, czyli solone, wymagają dłuższego pobytu w wodzie, od kilku do nawet kilkunastu godzin. Jeśli woda po moczeniu stanie się klarowna, to znaczy, że śledź jest odpowiednio wymoczony.

Ile się moczy śledzie solone?

Długość moczenia śledzi solonych zależy od ilości soli. Cały proces może potrwać od kilku do kilkunastu godzin, a nawet dobę. Jeśli woda po moczeniu stanie się klarowna, to znaczy, że śledź jest odpowiednio wymoczony.

Co zrobić żeby śledzie nie były gorzkie?

Kluczem do dobrego smaku śledzia jest odpowiednie wymoczenie. Jeśli woda po moczeniu stanie się klarowna, to znaczy, że śledź jest odpowiednio wymoczony. Gorzki smak można również wyeliminować poprzez blanszowanie cebulki, można ją także dodatkowo osolić (z tym jednak lepiej uważać, ponieważ śledzie już i tak mają w sobie dużo soli)

Co zrobić żeby śledzie nie były słone?

Aby wyeliminować nadmiar soli ze śledzi należy je odpowiednio wymoczyć w wodzie (co godzinę należy ją wymieniać). Może to potrwać od kilku do nawet kilkunastu godzin. Śledź będzie wystarczająco wymoczony, jeśli woda stanie się klarowna.

Dodaj komentarz

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo