Jak długo moczyć śledzie matiasy i solone? Sprawdzone rady na moczenie śledzi
Śledzie to jeden z najpopularniejszych przysmaków w naszym kraju, uwielbiany przez miliony Polaków. Nie może go zabraknąć na stole również w trakcie ważnych uroczystości takich jak święta, przede wszystkim Boże Narodzenie. Przed przyrządzeniem należy go wymoczyć, aby pozbyć się nadmiaru soli i cieszyć pysznym delikatnym smakiem ryby. W czym moczyć śledzie żeby nie były słone? Jak długo moczyć solone śledzie i matiasy? Ile trzeba moczyć śledzie matiasy? Jak długo moczyć filety śledziowe solone?

Moczenie śledzi a’la matias. Jak długo moczyć śledzie matiasy?
Śledzie to jedna z ryb cieszących się największą popularnością w Polsce. Przysmaku tego w różnej postaci nie może zabraknąć w wielu domach w czasie najważniejszych rodzinnych uroczystości, m.in. na stole wigilijnym. Nie bez przyczyny najchętniej wybierane są zazwyczaj śledzie matiasy. Charakteryzują się one bowiem znacznie delikatniejszym w smaku mięsem w kolorze różowo-srebrzystym, zawierają także dużo więcej kwasów omega-3 niż inne śledzie. Co ciekawe, nazwa “matias” nie dotyczy gatunku ryby, ale jej wieku. Matiasy to śledzie bardzo młode, które nie osiągnęły jeszcze roku. Niestety są one bardzo trudno dostępne, dlatego często sięga się po zamienniki, czyli śledzie a’la matias, zazwyczaj po prostu nieco starsze.
Jeśli mamy w planach przyrządzić danie ze śledziem w roli głównej i chcemy, żeby wyszła smacznie, przed przygotowaniem należy rybę odpowiednio namoczyć. Proces moczenia, chociaż nie jest specjalnie skomplikowany, to jednak bardzo istotny – służy przede wszystkim usunięciu nadmiaru soli oraz pozbyciu się mocnego rybnego zapachu. Długość moczenia zależy głównie od rodzaju i ilości soli.
Wśród amatorów śledziowych potraw często pada pytanie, ile moczyć śledzie matiasy. Mięso z matiasów jest nie tylko delikatniejsze, ale również zdecydowanie mniej słone od tradycyjnych śledzi. W związku z tym nie trzeba ich długo moczyć – niektórzy twierdzą, że dla tych sprzedawanych w oleju wystarczające będzie nawet 10-15 minut. Wszystko zależy jednak od ilości soli. Jeśli trafią nam się sztuki wyjątkowo słone, trzeba pozostawić je w wodzie dłużej, nawet do godziny. Bardzo często jednak matiasy są tak mało słone, że w ogóle nie wymagają moczenia. Wystarczy je tylko dokładnie opłukać pod bieżącą zimną wodą i nie trzeba usuwać skórki.
Warto jednak pamiętać, że ze względu na niższą zawartość soli matiasy szybciej się psują i trzeba je zjeść jak najszybciej.
Sprawdź: Jak przechować karpia do Wigilii? Ile czasu może leżeć karp w lodówce?
Jak moczyć śledzie matiasy?
Najczęściej matiasy moczy się po prostu w wodzie lub zwyczajnie opłukuje pod kranem, jeśli posiadają naprawdę niewielkie ilości soli. Matiasy sprzedawane w oleju wystarczy pozostawić w wodzie na mniej więcej 10 minut, maksymalnie 15.
W celu uzyskania jeszcze delikatniejszego smaku ryby, matiasy można namoczyć również w mleku (działa ono w ten sposób na wszystkie śledzie). Jeśli zaś chodzi o to, ile czasu moczyć śledzie matiasy, to wystarczy im kilkanaście minut w zimnym mleku. Miłośnicy śledzi marynowanych z kolei mogą do moczenia wykorzystać maślankę, która także wpływa na większą delikatność, a oprócz tego dodaje kruchości i nadaje nieco kwaskowaty smak.
Można moczyć zarówno filetowane śledzie, jak i te w całości. Jeśli jednak kupujemy całe ryby, warto je przed namoczeniem najpierw wypatroszyć.
Zobacz: Przechowywanie piernika – jak przechowywać piernik po upieczeniu?
Ile czasu moczyć śledzie matiasy w mleku?
Śledzie moczone w mleku stają się delikatniejsze w smaku, a więc mięso matiasów – które już same w sobie są niezwykłym rarytasem – może jeszcze zyskać. Jak długo moczyć śledzie matiasy w mleku? Wystarczy potrzymać je w zimnym mleku przez mniej więcej kilkanaście minut. W przypadku śledzi tradycyjnych, z beczki, może to być około godzina.
Sprawdź: Suszone pomarańcze: jak suszyć pomarańcze? Sprawdzone sposoby
Ile trzeba moczyć śledzie solone?
Śledzie solone, czyli tzw. z beczki, są najczęściej kupowane, ze względu na ograniczoną dostępność matiasów. Ryby te naturalnie zawierają w sobie dużo więcej soli, więc jeśli chcemy pozbyć się jej nadmiaru, moczenie musi potrwać znacznie dłużej. Ile czasu moczyć śledzie solone? Dokładny czas zależy jednak przede wszystkim od tego, jak bardzo dane sztuki są słone. Cały proces może trwać od kilku do nawet kilkunastu godzin (14-16), czasami nawet jedną dobę. Jeśli woda po moczeniu stanie się klarowna, to znaczy, że śledź jest odpowiednio wymoczony. Jak długo moczyć płaty śledziowe? Tutaj czas jest wyraźnie krótszy. Często wystarczą 3-4 godziny namaczania.
Śledzie solone również moczymy filetowane lub w całości (najlepiej po wcześniejszym wypatroszeniu). Wkładamy je do zimnej wody, którą następnie wymieniamy mniej więcej co godzinę. Po wymoczeniu w wodzie można również namoczyć je przez chwilę (maksymalnie do godziny) w zimnym mleku dla uzyskania delikatniejszego smaku.
Zobacz: Filmy świąteczne dla całej rodziny. Sprawdź najlepsze propozycje na świąteczny seans
Jak długo moczyć śledzie w mleku?
Moczenie śledzi w mleku nadaje im bardzo delikatny smak, a dodatkowo świetnie wpływa na miękkość i kruchość, dzięki czemu ryby łatwiej się przygotowuje. Jak długo moczy się śledzie solone w mleku? Wystarczy pozostawić je na mniej więcej 2 godziny.
Co zrobić żeby śledzie nie były gorzkie?
Kluczem do dobrego smaku śledzia jest odpowiednie wymoczenie. Jeśli woda po moczeniu stanie się klarowna, to znaczy, że śledź jest odpowiednio wymoczony. Gorzki smak można również wyeliminować poprzez blanszowanie cebulki, można ją także dodatkowo osolić (z tym jednak lepiej uważać, ponieważ śledzie już i tak mają w sobie dużo soli)
Co zrobić żeby śledzie nie były słone?
Aby wyeliminować nadmiar soli ze śledzi należy je odpowiednio wymoczyć w wodzie (co godzinę należy ją wymieniać). Może to potrwać od kilku do nawet kilkunastu godzin. Śledź będzie wystarczająco wymoczony, jeśli woda stanie się klarowna.
Rodzice pytają, ile moczy się śledzie
Nie zawsze, wszystko zależy od ilości soli. Bardziej słone warto namoczyć chociaż przez 10-15 minut, ale zdarzają się również takie sztuki, które w ogóle tego nie wymagają i wystarczy je opłukać pod bieżącą wodą. Jeśli są wyjątkowo słone, może być konieczne moczenie nawet do godziny.
Matiasy w oleju warto namoczyć przez mniej więcej 10-15 minut.
W zależności od tego, jak bardzo są słone. Te z nieco większą ilością soli powinny pomoczyć się nawet do godziny, inne (np. te w oleju) wymagają mniej więcej 10-15 minut moczenia, ale są również takie, które soli nie mają prawie wcale. Ich nie moczymy, wystarczy opłukać pod bieżącą wodą.
Jeśli są to śledzie matiasy, to może wystarczyć nawet 10-15 minut. Natomiast śledzie z beczki, czyli solone, wymagają dłuższego pobytu w wodzie, od kilku do nawet kilkunastu godzin. Jeśli woda po moczeniu stanie się klarowna, to znaczy, że śledź jest odpowiednio wymoczony.
Długość moczenia śledzi solonych zależy od ilości soli. Cały proces może potrwać od kilku do kilkunastu godzin, a nawet dobę. Jeśli woda po moczeniu stanie się klarowna, to znaczy, że śledź jest odpowiednio wymoczony.
Czy chrzestna może być w ciąży? Dawne wierzenia i tradycje odradzają ten pomysł
Spacery w śniegu, czyli jak wybrać wózek do zadań specjalnych
Kiedy podwyżki dla nauczycieli 2023? Znamy już konkretne stawki. Niestety nie wszyscy mają powody do zadowolenia
Fakty i mity na temat przeszczepu włosów
Najpiękniejsze cytaty z bajek. Słowa, które inspirują i na długo zapadają w pamięć
Zwyrodnialec zgwałcił niepełnosprawną 14-latkę, a lekarze odmówili aborcji. “My mamy klauzulę sumienia”
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Porady Kulinarne
- Jak długo moczyć śledzie matiasy i solone? Sprawdzone rady na moczenie śledzi
Mrożenie wędlin i mięsa (pieczonego, smażonego i nie tylko)
Mięsa oraz wędliny możemy zamrozić pod warunkiem, że nie były wcześniej mrożone. W przeciwnym wypadku spożycie ponownie rozmrożonego mięsa może skończyć się zatruciem. Wyjątek stanowią mięsa, które po pierwszym mrożeniu...
Czytaj dalej →Czy karpia można zamrozić? Sprawdzone metody na przechowanie ryby
Karp – ryba, która w czasie Wigilii nadal gości na większości polskich stołów. Smażony, pieczony, w galarecie. Sposobów na przygotowanie karpia jest bardzo dużo. Często też przygotowujemy go w zbyt...
Czytaj dalej →Ile może stać żurek w lodówce? Podpowiadamy, jak przechowywać żurek
Ile może stać żurek? – wiele osób zadaje sobie to pytanie. Żur jest zupą przygotowywaną w polskiej kuchni dość często, przy czym uważany jest również za nieodłączny element Wielkanocy. Nie...
Czytaj dalej →Czym zakwasić żurek? Sprawdź, co dodać do żurku żeby był bardziej kwaśny?
Czym zastąpić zakwas do żurku? Wiele osób jest zdania, że zupa przygotowana bez tradycyjnego zakwasu to już nie żurek. Zdarza się jednak, że nie mamy pod ręką tego składnika, a...
Czytaj dalej →Kiedy wyjąć babkę z piekarnika? Podpowiadamy, co zrobić, żeby babka nie opadła
W okresie świątecznym wiele osób podejmuje się upieczenia domowego ciasta i staje przed dylematem, kiedy wyjąć babkę z piekarnika. Należałoby od razu zauważyć, że nie istnieje jedna odpowiedź na to...
Czytaj dalej →45 dag miodu – ile to łyżek? Ile waży łyżeczka, a ile łyżka miodu?
45 dag miodu – ile to łyżek? Praktyka pokazuje, że przepis, w którym miary wagi zastępowane są prostszymi przelicznikami – łyżeczkami, łyżkami i szklankami – przyswajamy i zapamiętujemy najłatwiej. Niestety,...
Czytaj dalej →Co zamiast mąki ziemniaczanej? Podpowiadamy, czym zastąpić mąkę ziemniaczaną
Czym można zastąpić mąkę ziemniaczaną? Ten popularny składnik wielu dań i deserów ma wiele zamienników. Jeżeli w trakcie prac kuchennych zorientujesz się, że zabrakło jej w twoich zapasach, nie musisz...
Czytaj dalej →Jaka to kwaśna śmietana? Jak ją zrobić i czym zastąpić?
Kwaśna śmietana jest powszechnie wykorzystywana w kuchni. Wzbogaca smak dań obiadowych, ale nie tylko. Trzeba bowiem podkreślić, że śmietana kwaśna doskonale nadaje się też do przygotowania wyśmienitych deserów. Jaka to kwaśna...
Czytaj dalej →Co zamiast cukru? Wybierz jeden z 5 zdrowych zamienników cukru!
Cukier jest wszędzie. W kaszkach i deserkach dla dzieci, produktach fit dla dorosłych. Znajdziecie go nawet w ketchupie! Łatwo identyfikujemy go na etykietach widząc napis “cukry proste”, ale może się...
Czytaj dalej →Jak przechowywać grzyby w lodówce? Te metody pozwolą dłużej cieszyć się ich smakiem!
Sezon na grzyby w pełni. W tym okresie bardzo często zbieramy ich bardzo duże ilości, których nie jesteśmy w stanie od razu wykorzystać w kuchni. Niestety są to produkty, które...
Czytaj dalej →Czym zastąpić ocet balsamiczny?
Czym zastąpić ocet balsamiczny? To pytanie zadaje sobie wiele pań domu i kucharzy, którym nagle zabrakło tego niezwykle aromatycznego składnika. Ocet balsamiczny charakteryzuje się dużą gęstością, ciemną barwą, intensywnym aromatem...
Czytaj dalej →Surowa biała kiełbasa – ile może leżeć w lodówce?
Biała kiełbasa surowa nie należy do najtrwalszych produktów. Jej data przydatności do spożycia jest bardzo krótka. Kupiłeś jej zbyt wiele i nie wiesz co masz z nią zrobić? Ile może...
Czytaj dalej →Pół kilo mąki – ile to szklanek? Niezawodny przelicznik kuchenny
Pół kilo mąki – ile to szklanek? Profesjonalni kucharze odmierzają poszczególne składniki przy pomocy wagi kuchennej, bo właśnie taki sposób jest najbardziej precyzyjny. Nasza domowa kuchnia nie jest jednak studiem,...
Czytaj dalej →Zwarzony krem mascarpone ze śmietaną – Podpowiadamy, jak uratować zwarzony krem z mascarpone
Zwarzony krem mascarpone ze śmietaną to udręka dla wszystkich tych, którzy zamierzali przygotować smakowite i atrakcyjne ciasto na specjalną okazję. Dlaczego kremy przyrządzane na bazie tych dwóch składników tak łatwo...
Czytaj dalej →Nadzienie do pączków
Jeszcze kilkanaście lat temu cukiernie oferowały zwykle tylko jedno nadzienie do pączków – z różą. Wiele osób nadal zresztą utrzymuje, że różana konfitura nadaje się wręcz idealnie jako wypełnienie pączkowego...
Czytaj dalej →Ciekawe pomysły na zaręczyny
Zanim nastąpi sakramentalne „tak” przed ołtarzem, zawiązują się tak zwane zaręczyny. Chłopak prosi swoją dziewczynę o rękę wręczając jej pierścionek zaręczynowy. Jest to część tradycji oraz bardzo ważny moment w...
Czytaj dalej →Pielęgniarka środowiskowa: Nie taka straszna jak ją malują
Czarne scenariusze o pielęgniarce środowiskowej O czymś takim jak obowiązkowa wizyta pielęgniarki środowiskowej po porodzie dowiedzieliśmy się z kilku źródeł. Wszystkie wróżyły najgorsze. Jednej znajomej pielęgniarka nawygarniała, że źle wyciera...
Czytaj dalej →Pierścionek zaręczynowy
Bardzo mocno w ostatnim czasie na moim blogu wzrosło zainteresowanie oświadczynami i zaręczynami. Na specjalne życzenie jednej z czytelniczek, opisałam dziś przyjęcia zaręczynowe. Dopiero przed chwilą jednak dotarło do mnie,...
Czytaj dalej →