Suszone pomarańcze: jak suszyć pomarańcze? Sprawdzone sposoby

Ostatnie dni przed Bożym Narodzeniem upływają najczęściej pod znakiem zakupów, przygotowywania potraw oraz poszukiwania ostatnich prezentów. Jest to także w wielu domach czas ubierania choinki i ozdabiania wnętrz świątecznymi elementami. Jedną z oryginalniejszych gwiazdkowych dekoracji są z pewnością suszone pomarańcze. Będą świetnie wyglądać zawieszone na choince, na świątecznym stroiku czy jakimś ozdobnym naczyniu w otoczeniu świec. Sprawdź, jak wysuszyć pomarańcze.

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Suszenie pomarańczy wymaga odpowiedniego wyboru owoców. Najlepiej, aby były duże, dojrzałe i posiadające wyjątkowo grubą skórkę.
  • Owoce należy odpowiednio przygotować: bardzo dokładnie umyć, a następnie pokroić w plastry i odsączyć przy pomocy papierowego ręcznika.
  • Suszyć możemy za pomocą 4 metod: w piekarniku, na kaloryferze, w specjalnej suszarce do żywności lub nawet w mikrofalówce (w wyjątkowej sytuacji).
  • Ususzone pomarańcze świetnie sprawdzą się jako dekoracja, np. na choinkę lub jako aromatyczny dodatek do zimowej herbaty.

Suszone pomarańcze

Suszone pomarańcze to niezwykły, świąteczny akcent w domu. Genialnie sprawdzą się jako ozdoba np. na choinkę, ponieważ uroczo komponują się z głęboką zielenią igieł. Mogą także stać się elementem świątecznego stroika lub jakiegoś naczynia, w którym będą się świetnie prezentować w otoczeniu świec. Jak się okazuje, można je wykorzystać nie tylko do dekoracji, ale także jako dodatek do zimowej herbaty – w połączeniu z goździkami i cynamonem dadzą naprawdę przepyszny aromat i smak.

Ale to nie koniec zalet! Susząc pomarańcze samodzielnie w domu, zyskujemy przy okazji piękny zapach roznoszący się po wszystkich wnętrzach, który dodatkowo wprowadza domowników w świąteczny nastrój. Gotowe, już ususzone pomarańcze można kupić w wielu sklepach spożywczych, ale takie rozwiązanie odbiera nie tylko frajdę z własnoręcznego tworzenia, ale także wychodzi zdecydowanie drożej. Jak ususzyć pomarańcze na choinkę samodzielnie? Sprawdź niezawodne metody.

Sprawdź: Ciasto na pierniki nie klei się lub rwie? Sprawdź, jak je ratować

Suszenie pomarańczy: jak suszyć pomarańcze?

Do ususzenia najlepiej wybrać te większe, dojrzalsze i posiadające grubszą skórkę sztuki pomarańczy. Owoce trzeba wcześniej odpowiednio przygotować. Zaczynamy od dokładnego mycia, najlepiej szorowania z użyciem świeżej gąbki do naczyń. Jest to szczególnie ważny element, jeśli zamierzamy ususzone pomarańcze wykorzystać później do herbaty czy innych celów spożywczych. Następnie oczywiście kroimy je w plastry – nie za grube ani nie za cienkie! Zbyt grube wydłużą znacznie proces suszenia, a zbyt cienkie grożą przypaleniem. Na koniec można osuszyć dodatkowo każdy plaster za pomocą ręcznika papierowego, aby przyśpieszyć dalszą procedurę. Tak przygotowane owoce nadają się już do suszenia – do tego celu można użyć piekarnika, kaloryfera, suszarki do jedzenia lub nawet mikrofalówki.

Potrzebne akcesoria:

  • deska do krojenia,
  • nóż,
  • papier do pieczenia,
  • ręczniki papierowe.

Sposób przygotowania owoców:

  1. dokładne mycie, szorowanie pomarańczy, najlepiej nową gąbką do naczyń,
  2. pokrojenie w plasterki, ok. 7 mm.
  3. odsączenie nadmiaru soku za pomocą papierowego ręcznika.

Zobacz: Jak przechować karpia do Wigilii? Ile czasu może leżeć karp w lodówce?

Suszenie pomarańczy w piekarniku

Prawdopodobnie najczęściej wybieraną metodą suszenia pomarańczy jest piekarnik. Należy się jednak do niej odpowiednio przygotować, aby niechcący nie spalić owoców. Potrzebna będzie na pewno papier do pieczenia oraz blacha, która zostanie nim wyłożona. Na papierze układamy obok siebie przygotowane wcześniej plastry, a w tym czasie piekarnik rozgrzewamy do maksymalnie 100°C, niektórzy ostrożni sugerują nawet mniej 80-90°C. Im mniejsza temperatura, tym łatwiej będzie kontrolować sytuację. Szczególnie uważnym trzeba być przy stosowaniu termoobiegu, w takim przypadku lepiej trzymać się dolnych limitów temperatury.

Owoce schną zazwyczaj kilka godzin, trudno dokładnie powiedzieć, jaki to będzie czas. Wszystko zależy od konkretnych pomarańczy, ale też grubości plastrów – może to być od 3 do nawet 5 godzin. Trzeba pozostać przez cały czas czujnym i nie tylko regularnie zaglądać do owoców, ale także co mniej więcej 30 minut przekręcać je na drugą stroną. Dla lepszego efektu można delikatnie uchylić drzwiczki piekarnika, co odrobinę spowolni proces, ale zapewni wentylację.

Zobacz: Pyszne krokiety z ciasta francuskiego – jak je zrobić i jak zawijać?

Suszenie pomarańczy na kaloryferze lub w suszarce do żywności

W okresie okołoświątecznym zazwyczaj piekarnik bywa mocno eksploatowany i stale zajęty, ale to nie oznacza, że nie uda nam się ususzyć pomarańczy. Możemy to bowiem zrobić w bardzo prosty sposób, wykorzystując kaloryfery. Ogromnym plusem tej metody jest to, że nie wymaga dodatkowej energii i żadnych urządzeń, a my w międzyczasie możemy zająć się innymi przygotowaniami. Jedyne, co będzie niezbędne, to papierowe tacki lub papier, na których układamy plasterki i umieszczamy wprost na grzejniku. W tym przypadku również raz na jakiś czas warto przełożyć je na drugą stronę, aby schły równomiernie. Suszenie na kaloryferze ma jednak jedną zasadniczą wadę – trwa bardzo długo. Trzeba wziąć, że może to być od 2 do nawet 5 dni, w zależności od temperatury i konkretnego owocu, dlatego należy zarezerwować sobie ten czas i odpowiednio wcześnie wszystko przygotować, aby zdążyć przed Świętami.

Pomarańcze możemy ususzyć również w specjalnej suszarce do żywności, jeśli taką dysponujemy. Zaletą tej metody jest dość krótki czas, ponieważ w zależności od ustawień suszenie trwa maksymalnie kilka godzin. Owoce przygotowuje się w ten sam sposób, a więc myje i kroi w plastry, które następnie układa się na specjalnych sitach zamontowanych w urządzeniu. Następnie wystarczy tylko ustawić odpowiedni program i parametry, włącznie z temperaturą, ale w tym celu najlepiej zapoznać się z instrukcją.

Suszone pomarańcze w mikrofalówce?

Co ciekawe, do suszenia pomarańczy można użyć także mikrofalówki. Jest to jednak rozwiązanie niezbyt polecane, ze względu na największe ryzyko przypalenia i zniszczenia owoców. Na tę metodę skuszą się jednak zapewne szczególnie niecierpliwe osoby lub takie, którym zabrakło czasu – niecodzienne warunki, wymagają niecodziennych rozwiązań. Przed suszeniem warto wyłożyć pomarańcze zarówno od dołu, jak i od góry trzema warstwami papieru do pieczenia. Następnie obniżyć znacznie moc mikrofalówki, nawet do 50% lub mniej. Wstawić na maksymalnie 2-3 minuty.

Sprawdź: Piękne i mądre życzenia bożonarodzeniowe

Rodzice pytają o suszone pomarańcze

Jak suszyć pomarańcze na ozdoby?

Pomarańcze na ozdoby najpierw dokładnie myjemy i kroimy w plastry, a następnie przystępujemy do suszenia. Możemy to zrobić na 4 sposoby: z użyciem piekarnika lub specjalnej suszarki do żywności, na kaloryferze lub w wyjątkowych okolicznościach nawet w mikrofalówce.

Dodaj komentarz

Rozrywka

Problemy młodych rodziców

W ostatni piąteczek na naszym ołpen spejsie zasłyszałem ten oto rodzicielski suchar:   Przypomniał mi on wpis, który czytałem na jakimś blogu rodzicielskim. Wpis dotyczył rzeczy, które rodzice robią TYLKO przy pierwszym dziecku. Było...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo