Przechowywanie piernika – jak przechowywać piernik po upieczeniu?
Zapach piernika to dla wielu osób zapach Świąt Bożego Narodzenia. Okres przedświąteczny to czas, kiedy wiele pań domu zadaje sobie pytanie, jak przechowywać piernik, aby domowe wypieki jak najdłużej zachowały świeżość i naturalny aromat. Na szczęście istnieje kilka niezawodnych sposobów, na to, aby Twój piernik był pyszny nawet, kiedy upieczesz go kilka dni wcześniej. Poniżej podpowiadamy, jak długo można przechowywać pierniki oraz jak przechowywać wcześniej upieczony piernik do świąt!

- Piernik najlepiej przechowywać w suchym i ciemnym miejscu.
- Jak naczynia do przechowywania używamy słoików lub szczelnie zamkniętych metalowych pudełek.
- Piernik możemy w ten sposób przechowywać nawet kilka tygodni.
- Jeśli chcemy, aby piernik lub pierniczki zmiękły, wystarczy do naczynia z gotowym piernikiem włożyć obrane jabłko, obierki z pomarańczy lub ćwiartkę cytryny.
Jak przechowywać piernik po upieczeniu?
Korzenny zapach pierników to dla wielu osób zapach Świąt Bożego Narodzenia. Warto zatem wiedzieć, co zrobić, aby zatrzymać go na dłużej. Pierniki zaraz po upieczeniu są zazwyczaj twarde, dlatego ich przechowywanie jest wskazane. Zmiękczanie pierniczków trwa nawet kilka tygodni. W tym czasie warto przechowywać piernik w lodówce w dużych szklanych słoikach lub metalowych puszkach. Ważne, aby ciasto było w tym czasie szczelnie zamknięte.
Kiedy zależy nam, aby nasze pierniczki zmiękły maksymalnie mocno, warto zapewnić im odpowiednią dawkę wilgoci. W tym celu zamykamy je szczelnie z obranym jabłkiem. Ciastka pochłoną wilgoć z owoca i staną się zdecydowanie miększe. Jabłko można zastąpić: obierkami pomarańczy, ćwiartką cytryny, kromka razowego chleba lub obierkami jabłek. Pamiętaj, aby owoce co kilka dni wymieniać na nowe, ponieważ mogą się zepsuć.
Zobacz też : Jakie ciasta na Boże Narodzenie? [tradycyjne, efektowne i bez pieczenia]
Gdzie przechowywać piernik?
„Piernik – przechowywanie” to chyba jedno z częściej wpisywanych haseł w przeglądarkach internetowych przed świętami. Aby pierniczki po upieczeniu zachowały swój aromat, nie zepsuły się i do tego zmiękły, warto je upiec nawet na kilka tygodni przed świętami.
Przechowywanie upieczonego piernika powinno odbywać się w chłodnym i zacienionym miejscu. Najlepiej w lodówce lub nieogrzewanej spiżarni. Ciastka powinny być szczelnie zamknięte w słoiku, pojemniku z uszczelką lub puszce na ciastka.
Dostające się do pojemnika powietrze może spowodować pleśnienie, dlatego tak istotne jest szczelne zamknięcie pojemnika. Kiedy decydujemy się na dołożenie do pierników obranego jabłka, aby w ten sposób dodatkowo wspomóc ich zmiękczanie, należy kontrolować stan owoca, aby nie zgnił.
Zobacz także: Pierniczki Świąteczne
W czym przechowywać piernik?
Piernik warto przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Powietrze dostające się do ich wnętrza może spowodować psucie się wypieków.
Kiedy zależy nam, aby wypieki zmiękły, pozostawmy etap dekorowania na moment bezpośrednio poprzedzający spożycie. Warstwa lukru lub czekolady pokrywająca ciastko skutecznie uniemożliwi dostęp do niego wilgoci, a co za tym idzie – pierniczek nie będzie miał możliwości stać się miękki.
Czy piernik przechowuje się w lodówce?
Kiedy już wiemy, w co zapakować piernik, jak długo przechowywać i z czym, warto sprawdzić, gdzie będzie miał najodpowiedniejsze warunki. Pierniki powinny być przechowywane w chłodnej temperaturze oraz zacienionym miejscu. Lodówka będzie więc idealną lokatą.
Zobacz także: Jak zrobić opłatek wigilijny w domu? Poznaj sprawdzony przepis!
Jak długo może stać piernik?
Odpowiedź na pytanie, ile może leżeć piernik nie jest jednoznaczna. Tutaj wszystko zależy od tego, z jakim rodzajem wypieków mamy do czynienia. Pierniczki z nadzieniem możemy przechowywać około miesiąca czasu. Te bez nadzienia – nawet przez kilka miesięcy.
Rodzice pytają, jak przechowywać piernik?
Piernik można z powodzeniem przechowywać do kilku miesięcy. Okres ten ulega skróceniu do jednego miesiąca, kiedy zdecydujemy się przygotować pierniki z nadzieniem.
Piernik warto trzymać w lodówce na półkach, gdzie temperatura jest najwyższa.
Piernik należy przechowywać w chłodnym oraz zacienionym miejscu oraz w szczelnie zamkniętym pojemniku. Pojemnikiem może być słoik, puszka lub plastikowe pudełko. Odpowiednim miejsce będzie lodówka, ale też nieocieplana spiżarnia, a nawet taras.
Pierniki z powidłami należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku (słoiku, puszce na ciasteczka z uszczelką w wieczku, hermetycznie zamykanym plastikowym pudełku). Najlepiej, aby stały w lodówce lub innym chłodnym i zaciemnionym miejscu. Pierniki z nadzieniem tracą swoją przydatność do spożycia po około miesiącu od ich przygotowania.
Piernik przełożony powidłami może leżeć maksymalnie miesiąc. Ten bez dodatków – nawet kilka miesięcy. Ciasto możemy przełożyć powidłami w dowolnym momencie. Należy jednak pamiętać o powyżej wspomnianych terminach przydatności do spożycia.
Czy chrzestna może być w ciąży? Dawne wierzenia i tradycje odradzają ten pomysł
Spacery w śniegu, czyli jak wybrać wózek do zadań specjalnych
Kiedy podwyżki dla nauczycieli 2023? Znamy już konkretne stawki. Niestety nie wszyscy mają powody do zadowolenia
Fakty i mity na temat przeszczepu włosów
Najpiękniejsze cytaty z bajek. Słowa, które inspirują i na długo zapadają w pamięć
Zwyrodnialec zgwałcił niepełnosprawną 14-latkę, a lekarze odmówili aborcji. “My mamy klauzulę sumienia”
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Ważne Okazje
- Boże Narodzenie
- Przechowywanie piernika – jak przechowywać piernik po upieczeniu?
Gdzie wylać olej po smażeniu?
Gdzie wylać olej, który pozostaje po smażeniu frytek lub na przykład pączków? Sporo osób wylewa olej do zlewu albo do kanalizacji. Osoby te rzadko kierują się tylko i wyłącznie własną...
Czytaj dalej →Ryba po grecku na 2 sposoby (smażona lub pieczona)
Przepis na rybę po grecku Ryba po grecku to danie najczęściej kojarzone z Wigilią. Okazuje się jednak, że jej popularność nie maleje przez cały rok. W dzisiejszym artykule pokażę Wam...
Czytaj dalej →Jak mrozić uszka i pierogi (nie tylko wigilijne)?
Zamrozić możemy nie tylko pierogi czy uszka, ale również nadmiar farszu lub ciasta, który został nam z przygotowania tych potraw. Jak zamrozić uszka? Pierogi oraz uszka możemy zamrozić zarówno surowe,...
Czytaj dalej →Ubijanie piany – Dlaczego białka nie chcą się ubić? Podpowiadamy, jak ubić białka
Dlaczego białka nie chcą się ubić? Powody tego mogą być różne – od niedokładnego oddzielenia białek od żółtek, aż po kontakt z tłuszczem, choćby osadzonym na trzepaczce lub w naczyniu,...
Czytaj dalej →Nadzienie do pączków
Jeszcze kilkanaście lat temu cukiernie oferowały zwykle tylko jedno nadzienie do pączków – z różą. Wiele osób nadal zresztą utrzymuje, że różana konfitura nadaje się wręcz idealnie jako wypełnienie pączkowego...
Czytaj dalej →Czym zastąpić sos sojowy?
Czym zastąpić sos sojowy? To pytanie pojawia się zwłaszcza wśród miłośników kuchni azjatyckiej. Ta na dobre zagościła na polskich stołach, więc i sam sos sojowy jest tutaj stałym gościem. Co...
Czytaj dalej →Kombucha – co to jest, jak działa i na co pomaga?
Kombucha to napój przygotowywany ze specjalnej kultury drożdży oraz kolonii bakterii. Właściwości lecznicze tego napoju nie są do końca zbadane, jednak ludzie korzystają z nich już od dwóch tysięcy lat....
Czytaj dalej →Tłuszcz do smażenia pączków/faworków
Jaki tłuszcz do smażenia pączków/faworków sprawdzi się najlepiej? Obecnie do przygotowania tłustoczwartkowych smakołyków najczęściej używany jest olej roślinny, przede wszystkim rzepakowy. warto jednak wiedzieć, że nie jest to jedyna dostępna...
Czytaj dalej →Olej zamiast masła do ciasta – Co jeszcze można dać zamiast masła lub margaryny do ciasta?
Olej zamiast masła do ciasta to idealne rozwiązanie, jeśli akurat nie ma się masła w domu. Płynne oleje roślinne znakomicie się sprawdzają jako zastępstwo czy to masła, czy też margaryny....
Czytaj dalej →6 zdrowych przekąsek, dzięki którym szybciej schudniesz po ciąży
6 zdrowych, niskokalorycznych przekąsek, które możesz zabrać ze sobą do pracy, czy w podróż i zjeść je poza domem bez najmniejszego problemu? Doskonale sprawdzą się jako antidotum na “mały głód”. Dodatkowo możesz...
Czytaj dalej →Jaka to kwaśna śmietana? Jak ją zrobić i czym zastąpić?
Kwaśna śmietana jest powszechnie wykorzystywana w kuchni. Wzbogaca smak dań obiadowych, ale nie tylko. Trzeba bowiem podkreślić, że śmietana kwaśna doskonale nadaje się też do przygotowania wyśmienitych deserów. Jaka to kwaśna...
Czytaj dalej →Jak zrobić chrzan? [tarty do słoika na zimę, domowy ze śmietaną lub z jajkiem]
Jak zrobić chrzan? Pytanie to zadajemy sobie najczęściej w okresie Świąt Wielkanocnych, ale sprawdzi się on również jako idealny dodatek do mięs również w pozostałe dni roku. Warto nauczyć się...
Czytaj dalej →Pasteryzacja w zmywarce, piekarniku i nie tylko – sprawdź oryginalne sposoby na wekowanie słoików
Nie ma nic wspanialszego, niż sałatka z letnich warzyw jedzona do obiadu w zimowy dzień, albo sok z sierpniowych malin dodawany do herbaty w mroźne popołudnie. Aby w pełni cieszyć...
Czytaj dalej →Ciasto na faworki za twarde? Podpowiadamy, co można z tym zrobić?
Ciasto na faworki jest za twarde, a przecież powinno być kruche, by ciastka wyszły chrupkie – to częsty problem wielu osób, które pragną przygotować je w domu. Faworki to popularny...
Czytaj dalej →Zepsuty miód – Czy miód może się zepsuć?
Czy miód może się zepsuć? To pytanie często pojawia się w naszych głowach, kiedy zaczynamy obserwować, że zakupiony przez nas miód po kilku tygodniach zaczyna zmieniać swoją strukturę. Bez względu...
Czytaj dalej →Menu weselne
Jakie menu wybrać na swoje wesele? Muszą to być potrawy, które trafią w gusta wszystkich gości. Bo przecież świeże i smaczne dania to już pół sukcesu udanego wesela (no może...
Czytaj dalej →Pieluchy jednorazowe: Dada czy Pampers?
Pod wpisem związanym z wyprawką umieszczonym na Facebooku wywołała się ciekawa dyskusja na temat pieluch. Pieluchy jednorazowe: Dada czy Pampers? Iskrą zapalną dyskusji był fragment: Na polecenie znajomych korzystamy z Bierdonkowych...
Czytaj dalej →Prezenty dla gości weselnych
Coraz częściej Państwo Młodzi chcąc podziękować swoim gościom za przybycie na wesele i za dobrą zabawę ofiarowują im małe upominki. Jakie upominki dla gości weselnych? Prezentami dla gości zwykle są...
Czytaj dalej →