Przechowywanie piernika – jak przechowywać piernik po upieczeniu?

Zapach piernika to dla wielu osób zapach Świąt Bożego Narodzenia. Okres przedświąteczny to czas, kiedy wiele pań domu zadaje sobie pytanie, jak przechowywać piernik, aby domowe wypieki jak najdłużej zachowały świeżość i naturalny aromat. Na szczęście istnieje kilka niezawodnych sposobów, na to, aby Twój piernik był pyszny nawet, kiedy upieczesz go kilka dni wcześniej. Poniżej podpowiadamy, jak długo można przechowywać pierniki oraz jak przechowywać wcześniej upieczony piernik do świąt!

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Piernik najlepiej przechowywać w suchym i ciemnym miejscu.
  • Jak naczynia do przechowywania używamy słoików lub szczelnie zamkniętych metalowych pudełek.
  • Piernik możemy w ten sposób przechowywać nawet kilka tygodni.
  • Jeśli chcemy, aby piernik lub pierniczki zmiękły, wystarczy do naczynia z gotowym piernikiem włożyć obrane jabłko, obierki z pomarańczy lub ćwiartkę cytryny.

Jak przechowywać piernik po upieczeniu?

Korzenny zapach pierników to dla wielu osób zapach Świąt Bożego Narodzenia. Warto zatem wiedzieć, co zrobić, aby zatrzymać go na dłużej. Pierniki zaraz po upieczeniu są zazwyczaj twarde, dlatego ich przechowywanie jest wskazane. Zmiękczanie pierniczków trwa nawet kilka tygodni. W tym czasie warto przechowywać piernik w lodówce w dużych szklanych słoikach lub metalowych puszkach. Ważne, aby ciasto było w tym czasie szczelnie zamknięte.

Kiedy zależy nam, aby nasze pierniczki zmiękły maksymalnie mocno, warto zapewnić im odpowiednią dawkę wilgoci. W tym celu zamykamy je szczelnie z obranym jabłkiem. Ciastka pochłoną wilgoć z owoca i staną się zdecydowanie miększe. Jabłko można zastąpić: obierkami pomarańczy, ćwiartką cytryny, kromka razowego chleba lub obierkami jabłek. Pamiętaj, aby owoce co kilka dni wymieniać na nowe, ponieważ mogą się zepsuć.

Zobacz też : Jakie ciasta na Boże Narodzenie? [tradycyjne, efektowne i bez pieczenia]

Gdzie przechowywać piernik?

„Piernik – przechowywanie” to chyba jedno z częściej wpisywanych haseł w przeglądarkach internetowych przed świętami. Aby pierniczki po upieczeniu zachowały swój aromat, nie zepsuły się i do tego zmiękły, warto je upiec nawet na kilka tygodni przed świętami.

Przechowywanie upieczonego piernika powinno odbywać się w chłodnym i zacienionym miejscu. Najlepiej w lodówce lub nieogrzewanej spiżarni. Ciastka powinny być szczelnie zamknięte w słoiku, pojemniku z uszczelką lub puszce na ciastka.

Dostające się do pojemnika powietrze może spowodować pleśnienie, dlatego tak istotne jest szczelne zamknięcie pojemnika. Kiedy decydujemy się na dołożenie do pierników obranego jabłka, aby w ten sposób dodatkowo wspomóc ich zmiękczanie, należy kontrolować stan owoca, aby nie zgnił.

Zobacz także: Pierniczki Świąteczne

W czym przechowywać piernik?

Piernik warto przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Powietrze dostające się do ich wnętrza może spowodować psucie się wypieków.

Kiedy zależy nam, aby wypieki zmiękły, pozostawmy etap dekorowania na moment bezpośrednio poprzedzający spożycie. Warstwa lukru lub czekolady pokrywająca ciastko skutecznie uniemożliwi dostęp do niego wilgoci, a co za tym idzie – pierniczek nie będzie miał możliwości stać się miękki.

Czy piernik przechowuje się w lodówce?

Kiedy już wiemy, w co zapakować piernik, jak długo przechowywać i z czym, warto sprawdzić, gdzie będzie miał najodpowiedniejsze warunki. Pierniki powinny być przechowywane w chłodnej temperaturze oraz zacienionym miejscu. Lodówka będzie więc idealną lokatą.

Zobacz także: Jak zrobić opłatek wigilijny w domu? Poznaj sprawdzony przepis!

Jak długo może stać piernik?

Odpowiedź na pytanie, ile może leżeć piernik nie jest jednoznaczna. Tutaj wszystko zależy od tego, z jakim rodzajem wypieków mamy do czynienia. Pierniczki z nadzieniem możemy przechowywać około miesiąca czasu. Te bez nadzienia – nawet przez kilka miesięcy.

Rodzice pytają, jak przechowywać piernik?

Piernik – ile może stać?

Piernik można z powodzeniem przechowywać do kilku miesięcy. Okres ten ulega skróceniu do jednego miesiąca, kiedy zdecydujemy się przygotować pierniki z nadzieniem.

Czy piernik trzymać w lodówce?

Piernik warto trzymać w lodówce na półkach, gdzie temperatura jest najwyższa.

Gdzie trzymać piernik?

Piernik należy przechowywać w chłodnym oraz zacienionym miejscu oraz w szczelnie zamkniętym pojemniku. Pojemnikiem może być słoik, puszka lub plastikowe pudełko. Odpowiednim miejsce będzie lodówka, ale też nieocieplana spiżarnia, a nawet taras.

Jak przechowywać piernik z powidłami?

Pierniki z powidłami należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku (słoiku, puszce na ciasteczka z uszczelką w wieczku, hermetycznie zamykanym plastikowym pudełku). Najlepiej, aby stały w lodówce lub innym chłodnym i zaciemnionym miejscu. Pierniki z nadzieniem tracą swoją przydatność do spożycia po około miesiącu od ich przygotowania.

Kiedy przełożyć piernik powidłami?

Piernik przełożony powidłami może leżeć maksymalnie miesiąc. Ten bez dodatków – nawet kilka miesięcy. Ciasto możemy przełożyć powidłami w dowolnym momencie. Należy jednak pamiętać o powyżej wspomnianych terminach przydatności do spożycia.

Dodaj komentarz

Porady Kulinarne

Cl na ml – 1 cl ile to ml?

Czasami zdarza się, że musimy przeliczyć objętość danego płynu na jednostkę, którą używamy rzadko lub z którą mamy do czynienia pierwszy raz w życiu. Wówczas wydaje się nam, że stajemy...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Zdrowie rodziców

Na co szkodzi chrzan?

Na co szkodzi chrzan? Czy w ogóle są jakieś przeciwwskazania do jego spożywania? Chrzan to gatunek rośliny należący do rodziny kapustowatych. Chrzan pospolity jest w Polsce rośliną pospolitą, często wykorzystywaną...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Przepisy Kulinarne

Faworki: co zamiast śmietany?

Faworki to tradycyjne polskie ciastka, które najczęściej podaje się z okazji tłustego czwartku, karnawału lub w czasie tzw. ostatków. Inna ich nazwa to chrusty. Są wyjątkowo chrupkie, delikatne, słodkie i...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Jabłka w ciąży i podczas karmienia piersią

Jabłka – nasze narodowe dobro, które na stałe wpisało się w jadłospisy Polaków. To owoc uwielbiany niemal na całym świecie. Może być spożywany w wielu formach, doskonale komponuje się z...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general