Przelicznik gramów na dekagramy: 1 dag ile to g? – Ile gramów to dekagram?

Ile gramów to dekagram? 1 dag ile to g? Takie pytania pojawiają się dość często, gdy przygotowujemy obiad zgodnie z przepisem zawartym w gazecie lub książce kucharskiej. Konwersja nie jest specjalnie skomplikowana i z przeliczeniem masy danego składnika z gramów na dekagramy bez trudu poradzimy sobie nawet bez kalkulatora.

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Jeden dekagram to 10 gramów.

Większość z nas przyzwyczaiła się do odmierzania masy poszczególnych składników potraw przy pomocy łyżeczek, szklanek oraz innych przyborów i naczyń kuchennych. Profesjonalne przepisy wskazują jednak na konkretną miarę, co wymaga użycia kuchennej wagi. Praktyka pokazuje jednak, że podstawowe przybory pomiarowe (czyli takie, jakimi dysponuje większość z nas) pokazują masę w gramach. Jeżeli przepis uwzględnia dekagramy, łatwo o pomyłkę. Na szczęście szybkie przekalkulowanie wagi w głowie nie stanowi najmniejszego problemu.

Zobacz też: Pół kilo mąki – ile to szklanek? Niezawodny przelicznik kuchenny

Ile gramów to dekagram?

W przypadku miar mas, przedrostek zawsze wyraża właściwą potęgę liczby 10 lub ułamka 0,1, przez którą należy pomnożyć daną wartość. Dekagram to w praktyce 10 gramów. Aby lepiej sobie uzmysłowić konwersję miar mas, warto zapamiętać proste równanie:

(1 kg = 100 dag = 1000 g = 1000000 mg) lub (1 dag = 10 g = 0,01 kg)

W ten sposób, łatwo i szybko przeliczymy każdą masę, bez konieczności sięgania po kalkulator.

Sprawdź: 45 dag miodu – ile to łyżek? Ile waży łyżeczka, a ile łyżka miodu?

1 dag – ile to gram?

Znamy już zasadę przeliczania gramów na dekagramy, zatem pozostaje nam poćwiczyć konwersję “na sucho”.

Potrzebujemy 20 dag mąki, zatem ile gramów tego składnika musimy odmierzyć? Jeżeli twoja odpowiedź to 200, trafiłaś w dziesiątkę. Teraz odwrotnie – przepis każe nam użyć 350 gramów mąki, więc ile dekagramów trzeba odmierzyć w tym przypadku? Zgadza się, prawidłowa odpowiedź to 35.

Jak widać, konwersja miar mas jest banalnie prosta i nie trzeba być “orłem” z matematyki, by poradzić sobie z tym bez kalkulatora.

Zobacz również: Ile ml ma łyżka i łyżeczka?

Rodzice pytają o przelicznik gramów na dekagramy

Poniżej publikujemy odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania w związku z konwersją wagi z gramów na dekagramy.

Jeden dekagram – ile to gramów?

Jeden dekagram to 10 gramów.

25 dag – ile to g?

Aby poznać odpowiedź, wartość wyrażoną w dekagramach wystarczy pomnożyć razy 10. Prawidłowy wynik to w tym przypadku 250 g.

30 dag – ile to gram?

Aby poznać odpowiedź, wartość wyrażoną w dekagramach wystarczy pomnożyć razy 10. Prawidłowy wynik to w tym przypadku 300 g.

20 dag – ile to gram?

Aby poznać odpowiedź, wartość wyrażoną w dekagramach wystarczy pomnożyć razy 10. Prawidłowy wynik to w tym przypadku 200 g.

10 dag ile to gram?

Aby poznać odpowiedź, wartość wyrażoną w dekagramach wystarczy pomnożyć razy 10. Prawidłowy wynik to w tym przypadku 100 g.

To warto zapamiętać

Jeden dekagram to 10 gramów. Oznacza to, że jeżeli przepis podaje masę składników w dekagramach, a nasza waga pokazuje wynik w gramach, wskazania wyświetlacza wystarczy podzielić przez 10. Przykładowo – 100 gramów / 10 = 10 dekagramów. Możemy też wykonać działanie mnożenia – jeżeli przepis mówi o 10 dekagramach danego składnika, mnożymy tą wartość razy 10. Uzyskany wynik da nam masę w gramach. W podanym za przykład przypadku będzie to 100.

Dodaj komentarz

Porady Kulinarne, Przepisy Kulinarne

Faworki: co zamiast śmietany?

Faworki to tradycyjne polskie ciastka, które najczęściej podaje się z okazji tłustego czwartku, karnawału lub w czasie tzw. ostatków. Inna ich nazwa to chrusty. Są wyjątkowo chrupkie, delikatne, słodkie i...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Wielkanoc

Jak upiec babkę bez formy?

Jak upiec babkę bez formy – takie pytanie stawiają sobie często ci, którzy tuż przed Wielkanocą odkrywają, że ich stare formy do babki z różnych powodów nie nadają się już...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Jak nadziewać pączki?

Jak nadziewać pączki? Dla wielu osób, jakość i smak nadzienia jest tak samo ważna, jak smak samego ciasta. Eksperymentując z najróżniejszymi masami lub kremami, możemy nadać pączkom niepowtarzalny smak, trafiając...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Zdrowie dziecka, Przepisy Kulinarne

Dieta przy biegunce u dzieci

Biegunka może się pojawić u dziecka z rozmaitych przyczyn. Mogą to być zatrucia pokarmowe, przejedzenie, choroby jelit czy infekcje. Zazwyczaj rozwolnienie nie wymaga specjalistycznego leczenia i samo mija. Rodzic może jednak pomóc...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Zupy – mrożenie i pasteryzacja

Jestem wielką fanką zup, podobnie jak moja rodzina. Zupy są szybkie w przygotowaniu i wbrew pozorom bardzo proste. Idealnie uzupełniają codzienne menu. W przypadku małych rodzin jak nasza, gdyby nie...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general