Papier do pieczenia – Która strona na blachę, a która do ciasta?

Papier do pieczenia – która strona na blachę, a która do ciasta? Odwieczne pytanie każdej osoby zaczynającej swoją przygodę z wypiekami. Chyba nikt nie chciałby, aby przez jeden mały błąd, jakim byłoby złe ułożenie papieru na blasze, jego ciężka i żmudna praca poszła na marne? Jak piec na papierze do pieczenia i czy trzeba go smarować tłuszczem?

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Papier do pieczenia jednostronnie silikonowany (z jedną stroną błyszczącą) należy wyłożyć na blaszce tak, aby jego powlekana strona przywierała do ciasta.
  • W przypadku papieru obustronnie silikonowanego nie ma znaczenia w jaki sposób go położymy.
  • Papier do pieczenia możemy zastąpić zwykłym papierem śniadaniowym, należy go jednak posmarować warstwą tłuszczu.

Papier do pieczenia – którą stroną na blachę? Jak piec na papierze do pieczenia? 

Którą stroną kłaść papier do pieczenia na blachę? W zasadzie jest to obojętne jeśli papier jest obustronnie powlekany. Nie ma znaczenia, która strona papieru do pieczenia wyląduje na naszej blasze. Jego użycie jest bardzo proste. Należy jedynie pamiętać, aby całą powierzchnię blachy dokładnie pokryć papierem, tak, aby jego krawędzie wystawały poza jej brzegi. Dzięki temu później łatwiej nam będzie wyciągnąć ciasto z formy i zyskamy pewność, że wypiek do niej nie przywrze. 

Sprawdź: Co zrobić, żeby mak nie oddzielał się od ciasta?

Papier do pieczenia – którą stroną do ciasta?

Sprawa wygląda nieco inaczej w przypadku papieru jednostronnie powlekanego. Papier do pieczenia jednostronnie silikonowany należy wyłożyć na blasze w taki sposób, aby jego powlekana strona przywarła do ciasta. 

Zobacz też: Pieczenie ciasta z termoobiegiem – Jak piec ciasto w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem?

Papier do pieczenia ma błyszczącą stronę – czy trzeba dodatkowo smarować go tłuszczem? 

Czy papier do pieczenia trzeba smarować tłuszczem? Często możemy spotkać się z praktyką smarowania formy do pieczenia tłuszczem – margaryną, olejem lub smalcem – przed umieszczeniem na niej papieru. Czy jest to działanie właściwe? Na pewno nie zaszkodzi, jednak zabezpieczenie blachy tłuszczem nie jest konieczne. Właściwości papieru do pieczenia zabezpieczają go przed przypaleniem i przywarciem ciasta do formy. Dodatkowe zabezpieczenie formy warstwą tłuszczu może okazać się niezbędne w przypadku kiedy nie dysponujemy papierem do pieczenia i korzystamy z zamienników, ale o tym w kolejnym akapicie. 

Sprawdź: Pół kilo mąki – ile to szklanek? Niezawodny przelicznik kuchenny

Papier śniadaniowy do pieczenia

Co zrobić, jeśli nie mamy pod ręką papieru do pieczenia? Łatwo wyobrazić sobie sytuację, w której mamy już przygotowane wszystkie składniki, część z nich już została połączona i czeka na umieszczenie w formie. Jednak okazuje się, że nie mamy papieru do pieczenia. Jest już późno, w okolicy nie ma otwartego sklepu. Czy nasze ciasto musi poczekać, aż sklepy zostaną ponownie otwarte? Wystarczy, że użyjesz zwykłego papieru śniadaniowego. To bardzo proste. Tutaj sprawdzi się metoda z zabezpieczeniem blaszki dodatkową warstwą tłuszczu. Dzięki temu ciasto nie przylegnie do formy, a my będziemy mogli cieszyć się doskonałymi wypiekami. Możesz do tego użyć oleju, oliwy, margaryny lub smalcu. Wszystko zależy od konkretnego przepisu.

Zobacz również: Olej zamiast masła do ciasta – Co jeszcze można dać zamiast masła lub margaryny do ciasta?

Czy zawsze trzeba używać papieru do pieczenia? 

Wiele zależy od przepisu oraz rodzaju ciasta, jakie chcemy upiec. Papier do pieczenia jest niezbędny w przypadku kruchych oraz półkruchych ciast. Wyjątek od reguły stanowią tutaj małe ciasteczka, które możemy upiec bezpośrednio na zabezpieczonej tłuszczem formie. W przypadku większych wypieków papier do pieczenia lub śniadaniowy po uprzednim posmarowaniu blach – na przykład margaryną – zapewni nam łatwe i sprawne wyciągnięcie wypieku z formy i zmniejszy ryzyko, że się on po prostu rozpadnie. Zdecydowanie ułatwi nam również wypiek biszkoptów (chyba że dysponujemy formą ze ściąganymi krawędziami), jednak po co ryzykować jego złamanie lub ukruszenie?

Sprawdź: Czym zastąpić śmietan fix? Podpowiadamy, czym zastąpić fix do śmietany

Papier do pieczenia – która strona nadaje się bardziej do ciasta francuskiego?

Z papieru można zrezygnować w przypadku ciast drożdżowych lub francuskich, jednak nawet przy nich warto go użyć, chociażby dlatego, że zabezpieczy naszą formę przed dodatkowymi zabrudzeniami i ułatwi późniejsze jej wyczyszczenie. Na odwieczne pytanie: papier do pieczenia – która strona?, nie ma jednoznacznej odpowiedzi i zawsze warto szczegółowo zapoznać się ze wskazówkami zawartymi w przepisie, co zabezpieczy nas przed niepotrzebnymi rozczarowaniami. 

Zobacz też: Niedopieczone potrawy – Czy można dopiec ciasto, chleb, pasztet?

Rodzice pytają:

Czy papier do pieczenia smaruje się tłuszczem? 

Nie ma takiej potrzeby. Właściwości papieru do pieczenia zabezpieczają nasze wypieki przed przywarciem do formy. Nie ma więc potrzeby, aby papier lub blaszkę zabezpieczać dodatkową warstwą tłuszczu. Pamiętaj tylko, że w przypadku papieru do pieczenia jednostronnie sylikonowanego, wyłożyć go na blasze w taki sposób, aby śliska strona przylegała do ciasta. 

Jak używać papieru do pieczenia? 

Wyłóż nim dokładnie całą blachę, tak, aby papier szczelnie przykrywał całą jej powierzchnię, a jego końce wystawały poza krawędzie formy, co ułatwi późniejsze wyciągnięcie ciasta. 

Czy papier do pieczenia jest szkodliwy? 

Nie. Jeśli dysponujemy papierem do pieczenia wykonanym z wysokiej jakości surowców naturalnych i stosujemy się do instrukcji zamieszczonej na opakowaniu, to nie mamy się czego obawiać. 

Co zastąpi papier do pieczenia? 

W sytuacji, kiedy nie dysponujemy papierem do pieczenia i nie mamy możliwości szybkiego go zdobycia, a sytuacja wymaga od nas natychmiastowego działania, możemy, zamiast papieru do pieczenia użyć papieru śniadaniowego. Należy jedynie pamiętać, aby w przypadku użycia papieru śniadaniowego, blaszkę zabezpieczyć dodatkową warstwą tłuszczu. Możemy do tego użyć margaryny, smalcu, oleju lub oliwy. Wszystko zależy od konkretnego przepisu. 

Dodaj komentarz

Porady Kulinarne, Przepisy Kulinarne

Faworki: co zamiast śmietany?

Faworki to tradycyjne polskie ciastka, które najczęściej podaje się z okazji tłustego czwartku, karnawału lub w czasie tzw. ostatków. Inna ich nazwa to chrusty. Są wyjątkowo chrupkie, delikatne, słodkie i...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Wielkanoc

Jak wlewać zakwas do żurku?

Domowy żurek to pozycja obowiązkowa na wielkanocnym stole. Niepowtarzalny smak tej zupy po prostu nie może się znudzić. Zanim przygotujesz wyśmienite danie dowiedz się, jak wlewać zakwas do żurku. Jak...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Tłuszcz do smażenia pączków/faworków

Jaki tłuszcz do smażenia pączków/faworków sprawdzi się najlepiej? Obecnie do przygotowania tłustoczwartkowych smakołyków najczęściej używany jest olej roślinny, przede wszystkim rzepakowy. warto jednak wiedzieć, że nie jest to jedyna dostępna...

Czytaj dalej →
Rozwój niemowląt, Pierwszy rok życia dziecka

Siódmy miesiąc życia dziecka

Siódmy miesiąc życia dziecka to moment, gdy zaczyna ono zaczyna siadać i raczkować. Poznaje również nowe potrawy, a jego dieta nie składa się już wyłącznie z mleka. Wciąż bacznie obserwuje...

Czytaj dalej →
Zdrowie dziecka

Dziecko ruchliwe czy nadpobudliwe?

Twoje dziecko wykazuje niespożytą energię, jest zawsze w ruchu, a Ty masz wrażenie, że jest w kilku miejscach na raz? Niepokoją Cię sygnały z przedszkola lub szkoły, że maluch nie...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general