Jak zrobić opłatek wigilijny w domu? Poznaj sprawdzony przepis!

Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów tych świąt jest oczywiście opłatek, którego w wigilijny wieczór nie może zabraknąć na żadnym świątecznym stole. Najczęściej kupuje się go w kościele, ale można także spróbować przygotować go samodzielnie. Okazuje się, że opłatek domowej roboty wcale nie jest trudnym do realizacji zadaniem. Jak zrobić opłatek wigilijny w domu? Sprawdź wypróbowany przepis na opłatek świąteczny.

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Do przygotowania opłatka domowej roboty wystarczy przygotować mąkę pszenną, wodę i odrobinę oleju.
  • Składniki należy dokładnie wymieszać do osiągnięcia jednolitej masy, bez grudek.
  • Następnie ciasto trzeba wypiec w odpowiednim kształcie przy pomocy gofrownicy lub na patelni teflonowej.

Jak zrobić opłatek wigilijny w domu?

Tradycja dzielenia się opłatkiem podczas wigilijnej wieczerzy to jeden z najważniejszych momentów Bożego Narodzenia. Nie może go zatem zabraknąć na żadnym świątecznym stole. Ten wyjątkowy wypiek jest symbolem pojednania i przebaczenia, a także przyjaźni i miłości. Zwyczaj łamania się opłatkiem wywodzi się jeszcze od pierwszych chrześcijan, którzy dzielili się chlebem na znak duchowej wspólnoty i jedności w wierze. Pobłogosławione wypieki zanoszono następnie do domów, gdzie obdarowywano nim chorych.

Współcześnie tradycja ta nie jest charakterystyczna wyłącznie dla Polski, można ją spotkać także w innych krajach Europy m.in. w Czechach, Słowacji, Ukrainie, Białorusi, Litwie i we Włoszech.

Najczęściej Polacy kupują co roku opłatek w kościele. Czasem zdarza się jednak o nim zapomnieć w natłoku świątecznych obowiązków. W niektórych domach opłatek jest tak lubiany przez najmłodszych, że mogą oni niechcący wyjeść zapasy jeszcze przed pojawieniem się na niebie pierwszej gwiazdki. Opłatek można także wykonać samodzielnie, jak się okazuje, przepis wcale nie jest bardzo skomplikowany. Jak zrobić domowy opłatek? Sprawdź instrukcje poniżej.

Sprawdź: Lepienie uszek na wigilię – Jak lepić uszka?

Opłatek wigilijny przepis

Ciasto na opłatek składa się z dwóch głównych składników – mąki pszennej i wody. Do przygotowania przyda się także jeden z następujących sprzętów: gofrownica lub patelnia teflonowa. Dla ułatwienia warto mieć pod ręką także mikser. Składniki należy dokładnie wymieszać i wyrobić na jednolitą masę w taki sposób, aby nie zawierało grudek. Następnie oczywiście trzeba ciasto upiec. Dokładny przepis na opłatki znajdziesz poniżej.

Składniki:

  • 120 g mąka pszennej
  • 100 ml przegotowanej wody
  • łyżka oleju

Sposób przygotowania:

  • Mąkę należy przesypać przez sitko wprost do sporej miski. Następnie trzeba dodać pozostałe dwa składniki, czyli wodę i łyżkę oleju,
  • Następnie mieszankę należy dokładnie wymieszać tak, aby powstała jednolita masa, pozbawiona grudek, przypominająca konsystencją śmietanę;
  • W międzyczasie można rozgrzewać gofrownicę lub patelnię;
  • Następnie na rozgrzaną powierzchnię wylewamy ostrożnie niewielkie porcje ciasta – jest to bardzo ważne, jeśli zależy nam, aby opłatki były naprawdę cienkie;
  • Najlepiej piec ciasto aż nabierze żółtego zabarwienia – najczęściej jest to ok. minuta (z czasem opłatki nabiorą koloru białego, ale to nastąpi dopiero po około 3 tygodniach).

Zobacz: Filmy świąteczne dla całej rodziny. Sprawdź najlepsze propozycje na świąteczny seans

Jak upiec opłatek wigilijny?

Kiedy już składniki na wigilijne opłatki zostaną odpowiednio wymieszane i nie posiadają żadnych grudek, trzeba je upiec. Można w tym celu wykorzystać gofrownicę lub patelnię teflonową, aby ciasto nie przywierało. Kluczowe przy pieczeniu jest jednak zachowanie ostrożności podczas wylewania ciasta na rozgrzaną powierzchnię. Im delikatniej i mniej go nalejemy, tym większą mamy gwarancję, że opłatki nie będą zbyt grube, ale zachowają proporcje, które znamy z tych tradycyjnych, kupowanych.

Przepis na bezglutenowe opłatki

Niektórzy chcą przygotować własne opłatki na Wigilię ze względu na to, że któryś z członków rodziny choruje na celiakię, czyli nietolerancję glutenu. W takim wypadku wystarczy zmienić jeden ze składników i zamiast mąki pszennej do przygotowania można użyć po prostu mąki bezglutenowej. Pozostała część przepisu wygląda dokładnie tak samo.

Sprawdź: Co ugotować na święta Bożego Narodzenia?

Poświęcenie opłatka w domu

O poświęcenie wypieczonego przez nas opłatka możemy poprosić księdza. Jeśli jednak zabraknie nam czasu lub zdarzy nam się zapomnieć, zawsze możemy zrobić to samodzielnie. Wystarczy przygotować wodę święconą, Pismo Święte oraz krzyż. Następnie należy odmówić krótką modlitwę i pokropić opłatek odrobiną święconej wody – można w tym celu wykorzystać zestaw, którego używamy, kiedy ksiądz odwiedza mieszkanie po kolędzie.

Zobacz: Co można kupić tacie na święta Bożego Narodzenia 2021? Pomysły na prezent dla taty, który wszystko ma

Rodzice pytają, jak zrobić opłatki w domu

Opłatek – jak zrobić?

Do przygotowania opłatka wystarczą tylko trzy składniki: mąka pszenna, woda oraz odrobina oleju. Po dokładnym wymieszaniu wszystkim wystarczy ciasto upiec przy pomocy gofrownicy lub na patelni.

Jak zrobić samemu opłatek wigilijny?

Przepis na opłatek domowy jest bardzo prosty. Wystarczy pomieszać dokładnie trzy składniki: mąka pszenna, woda i odrobina oleju. Następnie ciasto należy wypiec w odpowiednim kształcie na patelni teflonowej lub na gofrownicy.

Opłatek z czego zrobiony?

Opłatek składa się z trzech składników: mąki pszennej, wody oraz oleju.

Dodaj komentarz

Przepisy Kulinarne

Pierogi Ruskie (Farsz)

Farsz na pierogi ruskie Przepis na farsz do pierogów ruskich Zapewne nie wszyscy z Was wiedzą, że pierogi ruskie tak naprawdę pochodzą z Ukrainy, a ich nazwa wzięła się od...

Czytaj dalej →
Urodziny, Przepisy Kulinarne

Menu na urodziny dziecka

Przyjęcia urodzinowe dla dzieci na stałe wpisały się w kalendarz imprez rodzinnych. Zaproszonym gościom spokój ducha burzy wizja kupienia odpowiedniego prezentu, który zachwyci solenizanta, a z kolei głowy jego rodziców...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Zdrowie dziecka, Przepisy Kulinarne

Dieta przy biegunce u dzieci

Biegunka może się pojawić u dziecka z rozmaitych przyczyn. Mogą to być zatrucia pokarmowe, przejedzenie, choroby jelit czy infekcje. Zazwyczaj rozwolnienie nie wymaga specjalistycznego leczenia i samo mija. Rodzic może jednak pomóc...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Przepis na pączki domowe z 1 kg mąki

Przepis na pączki domowe z 1 kg mąki? Nic prostszego! Mamy sprawdzoną metodę, dzięki której łatwo i szybko przygotujesz pączki dla całej rodziny. Stosując się do opisanych poniżej kroków, zawsze...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Przepisy Kulinarne

Ile gotować gołąbki?

Gotowanie gołąbków – ile gotować gołąbki? Gołąbki to pyszne danie. Natomiast samo ich przygotowanie jest czasochłonne. Parzenie kapusty, zawijanie farszu, a następnie gotowanie. Niemniej jednak ich smak jest wart naszego...

Czytaj dalej →
Komunia, Przepisy Kulinarne

Ciasta na komunię

Nie wiecie, jakie ciasta na komunię upiec? Mamy dla Was kilka propozycji i sprawdzone przepisy! Ciasta i torty na komunię Ciasta na komunię to niemal oczywista pozycja w menu. Tylko...

Czytaj dalej →
Boże Narodzenie, Porady Kulinarne

Gorzki bigos – Jak uratować?

Gorzki bigos jest rozczarowaniem, ale nie tragedią. Bigos to jedno z najpopularniejszych dań, które króluje na naszych stołach. Pojawia się w domach przynajmniej raz w roku, a my czekamy na...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general