Jakie ciasta na Boże Narodzenie? [tradycyjne, efektowne i bez pieczenia]

Wiele osób zastanawia się już od początku listopada, jakie ciasta na Boże Narodzenie spełnią oczekiwania najbliższej rodziny. Wszyscy pragnęlibyśmy przecież, aby ten wyjątkowy czas uświetniły pyszności smakowite i dopracowane pod względem wizualnym. Wybór takich, a nie innych wypieków powinna nam podyktować znajomość gustu domowników, a także realna ocena własnych umiejętności cukierniczych.  

Jakie ciasta na Boże Narodzenie?

Święta Bożego Narodzenia to dla wielu Polaków – niezależnie od wieku – ulubiony i mocno wyczekiwany moment. Kojarzymy je najczęściej z rodzinnymi spotkaniami, ciepłą atmosferą oraz bogato zastawionym stołem. Trudno sobie wyobrazić prawdziwie świąteczny nastrój bez kilku rodzajów rozpływającego się w ustach ciasta. Na jakie jego rodzaje warto się jednak zdecydować? Czy istnieją w tej materii niepisane zasady, których złamanie grozi nietaktem?

Odpowiedź na to ostatnie pytanie powinna być oczywiście negatywna. Decyzja, jakie ciasta na Boże Narodzenie upieczemy, to kwestia osobistych upodobań, a także ewentualnie zasobności naszego portfela. Z drugiej strony, niektóre rodzaje wypieków rzeczywiście bywają kojarzone z tym konkretnym okresem. Z pewnością warto więc sięgnąć przynajmniej po część z nich, dla podkreślenia niepowtarzalności chwili.

Zobacz również: Mielenie maku – Jak zmielić mak?

Tradycyjne ciasta na Boże Narodzenie 

Dobre placki na święta obecne są w polskich domach przeważnie już od pokoleń. Każda rodzina posiada w tym względzie własne tradycje.

Wypiekami najbardziej “bożonarodzeniowymi” są różnego rodzaju:

  • pierniki (staropolski, cytrusowy, kanadyjski, bananowy, żydowski)
  • makowce (w cieście cytrynowym, zawijany, biszkoptowy, z bezą)
  • serniki (z malinami, puszysty śmietankowy, biały puch, z musem pierniczkowym, z rosą, baskijski, kajmakowy, z Nutellą, chałwowy)
  • keksy (ciasto czekoladowe z pomarańczą, ciasto cytrynowe z kokosem, cisto dyniowe, ciasto marchewkowe, ciasto mandarynkowe)
  • ciasta czekoladowe (brownie, muffinki czekoladowe, tarta czekoladowa, czekoladowa chmurka, torcik czekoladowy)
  • miodowniki (Snickers, Królewiec, Marlenka, Tort rumuński, Miodownik z kremem orzechowym, Sernik gotowany w cieście miodowym)
  • orzechowce,
  • kruche ciasta (amerykańska szarlotka, ciasto kruche z owocami, crostata z dżemem, mazurek, pleśniak)
  • ciasta z kremem (królowa śniegu, łabędzi puch, katarzynka, Coca-Cola, Milky Way, Rafaello, karpatka)
  • babka (maślana, marmurkowa, marchewkowa, pistacjowa, itp.)
  • sękacze.

Ich niekwestionowana zaleta polega na wielkiej liczbie dostępnych przepisów: będziemy mogli zatem wybrać łatwiejszą bądź bardziej skomplikowaną wersję danego ciasta. Sprzyja to zarówno osobom początkującym, jak i wielbicielom kuchennych eksperymentów – i jedni, i drudzy odkryją nie lada pole do popisu.

Idealne ciasto na Boże Narodzenie to niewątpliwie piernik przekładany powidłami. Staropolskie przepisy zalecają, aby jego przygotowanie rozpocząć już na początku grudnia. Ciasto przed upieczeniem powinno bowiem przez kilkanaście dni leżakować, zaś sam proces pieczenia warto przeprowadzić na kilka dni przed świętami. Dzięki temu w chwili podania wypiek zachwyci wszystkich swoją miękkością i delikatnością.

Zobacz też: Papier do pieczenia – Która strona na blachę, a która do ciasta?

Warto w tym miejscu podkreślić, że przedstawiony wyżej wariant piernika nie jest bynajmniej jedynym możliwym. Jeśli od zawsze przepadamy za takim ciastem, powinniśmy się pokusić również o inne jego rodzaje – np. piernik cytrusowy (przygotowany na bazie miodu, z dodatkiem skórki pomarańczowej i cytrynowej). Nawet najbardziej tradycyjny piernik staropolski można zresztą urozmaicić, przekładając go nie powidłami śliwkowymi, ale – przykładowo – masą marcepanową. Takie połączenie nada dobrze znanemu deserowi nieco niezwykłości.

Kolejną klasyczną pozycją na naszej liście powinien być sernik. Tradycjonaliści wybiorą go zapewne w podstawowej wersji śmietankowej, z dużą ilością jajek bądź białek. Będzie więc puszysty, kremowy i miękki, w sam raz do popołudniowej kawy czy herbaty. Niektóre serniki na Boże Narodzenie przybierają jednak postać bardziej fantazyjną. Można je spotkać z malinami (albo polane malinowym sosem), z pierniczkami bądź gęstym kremem orzechowym. Limity wyznacza tutaj wyłącznie nasza pomysłowość.

Na wigilijnym stole w wielu domach musi się obowiązkowo pojawić również makowiec. Przeważnie bywa to miękkie ciasto drożdżowe przyozdobione lukrem, w połączeniu z masą makową własnej roboty. Gdzieniegdzie spotkamy jednak także makowiec w innej odsłonie:

  • z bezą, 
  • z biszkoptem,
  • w asyście ciasta cytrynowego.

Z kolei placki świąteczne z miodem przygotować można już na 2-3 dni przed podaniem; dzięki temu staną się nadzwyczaj miękkie i aksamitne. Obłędnego smaku nabiorą w połączeniu z budyniem, kajmakiem, kremem orzechowym lub śliwkowymi powidłami. 

Zobacz też: Przeterminowane drożdże – Jak rozpoznać zepsute drożdże?

Ciasta bez pieczenia na Boże Narodzenie

Ciasta świąteczne nie muszą jednak koniecznie pochodzić z piekarnika. Słodkości bez pieczenia przypadną do gustu zwłaszcza osobom, które nie czują się specjalnie biegłe w tej materii. Nie wspominając już nawet o sytuacjach podbramkowych – jak na przykład awaria kuchenki tuż przed okresem świątecznych przygotowań. W takim wypadku szukanie rozwiązań alternatywnych zostanie na nas niejako wymuszone. Ale nie musimy postrzegać go wcale w kategoriach katastrofy. Poznaj najlepsze ciasta bez pieczenia na Boże Narodzenie:

  • 3 Bit;
  • Sernik na zimno,
  • Blok czekoladowy,
  • Brownie bez pieczenia,
  • Charlotte,
  • Chatka puchatka z mascarpone i krówką,
  • Jogurtowiec truskawkowy,
  • Rafaello na krakersach.

Desery bez pieczenia okazują się bowiem często nadzwyczaj udane. Zawdzięczają to nie tylko swoim walorom smakowym, lecz także fantastycznej prezencji. Wystarczy wspomnieć:

  • różnokolorowe ciasta jogurtowe,
  • serniki na zimno,
  • smakołyki na bazie galaretek.

Ich największą zaletę stanowi ogromna dowolność: poszczególne warianty smakowe dobieramy tak, jak nam pasuje, wzbogacając je dodatkowo owocami, wiórkami czekoladowymi i bitą śmietaną. Gotowemu deserowi nie zdoła się oprzeć nikt z domowników.

Zobacz również: Przeterminowana mąka – Czy mąka może się przeterminować?

Szybkie i łatwe ciasta na Boże Narodzenie

Jak już napomknęliśmy wcześniej, najbardziej popularne rodzaje ciast bożonarodzeniowych doczekały się ogromnej ilości przepisów. Oznacza to, że możemy je zazwyczaj wykonać w wariancie łatwiejszym bądź trudniejszym, co niekoniecznie wpłynie na smak gotowego deseru. 

Bez trudu znajdziemy więc przepis na błyskawiczny:

  • piernik,
  • makowiec,
  • sernik,
  • miodownik.

Znakomicie sprawdzą się tu również wspomniane wyżej słodkości bez pieczenia, których przygotowanie trwa często zaledwie kilka chwil.

Zobacz również: Ciasto francuskie po terminie – Kiedy ciasto francuskie jest zepsute?

Efektowne ciasta na Boże Narodzenie

Na drugim biegunie bożonarodzeniowych przygotowań znajdują się wykwintne ciasta na święta. Co prawda ich preparacja nie musi się wcale okazać trudna, wymaga jednak zwiększonej dbałości o szczegóły oraz estetycznego wykonania (przy użyciu składników jak najwyższej jakości). 

Świetnym przykładem takiego wypieku jest sernik waniliowy z brownie i konfiturą wiśniową. Chociaż zrobienie go nie powinno przerosnąć naszych możliwości, cały proces przebiega w kilku etapach i wymaga sporo zaangażowania. To samo dotyczy innego pysznego placka z wiśniami, zwanego ciastem świętego Jakuba. Kilka nałożonych na siebie warstw wygląda niezwykle apetycznie, ale zarazem przysporzy nam trochę pracy.

Sprawdź: Co zrobić, żeby mak nie oddzielał się od ciasta?

Tort na Boże Narodzenie

Niestrudzeni wielbiciele świątecznych wypieków mogą wpaść na pomysł przygotowania pięknego tortu. Jeżeli już przyjdzie nam to do głowy, warto trochę zaszaleć – ostatecznie, Boże Narodzenie zdarza się tylko raz do roku. Ciekawym rozwiązaniem okaże się tort wielosmakowy: z kremem czekoladowym, orzechowym, śmietankowym, galaretką wiśniową oraz biszkoptem. Proces przygotowania można sobie podzielić na kilka etapów, więc nie powinien być dla nas bardzo uciążliwy. Należy się jednak nastawić na stosunkowo wysokie koszty wykonania całości.

Znacznie “lżejszą” opcją wydaje się zaś torcik naleśnikowy, przekładany masą czekoladową albo serkiem mascarpone. Składa się z 30 naleśników, które – przy odrobinie cierpliwości – można bardzo ładnie udekorować, smarując ze wszystkich stron płynną czekoladą. Efekt jest nieco humorystyczny, stanowiąc dowcipne rozwiązanie dylematu, w jakie ciasta na Boże Narodzenie warto się zaopatrzyć.

Zobacz też:

Dodaj komentarz

Porady Kulinarne, Wielkanoc

Jak wyjąć babkę z formy?

Wiedza o tym, jak wyjąć babkę z formy, przyda się z pewnością każdej pani domu – zwłaszcza w okresie świąt wielkanocnych. Warto zatem poznać kilka trików, które pomogą nam obchodzić...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Pączki dobre na drugi dzień – porady

Pączki dobre na drugi dzień? To możliwe! Pączki to popularny wyrób cukierniczy, który ma postać drożdżowego ciasta, uformowanego w kształt kuli i usmażonego na głębokim tłuszczu lub upieczonego w wysokiej...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Zupy – mrożenie i pasteryzacja

Jestem wielką fanką zup, podobnie jak moja rodzina. Zupy są szybkie w przygotowaniu i wbrew pozorom bardzo proste. Idealnie uzupełniają codzienne menu. W przypadku małych rodzin jak nasza, gdyby nie...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Czy ciasto drożdżowe można mrozić?

Od czasu do czasu większości z nas zdarza się przesadzić z ilością przygotowanych wypieków – zastanawiamy się wówczas, czy ciasto drożdżowe można mrozić, oraz w jaki sposób najlepiej się za...

Czytaj dalej →
Prawo

Separacja a rozwód: co lepiej wybrać?

Problemy małżeńskie mogą zakończyć się w różny sposób. Część małżonków będzie chciało ratować swój związek, nawet pomimo dzielących ich różnic i kłopotów, z jakimi się zmagają. Inni zdecydują się na...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general