Pierniczki Świąteczne
Jak zrobić ozdoby świąteczne z pierniczków?
Pierniki Świąteczne są bardzo wdzięcznymi ciasteczkami. Nie tylko pięknie pachną, pysznie smakują, ale także możemy je wykorzystać jako prezenty lub ozdoby choinkowe.
Przepis na pierniczki Bożonarodzeniowe
Składniki na 90 pierniczków
- 500 mąki pszennej (+100g do posypania)
- 270 miodu (najlepiej sztucznego)
- 90 g cukru pudru
- 110 g masła
- 1 małe jajko
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 g przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki kakao
Sposób przygotowania pierników
- Na początku masło z miodem przekładamy do garnuszka i podgrzewamy na małym ogniu do połączenia się składników. Nie zagotujemy. Połączone składniki studzimy.
- Na stolnicę przesiewamy po kolei: mąkę pszenną, cukier puder, 2 łyżeczki kakao, 2 łyżeczki sody oczyszczonej oraz dodajemy przyprawę do piernika.
- Suche składniki delikatnie mieszamy łyżką. Następnie wbijamy do nich jajko i dodajemy przestudzony miód z masłem.
- Całość mieszamy nożem i dokładnie wyrabiamy. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, to wkładamy je na chwilę do lodówki. Twardsza masa będzie się lepiej wałkować.
- Stolnicę oprószamy mąką, a gotowe ciasto kroimy na 4 części. Bierzemy jedną część ciasta piernikowego i wałkujemy na grubość 2 mm. Na końcu oprószamy mąką.
- Foremkami do ciasteczek wycinamy pierniczki i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli chcemy z pierniczków zrobić ozdoby choinkowe to Jeszcze przed pieczeniem robimy w nich otworki do przewlekania tasiemki. Robimy to np. słomką do napojów.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni c. Ciasteczka pieczemy przez około 8 minut. Jeszcze gorące pierniczki przekładamy na kratkę do wystudzenia.
Składniki na 90 pierniczków
- 500 mąki pszennej (+100g do posypania)
- 270 miodu (najlepiej sztucznego)
- 90 g cukru pudru
- 110 g masła
- 1 małe jajko
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 g przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki kakao
Sposób przygotowania pierników
- Na początku masło z miodem przekładamy do garnuszka i podgrzewamy na małym ogniu do połączenia się składników. Nie zagotujemy. Połączone składniki studzimy.
- Na stolnicę przesiewamy po kolei: mąkę pszenną, cukier puder, 2 łyżeczki kakao, 2 łyżeczki sody oczyszczonej oraz dodajemy przyprawę do piernika.
- Suche składniki delikatnie mieszamy łyżką. Następnie wbijamy do nich jajko i dodajemy przestudzony miód z masłem.
- Całość mieszamy nożem i dokładnie wyrabiamy. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, to wkładamy je na chwilę do lodówki. Twardsza masa będzie się lepiej wałkować.
- Stolnicę oprószamy mąką, a gotowe ciasto kroimy na 4 części. Bierzemy jedną część ciasta piernikowego i wałkujemy na grubość 2 mm. Na końcu oprószamy mąką.
- Foremkami do ciasteczek wycinamy pierniczki i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli chcemy z pierniczków zrobić ozdoby choinkowe to Jeszcze przed pieczeniem robimy w nich otworki do przewlekania tasiemki. Robimy to np. słomką do napojów.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni c. Ciasteczka pieczemy przez około 8 minut. Jeszcze gorące pierniczki przekładamy na kratkę do wystudzenia.
W czasie roztapiania czekolady w kąpieli wodnej możecie do niej dodać łyżkę masła.
Jak wykorzystać te pierniczki świąteczne, których uda nam się nie zjeść od razu po upieczeniu?
Pierniki wykonane w ten sposób mogą być idealnym prezentem lub ozdobą świąteczną naszego domu.
Pamiętajcie, że własnoręcznie robione ozdoby Bożonarodzeniowe oraz prezenty są zawsze najciekawsze.
Jaka przyprawa do piernika?
Od razu zaznaczę, że nie jest to wpis sponsorowany. Nie przywykłam jednak do zakrywania nazw przypraw oraz innych składników, których używam.
Przyprawę do piernika najlepiej zrobić samemu i wkrótce opublikuję na nią przepis. Jeśli jednak spróbujecie, to przekonacie się, że zdobycie produktów niezbędnych do jej przygotowania może okazać się całkiem skomplikowanym zadaniem.
Zdecydowanie szybciej i wygodniej jest użyć gotowej przyprawy, którą można nabyć w prawie każdym sklepie z artykułami spożywczymi. Mi osobiście najbardziej pasuje Kotanyi, ale czasem korzystam także z Dr. Oetkera. Musicie sprawdzić i znaleźć swój ulubiony aromat.
Ręcznie robione ozdoby choinkowe
Jakie inne ozdoby świąteczne przygotowujesz sama? Nie muszą być to ozdoby kulinarne? Czy przygotowujesz dekoracje np. z papieru, serwetek, a może szydełkujesz? Pochwal się swoimi ozdobami.
Ja co roku dekoruję stół ozdobami z serwetek. W tym roku zamierzam przygotować dwa rodzaje serwetek: w kształcie Gwiazdy Betlejemskiej oraz choinki. Do tego na pewno wypiekę dużą liczbę pierniczków, bo u mnie znikają bardzo szybko (nawet te zawieszone na choince).
Czekam na Twój komentarz. Mam nadzieję, że pierniczki świąteczne zrobione według tego przepisu, będą pięknymi ozdobami na Twojej choince.
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Zabawki zręcznościowe na Dzień Dziecka. Odkryj gry i zabawki, które ćwiczą koncentrację i umiejętności motoryczne
Majówka w szkole 2024. Uczniów szkół średnich czeka wyjątkowo długi weekend. Ile będzie wolnego?
Bon turystyczny 2024. Czy 500 zł świadczenia wakacyjnego wróci w tym roku? Jest konkretny komentarz ministra
Zasiłek rodzinny 2024. Ile wynosi i komu przysługuje? Jakie są dodatki? Rodziców obowiązuje kryterium dochodowe
Twórcze zestawy do rysowania na Dzień Dziecka. Najlepsze prezenty dla maluchów, które uwielbiają prace plastyczne
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Pierniczki Świąteczne
Błyskawiczne ciasto z jabłkami lekkie jak chmurka. Sekret to jeden składnik
Delikatne ciasto jabłkowe, które świetnie sprawdzi się na lato. Niemożliwe? Koniecznie musisz wykorzystać ten niezwykły przepis, który sprawi, że na nowo rozsmakujesz się w jabłeczniku. Jest prosty, tani i świetnie...
Czytaj dalej →Co dodać do placków ziemniaczanych, żeby nie ciemniały? Niezawodny trik Magdy Gessler na chrupiącą skórkę
Na słodko, na słono czy jako dodatek do obiadu zamiast tradycyjnie gotowanych ziemniaków. Placki to jeden z najsłynniejszych przysmaków kuchni polskiej. Co zrobić, aby nie ciemniały? Z rozwiązaniem przychodzi Magda...
Czytaj dalej →Zupa krem z dyni: przepis na sycący obiad dla całej rodziny
Zupa z dyni to zdrowe i pożywne danie łatwe do przyrządzenia. Jest pyszna pod koniec lata, gdy zaczyna się sezon na to warzywo, ale najlepiej smakuje w okresie jesiennym, kiedy...
Czytaj dalej →Zapomnij o soli! Dodaj to do wody podczas gotowania ziemniaków. Lepszych nigdy nie jadłaś
Wiele osób nie wyobraża sobie polskiego obiadu bez ziemniaków. Mogą one być oryginalnym dodatkiem do dania. Wystarczy podczas gotowania sól zastąpić innym składnikiem. Ugotowanie ziemniaków nie jest skomplikowanym czy wymagającym...
Czytaj dalej →Kapusta wigilijna – Jak ją ugotować? Jakie przyprawy wykorzystać?
Przepis na kapustę wigilijną Potrafisz sobie wyobrazić Wigilię bez kapusty z grzybami? Bez jej zapachu unoszącego się w całym domu? Ja nie i dziś możecie sprawdzić mój przepis na wigilijną...
Czytaj dalej →Przepis na placuszki na maślance z płatkami Lubella Corn Flakes Kakao i Miód
Coraz więcej osób poszukuje w życiu równowagi i powrotu do tego, co prawdziwie wartościowe. Cieszą nas wspólne momenty z rodziną, kontakt z naturą oraz inne, proste przyjemności. Także w kuchni...
Czytaj dalej →Zalewa do peklowania mięsa. Jak ją przygotować krok po kroku?
Peklowanie to jeden ze sposobów konserwowania mięsa. Proces ten jednocześnie nadaje żywności wyrazisty smak i aromat i może stanowić wstęp do dalszej obróbki i przygotowywania potrawy. Do peklowania wykorzystywana jest...
Czytaj dalej →“Uczta Małego Alergika” – Katarzyna Błażejewskiej-Stuhr: 80 przepisów na dania dla dzieci z alergią [recenzja]
Alergie pokarmowe, nietolerancje i nadwrażliwość na określone składniki diety sprawiają, że żywienie małego dziecka staje się niemałą zagwozdką. Jak karmić dziecko, by wykluczyć niektóre produkty, a jednocześnie dostarczyć dziecku odpowiedniej...
Czytaj dalej →Ten babciny składnik w surówce z kiszonych ogórków sprawia, że wszyscy się na nią rzucają
Obiad bez surówki? Nie na polskim stole. Jedną z popularniejszych surówek jest surówka z kiszonych ogórków. Moja babcia jednak zawsze dodaje do niej jeden składnik, który idealnie podkreśla jej smak....
Czytaj dalej →Jak zrobić jagodzianki? Prosty przepis na pyszne i pulchne jagodzianki
Prosty przepis na pyszne i pulchne jagodzianki. Dowiedz się, jak łatwo można zrobić te smaczne wypieki, które z całą pewnością podbiją podniebienie wszystkich Twoich domowników. Poznaj listę składników i zrób...
Czytaj dalej →Dzieciaki gotują: proste przepisy dla małych kucharzy
Kuchnia to doskonałe miejsce na wykorzystanie dziecięcej ciekawości i pomysłowości. Można tu wypróbowywać nowe składniki i triki kulinarne oraz odkrywać nowe smaki. Można też wykazać się kreatywnością i np. ciasteczkom...
Czytaj dalej →Menu na urodziny dziecka
Przyjęcia urodzinowe dla dzieci na stałe wpisały się w kalendarz imprez rodzinnych. Zaproszonym gościom spokój ducha burzy wizja kupienia odpowiedniego prezentu, który zachwyci solenizanta, a z kolei głowy jego rodziców...
Czytaj dalej →Zapomnij o tym dodatku do sałatki jarzynowej. Inaczej następnego dnia wyrzucisz ją do kosza
Sałatka jarzynowa to klasyka, która pojawia się na polskich stołach nie tylko w okresie wielkanocnym. Choć jej przygotowanie wydaje się banalnie proste, to wciąż wiele osób popełnia jeden błąd, narażając...
Czytaj dalej →Niedoprawiony rosół? Zapomnij o Maggi! Sięgnij po ten popularny składnik, doda smaku i jest o wiele zdrowszy
Gdy rosół wyjdzie niedoprawiony, większość z nas automatycznie sięga po Maggi. Niestety, ta popularna przyprawa nie jest najzdrowszym wyborem. Istnieje jednak alternatywa, która jest zdecydowanie bardziej przyjazna dla naszego organizmu,...
Czytaj dalej →Szybkie przekąski na Sylwestra. Te przepisy to hit imprezowego menu!
Sylwestrowe przyjęcia zbliżają się wielkimi krokami. To już właściwie ostatni moment, aby obmyślić i przygotować imprezowe menu. W tę ostatnią noc w roku nikt specjalnie nie skupia się na jedzeniu...
Czytaj dalej →Czy piwo Karmi wpływa na laktację?
Piwo Karmi i bardziej obfita laktacja Pierwszą rzeczą jaką usłyszałem od mojej mamy gdy ta dowiedziała się o tym blogu było: Koniecznie napisz o odgazowanym Karmi, które wpływa na laktację....
Czytaj dalej →Kiedy jest Dzień Ojca w 2019 roku? To już wkrótce!
Dzień Ojca, Dzień Dziecka, Dzień Matki… Sporo tych “Dni” ostatnio. Można (chociaż nie wypada) się w nich pogubić. Niestety nie udało mi się umieścić wpisu dotyczącego Dnia Matki. W tym...
Czytaj dalej →Przyjęcie zaręczynowe
Przyjęcia zaręczynowe są coraz bardziej popularne również w naszym kraju. Oczywiście moda na nie, jak i na połowę innych tradycji ślubnych przyszła do nas z zachodu. Same przyjęcia zaręczynowe nie...
Czytaj dalej →