Pierniczki Świąteczne

Jak zrobić ozdoby świąteczne z pierniczków?

Pierniki Świąteczne są bardzo wdzięcznymi ciasteczkami. Nie tylko pięknie pachną, pysznie smakują, ale także możemy je wykorzystać jako prezenty lub ozdoby choinkowe.

Przepis na pierniczki Bożonarodzeniowe

Składniki na 90 pierniczków

  • 500 mąki pszennej (+100g do posypania)
  • 270 miodu (najlepiej sztucznego)
  • 90 g cukru pudru
  • 110 g masła
  • 1 małe jajko
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki kakao

Sposób przygotowania pierników

  1. Na początku masło z miodem przekładamy do garnuszka i podgrzewamy na małym ogniu do połączenia się składników. Nie zagotujemy. Połączone składniki studzimy.
  2. Na stolnicę przesiewamy po kolei: mąkę pszenną, cukier puder, 2 łyżeczki kakao, 2 łyżeczki sody oczyszczonej oraz dodajemy przyprawę do piernika.
  3. Suche składniki delikatnie mieszamy łyżką. Następnie wbijamy do nich jajko i dodajemy przestudzony miód z masłem.
  4. Całość mieszamy nożem i dokładnie wyrabiamy. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, to wkładamy je na chwilę do lodówki. Twardsza masa będzie się lepiej wałkować.
  5. Stolnicę oprószamy mąką, a gotowe ciasto kroimy na 4 części. Bierzemy jedną część ciasta piernikowego i wałkujemy na grubość 2 mm. Na końcu oprószamy mąką.
  6. Foremkami do ciasteczek wycinamy pierniczki i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli chcemy z pierniczków zrobić ozdoby choinkowe to Jeszcze przed pieczeniem robimy w nich otworki do przewlekania tasiemki. Robimy to np. słomką do napojów.
  7. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni c. Ciasteczka pieczemy przez około 8 minut. Jeszcze gorące pierniczki przekładamy na kratkę do wystudzenia.

W czasie roztapiania czekolady w kąpieli wodnej możecie do niej dodać łyżkę masła.

Jak wykorzystać te pierniczki świąteczne, których uda nam się nie zjeść od razu po upieczeniu?

Pierniki wykonane w ten sposób mogą być idealnym prezentem lub ozdobą świąteczną naszego domu.
Pamiętajcie, że własnoręcznie robione ozdoby Bożonarodzeniowe oraz prezenty są zawsze najciekawsze.

Jaka przyprawa do piernika?

Od razu zaznaczę, że nie jest to wpis sponsorowany. Nie przywykłam jednak do zakrywania nazw przypraw oraz innych składników, których używam.
Przyprawę do piernika najlepiej zrobić samemu i wkrótce opublikuję na nią przepis. Jeśli jednak spróbujecie, to przekonacie się, że zdobycie produktów niezbędnych do jej przygotowania może okazać się całkiem skomplikowanym zadaniem.
Zdecydowanie szybciej i wygodniej jest użyć gotowej przyprawy, którą można nabyć w prawie każdym sklepie z artykułami spożywczymi. Mi osobiście najbardziej pasuje Kotanyi, ale czasem korzystam także z Dr. Oetkera. Musicie sprawdzić i znaleźć swój ulubiony aromat.

Ręcznie robione ozdoby choinkowe

Jakie inne ozdoby świąteczne przygotowujesz sama? Nie muszą być to ozdoby kulinarne? Czy przygotowujesz dekoracje np. z papieru, serwetek, a może szydełkujesz? Pochwal się swoimi ozdobami.
Ja co roku dekoruję stół ozdobami z serwetek. W tym roku zamierzam przygotować dwa rodzaje serwetek: w kształcie Gwiazdy Betlejemskiej oraz choinki. Do tego na pewno wypiekę dużą liczbę pierniczków, bo u mnie znikają bardzo szybko (nawet te zawieszone na choince).

Czekam na Twój komentarz. Mam nadzieję, że pierniczki świąteczne zrobione według tego przepisu, będą pięknymi ozdobami na Twojej choince.

Dodaj komentarz

Porady Kulinarne, Przepisy Kulinarne

Faworki: co zamiast śmietany?

Faworki to tradycyjne polskie ciastka, które najczęściej podaje się z okazji tłustego czwartku, karnawału lub w czasie tzw. ostatków. Inna ich nazwa to chrusty. Są wyjątkowo chrupkie, delikatne, słodkie i...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Kleik ryżowy na wodzie lub mleku

Kleik ryżowy najczęściej podawany jest osobom dorosłym przy zatruciach pokarmowych, a także niemowlakom jako pierwszy pokarm po mleku mamy lub modyfikowanym. Z pozoru jest to bardzo proste w przygotowaniu danie....

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Ciasta fit i inne zdrowe słodycze

Czy istnieje coś takiego, jak ciasta fit? Cóż, ze słodyczami nigdy nie wolno przesadzać, ale są takie, których absolutnie powinniśmy unikać oraz ich zdecydowanie zdrowsze odpowiedniki. Zdrowe słodycze – czy to...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Jak zrobić domowe lody?

Domowe lody? Nie tylko latem! Mało co chłodzi i orzeźwia tak jak lody, dlatego przywykliśmy do jedzenia ich latem. Okazuje się jednak, że lody (najlepiej domowe!) najzdrowsze są zimą, gdy temperatura...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Przepisy Kulinarne

Nadzienie do pączków

Jeszcze kilkanaście lat temu cukiernie oferowały zwykle tylko jedno nadzienie do pączków – z różą. Wiele osób nadal zresztą utrzymuje, że różana konfitura nadaje się wręcz idealnie jako wypełnienie pączkowego...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Pierogi Ruskie (Farsz)

Farsz na pierogi ruskie Przepis na farsz do pierogów ruskich Zapewne nie wszyscy z Was wiedzą, że pierogi ruskie tak naprawdę pochodzą z Ukrainy, a ich nazwa wzięła się od...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Zielony koktajl sirt [przepis]

Dieta sirt stała się niezwykle popularna za sprawą piosenkarki Adele, która dzięki niej w krótkim czasie w spektakularny sposób schudła. W artykule wskazujemy, jakie są jej główne założenia, a także...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Przepis na pączki domowe z 1 kg mąki

Przepis na pączki domowe z 1 kg mąki? Nic prostszego! Mamy sprawdzoną metodę, dzięki której łatwo i szybko przygotujesz pączki dla całej rodziny. Stosując się do opisanych poniżej kroków, zawsze...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general