Pierniczki Świąteczne

Jak zrobić ozdoby świąteczne z pierniczków?

Pierniki Świąteczne są bardzo wdzięcznymi ciasteczkami. Nie tylko pięknie pachną, pysznie smakują, ale także możemy je wykorzystać jako prezenty lub ozdoby choinkowe.

Pierniczki Świąteczne

Przepis na pierniczki Bożonarodzeniowe

Składniki na 90 pierniczków

  • 500 mąki pszennej (+100g do posypania)
  • 270 miodu (najlepiej sztucznego)
  • 90 g cukru pudru
  • 110 g masła
  • 1 małe jajko
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki kakao

Sposób przygotowania pierników

  1. Na początku masło z miodem przekładamy do garnuszka i podgrzewamy na małym ogniu do połączenia się składników. Nie zagotujemy. Połączone składniki studzimy.
  2. Na stolnicę przesiewamy po kolei: mąkę pszenną, cukier puder, 2 łyżeczki kakao, 2 łyżeczki sody oczyszczonej oraz dodajemy przyprawę do piernika.
  3. Suche składniki delikatnie mieszamy łyżką. Następnie wbijamy do nich jajko i dodajemy przestudzony miód z masłem.
  4. Całość mieszamy nożem i dokładnie wyrabiamy. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, to wkładamy je na chwilę do lodówki. Twardsza masa będzie się lepiej wałkować.
  5. Stolnicę oprószamy mąką, a gotowe ciasto kroimy na 4 części. Bierzemy jedną część ciasta piernikowego i wałkujemy na grubość 2 mm. Na końcu oprószamy mąką.
  6. Foremkami do ciasteczek wycinamy pierniczki i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli chcemy z pierniczków zrobić ozdoby choinkowe to Jeszcze przed pieczeniem robimy w nich otworki do przewlekania tasiemki. Robimy to np. słomką do napojów.
  7. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni c. Ciasteczka pieczemy przez około 8 minut. Jeszcze gorące pierniczki przekładamy na kratkę do wystudzenia.

W czasie roztapiania czekolady w kąpieli wodnej możecie do niej dodać łyżkę masła.

Jak wykorzystać te pierniczki świąteczne, których uda nam się nie zjeść od razu po upieczeniu?

Pierniki wykonane w ten sposób mogą być idealnym prezentem lub ozdobą świąteczną naszego domu.
Pamiętajcie, że własnoręcznie robione ozdoby Bożonarodzeniowe oraz prezenty są zawsze najciekawsze.

Jaka przyprawa do piernika?

Od razu zaznaczę, że nie jest to wpis sponsorowany. Nie przywykłam jednak do zakrywania nazw przypraw oraz innych składników, których używam.
Przyprawę do piernika najlepiej zrobić samemu i wkrótce opublikuję na nią przepis. Jeśli jednak spróbujecie, to przekonacie się, że zdobycie produktów niezbędnych do jej przygotowania może okazać się całkiem skomplikowanym zadaniem.
Zdecydowanie szybciej i wygodniej jest użyć gotowej przyprawy, którą można nabyć w prawie każdym sklepie z artykułami spożywczymi. Mi osobiście najbardziej pasuje Kotanyi, ale czasem korzystam także z Dr. Oetkera. Musicie sprawdzić i znaleźć swój ulubiony aromat.

Ręcznie robione ozdoby choinkowe

Jakie inne ozdoby świąteczne przygotowujesz sama? Nie muszą być to ozdoby kulinarne? Czy przygotowujesz dekoracje np. z papieru, serwetek, a może szydełkujesz? Pochwal się swoimi ozdobami.
Ja co roku dekoruję stół ozdobami z serwetek. W tym roku zamierzam przygotować dwa rodzaje serwetek: w kształcie Gwiazdy Betlejemskiej oraz choinki. Do tego na pewno wypiekę dużą liczbę pierniczków, bo u mnie znikają bardzo szybko (nawet te zawieszone na choince).

Czekam na Twój komentarz. Mam nadzieję, że pierniczki świąteczne zrobione według tego przepisu, będą pięknymi ozdobami na Twojej choince.

Sprawdź:  Jak zrobić zdrowe chipsy?

Dodaj komentarz

Ciąża
Gry na tablet dla dzieci, które nie szkodzą
Wielu rodziców ma wątpliwości czy dziecko powinno korzystać z telefonu czy tabletu i jak często można mu pozwalać na zabawę elektronicznymi sprzętami. Niektórzy chowają przed maluchami smartfony i zabraniają korzystania
Czytaj dalej
Materiały prasowe
To już ostatni dzwonek by przygotować się do Świąt
Romantyczna strona zimy W świecie dorosłych, zima to zwykle głównie powód do narzekań. Brak słońca i chłód dają się nam we znaki i wprawiają w chandrę. W oczach dziecka jednak, ta
Czytaj dalej
Boże Narodzenie Porady Kulinarne
Mrożenie karpia: Czy można mrozić karpia i na jak długo?
Karp - ryba, która w czasie Wigilii nadal gości na większości polskich stołów. Smażony, pieczony, w galarecie. Sposobów na przygotowanie karpia jest bardzo dużo. Często też przygotowujemy go w zbyt
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Czym zastąpić sos sojowy?
Czym zastąpić sos sojowy? To pytanie pojawia się zwłaszcza wśród miłośników kuchni azjatyckiej. Ta na dobre zagościła na polskich stołach, więc i sam sos sojowy jest tutaj stałym gościem. Co
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Dlaczego domowy chleb się kruszy?
Dlaczego chleb się kruszy – to pytanie zadaje sobie wiele osób, które podejmują się pierwszych prób domowego wypieku chleba. Ten jest zdecydowanie zdrowszy oraz trwalszy niż wypieki spotykane na sklepowych
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Czym zastąpić ocet balsamiczny?
Czym zastąpić ocet balsamiczny? To pytanie zadaje sobie wiele pań domu i kucharzy, którym nagle zabrakło tego niezwykle aromatycznego składnika. Ocet balsamiczny charakteryzuje się dużą gęstością, ciemną barwą, intensywnym aromatem
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Pół kilo mąki – ile to szklanek? Niezawodny przelicznik kuchenny
Pół kilo mąki - ile to szklanek? Profesjonalni kucharze odmierzają poszczególne składniki przy pomocy wagi kuchennej, bo właśnie taki sposób jest najbardziej precyzyjny. Nasza domowa kuchnia nie jest jednak studiem,
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Pasteryzacja w zmywarce, piekarniku i nie tylko – sprawdź oryginalne sposoby na wekowanie słoików
Nie ma nic wspanialszego, niż sałatka z letnich warzyw jedzona do obiadu w zimowy dzień, albo sok z sierpniowych malin dodawany do herbaty w mroźne popołudnie. Aby w pełni cieszyć
Czytaj dalej