Gotowanie mrożonych pierogów – jak gotować mrożone pierogi?

„Jak gotować mrożone pierogi?” – to pytanie, które bardzo często pojawia się w okresie świątecznym oraz poświątecznym. Okazuje się, że odgrzewanie pierogów wcale nie jest takie trudne. Wystarczy jedynie odrobina wiedzy. Podpowiadamy, jak odmrozić pierogi, na czym polega gotowanie mrożonych pierogów oraz ile czasu gotować pierogi mrożone!

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Najważniejszą zasadą dotyczącą gotowania zamrożonych pierogów, jest wrzucanie ich na wrzącą a nie zimną wodę.
  • Pierogi gotujemy 3 min od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.
  • Podczas gotowania należy lekko mieszać pierogi a do wody wlać nieco tłuszczu, aby nie sklejały się ze sobą.

Jak gotować mrożone pierogi?

Prezentujemy niezawodny sposób, jak ugotować mrożone pierogi. Dzięki niemu już nigdy odmrażane pierogi nie rozpadną Ci się w garnku i nie będą zbyt słone, a woda nie zaleje kuchenki!

Pierwszym krokiem przy gotowaniu mrożonych pierogów jest przygotowanie garnka z wodą. Przygotuj w tym celu duży garnek. Dzięki temu unikniesz wykipienia wody na kuchenkę. Pół litra wody wystarcza na ugotowanie 100 g pierogów. Wodę wlewa się do garnka i podgrzewa na palniku. Pamiętaj, aby nigdy nie wrzucać pierogów do zimnej wody!

Do nastawionej wody dodaj pół łyżki stołowej soli i poczekaj aż woda się zagotuje. Pierogi ostrożnie wrzuca się do wrzącej wody. Kiedy już wszystkie pierogi znajdą się w garnku należy je delikatnie, ale stale mieszać, aby nie przywarły do spodu garnka.

Do wody z gotującymi się pierogami warto dodać łyżkę oliwy z oliwek lub oleju. Wówczas pierogi nie posklejają się ze sobą po odcedzeniu.

Po zagotowaniu pierogi odcedza się wylewając je na durszlak lub wyjmując pojedyncza sztuki bezpośrednio na talerz.

Zobacz także: Jak długo gotować pierogi – Poznaj idealny czas gotowania pierogów!

Czy rozmrażać pierogi przed gotowaniem?

Rozmrażanie gotowych pierogów przed ich ugotowaniem nie jest wskazane. Ten zabieg może spowodować, że się posklejają ze sobą lub utracą swój kształt. Wrzucenie rozmrożonych pierogów do wrzącej wody będzie sprzyjać ich rozklejeniu i wypłynięciu farszu do wody.

Najlepszym pomysłem będzie więc wrzucenie mrożonych pierogów do wrzącej wody bezpośrednio po wyjęciu ich z zamrażalnika. W ten sposób będziesz miał pewność, że po ugotowaniu będą nie tylko pyszne, ale również estetyczne.

Zobacz także: Jak mrozić uszka i pierogi (nie tylko wigilijne)?

Jak rozmrozić pierogi?

Pierogi można rozmrozić na dwa sposoby:

  • na patelni;
  • w garnku.

Ile gotować mrożone pierogi?

Kiedy już wiesz, jak rozmrozić ugotowane pierogi, warto dowiedzieć się, ile czasu powinny znajdować się w garnku. Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna. Wszystko bowiem zależy od nadzienia pierogów oraz ich stanu przed wrzuceniem do wody – czy były surowe, rozmrożone, zamrożone, ugotowane już wcześniej.

Pierogi ugotowane i zamrożone odmraża się w garnku mniej więcej przez 5 minut. Najlepszym sposobem będzie jednak odczekanie aż wszystkie wypłyną na wierzch wody i od tego momentu odliczenie 3 minut.

Zobacz także: Pierogi ruskie (farsz)

Jak smażyć mrożone pierogi?

Obok gotowania istnieje jeszcze jeden sposób na zamrożone pierogi. Na patelni zyskają one rumianą i chrupiącą skórkę. Aby odmrozić pierogi na patelni potrzebna będzie spora ilość tłuszczu, która wystarczy na zalanie całej patelni aż do momentu przykrycia całego jej dna. Pierogi smaży się po trzy minuty na jednej stronie, a następnie je obraca i czynność powtarza aż do momentu, kiedy pierogi będą gorące i zarumienione. Przed rozmrożeniem pierogów na patelni należy je uprzednio lekko rozmrozić poza nią. Pierogi wrzuca się na rozgrzany olej.

Na patelni można rozmrażać pierogi z:

  • warzywami;
  • skwarkami;
  • jajkami;
  • serem;
  • przyprawami;
  • grzybami;
  • tradycyjnie w oleju;
  • w śmietanie i warzywach.

Rodzice pytają, jak gotować mrożone pierogi:

Jak ugotować zamrożone pierogi?

Zamrożone pierogi wrzuca się bezpośrednio po wyjęciu z zamrażalnika do wrzącej i osolonej wody. Miesza i czeka aż wypłyną na powierzchnię wody. Po wypłynięciu pierogi powinny się gotować jeszcze przez 3 minuty. Do garnka z woda można dodać odrobinę oleju lub oliwy z oliwek, aby pierogi się nie skleiły. Podczas gotowania pierogi się miesza.

Jak długo gotować mrożone pierogi?

Kiedy już wiesz, jak podgrzać zamrożone pierogi, warto dowiedzieć się, ile czasu je gotować. Zazwyczaj czas gotowania trwa około 5 minut. Najlepiej jednak poczekać aż wypłyną na wierz wody w garnku i od tego momentu odczekać 3 minuty.

Jak szybko rozmrozić pierogi?

Najszybszym sposobem na rozmrożenie pierogów będzie ugotowanie ich we wrzątku.

Czy mrożone pierogi można smażyć?

Mrożone pierogi można smażyć na głębokim oleju. Przed wrzuceniem ich na patelnię należy odczekać aż lekko się rozmrożą.

Dodaj komentarz

Porady Kulinarne, Wielkanoc

Jak upiec babkę bez formy?

Jak upiec babkę bez formy – takie pytanie stawiają sobie często ci, którzy tuż przed Wielkanocą odkrywają, że ich stare formy do babki z różnych powodów nie nadają się już...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Jak rozmrozić drożdże?

Jak rozmrozić drożdże? Warto wiedzieć, że istnieją zasady, dzięki którym rozmrożone drożdże będą w stanie w dalszym ciągu pełnić swoją funkcję i mnożyć się w prawidłowy sposób. Sprawdź, jak powinno...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Wielkanoc

Jak wlewać zakwas do żurku?

Domowy żurek to pozycja obowiązkowa na wielkanocnym stole. Niepowtarzalny smak tej zupy po prostu nie może się znudzić. Zanim przygotujesz wyśmienite danie dowiedz się, jak wlewać zakwas do żurku. Jak...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general