Gotowanie mrożonych pierogów – jak gotować mrożone pierogi?
„Jak gotować mrożone pierogi?” – to pytanie, które bardzo często pojawia się w okresie świątecznym oraz poświątecznym. Okazuje się, że odgrzewanie pierogów wcale nie jest takie trudne. Wystarczy jedynie odrobina wiedzy. Podpowiadamy, jak odmrozić pierogi, na czym polega gotowanie mrożonych pierogów oraz ile czasu gotować pierogi mrożone!

- Najważniejszą zasadą dotyczącą gotowania zamrożonych pierogów, jest wrzucanie ich na wrzącą a nie zimną wodę.
- Pierogi gotujemy 3 min od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.
- Podczas gotowania należy lekko mieszać pierogi a do wody wlać nieco tłuszczu, aby nie sklejały się ze sobą.
Jak gotować mrożone pierogi?
Prezentujemy niezawodny sposób, jak ugotować mrożone pierogi. Dzięki niemu już nigdy odmrażane pierogi nie rozpadną Ci się w garnku i nie będą zbyt słone, a woda nie zaleje kuchenki!
Pierwszym krokiem przy gotowaniu mrożonych pierogów jest przygotowanie garnka z wodą. Przygotuj w tym celu duży garnek. Dzięki temu unikniesz wykipienia wody na kuchenkę. Pół litra wody wystarcza na ugotowanie 100 g pierogów. Wodę wlewa się do garnka i podgrzewa na palniku. Pamiętaj, aby nigdy nie wrzucać pierogów do zimnej wody!
Do nastawionej wody dodaj pół łyżki stołowej soli i poczekaj aż woda się zagotuje. Pierogi ostrożnie wrzuca się do wrzącej wody. Kiedy już wszystkie pierogi znajdą się w garnku należy je delikatnie, ale stale mieszać, aby nie przywarły do spodu garnka.
Do wody z gotującymi się pierogami warto dodać łyżkę oliwy z oliwek lub oleju. Wówczas pierogi nie posklejają się ze sobą po odcedzeniu.
Po zagotowaniu pierogi odcedza się wylewając je na durszlak lub wyjmując pojedyncza sztuki bezpośrednio na talerz.
Zobacz także: Jak długo gotować pierogi – Poznaj idealny czas gotowania pierogów!
Czy rozmrażać pierogi przed gotowaniem?
Rozmrażanie gotowych pierogów przed ich ugotowaniem nie jest wskazane. Ten zabieg może spowodować, że się posklejają ze sobą lub utracą swój kształt. Wrzucenie rozmrożonych pierogów do wrzącej wody będzie sprzyjać ich rozklejeniu i wypłynięciu farszu do wody.
Najlepszym pomysłem będzie więc wrzucenie mrożonych pierogów do wrzącej wody bezpośrednio po wyjęciu ich z zamrażalnika. W ten sposób będziesz miał pewność, że po ugotowaniu będą nie tylko pyszne, ale również estetyczne.
Zobacz także: Jak mrozić uszka i pierogi (nie tylko wigilijne)?
Jak rozmrozić pierogi?
Pierogi można rozmrozić na dwa sposoby:
- na patelni;
- w garnku.
Ile gotować mrożone pierogi?
Kiedy już wiesz, jak rozmrozić ugotowane pierogi, warto dowiedzieć się, ile czasu powinny znajdować się w garnku. Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna. Wszystko bowiem zależy od nadzienia pierogów oraz ich stanu przed wrzuceniem do wody – czy były surowe, rozmrożone, zamrożone, ugotowane już wcześniej.
Pierogi ugotowane i zamrożone odmraża się w garnku mniej więcej przez 5 minut. Najlepszym sposobem będzie jednak odczekanie aż wszystkie wypłyną na wierzch wody i od tego momentu odliczenie 3 minut.
Zobacz także: Pierogi ruskie (farsz)
Jak smażyć mrożone pierogi?
Obok gotowania istnieje jeszcze jeden sposób na zamrożone pierogi. Na patelni zyskają one rumianą i chrupiącą skórkę. Aby odmrozić pierogi na patelni potrzebna będzie spora ilość tłuszczu, która wystarczy na zalanie całej patelni aż do momentu przykrycia całego jej dna. Pierogi smaży się po trzy minuty na jednej stronie, a następnie je obraca i czynność powtarza aż do momentu, kiedy pierogi będą gorące i zarumienione. Przed rozmrożeniem pierogów na patelni należy je uprzednio lekko rozmrozić poza nią. Pierogi wrzuca się na rozgrzany olej.
Na patelni można rozmrażać pierogi z:
- warzywami;
- skwarkami;
- jajkami;
- serem;
- przyprawami;
- grzybami;
- tradycyjnie w oleju;
- w śmietanie i warzywach.
Rodzice pytają, jak gotować mrożone pierogi:
Zamrożone pierogi wrzuca się bezpośrednio po wyjęciu z zamrażalnika do wrzącej i osolonej wody. Miesza i czeka aż wypłyną na powierzchnię wody. Po wypłynięciu pierogi powinny się gotować jeszcze przez 3 minuty. Do garnka z woda można dodać odrobinę oleju lub oliwy z oliwek, aby pierogi się nie skleiły. Podczas gotowania pierogi się miesza.
Kiedy już wiesz, jak podgrzać zamrożone pierogi, warto dowiedzieć się, ile czasu je gotować. Zazwyczaj czas gotowania trwa około 5 minut. Najlepiej jednak poczekać aż wypłyną na wierz wody w garnku i od tego momentu odczekać 3 minuty.
Najszybszym sposobem na rozmrożenie pierogów będzie ugotowanie ich we wrzątku.
Mrożone pierogi można smażyć na głębokim oleju. Przed wrzuceniem ich na patelnię należy odczekać aż lekko się rozmrożą.
Czy chrzestna może być w ciąży? Dawne wierzenia i tradycje odradzają ten pomysł
Spacery w śniegu, czyli jak wybrać wózek do zadań specjalnych
Kiedy podwyżki dla nauczycieli 2023? Znamy już konkretne stawki. Niestety nie wszyscy mają powody do zadowolenia
Fakty i mity na temat przeszczepu włosów
Najpiękniejsze cytaty z bajek. Słowa, które inspirują i na długo zapadają w pamięć
Zwyrodnialec zgwałcił niepełnosprawną 14-latkę, a lekarze odmówili aborcji. “My mamy klauzulę sumienia”
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Porady Kulinarne
- Gotowanie mrożonych pierogów – jak gotować mrożone pierogi?
Za kwaśny żurek – co zrobić gdy żurek jest za kwaśny? Jak go uratować?
Żur to jedna z tradycyjnych potraw wielkanocnych. Uwielbiamy jego specyficzny smak, który sprawia, że nie można pomylić go z żadną inną zupą. Trzeba jednak zaznaczyć, że jego przygotowanie nie jest...
Czytaj dalej →Ubijanie piany – Dlaczego białka nie chcą się ubić? Podpowiadamy, jak ubić białka
Dlaczego białka nie chcą się ubić? Powody tego mogą być różne – od niedokładnego oddzielenia białek od żółtek, aż po kontakt z tłuszczem, choćby osadzonym na trzepaczce lub w naczyniu,...
Czytaj dalej →Zupy – mrożenie i pasteryzacja
Jestem wielką fanką zup, podobnie jak moja rodzina. Zupy są szybkie w przygotowaniu i wbrew pozorom bardzo proste. Idealnie uzupełniają codzienne menu. W przypadku małych rodzin jak nasza, gdyby nie...
Czytaj dalej →Czym zastąpić sos sojowy?
Czym zastąpić sos sojowy? To pytanie pojawia się zwłaszcza wśród miłośników kuchni azjatyckiej. Ta na dobre zagościła na polskich stołach, więc i sam sos sojowy jest tutaj stałym gościem. Co...
Czytaj dalej →Bigos i kapusta wigilijna – jak mrozić?
Zdaniem wielu osób (jeśli nie wszystkich): “im bigos starszy, tym smaczniejszy”. Zasada ta dotyczy również mrożonej wersji tej potrawy. Sprawdzamy, w jaki sposób mrozić, wekować i przechowywać bigos lub kapustę...
Czytaj dalej →Co zrobić, żeby mak nie oddzielał się od ciasta? Trzeba dopilnować jednej kwestii
Wiele osób, podczas przygotowywania bożonarodzeniowych wypieków, zadaje sobie pytanie, co zrobić, żeby mak nie oddzielał się od ciasta? Zrobienie odpowiedniego makowca bywa trudne. Często masa makowa okazuje się zbyt rzadka...
Czytaj dalej →Co zamiast cukru? Wybierz jeden z 5 zdrowych zamienników cukru!
Cukier jest wszędzie. W kaszkach i deserkach dla dzieci, produktach fit dla dorosłych. Znajdziecie go nawet w ketchupie! Łatwo identyfikujemy go na etykietach widząc napis “cukry proste”, ale może się...
Czytaj dalej →Czy ciasto drożdżowe można mrozić?
Od czasu do czasu większości z nas zdarza się przesadzić z ilością przygotowanych wypieków – zastanawiamy się wówczas, czy ciasto drożdżowe można mrozić, oraz w jaki sposób najlepiej się za...
Czytaj dalej →Kiedy wyjąć babkę z piekarnika? Podpowiadamy, co zrobić, żeby babka nie opadła
W okresie świątecznym wiele osób podejmuje się upieczenia domowego ciasta i staje przed dylematem, kiedy wyjąć babkę z piekarnika. Należałoby od razu zauważyć, że nie istnieje jedna odpowiedź na to...
Czytaj dalej →Rozmrażanie w piekarniku – Jak rozmrozić mięso, bułki chleb, kurczaka i rybę w piekarniku?
Rozmrażanie w piekarniku jest praktykowane w wielu domach, choć niektórzy twierdzą, że szkoda im na to czasu i energii – istnieją ostatecznie inne metody doprowadzania żywności do odpowiedniej temperatury. Z...
Czytaj dalej →Co zrobić z owocami z kompotu wigilijnego?
Co zrobić z owocami z kompotu wigilijnego? Wigilia to czas smacznych potraw. Zwykle, można dzięki niej, zjeść posiłki, których często nie jadło się cały rok. Problemem mogą być te rzeczy,...
Czytaj dalej →Cl na ml – 1 cl ile to ml?
Czasami zdarza się, że musimy przeliczyć objętość danego płynu na jednostkę, którą używamy rzadko lub z którą mamy do czynienia pierwszy raz w życiu. Wówczas wydaje się nam, że stajemy...
Czytaj dalej →Surowa biała kiełbasa – ile może leżeć w lodówce?
Biała kiełbasa surowa nie należy do najtrwalszych produktów. Jej data przydatności do spożycia jest bardzo krótka. Kupiłeś jej zbyt wiele i nie wiesz co masz z nią zrobić? Ile może...
Czytaj dalej →Gdzie wylać olej po smażeniu?
Gdzie wylać olej, który pozostaje po smażeniu frytek lub na przykład pączków? Sporo osób wylewa olej do zlewu albo do kanalizacji. Osoby te rzadko kierują się tylko i wyłącznie własną...
Czytaj dalej →Zepsuty miód – Czy miód może się zepsuć?
Czy miód może się zepsuć? To pytanie często pojawia się w naszych głowach, kiedy zaczynamy obserwować, że zakupiony przez nas miód po kilku tygodniach zaczyna zmieniać swoją strukturę. Bez względu...
Czytaj dalej →Jaki prezent zrobić świadkom na weselu?
Wesele to bardzo stresujący moment. Nie tylko młoda para ma dużo spraw na głowie, ale również i świadkowie wkładają mnóstwo swojej pracy, aby każdy element przyjęcia był jak najdokładniej dopracowany....
Czytaj dalej →Siatki Centylowe: wzrost, waga i obwód główki dziecka
Siatki Centylowe to główny temat komentarzy, które pojawiły się pod moim ostatnim wpisie o głodzeniu Zuzi. Większość komentarzy odnosiła się do nich negatywnie. Część osób jednak zupełnie nie wiedziała o...
Czytaj dalej →LEGO matematyka: Ułamki na klockach LEGO
Jednym z punktów na mojej “Ojcowskiej Bucket List” jest zarażenie córki miłością do matematyki. Sporym sukcesem będzie brak jej niechęci do tego przedmiotu. Tak się złożyło, że trafiłem dziś na...
Czytaj dalej →