Lepienie uszek na wigilię – Jak lepić uszka?

Jak lepić uszka? To pytanie zadaje sobie wiele osób w naszym kraju, szczególnie przed zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia. Te małe pierożki wraz z barszczem czerwonym stanowią potrawę, której nie może zabraknąć na tradycyjnym wigilijnym stole. Robienie uszek wymaga sporo pracy, jak to zrobić?

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Lepienie uszek jest dość pracochłonne i trwa kilka godzin.
  • Lepić uszka można ręcznie lub za pomocą foremki.
  • Aby się nie skleiły, uszka należy obsypać mąką.
  • Uszka jak każde inne pierogi można zamrozić.

Lepienie uszek do barszczu

Uszka są tradycyjnie pierwszą potrawą na naszych wigilijnych stołach, dlatego, jeśli to w naszym domu odbywa się kolacja, powinniśmy zadbać, aby smakowały wyśmienicie, bo wygłodniali goście na pewno zwrócą na to uwagę. Uszka dodajemy oczywiście do barszczu czerwonego, który również jest nieodzownym elementem wigilijnego stołu. Jeżeli nie chcemy iść na łatwiznę i kupować uszek w markecie, musimy je oczywiście ulepić. Jest to zajęcie niestety bardzo czaso- i pracochłonne oraz męczące. Tym większa będzie jednak nasza satysfakcja, jeśli zadowolimy gusta kulinarne naszych gości. Jak zrobić uszka wigilijne do barszczu?

Sposoby lepienia uszek – zapewne znalazłoby się kilka. Jeśli wpadniemy na jakiś, który pozwoli nam zaoszczędzić troszkę czasu, możemy go jak najbardziej wypróbować. Można na przykład skorzystać ze specjalnej foremki, którą znajdziemy w większości sklepów z artykułami domowymi. Przygotowaniem tego przysmaku warto zająć się na pewno dzień wcześniej, gdyż w dniu samej Wigilii mamy mnóstwo innych rzeczy do roboty i każda sekunda może okazać się na wagę złota.

Zobacz także: Farsze do krokietów – Czym można nadziać krokiety?

Jak lepić uszka krok po kroku?

Przygotowanie uszek nie jest zajęciem trudnym, jak już jednak było wspomniane, jest bardzo czasochłonne. Warto zatem zaangażować domowników w ten proceder, a na pewno oszczędzimy sporo czasu i zmęczenia. Jak się lepi uszka? Bez względu na sposób i czas wykonania potrzebne będą na pewno dwie rzeczy – ciasto i farsz.

Potrzebne składniki:

  • 300 g mąki pszenne;
  • dwie łyżki oleju;
  • woda;
  • jajko;
  • 100 g suszonych grzybów;
  • cebula;
  • bułka tarta;
  • łyżka masła;
  • przyprawy.

Sposób przygotowania:

  • Grzyby moczyć w wodzie przez co najmniej kilka godzin;
  • Grzyby przelać przez durszlak i przełożyć do garnka, a następnie zalać wodą i gotować na małym ogniu przez około godzinę;
  • Ugotowane już grzyby odcedzić i pokroić w drobną kostkę (ewentualnie zmielić w maszynce);
  • Obrać i pokroić cebulę;
  • Pokrojoną cebulę podsmażyć na maśle;
  • Dodać grzyby, nieco bułki tartej i smażyć przez kilka minut, przyprawiając wedle uznania;
  • Farsz odstawić do wystygnięcia;
  • Do miski wsypać mąkę, dodać jajko, olej i zagniatać ciasto, dodając stopniowo wodę;
  • Gotowe ciasto rozwałkować na stolnicy i pokroić na niewielkie kwadraty;
  • Na powstałe kwadraty nałożyć odpowiednią ilość farszu, złożyć w trójkąty i zlepić rogi, aby uformować uszka.

Jeżeli nie będziemy ich od razu gotować, należy uważać, aby nie skleiły się ze sobą. W tym celu warto posypać mąką. Jeśli wiemy, że uszka będą stały przez co najmniej kilka dni, warto pomyśleć o ich zamrożeniu. Po lekturze powyższego artykułu mamy nadzieję, że lepienie uszek nie ma już dla czytelników tajemnic.

Zobacz także: Co ugotować na święta Bożego Narodzenia?

Rodzice pytają jak lepić uszka:

Ile trwa przygotowanie uszek?

Jest to zajęcie bardzo czasochłonne. Dużo zależy oczywiście od ilości lepionych uszek, generalnie jednak ich przygotowanie trwa co najmniej kilka godzin. Warto zatem zaangażować kogoś do pomocy.

Uszka z grzybami jak lepić?

Najbardziej tradycyjnym nadzieniem do uszek są grzyby. Gotowy już farsz zawijamy w kwadraciki z ciasta, składamy je w trójkąt i zaklejamy boki, formując uszka.

Jak szybko lepić uszka?

Aby nieco przyspieszyć lepienie uszek, możemy zaopatrzyć się w specjalną foremkę, którą możemy dostać w większości sklepów z artykułami domowymi.

Dodaj komentarz

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo