Smażone śledzie w zalewie octowej – dla jednych pyszny smak kojarzący się z dzieciństwem, dla innych – coś zupełnie dziwacznego. Jak to najpierw smażymy, a dopiero potem marynujemy? Chociaż przepis może wydawać się nieco początkowo nietypowy, to jednak efekt może być naprawdę zaskakująco pyszny. Śledzie w marynacie to coś, co od lat dobrze znamy i zawsze towarzyszy nam podczas ważnych uroczystości. Jak przygotować ich smażoną wersję? Sprawdź recepturę!
Jak zrobić śledzie smażone w zalewie octowej?
Śledź smażony w occie to tradycyjna potrawa pochodząca Kaszub, dlatego też największą popularnością cieszy się właśnie tam oraz na Pomorzu. Zazwyczaj przygotowuje się ją na rozmaite rodzinne uroczystości – przede wszystkim święta czy urodziny – i serwuje w towarzystwie pieczywa lub z ziemniakami.
Trudno wyobrazić sobie Wigilię bez śledzi na stole, chociaż zazwyczaj podaje się je po prostu w zalewie. Smażenie ryb przed marynowaniem nie jest bardzo popularną praktyką, ale miłośnicy tego przepisu polecają i chwalą pyszny smak. Warto więc może wprowadzić pewną odmianę do świątecznego menu. Jak przygotować smażone śledzie w occie? Swoją recepturę zdradza Tomasz Strzelczyk (z kanały Youtube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA).
Składniki:
- oczyszczone, wypatroszone śledzie (ale nie filety),
- sól morska gruboziarnista,
- olej,
Zalewa do śledzi smażonych – składniki:
- 5 szklanek wody,
- 300 ml octu 10-procentowego,
- 4 pokrojone w pasterki czerwone cebule,
- 5-6 liści laurowych,
- 5-6 ziaren ziela angielskiego,
- 2 łyżeczki gorczycy,
- 2 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach,
- 250 gramów brązowego cukru,
- płaska łyżka soli.
Śledzie smażone w occie – dokładny sposób wykonania prezentowany jest w poniższym filmie:
- Na początku śledzie solimy, a następnie obtaczamy je w mące żytniej i smażymy na średnim ogniu na oleju aż do momentu, gdy zmienią barwę na złocistą.
- Do garnka wlewamy wodę, a następnie dodajemy po kolei wszystkie składniki i przyprawy. Czekamy aż całość się zagotuje. Po zagotowaniu gotujemy ją około 2-3 minuty.
- Wkładamy śledzie do miski i przekładamy na przemian cebulą z garnka, a następnie ostrożnie zalewamy (zalewa powinna być gorąca).
- Przykrywamy naczynie i odstawiamy na około 2 dni.
Zobacz: Jak zawekować bigos w słoiki? Lepiej w garnku czy w piekarniku?
Śledzie opiekane w zalewie octowej – przepis
Podobny przepis na śledzie smażone w zalewie octowej można znaleźć również na blogu foodmag.com. Jego autorka Kasia Wilkosińska zdradza tam rodzinną recepturę. Warto skosztować!
Składniki:
- ok. 10 świeżych filetów śledziowych
- sól
- pieprz
- mąka do obtoczenia
- olej do smażenia
- 1 cebula
- 1 marchew
- olej do smażenia
Zalewa do śledzi opiekanych – składniki:
- ok. 250 ml octu spirytusowego 10%
- 1 litr wody
- 4 liście laurowe
- ok. 5 ziarenek ziela angielskiego
- ok. 10 ziarenek czarnego pieprzu
- 1 łyżka soli
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka białej gorczycy
Śledź opiekany w zalewie octowej – sposób wykonania:
- Filety myjemy i osuszamy, a następnie doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju,
- Do garnka wlewamy wodę i pozostałe składniki na zalewę. Gotujemy całość pod przykryciem około 15 minut.
- Kroimy cebulę oraz marchew.
- Usmażone śledzie układamy w słoiku lub innym naczyniu, dodajemy cebulę i marchewkę, a następnie wlewamy zalewę.
- Naczynie przykrywamy i odstawiamy na co najmniej dwa dni.