Smażone śledzie w zalewie octowej - poznaj sprawdzony przepis! Smazone sledzie w zalewie octowej

Smażone śledzie w zalewie octowej – poznaj sprawdzony przepis!

Smażone śledzie w zalewie octowej – dla jednych pyszny smak kojarzący się z dzieciństwem, dla innych – coś zupełnie dziwacznego. Jak to najpierw smażymy, a dopiero potem marynujemy? Chociaż przepis może wydawać się nieco początkowo nietypowy, to jednak efekt może być naprawdę zaskakująco pyszny. Śledzie w marynacie to coś, co od lat dobrze znamy i zawsze towarzyszy nam podczas ważnych uroczystości. Jak przygotować ich smażoną wersję? Sprawdź recepturę!

Jak zrobić śledzie smażone w zalewie octowej?

Śledź smażony w occie to tradycyjna potrawa pochodząca Kaszub, dlatego też największą popularnością cieszy się właśnie tam oraz na Pomorzu. Zazwyczaj przygotowuje się ją na rozmaite rodzinne uroczystości – przede wszystkim święta czy urodziny – i serwuje w towarzystwie pieczywa lub z ziemniakami.

Trudno wyobrazić sobie Wigilię bez śledzi na stole, chociaż zazwyczaj podaje się je po prostu w zalewie. Smażenie ryb przed marynowaniem nie jest bardzo popularną praktyką, ale miłośnicy tego przepisu polecają i chwalą pyszny smak. Warto więc może wprowadzić pewną odmianę do świątecznego menu. Jak przygotować smażone śledzie w occie? Swoją recepturę zdradza Tomasz Strzelczyk (z kanały Youtube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA).

Składniki:

  • oczyszczone, wypatroszone śledzie (ale nie filety),
  • sól morska gruboziarnista,
  • olej,

Zalewa do śledzi smażonych – składniki:

  • 5 szklanek wody,
  • 300 ml octu 10-procentowego,
  • 4 pokrojone w pasterki czerwone cebule,
  • 5-6 liści laurowych,
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego,
  • 2 łyżeczki gorczycy,
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach,
  • 250 gramów brązowego cukru,
  • płaska łyżka soli.

Śledzie smażone w occie – dokładny sposób wykonania prezentowany jest w poniższym filmie:

  1. Na początku śledzie solimy, a następnie obtaczamy je w mące żytniej i smażymy na średnim ogniu na oleju aż do momentu, gdy zmienią barwę na złocistą.
  2. Do garnka wlewamy wodę, a następnie dodajemy po kolei wszystkie składniki i przyprawy. Czekamy aż całość się zagotuje. Po zagotowaniu gotujemy ją około 2-3 minuty.
  3. Wkładamy śledzie do miski i przekładamy na przemian cebulą z garnka, a następnie ostrożnie zalewamy (zalewa powinna być gorąca).
  4. Przykrywamy naczynie i odstawiamy na około 2 dni.

Zobacz: Jak zawekować bigos w słoiki? Lepiej w garnku czy w piekarniku?

Śledzie opiekane w zalewie octowej – przepis

Podobny przepis na śledzie smażone w zalewie octowej można znaleźć również na blogu foodmag.com. Jego autorka Kasia Wilkosińska zdradza tam rodzinną recepturę. Warto skosztować!

Składniki:

  • ok. 10 świeżych filetów śledziowych
  • sól
  • pieprz
  • mąka do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • olej do smażenia

Zalewa do śledzi opiekanych – składniki:

  • ok. 250 ml octu spirytusowego 10%
  • 1 litr wody
  • 4 liście laurowe
  • ok. 5 ziarenek ziela angielskiego
  • ok. 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • 1 łyżka soli
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka białej gorczycy

Śledź opiekany w zalewie octowej – sposób wykonania:

  1. Filety myjemy i osuszamy, a następnie doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju,
  2. Do garnka wlewamy wodę i pozostałe składniki na zalewę. Gotujemy całość pod przykryciem około 15 minut.
  3. Kroimy cebulę oraz marchew.
  4. Usmażone śledzie układamy w słoiku lub innym naczyniu, dodajemy cebulę i marchewkę, a następnie wlewamy zalewę.
  5. Naczynie przykrywamy i odstawiamy na co najmniej dwa dni.

Sprawdź też: