Pączki dobre na drugi dzień – porady

Pączki dobre na drugi dzień? To możliwe! Pączki to popularny wyrób cukierniczy, który ma postać drożdżowego ciasta, uformowanego w kształt kuli i usmażonego na głębokim tłuszczu lub upieczonego w wysokiej temperaturze. Jest to przysmak kuchni polskiej, zajadany ze smakiem zwłaszcza w Tłusty Czwartek – ruchome święto w kalendarzu chrześcijańskim, przypadające zawsze 52 dni przed Wielkanocą. Właśnie w ten dzień dozwolone jest objadanie się, a ulubionymi przysmakami są faworki oraz pączki. Większość osób zjada tego dnia nawet kilka pączków – jednak gdy zostaną kupione czy zrobione w nadmiarze, prawdopodobnie część z nich nie zostanie skonsumowana. Pojawia się więc pytanie jak przechowywać pączki żeby były świeże? Czy można zamrozić pączki? I jak je podgrzać by się nie spiekły?

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Pączki najlepiej przechowywać w papierowej torbie.
  • Aby odświeżyć pączki na drugi dzień wystarczy 10 sekund w mikrofalówce. Pączek ponownie będzie miękki i puszysty. Trzeba go jednak zjeść natychmiast po wyjęciu.
  • Żeby odświeżyć pączki na drugi dzień można również umieścić je w rozgrzanym piekarniku i piec około 15 minut.
  • Pączki można mrozić.
  • Nadziewane bułeczki po rozmrożeniu można odświeżyć w piekarniku. Powinny podgrzewać się przez kilkanaście minut w 80-100 stopniach Celsjusza.
  • Pączki po rozmrożeniu można odświeżyć również w mikrofalówce. Trzeba ogrzewać je 3-5 razy po 10 sekund, przewracając z góry na dół i z dołu do góry.

Jak odświeżyć pączki?

Kiedy chcielibyśmy zjeść pączusie na drugi dzień, jednak zdążyły one już nieco stwardnieć, można skorzystać z pomocy mikrofalówki lub piekarnika. Wystarczy już 10 sekund w mikrofalówce, by słodka bułeczka z nadzieniem ponownie stała się miękka i puszysta – trzeba go jednak zjeść natychmiast po wyjęciu. Jak odświeżyć pączki w piekarniku? Wystarczy umieścić je w rozgrzanym piekarniku i piec około 15 minut. To odpowiednia ilość czasu by się podgrzały, a jednocześnie zbyt mało by się spiekły. Warto jednak umieścić wówczas w piekarniku również naczynie żaroodporne z wodą – zapobiegnie to wyschnięciu pączków.

Czy można mrozić pączki?

Wiele osób zastanawia się czy mrożenie pączków jest dobrym pomysłem i jak mrozić pączki by po rozmrożeniu były smaczne. Okazuje się, że ich zamrożenie jest jak najbardziej możliwe i rozsądne gdy wiemy, że ich liczba jest za duża by móc je zjeść. Po rozmrożeniu można je odświeżyć w mikrofalówce lub w piekarniku. W piekarniku powinny podgrzewać się przez kilkanaście minut w 80-100 stopniach Celsjusza, a w przypadku mikrofalówki trzeba ogrzewać je kilka razy po 10 sekund (3-5 razy), przewracając z góry na dół i z dołu do góry. 

Jak przechowywać pączki?

Kuliste ciastka drożdżowe, nadziewane i smażone w tłuszczu dłużej zachowają świeżość, jeśli będą w odpowiedni sposób przechowywane. Najlepiej trzymać je w papierowej torbie, albo owinąć papierową serwetką. Można je też okryć folią – następnego dnia będą smakować podobnie jak zaraz po upieczeniu. Zawinięte w papier śniadaniowy pączusie przechowujemy w temperaturze pokojowej, na przykład w szafce. Jeśli wiemy, że nie zostaną zjedzone następnego dnia, można je też zamrozić. 

Sprawdź: Wszystko na temat tłustego czwartku

Pączki dobre na drugi dzień

By nasze nadziewane bułeczki były smaczne nie tylko zaraz po upieczeniu, ale również na następny dzień można zmodyfikować nieco przepis. Część mąki można zastąpić gotowanymi ziemniakami, a zamiast mleka użyć jogurtu. To sprawi, że ciasto nie będzie tak szybko wysychać, a nasze bułeczki pozostaną miękkie i smaczne. To znakomity sposób na pączki dobre na drugi dzień!

Rodzice pytają:

Czy pączki można zamrozić?

Tak, nadziewane bułeczki mogą zostać zamrożone. To prosty sposób, żeby się nie zmarnowały, gdy zrobi się ich zbyt dużo.

Jak odświeżyć mrożone pączki?

Mrożone bułeczki nadziewane można odświeżyć na przykład w piekarniku. Wystarczy kilkanaście minut w jego rozgrzanym wnętrzu by były znów smaczne i miękkie. Można też użyć mikrofalówki. 

Co zrobić żeby pączki były świeże?

Pączusie można włożyć do papierowej torby lub zawinąć w papierowe serwetki – wówczas dłużej zachowają świeżość. 

Czy ciasto na pączki można zrobić dzień wcześniej?

Ciasto na pączki można zrobić dzień wcześniej, a następnie włożyć do lodówki na całą noc. Rano trzeba je wyjąć by się ogrzało i można zająć się wykrawaniem bułeczek. 

Jak odświeżyć pączka?

Nadziewane bułeczki można odświeżyć w piekarniku lub w mikrofalówce. Już kilka minut w piekarniku czy kilka sekund w mikrofalówce sprawi, że staną się znów miękkie i puszyste. 

Jak zamrozić pączki?

Bułeczki po przygotowaniu można zamrozić, by dłużej były zdatne do spożycia. Nie jest to trudne – wystarczy je ostudzić i umieścić w zamrażalniku. 

Zobacz również:

Dodaj komentarz

Porady Kulinarne

Bigos i kapusta wigilijna – jak mrozić?

Zdaniem wielu osób (jeśli nie wszystkich): “im bigos starszy, tym smaczniejszy”. Zasada ta dotyczy również mrożonej wersji tej potrawy. Sprawdzamy, w jaki sposób mrozić, wekować i przechowywać bigos lub kapustę...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Gdzie wylać olej po smażeniu?

Gdzie wylać olej, który pozostaje po smażeniu frytek lub na przykład pączków? Sporo osób wylewa olej do zlewu albo do kanalizacji. Osoby te rzadko kierują się tylko i wyłącznie własną...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Jak rozrobić suche drożdże?

Jak rozrobić suche drożdże i czy w ogóle trzeba to robić? To pytanie, które zdaje sobie wiele osób, szczególnie w okresie przedświątecznym. Drożdże instant często okazują się wygodnym i łatwym...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Czym zastąpić sos sojowy?

Czym zastąpić sos sojowy? To pytanie pojawia się zwłaszcza wśród miłośników kuchni azjatyckiej. Ta na dobre zagościła na polskich stołach, więc i sam sos sojowy jest tutaj stałym gościem. Co...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Dlaczego domowy chleb się kruszy?

Dlaczego chleb się kruszy – to pytanie zadaje sobie wiele osób, które podejmują się pierwszych prób domowego wypieku chleba. Ten jest zdecydowanie zdrowszy oraz trwalszy niż wypieki spotykane na sklepowych...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Zupy – mrożenie i pasteryzacja

Jestem wielką fanką zup, podobnie jak moja rodzina. Zupy są szybkie w przygotowaniu i wbrew pozorom bardzo proste. Idealnie uzupełniają codzienne menu. W przypadku małych rodzin jak nasza, gdyby nie...

Czytaj dalej →
Nauka chodzenia

Kiedy dziecko zaczyna chodzić?

Moment, kiedy dziecko zaczyna chodzić dla wielu rodziców jest bardzo wzruszający. Maluszek stawiający pierwsze kroki potrzebuje jednak odrobiny naszego wsparcia. Dowiedz się jak wspierać w tym okresie dziecko oraz kiedy...

Czytaj dalej →
Zdrowie w ciąży

Rzucawka porodowa

Rzucawka to groźny stan, który może zakończyć się nawet przedwczesnym porodem, śmiercią dziecka, a także śmiercią przyszłej mamy. Jakie są jej powody i co należy robić w przypadku wystąpienia jej...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general