Doprawianie barszczu – Jakie przyprawy do barszczu czerwonego?

Odpowiednie przyprawy do barszczu czerwonego pozwalają uzyskać jego wyjątkowy smak. Barszcz czerwony jest jedną z ulubionych zup Polaków – zupą przyrządzaną na wywarze z buraków. To danie bardzo charakterystyczne dla naszego regionu – barszcz czerwony popularny jest w krajach Europy Środkowej i Wschodniej. Istnieją różne rodzaje barszczu i chodzi nie tylko o rozróżnienie na barszcz biały i czerwony, lecz również na barszcz ukraiński, z buraków ćwikłowych, zakwaszany czy z botwiną. Czym doprawić barszcz czerwony, żeby w pełni wydobyć jego smak? Od czego zacząć doprawianie barszczu?

Jakie przyprawy do barszczu czerwonego?

Przyprawy do barszczu czerwonego są niezwykle ważne – to one decydują o jego unikatowym smaku. Wiadomo, że każdy kucharz i kucharka z tego samego przepisu potrafią wyczarować nieco inne danie – o ostatecznym smaku decyduje bowiem wiele różnych rzeczy. Pewne składniki są jednak nieodłączną częścią jakiegoś dania i powinny zawsze zostać zastosowane. Najważniejsze przyprawy do barszczu wigilijnego to:

  • pieprz
  • sól
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • majeranek.

Niektórzy dodają też czosnek do barszczu czerwonego. Wówczas barszcz uzyskuje nieco ostrzejszy smak. Ząbki czosnku należy drobno posiekać i dodać do gotującej się zupy. Część osób sięga również po zioła prowansalskie, czyli po mieszankę ziół typową dla regionu Prowansji we Francji. Na mieszankę tą składają się: rozmaryn, bazylia, tymianek, szałwia lekarska, mięta pieprzowa, cząber ogrodowy, lebiodka i majeranek. Ten ostatni składnik wydaje się jednym z najważniejszych, jeśli chodzi o smak barszczu czerwonego. 

Majeranek jest gatunkiem rośliny należącym do rodziny jasnotowatych. Jego pełna nazwa to lebiodka majeranek. To ważna roślina lecznicza i kosmetyczna, która z racji na swój smak i aromat jest wykorzystywana w kuchni. Majeranek to częsty dodatek do wielu różnych dań – przy tym do żurku, kiełbas czy tłustych mięs, różnych ciężkostrawnych potraw (na przykład grochówki), jak też właśnie do barszczu czerwonego. 

Nie można też zapomnieć o kminku! Wystarczy kilkanaście ziarenek, aby smak barszczu czerwonego stał się mocniejszy, bardziej wyrazisty. Kmin rzymski ma dość ostry smak, a kminek pospolity jest dużo łagodniejszy. Kminek warto stosować w kuchni, ponieważ zapobiega uczuciu pełnego brzucha, a przy tym poprawia pracę układu pokarmowego. Część osób poleca dodawać też do barszczu czerwonego lubczyk. Lekko korzenny i cytrynowy smak lubczyku staje się wyraźnie wyczuwalny w barszczu czerwonym, czyniąc go jeszcze bardziej wyjątkowym. 

Sprawdź: Co można jeść po terminie ważności?

Doprawianie barszczu – Jak doprawić barszcz czerwony?

Przyprawy do barszczu czerwonego decydują o jego smaku. Barszcz można przygotować na rosołku lub na wywarze z mięsa. Najważniejsze są oczywiście buraki i marchewka lub zakwas buraczany. Pieprz, sól, liście laurowe, ziele angielskie, kminek i majeranek do barszczu czerwonego powinny pozwolić w uzyskaniu jego wspaniałego smaku. Barszcz można również doprawić koperkiem lub zieloną pietruszką. Daje się je pod koniec gotowania. Niezwykle istotnym składnikiem jest sok z cytryny – pozwala zachować ładny, czerwony kolor barszczu. 

Sprawdź: Jak zrobić chrzan? [tarty do słoika na zimę, domowy ze śmietaną lub z jajkiem]

Jak zaostrzyć smak barszczu czerwonego?

Za ostry barszcz czerwony to częsty problem w kuchni. Niektórzy w tym momencie dają za wygraną – wydaje im się, że nic nie jest już w stanie poprawić smaku zupy. Są i tacy, którzy próbują wyławiać z niej nadmiar pieprzu. Co ciekawe, jest to dość dobra metoda. Pieprz zbiera się bowiem na wierzchu gotowanej zupy – można użyć łyżki, by zebrać jego nadmiar. Można też spróbować rozcieńczyć zupę wodą, co złagodzi nieco jej smak. Najprostszym sposobem jest zaś dodanie do barszczu czerwonego śmietany. Śmietana, mleko czy jogurt naturalny potrafią bowiem zneutralizować zbyt ostry smak. Odpowiada za niego kapsaicyna, która może zostać zneutralizowana właśnie przez nabiał. 

Jak zaostrzyć smak barszczu? Jeśli wydaje się on zbyt łagodny, najlepiej będzie użyć więcej przypraw. Ostrzejszy barszcz uzyskamy przede wszystkim dzięki dodaniu do zupy pieprzu. Nieco ostrzejszy smak uzyskamy też dzięki lubczykowi czy kminkowi. W ogóle przyprawy dodawane tradycyjnie do barszczu czerwonego pozwalają uczynić jego smak nieco ostrzejszym. Tak jest na przykład z zielem angielskim, który posiada słaby zapach, ale za to ostry, gorzkawy smak. 

Ziele angielskie jest nawet znane jako “Primenta”, co po hiszpańsku znaczy “pieprz”. Po angielsku to zaś “All spice”, czyli “Wszystkie przyprawy”. Smak ziela angielskiego łączy w sobie bowiem kilka innych przypraw – gałki muszkatołowej, cynamonu, imbiru, goździków, nutę jałowca oraz pieprzu. Zawsze można więc dodać nieco więcej ziela angielskiego i innych przypraw do barszczu czerwonego, by zaostrzyć jego smak.

Sprawdź: Jakie produkty powodują zgagę?

Rodzice pytają o przyprawy do barszczu czerwonego:

Czy do barszczu czerwonego dodaje się majeranek?

Majeranek jest jedną z najważniejszych przypraw, dodawanych do barszczu czerwonego. Jest to roślina, która wyróżnia się smakiem, aromatem oraz która posiada sporo właściwości zdrowotnych. Majeranek wzmacnia serce, łagodzi dolegliwości żołądkowe, sprzyja odchudzaniu oraz łagodzi katar i kaszel. Szczypta majeranku dodana do barszczu czerwonego pozwala wydobyć z niego pełnię smaku. Taki barszcz sprawdzi się idealnie do uszek, pasztecików czy krokietów. Smakuje również doskonale z ziemniakami i jajkiem. 

Jakie zioła do barszczu czerwonego?

Jak doprawić barszcz czerwony, żeby był pyszny i każdemu smakował? Każdy kucharz posiada własne, nieco odmienne sekrety doprawiania tworzonych przez siebie dań. Warto jednak znać podstawowe przyprawy, które zwykle pojawiają się w barszczu czerwonym. To sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie i liście laurowe. Niektórzy stosują też kminek, inni czosnek, a jeszcze inni dodają do barszczu odrobinę octu. Są osoby, które doprawiają barszcz dodatkowo ziołami prowansalskimi, lubczykiem, koperkiem lub zieloną pietruszką. 

Co zrobić gdy barszcz czerwony jest za ostry?

Przyprawy do barszczu czerwonego pozwalają na uzyskanie przez niego wspaniałego smaku. Czasami jednak nieco przesadzamy – co zrobić, jeśli barszcz stał się zbyt ostry? Nadmiar pieprzu można zebrać łyżką w trakcie gotowania. Można też dolać nieco wody oraz złagodzić smak zupy przez dodanie do niej śmietany. 

Dodaj komentarz

Porady Kulinarne

Cl na ml – 1 cl ile to ml?

Czasami zdarza się, że musimy przeliczyć objętość danego płynu na jednostkę, którą używamy rzadko lub z którą mamy do czynienia pierwszy raz w życiu. Wówczas wydaje się nam, że stajemy...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Jak uratować przesolony bigos?

Przesolony bigos jest jeszcze do uratowania – nie trzeba się więc martwić, tylko przystąpić do działania! Bigos to potrawa z kapusty i mięsa, która jest bardzo charakterystyczna dla polskiej kuchni....

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Czy można zamrozić pączki?

Wiele osób zastanawia się czy można zamrozić pączki? To przysmak, który dość często pojawia się na naszych stołach – zwłaszcza w Tłusty Czwartek, gdy chwalimy się nawet między sobą ile...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general