Co można jeść po terminie ważności?
Co można jeść po terminie ważności? To pytanie, które zapewne zadaje sobie każdy z nas, kiedy zdecyduje się zrobić porządki w lodówce i spiżarni. Spoglądając na nadruki i grawery umieszczone na opakowaniach okazuje się, że część z nich brzmi: „data ważności”, natomiast druga część: „data przydatności”. Jak rozumieć te zapisy? Które produkty bezwzględnie powinny zostać wyrzucone po przeterminowaniu, a które nadal nadają się do jedzenia? Podpowiadamy!
Co można jeść po terminie ważności?
Praktyka wskazuje na fakt, iż producenci zachowują się w sposób mocno asekurancki. Wskazują na opakowaniach terminy znacznie krótsze od faktycznie występujących. Dzieje się tak, ponieważ wytwórcy doskonale zdają sobie sprawę, że nie wszyscy kupujący będą stosować się do zaleceń i przechowywać żywność w odpowiednich warunkach. Co do zasady – im dłuższe terminy przydatności do spożycia podawane na opakowaniach, tym dłuższy czas faktycznej jadalności po ich upływie.
Sklepy nie mogą sprzedawać produktów spożywczych, które utraciły swoją ważność. Z tego też względu spotyka się w nich liczne przeceny i promocje artykułów, które niedługo ulegną przeterminowaniu. W ten sposób przyspiesza się ich sprzedaż i minimalizuje możliwe do poniesienia straty. Taką żywność z powodzeniem można kupować, ponieważ w dalszym ciągu powinna ona spełniać swoje zadanie i zachować nienaganną jakość. Kiedy jednak okazałoby się, że zakupione przecenione artykuły spożywcze odbiegają jakością od swoich nieprzecenionych odpowiedników, to prawo gwarantuje konsumentowi możliwość reklamacji i zwrotu.
Produktami, o których jakość po upływie terminu przydatności nie należy się martwić są te na bazie cukru, miodu, soli i innych ekstraktów. Dodatkowo wanilia i syropy z zawartością cukru – wszystkie wymienione artykuły praktycznie nigdy nie ulegną zepsuciu. Podobnie ma się sytuacja z dżemami o wysokiej zawartości cukru. Pod warunkiem, że ich nie otworzymy.
Co do ziaren, to im bielsze ich zabarwienie, tym dłużej można je przechowywać. Prawidłowo przechowywana biała mąka może przetrwać nawet pięć lat. Podobnie ma się sytuacja z ryżem. Mąki pełnoziarniste i brązowe ryże mogą uzyskać metaliczny lub mydlany zapach po upływie kilku miesięcy.
Wszelkie przetworzone ziarna, a więc grysy, opiekane i terminowane płatki i orzechy przetrwają przez lata. Ich nieprzetworzone odpowiedniki zjełczeją po kilku miesiącach, gdyż zawierają w swoim skaldzie tłuszcze. Sposobem na przedłużenie ich trwałości do kilku lat jest przechowywanie w zamrażarce.
Suszony groch, soczewica i ciecierzyca przetrwają ponad pięć lat. Po upływie tego terminu mogą jednak być nieco twardsze i wymagać dłuższego namaczania lub gotowania.
Suszone przyprawy i zioła również się nie psują, ale wraz z upływem lat tracą swoje właściwości, głównie zapach i smak.
Innymi produktami, które można zjadać po upływie terminu są:
- konserwy,
- przetwory,
- oleje inne tłuszcze,
- ocet,
- musztarda,
- ketchup,
- jajka,
- mleko z napisem „UHT”.
Sprawdź: Przeterminowana mąka – Czy mąka może się przeterminować?
Termin przydatności do spożycia – czym jest i jak go rozumieć?
Termin określający czas na spożycie umieszczany na produktach spożywczych może zostać zapisany przez producenta w dwojaki sposób. Jako „termin ważności” lub „termin przydatności”. Sformułowania te nie są jednoznaczne, a wytwórcy jedzenia nie mogą stosować ich zamiennie. Okazuje się bowiem, że część produktów nadal nadaje się do jedzenia, chociaż termin wskazany na opakowaniu już dawno upłynął.
Data ważności do spożycia oznacza zalecany czas na zajedzenie danego produktu spożywczego. Datę ważności zapisuje się poprzez wykorzystanie sformułowania: „należy spożyć do”. Tego rodzaju oznaczenie umieszczane jest na produktach, które ulegają szybkiemu zepsuciu. Znajdziemy je więc najczęściej na opakowaniach wyrobów mięsnych i rybnych, a także na nabiale. Przechowuje się je zwykle w lodówce. Przeterminowane produkty z tej kategorii należy natychmiast i bezwzględnie wyrzucić, ponieważ po zjedzeniu mogą mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie.
Sprawdź: Czy zamrożone mięso może się zepsuć?
Jedzenie znakowane datą ważności najczęściej zawiera też informację o zalecanej temperaturze przechowywania. Przeważnie oscyluje ona w granicach od dwóch do czterech stopni Celsjusza. O ile temperatura ta z łatwością jest utrzymywana przez sklepowe chłodziarki, to już te, które posiadany w domach nie są w stanie spełnić tego wymogu. W ich wnętrzu panuje ciepłota w granicach od czterech do ośmiu stopni Celsjusza, co oznacza, że potrafi być aż dwukrotnie wyższa od zalecanej. Dzieje się tak, ponieważ taka wysokość temperatury jest znacznie bardziej ekonomiczna pod względem zużycia energii, a ponadto optymalna dla innych artykułów przechowywanych w lodówce. Z tego też względu poleca się, aby produkty z tej kategorii były spożywane w ciągu jednego dnia po zakupie, niezależnie od sugerowanej daty ważności.
Zupełnie inaczej ma się sytuacja z produktami opisanymi datą przydatności do spożycia. Na opakowania nadrukowywany jest wówczas napis: „najlepiej spożyć przed końcem”. W tym wypadku jest to termin, do którego otrzymujemy gwarancję od producenta, że zakupiony produkt zachowa pewne swoje cechy. Nie oznacza to jednak, że po upływie tego terminu przestanie być jadalny i zacznie zagrażać naszemu życiu lub zdrowiu.
Data przydatności do spożycia
Data przydatności do spożycia to czas, po którym artykuły spożywcze mogą zacząć tracić swoją barwę i aromat, może też ubywać im witamin lub składników odżywczych. Mogą, ale wcale nie muszą i w większości przypadków artykuły te pozostają w niezmiennym stanie jeszcze przez długi czas. Po upływie daty przydatności produkty można jeść, ale po uprzednim zaobserwowaniu ich stanu. Robi się to polegając na własnych zmysłach. Warto artykuł obejrzeć, powąchać i dotknąć. Kiedy nie ma nietypowego zapachu, wyglądu, smaku lub budzącej podejrzeń konsystencji, to znaczy, że nie powinien nam zaszkodzić.
Produkty o których mowa powinny być przechowywane w suchym miejscu o stabilnej temperaturze oscylującej w granicach osiemnastu-dwudziestu dwóch stopni. Większość z nich wymaga również zacienionego stanowiska. Ich daty są mocno skrócone, ponieważ producent zdaje sobie sprawę, iż nie wszyscy konsumenci są w stanie przechowywać żywność we właściwych warunkach.
Zobacz też: Przeterminowane drożdże – Jak rozpoznać zepsute drożdże?
Rodzice pytają, co można jeść po terminie ważności:
Co do zasady, obecność cukru w produktach znacznie wydłuż a okres ich przydatności do spożycia. Przyjmuje się, że ze spokojem można zjadać przeterminowane suche ciastka, czekoladę, cukierki czy płatki kukurydziane. Nie należy jednak ryzykować z „mokrymi” słodyczami lub takimi, które wymagają przechowywania w lodówce.
Nieotwarty jogurt, który był przechowywany w lodówce w temperaturze wskazanej przez producenta powinien nie zepsuć się jeszcze przez nawet trzy tygodnie od końca terminu wskazanego na opakowaniu. Wzdęte opakowanie i wypukłe wieczko wskazuje, że produkt nie nadaje się do jedzenia.
Pierwszym podmiotem, który decyduje o tym, jaka data zostanie umieszczona na opakowaniu, jako termin przydatności do spożycia jest producent. Swoje oszacowania przekazuje on następnie do odpowiednich laboratoriów, które przeprowadzają badania pomagające ustalić zgodność przypuszczeń producenta z rzeczywistością. Mięso zdecydowanie nie należy do tych produktów, co można jeść po terminie ważności.
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Co się wkłada do koszyczka wielkanocnego? Tych pokarmów nie może zabraknąć. Każdy ma swoją symbolikę
Lany poniedziałek 2024. Tradycja sięga naprawdę dawnych czasów. Czy tego dnia trzeba iść do kościoła?
Czy w Wielką Sobotę trzeba iść do kościoła? W weekend obchodzone są najważniejsze katolickie święta
Zbigniew Ziobro – ile ma dzieci? Wybrał dla nich bardzo tradycyjne imiona, jedno było hitem w PRL
Zabawki do kąpieli, które umilą każdy wieczór. Świetnie sprawdzą się jako prezenty na Dzień Dziecka
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Porady Kulinarne
- Co można jeść po terminie ważności?
- Czy zielona kupa po borówkach jest normalna? - Forum 2023
- Ile dac na wesele - Forum 2023
- Augustyn czy Milan - Forum 2023
- Co to znaczy, gdy piersi przestają boleć w ciąży? - Forum 2023
- Wasze "tajne" sposoby na wywołanie porodu !!! - Forum 2023
- Co może piszczeć na bramkach w sklepie? - Forum 2023
- Czy spływ kajakowy w ciąży jest bezpieczny? - Forum 2023
- Czy z anginą można wyjść na dwór? - Forum 2023
- Jak przykładać rywanol na siusiaka - Forum 2023
- Jak rozpoznać czy sączą się wody płodowe? - Forum 2023
- Koncert rockowy w ciazy???? - Forum 2023
- Kto U was w związku gotuje obiadki? - Forum 2023
- Moje Dziecko jest opoznione?! :( - Forum 2023
- Negatywny test pomimo ciąży?Czy to możliwe? - Forum 2023
- Pobolewanie i kłucie w brzuchu w 15 tygodniu ciąży - Forum 2023
- Telefon na kartę dla dziecka - gdzie najtaniej ? - Forum 2023
- Trzęsące się dziecko zaraz po przebudzeniu... - Forum 2023
- Tunezja - Forum 2023
- Urząd pracy - zmiana terminu wizyty - Forum 2023
- czy jarzębina jest trująca? - Forum 2023
- Teściowa zdradziła mi trik na czystą i pachnącą pralkę. Wlewa do bębna jedną rzecz
- Czym umyć brudne ściany? Wykorzystaj prosty trik za 5 zł. W mig zapomnisz o malowaniu
- Dociśnij obcinacz do paznokci w tym miejscu. Niewiele osób wie, o jego ukrytej funkcji
- Specjalny dodatek za wychowanie dzieci? ZUS wypłaca nawet 1500 zł. Skorzystają także babcie
- Położyła makaron na stół i zalała zimnym sosem. Tak wyprawiła synowi przyjęcie urodzinowe
- Jak kisić ogórki, żeby były twarde? Wystarczy wrzucić do słoika jeden składnik
- ZUS wprowadził ważne zmiany dla emerytów i rencistów. Przez niefrasobliwość mogą stracić świadczenie
- Początek roku szkolnego 2023/2024 przesunięty! Uczniowie nie rozpoczną nauki 1 września, wakacyjny odpoczynek potrwa dłużej
- To magiczne imię dla dziewczynki robiło furorę 70 lat temu. Hit z lat 50. znów zyskuje na popularności. Oznacza "prawdę i szlachetność"
- Zła wiadomość dla uczniów. Rok szkolny 2023/24 może być niewesoły
- Zagadki dla dzieci w różnym wieku. Łatwe, krótkie, ciekawe i zabawne.
- Życzenia urodzinowe dla dzieci [+śmieszne wierszyki]
- Ani z ogórka, ani z kapusty. Surówka z tego składnika to hit tegorocznego lata!
- Dodatkowe pieniądze za okres choroby. Od 1 lipca w ZUS obowiązują nowe zasady
- Jak otworzyć słoik bez użycia siły? Z tym prostym trikiem żadna zakrętka nie będzie problemem