Z grzybami leśnymi należy zachować szczególną ostrożność. Niestety nawet bardzo doświadczonym grzybiarzom może zdarzyć się pomyłka, w wyniku której do koszyka trafi gatunek niezbyt zdrowy lub wręcz trujący. Dlaczego niektóre grzyby zmieniają kolor i w jakich okolicznościach? Czy jeśli grzyb po przekrojeniu robi się różowy, to można go zjeść? Różowy grzyb podczas gotowania – co może oznaczać? Czy prawdziwek robi się różowy?
Jaki grzyb po przekrojeniu robi się różowy. Czy jest trujący?
Co roku w Polsce dochodzi do kilku zatruć grzybami. Większość z nich kończy się dosyć dobrze – pojawiają się co najwyżej dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Zdarzają się jednak również poważniejsze przypadki – trujące toksyny potrafią uszkodzić wątrobę, a w skrajnych przypadkach doprowadzić nawet do zgonu. Szczególnie niebezpieczne mogą być dla najmłodszych, dlatego zaleca się, aby w ogóle nie podawać leśnych grzybów dzieciom do 12. roku życia.
W przypadku grzybów leśnych, zbieranych we własnym zakresie ale również kupnych, warto stosować jedną, podstawową zasadę. W razie jakichkolwiek wątpliwości, czy rzeczywiście mamy do czynienia z gatunkiem jadalnym, najlepiej zrezygnować z jedzenia i wyrzucić takie grzyby. Nie warto ryzykować zdrowia i życia swojego oraz swoich najbliższych. Jeśli grzyb ma niepokojącą barwę po przekrojeniu, nagle zmienia kolor, jest gorzki w smaku, dziwnie pachnie lub nie podoba nam się jego konsystencja – nie należy go spożywać ani na surowo, ani po przegotowaniu. Trzeba pamiętać, że grzyb może być trujący nawet jako niewielki dodatek do potrawy.
Grzyby, które sinieją i robią się różowe/fioletowe po przekrojeniu to np. borowik ponury i borowik szatański. Oba te gatunki są trujące dla człowieka, a niestety łatwo je pomylić z jadalnymi gatunkami. Dlatego jakiekolwiek wątpliwości powinny wykluczać możliwość spożycia.
Zobacz: Jak przechowywać grzyby w lodówce? Te metody pozwolą dłużej cieszyć się ich smakiem!
Różowe grzyby podczas gotowania – co oznacza zmiana barwy?
Niedoświadczonych grzybiarzy lub miłośników grzybów niepokoić może również sytuacja, gdy grzyby po ugotowaniu zmieniły kolor. Tutaj podobnie, jak w przypadku zmiany barwy po przekrojeniu, jakiekolwiek alarmujące symptomy powinny wzbudzać czujność. Najlepiej wówczas zrezygnować z jedzenia, dla bezpieczeństwa własnego i pozostałych członków rodziny. Prawdopodobnie istnieje jednak przynajmniej jeden wyjątek od tej zasady i dotyczy maślaka sitarza. Grzyb ten staje się różowy podczas gotowania, czasami nawet lekko fioletowy, i jest to dla tego gatunku całkowicie naturalne. Jeśli więc mamy pewność, że to właśnie maślak sitarz, nie mamy powodu do niepokoju.
Czerwone grzyby po ugotowaniu. Można je jeść?
Maślak sitarz zmienia barwę podczas gotowania – nawet na głęboko czerwoną, buraczkową. Mimo to jest jednak jadalny, więc można go spokojnie spożywać. W przypadku innych gatunków taka zmiana koloru powinna budzić wątpliwości i lepiej unikać spożycia.
Zobacz: Jak przechowywać kanie? Te sposoby zapewnią im dłuższą świeżość
Czytelnicy pytają, dlaczego grzyb po przekrojeniu robi się różowy
Różowa barwa może świadczyć o tym, że mamy do czynienia z trującym szatanem, a nie prawdziwkiem. U dorosłych szatanów pory i rurki pod kapeluszem są delikatnie różowe, a u prawdziwków – białawe.
Maślak sitarz to grzyb, który podczas gotowania staje się różowy, a nawet czerwony. Jest on jednak jadalny. Jeśli inne grzyby po ugotowaniu zrobiły się różowe, powinno to wzbudzać czujność – może świadczyć o obecności szkodliwych toksyn.
Sinienie i odcień różowy może sugerować, że jest to borowik szatański.
Sprawdź też: