Grzyb po przekrojeniu robi się różowy. Czy może być trujący?

Z grzybami leśnymi należy zachować szczególną ostrożność. Niestety nawet bardzo doświadczonym grzybiarzom może zdarzyć się pomyłka, w wyniku której do koszyka trafi gatunek niezbyt zdrowy lub wręcz trujący dla człowieka. Warto więc zawsze zrobi drobiazgowy przegląd i uważnie przyglądać się wszystkim zebranym okazom. Jeśli tylko coś nas zaniepokoi – smak, zapach, kolor, struktura i nie mamy pewności co do danego grzyba, lepiej go wyrzucić niż ryzykować zdrowiem własnym i najbliższych. Dlaczego niektóre grzyby zmieniają kolor i w jakich okolicznościach? Czy jeśli grzyb po przekrojeniu robi się różowy, to można go zjeść? Różowy grzyb podczas gotowania – co może oznaczać?

Grzyb po przekrojeniu robi się różowy. Czy jest trujący?

Co roku w Polsce dochodzi do kilku zatruć grzybami. Większość z nich kończy się dosyć dobrze – pojawiają się co najwyżej dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Zdarzają się jednak również poważniejsze przypadki – trujące toksyny potrafią uszkodzić wątrobę, a w skrajnych przypadkach doprowadzić nawet do zgonu. Szczególnie niebezpieczne mogą być dla najmłodszych, dlatego zaleca się, aby w ogóle nie podawać leśnych grzybów dzieciom do 12. roku życia.

W przypadku grzybów leśnych, zbieranych we własnym zakresie ale również kupnych, warto stosować jedną, podstawową zasadę. W razie jakichkolwiek wątpliwości, czy rzeczywiście mamy do czynienia z gatunkiem jadalnym, najlepiej zrezygnować z jedzenia i wyrzucić takie grzyby. Nie warto ryzykować zdrowia i życia swojego oraz swoich najbliższych. Jeśli grzyb ma niepokojącą barwę po przekrojeniu, nagle zmienia kolor, jest gorzki w smaku, dziwnie pachnie lub nie podoba nam się jego konsystencja – nie należy go spożywać ani na surowo, ani po przegotowaniu. Trzeba pamiętać, że grzyb może być trujący nawet jako niewielki dodatek do potrawy.

Grzyby, które sinieją i robią się różowe/fioletowe po przekrojeniu to np. borowik ponury i borowik szatański. Oba te gatunki są trujące dla człowieka, a niestety łatwo je pomylić z jadalnymi gatunkami. Dlatego jakiekolwiek wątpliwości powinny wykluczać możliwość spożycia.

Zobacz: Jak przechowywać grzyby w lodówce? Te metody pozwolą dłużej cieszyć się ich smakiem!

Różowe grzyby podczas gotowania – co oznacza zmiana barwy?

Niedoświadczonych grzybiarzy lub miłośników grzybów niepokoić może również sytuacja, gdy grzyby po ugotowaniu zmieniły kolor. Tutaj podobnie, jak w przypadku zmiany barwy po przekrojeniu, jakiekolwiek alarmujące symptomy powinny wzbudzać czujność. Najlepiej wówczas zrezygnować z jedzenia, dla bezpieczeństwa własnego i pozostałych członków rodziny. Prawdopodobnie istnieje jednak przynajmniej jeden wyjątek od tej zasady i dotyczy maślaka sitarza. Grzyb ten staje się różowy podczas gotowania, czasami nawet lekko fioletowy, i jest to dla tego gatunku całkowicie naturalne. Jeśli więc mamy pewność, że to właśnie maślak sitarz, nie mamy powodu do niepokoju.

Sprawdź: Czarny czosnek to bogate źródło zdrowych substancji. Jak zrobić czarny czosnek w domu? Odpowiedź może zaskakiwać

Czerwone grzyby po ugotowaniu. Można je jeść?

Maślak sitarz zmienia barwę podczas gotowania – nawet na głęboko czerwoną, buraczkową. Mimo to jest jednak jadalny, więc można go spokojnie spożywać. W przypadku innych gatunków taka zmiana koloru powinna budzić wątpliwości i lepiej unikać spożycia.

Zobacz: Jak przechowywać kanie? Te sposoby zapewnią im dłuższą świeżość

Czytelnicy pytają, dlaczego grzyb po przekrojeniu robi się różowy

Prawdziwek robi się różowy – co to oznacza?

Różowa barwa może świadczyć o tym, że mamy do czynienia z trującym szatanem, a nie prawdziwkiem. U dorosłych szatanów pory i rurki pod kapeluszem są delikatnie różowe, a u prawdziwków – białawe.

Grzyb po ugotowaniu różowy – dlaczego?

Maślak sitarz to grzyb, który podczas gotowania staje się różowy, a nawet czerwony. Jest on jednak jadalny. W przypadku innych grzybów taka barwa powinna wzbudzać czujność – może świadczyć o obecności szkodliwych toksyn.

Sprawdź też:

Dodaj komentarz

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo