Zapomnij o tradycyjnej wersji. Zrób mizerię po szwedzku! Hitowa sałatka zniknie ze stołu w kilka chwil

Mizeria jest bardzo lubianym dodatkiem do letniego obiadu. Szybko się ją przygotowuje i smakuje praktycznie każdemu, jednak z czasem może zacząć nudzić. Porzuć więc klasyczną wersję na rzecz innej mizerii! Jak zrobić sałatkę po szwedzku z ogórków? Podpowiadamy.

Jak dobrze zrobić mizerię? Choć klasyczna wersja jest pyszna i cieszy się ogromną popularnością, warto wypróbować wersję szwedzką, która nieco się różni od tradycyjnej, polskiej. Jedno jest jednak pewne – również smakuje wyśmienicie. Takie dodatki do obiadu mięsnego są praktycznie obowiązkowe i nie warto ich pomijać. Nie dość, że podkreślą smak potraw, to jeszcze zawierają wiele witamin i składników odżywczych.

Sprawdź: Co zrobić z przerośniętych ogórków? Nie nadają się na kiszone, ale i tak mogą trafić do słoika

Co się daje do mizerii? Wersja szwedzka wygląda nieco inaczej

Jeśli klasyczna mizeria często gości na twoim stole, poznaj wersję szwedzką. Eksperymentowanie w kuchni i poznawanie nowych smaków to świetna przygoda. Mizeria szwedzka to powiew świeżości w domu, który przyniesie uśmiech i poprawi humor każdego. W tym rodzaju potrawy znajdziesz cebulę, ocet, cukier i koperek, czyli produkty, które zapewne większość z nas ma już w domu. Jak ją przygotować?

Sprawdź: Jak obierać ogórki, żeby nie były gorzkie? Niemal każdy popełnia ten błąd, a potem narzeka na smak

Jak zrobić mizerię szwedzką? Zasmakuje nie tylko tobie, ale i gościom

Składniki:

  • 2 duże ogórki szklarniowe lub kilka mniejszych, gruntowych;
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany;
  • 1 mała cebula;
  • 1 łyżeczka cukru;
  • 1/2 natki kopru;
  • sól i pieprz do smaku;
  • 1 łyżka octu jabłkowego.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj dokładnie ogórki, wytrzyj je i pokrój w cienkie plasterki.
  2. Włóż ogórki do miski.
  3. Posiekaj cebulę, posól ją, by zmiękła i włóż do miski z ogórkami.
  4. Poczekaj około 20 minut i odlej wodę wytworzoną przez cebulę i ogórki.
  5. Dopraw cukrem, śmietaną, koprem, octem i pieprzem.
  6. Odczekaj około pół godziny, by smaki się przegryzły. Na ten czas schowaj mizerię do lodówki.
  7. Podawaj z mięsem i ziemniakami.

Sprawdź: Ani z ogórka, ani z kapusty. Surówka z tego składnika to hit tegorocznego lata!

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo