Mizeria jest bardzo lubianym dodatkiem do letniego obiadu. Szybko się ją przygotowuje i smakuje praktycznie każdemu, jednak z czasem może zacząć nudzić. Porzuć więc klasyczną wersję na rzecz innej mizerii! Jak zrobić sałatkę po szwedzku z ogórków? Podpowiadamy.
Jak dobrze zrobić mizerię? Choć klasyczna wersja jest pyszna i cieszy się ogromną popularnością, warto wypróbować wersję szwedzką, która nieco się różni od tradycyjnej, polskiej. Jedno jest jednak pewne – również smakuje wyśmienicie. Takie dodatki do obiadu mięsnego są praktycznie obowiązkowe i nie warto ich pomijać. Nie dość, że podkreślą smak potraw, to jeszcze zawierają wiele witamin i składników odżywczych.
Sprawdź: Co zrobić z przerośniętych ogórków? Nie nadają się na kiszone, ale i tak mogą trafić do słoika
Co się daje do mizerii? Wersja szwedzka wygląda nieco inaczej
Jeśli klasyczna mizeria często gości na twoim stole, poznaj wersję szwedzką. Eksperymentowanie w kuchni i poznawanie nowych smaków to świetna przygoda. Mizeria szwedzka to powiew świeżości w domu, który przyniesie uśmiech i poprawi humor każdego. W tym rodzaju potrawy znajdziesz cebulę, ocet, cukier i koperek, czyli produkty, które zapewne większość z nas ma już w domu. Jak ją przygotować?
Sprawdź: Jak obierać ogórki, żeby nie były gorzkie? Niemal każdy popełnia ten błąd, a potem narzeka na smak
Jak zrobić mizerię szwedzką? Zasmakuje nie tylko tobie, ale i gościom
Składniki:
- 2 duże ogórki szklarniowe lub kilka mniejszych, gruntowych;
- 3 łyżki kwaśnej śmietany;
- 1 mała cebula;
- 1 łyżeczka cukru;
- 1/2 natki kopru;
- sól i pieprz do smaku;
- 1 łyżka octu jabłkowego.
Sposób przygotowania:
- Umyj dokładnie ogórki, wytrzyj je i pokrój w cienkie plasterki.
- Włóż ogórki do miski.
- Posiekaj cebulę, posól ją, by zmiękła i włóż do miski z ogórkami.
- Poczekaj około 20 minut i odlej wodę wytworzoną przez cebulę i ogórki.
- Dopraw cukrem, śmietaną, koprem, octem i pieprzem.
- Odczekaj około pół godziny, by smaki się przegryzły. Na ten czas schowaj mizerię do lodówki.
- Podawaj z mięsem i ziemniakami.
Sprawdź: Ani z ogórka, ani z kapusty. Surówka z tego składnika to hit tegorocznego lata!